![]() |
![]() |
![]() |
Доградба на НУБ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 6> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ова вентилацијата прво кога ги погледнав сликите ми се гледаа како некој гаџет на фасадата и не им обрнав внимание. Од покасно приметив дека е вентилација. Вака сега ми личи на ќебапчилница.
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Дека ги коментираме само како фасади објективе - доградбата ми личи на филијала на некоја второраздредна банка во провинција. Пристапот кон проектирањто на доградбата е ист како кога бил проектиран веќе постоечкиот објект, неатрактивен објект за поголемиот дел од граѓаните (во смисол на програмата - па кој се замара со библиотеки сега и со читање) и наместо да се поработи на развивање на неговата содржина и дополнување со содржина со сличен карактер со која би се привлекле повеќе луѓе во овој простор, само физички се зголемува објектот. Секоја чест и за тоа, ама пак ќе кажам пристапот спрема објекти од овој карактер и важност и на вакви значајни локации ни е тотално промашен. За деталите како вентилацијата и аголните издигнувања, немам што да се коментирам - последен збор во архитектурата...и после некој друг ни е крив!
|
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
И мојот впечаток за овој објект е прилично низок особено од кога го видов денеска со тргнати тараби. Најдобро да го сликнеме така отворен првин пред да ги искоментирам деталите што особено ми сметаат.
Инаку не ми пречи спојката на стакленик со стариот дел, но мислам дека стакленикот е утнат. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не сум знаел дека истито архитект е и на објектот и на доградбата, ама мислам дека требало да се потруди да даде барем некој мала преодна фаза, токму поради тоа што се работи за негов објект!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Хортикултурно се уредува пред новиот објект-лепенка на НУБ, но за жал не и на стариот!
![]() |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Свечено отворање на дигиталната библиотека на Македонија
![]() Денеска и официјално ќе биде отворена Дигиталната библиотека на Македонија Станува збор за инвестиција вредна 86 милиони денари која преку дигитализацијата на богатото национално книжевно наследство ја подбрува нејзината презентацијата, заштитата и достапноста за домашната и меѓународната стручна и научна јавност. |
|
![]() |
|
dacito ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Sep-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 131 |
![]() ![]() |
Само една работа не ми е јасна. Она лимовите, вентилација што и да е, на средина на зградата ќе останат такви, да се гледааат??? Секој ден поминувам пеш покрај новава зграда на НУБ и тоа лимаријата игледа неверојатно грдо, делува као заебанција, као... мислам, немам зборови, ако тоа остане така како што е сега. ќе биде права срамота
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Мене ми делува дека така ќе биде. Исто така не ми е јасно со кој памет. Воопшто не ми се допаѓа. Вентилацијата плус оние алуминиумските плочи на приземјето (се гледаат на последната слика на Владимир) се катастрофа. Edited by pbanks - 24-May-2009 at 16:19 |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
аирлија нека е новиот НУБ, доградбава како функционален момент беше повеќе од потребна особено за архивите. исто и со ова најавиве за дигитализација мислам дека сме на прав пат да добиеме современа библиотека, а и конечно почнува да се застаклува раскрсницава и булеварот во овој дел, но, пак онаа нашата добро проверена импровизација, кога веќе ставаат стакло нека гледаат истото да го вклопат поартикулирано во постоечката зграда.
наместо да ги продолжат линиите на тоа натур бетонот со новиот стакларник, па некако да се изведеше поупадлив или поартикулиран претот тие отидоа на лим, за мермерот незнам каков е но ако веќе ставаат тука нов логично би било и на скалите од стараиот дел да стават нов, што не е случај... мислам требаше стакларников по рабовите да има бар до појас рам од идентични плочи на фасадата и столбови на настрешницата, како што се на старата зграда, со што претопот би бил како песна, вака сега ми личи од клипов на пијано оро.
сепак доколку тоа лимот на доградбата, со се столбовите, како и терасите на старата зграда, би се обоиле во иста боја можеби и нешто би се испеглало! чисто се сомневам дека ќе се случи (бар не сега), со оглед дека кај нас мисловна именка е перфекционизмот, па затоа и естетски впечатокот на крај, заради неколку детали, или е нецелосен или како и во многу случаи асоцира исклучиво на кич...
ајде да видиме до крај како ќе се истера проектов, но не би било лошо тука да не застане! мислам дека горе на кровот од старата зграда може да се изведе некоја застаклена ботаничка градина со македонска флора, или пак некоја исто во контекст на новава зграда, застаклен амфитеатар или евентуално некаков видиковец за корисниците или посетителите на библиотеката.
инаку тоа натур бетонот на старата зграда е катастрофа, имам приметено по терасите бар од внатрешна страна штрчат анкери од арматура, сигурно планирале со нешто да го обложуваат бетонот, можеби мермер, но бар можеле од внатрешна страна малку да го нашминкаат со некоја боја, чим им заглавило целосното заокружување на проектот. исто и таваницата во старата зграда е катастрофа, испукана ламперија која чека ден да се струполи. претпоставувам дека и за ова има некаков проект бар за санација ако не за надградба!
од клипов исто внатрешноста на доградбата е дијаметрално различна од досегашниот ентериер, незнам колку и како ова ќе се одрази на целосниот впечаток, но во суштина ако станува збор за еден објект, тогаш логично е да има и некаков поартикулиран претоп, ајде може сликите ќе бидат со исти рамки, или униформите на вработените ќе ги компензираат архитектонските недостатоци ![]() Edited by beTon - 25-May-2009 at 13:54 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Бев убеден дека нема вака да остане вентилацијава од едноставна причина што ова е вон разумот. На овие бре стварно им фали по некоја даска.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Детал што не се доловува баш од сликава. Двете вентилациски вертикали воопшто не се идентично, нема никаква симетрија на многу точки особено на врвот. Погледни кога ќе поминуваш некогаш таму. |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
некој или гледал многу научно фантастични филмови во детството или кога пораснал почнал да слуша техно музика! со друго не би можело да се објасни волку инвентивно решение. но белки во иднина ќе се најде некој директор на НУБ што ќе фрли некоја тараба за да се скрие ваквиот јавашлук, во крајна нужда подобро и некое рекламно пано или банер отколку вака да го остават. во целост како решение можеби и држи вода доградбава, но кога е осакатена преку деталите од пристапот и рампата сосе настрешницата па се до ова футуристичкиов бисер од централна вентилација!
многу лоша работа ова тендерскиов пристап! заради нулта коропција, добиваме екстра деградација! бар фотокопир еден да им стават ако ништо друго бар внатрешната функционалност да е на ниво! досега обично за фотокопирање се изнесуваа книги надвор од библиотеката, такво нешто не смее да е дозволиво, особено не во национална библиотека, но ете и такво нешто е возможно кај нас!
нејќам ни да се обидам да правам споредби со националните библиотеки во регионов, но ако веќе решија да ја обноват и го кренат нивото на оваа институција, тоа требаше да го направат со далеку поголем проект, баш онаму каде што имаи логика и простор за купола таму не ја зацртуваат, ова можеби најдобро ќе беше да се направи еден поголем мултикомплекс каде би се соединила и зградата на ОУ Кирил и Методиј, и сето тоа добро да се спакува, а во овој комплекс да се сместат и државниот и историскиот архив!
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Неможам да искоментирам додека не прошетам околу објектот и ги погледам деталите, а нарочно внатре. (велат, да ме видиш на слика е.....)
На влезот во НУБ од десната сттрана има фотокопирница. |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
мислиш британскиот центар? последен пат годинава кога бев внатре фотокопир немаше, морав мавровка да копирам!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Имаше еден аналитичар-научник, што и да е од комшии (север) долови една многу убава карактеристика на сите балканци без исклучок. Човекот рече "Ние балканците имаме всаден отпор кон перфекционизам..." и многу затскриена одлика ја отрки. Даде еден убав пример за нашите јужни соседи "Ќе направат одлична вечера со одлична музика и на крај ќе ги искршат тањирите". (No offense, Оваа беше наинтересната споредба што ја кажа другите не ги памтам). Балканец ќе направи супер куќа, ама на крај ќе остави во вц еден кабел за греалица да виси над врата и ќе остане така дваесет години.
Ете ние сега на дело демонстрираме тој "отпор кон перфекционизам". Прекрасно изведен објект и на крај мора да имаа некоја тачка што ќе биде трнот у стапалото. Него ај да се обидам да најдам и нешто позтивно, а тоа е што бар лесно може да се санира ова. Може да се направи некој или метален кафез околу целиов овој жлеб, а најдобро стаклен со истото стакло како и објектот, па да се добие една рамна површина каде што воопшто нема да се познава дека имало ваква аномалија. |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Перфекционизам не е соодветниот збор. Може ли нешто нормално да се изведе!?
Јасно ми е дека 95% од такозваните „мајстори“ се со две леви раце, а причите за брилијантноста на нашите мајстори-градители со кои не труеа на факултет ги измислувал некој што не мрднал од овде и не видел зошто има објекти што се функционални и по илјади години. Не е дека нешто е криво, па тоа не е убаво за око, туку многу повеќе е затоа што е неквалитетно и нема да трае долго. Може не е најсоодветно да се коментираат слики, не поминувам многу често од овде (среќа), ама штом на слики со мала резолуција може да се воочат мајсторииве, што останува да се види на лице место!? А пак мислам дека најголем проблем е тоа што за многу брзо време е изведен објектов (претпоставувам се брзало за изборите). Инаку архитектот Петар Муличковски бил автор и на доградбата (автор е и на стариот дел од објектот и на ЦК на КПМ, денешна влада). Многу чудно е тоа што инсистирал на одредени делови од објектот, висината под-плафон да е 2,00м, а уште почудно е како па проектот како таков поминал пред надлежните органи. Се на се, архитектура извлечена од пред 20-30 години, во слаба изведба. Уште една пропадната шанса да се разубави градот. Кога ќе се изгради во Скопје еден објект (од вакво значење), што ќе не израдува!? п.с. Да не додавам политички тон на муабетов, ама не можам да не ја искоментирам leisure-cowboy комбинацијата на премиерот на отварањето на институцијава, греота! Edited by Dave Gahan - 01-Jun-2009 at 15:12 |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 6> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |