![]() |
![]() |
![]() |
Урбанистички планови и парцели (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 66> |
Author | |||||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||||||
![]() |
|||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||
http://tera.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=7407:2009-05-05-16-30-13&catid=48:2008-10-22-13-36-33&Itemid=106 |
|||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Во кои правци е ова? |
|||||||
![]() |
|||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||
Бистрица 40°58'42.34"N 21°21'55.37"E
Кравари 40°59'46.08"N 21°22'39.55"E А Раштански Лозја сум видел само на google earth баш, ама појма немам каде е (знам во скопско каде што ги убија Пакистанците, ама во БТ не знам) Инаку Битола има тенденција да се шири уште повеќе во Брусничка населба (41° 1'34.55"N 21°18'5.62"E) под село Брусник и Буковски ливади (41° 0'18.97"N 21°20'47.69"E) под село Буково, населби кои веќе подолго време се дел од градот (и по ова што го гледам се најплански градени). А во последно време се градат многу згради во населба Ремо (41° 1'57.44"N 21°18'41.96"E), иако ова чудото кај што се координатите е сеуште една зелена нива со полураспаднат објект, а откаршија има паркинзи за камиони. Цела таа населба Довлеџик (таму е и базенот погоре) е за никаде а тоа е влезот во градот од страната на Охрид, и излезот за Пелистер и Ниже Поле (скијачките центри). Се планира да се уреди сето тоа како дел од проектот за санација на влезовите на градот, но што може да се направи таму навистина не знам. Според мене, како и да викаат овие, најважен е влезот од страната на Грција, а тоа го подразбира Кравари кое е на 2 минути од Битола. Нема ни тротоари таму, ни добар асфалт, улично осветлување на секоја петта бандера, а има многу голем проток на возила. Според мене најважно е (по пример на грчките села, па и најмалите) да има тротоари со канделабри и обележани пешачки премини во тоа село бидејќи тоа е првото што го гледаат европјаните од Битола (по претпоставка дека идат од Грција не од Охрид). Не за друго, сите села по патот во Грција се навистина преубаво уредени, кај нас може да сонуваме за такви села, па не е лошо и со Кравари да се преземе нешто. Edited by гитардемон - 05-May-2009 at 23:06 |
|||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cifra ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 85 |
![]() ![]() |
||||||
Еве го планот за реонски центар аеродром
белите згради се изградените а останатите се предвидени Трите црвени маркици долу лево се за основно, и средно учичиште и градинка. Зеленото до нив е за спортски игралипшта на отворено а зеленото во средина е парк. А огромната црвена маркица горе кај булеварот е за црква!!! На 250 метри од онаа црквата на агол меѓу булевар србија и јане сандански!!! Не знам дали сте ја спомнавле таа црква на форумов, една необична коцкеста. Не ми се веруваше за ова со црквава дека толку блиску сакаат да шибнат две цркви и тоа и двете големи. Гледам Б5 не може да биде ништо друго ама за секој случај прашав таму и ми потврдија. Не ми е јасна поентата шо туку глумимне некое религиозно лудило овој претеризам на ништо не личи иначе приметете дека пругите за трамвај се зацртани по средина на булеварот ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Cifra ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 85 |
![]() ![]() |
||||||
еве го и планот јане сандански - урбана единица г
опфатот е многу долг а тесен и не можев да го фатам цел па мора вака на делови :Р ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||
ammamte be, uste crkvi??? 2 crkvi se mnogu, za edna crkva ti davam raka deka ubo e planirano: zgradi za ziveenje, skoli, crkvi igralista,park i mozebi nekoj soppingcenter i toa ti e za mene e planot prekrasen (DAJ GOSPODE DA IMA NEKOJ SOPPING CENTAR)
|
|||||||
![]() |
|||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||
Фала ти за материјалите Cifra, еве види со што располагавме ние досега ![]() Еве ја и нишката за Реонски центар. Околу планот немам што многу да коментирам, а и немам големи замерки околу маркицата за црквата - мене повеќе ми пречи онаа што планираат да ја градат на таква неприкладна локација за црква( ќошот на Бул Србија и Бул Јане Сандански). Би било супер ако таа црква се збрише и се изгради на оваа маркица. Мислам дека таква работа не би требало да преставува проблем. Добра вест е што трамвајот е ставен на средина на В.С. Бато но не ми е јасно дали трамвајот ќе се движи по средина и на улицата што се сече со В.С. Бато или ќе си оди по десна лента ? Да не праша случајно што претставуваат тие лилакови маркици доле-десно (Б6)? |
|||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
сервиси и стоваришта |
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
Доста амбициозен спортски комплекс. Базен, хокеј, стадионче, аква-парк...има доста испланирано. Него зашто МАГОС неможам да укокпчам која маркица е тука?! А и за хелиодромов што сборевме, јас го замислувавво поголеми димензии. Вака е вклоплив некако во просторот, мислам нема колизија со оклната инфраструктура но упте не му ја копчам потребата.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
![]() Ако мислиш на меги - се гледа преполовено на првата и на втората слика Маркицата е 1.3 и за фондот за пензиско и за меги |
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
Megi breeeee megi! Celo vreme gi mesam! Ednash duri i vo pogreshna nishka postirav!!!
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||||||
Мислам дека со хелиодромов сакале да го надополнат и да го прошират транспортниот центар со тоа што тука би имале и воздушен и земен сообраќај. Кога вака размислувам хелиодромот ми добива смисла. А знае ли некој колку објекти во Македонија имаат хелиодром на кровот??? |
|||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Како може да не се знае граница помеѓу две општини и тоа во град, па ни помалку ни повеќе за цели 5 хектари?
![]()
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=27FFA2B5F8FEEB44B7217DEBD32B565A |
|||||||
![]() |
|||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||||||
какви и да биле мотивите на општинарите кога законот ги ограничува не смеат да си дозволат да губат ни пари ни време на дупови кои би можеле да бидат дискутабилни, но сигурно поверувале дека со малку бирократска помош и коруптивен кафе муабет, се е можно да се истера! може општината да фингира или фалсификува документи кои потоа преку
министерството ќе ги протурка на жимимајка и врз основа на истите ќе
добие согласност за некој дуп, или пак навистина да направиле превид и ненамерна грешка, но затоа тука е судот за да пресече доколку самата општина не си ја признава сопствената грешка. сепак од министерството доколку во моментов се свесни за
ваквата ситуација, сигурно нема да издаваат градежни дозволи врз основа
на овој дуп, па нема ни нешто особено на терен да се случува, освен што правно ќе се пеглаат ваквите локални "недоразбирања"
![]() парк шумата но и самата населба газибаба се планирала порано за студентски град но баш бидејќи поголемиот дел е заштитена зона, цел тој дел од брдото остана само парк, а само мал дел околу комплексот природнонаучни факултети го насадија со две згради (+1 нова) и повеќе бараки т.е. денешен студентски дом Стив Наумов. ова сега северниот дел т.е. тој кај железара и така е распослан со куќи, па од таму надоле решиле да го потпрошират се до стадионот, најверојатно паралелно под (со) кулите (12катниците) на почетокот од брдото!? на мисла сум дека парков како појава мора да се реши посмело, или навистина паркот да се урбанизира целосно или да се даде за некоја помодерна рекреативна зона, каде би се сместиле разни спортски терени, како би заживеал потурбо. но како и сите брда во скопје наместо да биде најатрактивна локација, со добри и оригинални решенија, истата е маргинализирана и скриена, а капак и прилично затворена (осветлување, живост, безбедност...) иако во последно време општинарите од газибаба се трудат нешто да променат сепак без никаков јавен или културен објект местово не може да заживее нешто особено, освен да биде како и сега што е локален парк, кој и преку ден не е безбеден, со оглед дека е целосно глув и отсечен простор кој се граничи со едно од најопасните гетоа во скопје. |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Значи на новинариве колку омилена компарација им е Менхетн...
Ова Менхетн, она Менхетн... Само се прашувам која е овде допирната точка со Менхетн. Кондоминиумите ли? Него шо е битно па допирна точка. Битно е да се има сензационалистички наслов јебига. Ај да видиме што ќе бидне со бомбастичнава најава. Дали воопшто ќе бидне нешто во догледно време и колку тоа би одговарало на најавава. Edited by Cloverstack - 14-May-2009 at 10:57 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
За кој бе? ![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 66> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |