![]() |
![]() |
![]() |
Образовни институции (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 39> |
Author | |||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
Кога го спомна Коменски, ново проектирано школо по сите стандарди. А јадни деца по студот трчаат од школото до мензата, бидејќи немаат топла врска двата објекта. ![]() |
|||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
da ne znae nekoj sto se slucuva so skolata vo sutka??
se raboti ili e stopirana??
|
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
Како со мала инвестиција се доби еден ПРЕКРАСЕН перформанс.
Факултет за Туризам-Скопје ![]() СЕКОЈА ЧЕСТ, преубав амбиент ![]() |
|||
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
Е тука не се наоѓаме...дека живеам во близина на местово и многу често поминувам од овде, за објектов (каков е денес) и за установата што е сместена во него имам прилично лошо мислење...прво улетаа со секири на липите пред зградата, за да им се гледале рекламите и објектот, што е прилично дебилно, немаат свој паркинг и се знае што се случува со паркирањето сега во околината (а Тафталиџе е прилично опуштен дел од градот во тој смисол) и сега што многу ме изнервира е организицијата на некаква си забава, за музиката нема да коментирам како старец некој, (додуша и тоа беше прилично некоректно), ама најглупо беше затварањето на пешачката патека, па мораше да се поминува по коловозот...и што е најтрагично во случајов, ништо не е нелегално, се си е со алал од општината...кога ќе научат луѓево од Скопје дека тротоарот пред твојот објект НЕ Е ТВОЈ!? Многу, многу пофраерски ќе беше да ги пуштеа луѓето да си поминуваат и да станат дел од забавата и така не е фреквентен простор како на Рекорд на пример, па немаше да им го испијат алкохолот...генерално - МНОГУ ЛОШО...а за објектот, можам да кажам дека до скоро ми навраќаше убави спомени од детството, одевме на секции (моделарство, фото-секција), подоцна кога и повеќе навлегов во архитектурата, сфатив колку и самиот објект е архитектонски издржан, има големи конзолни испуштања, големи стаклени површини, големи сали и голема тераса, што не ми е јасно зошто телциве (идни конобари) не ја искористија за забавата, туку им требаше да се исцепаат...и не можам да не кажам дека изборот на бојата на фасадата е тотален промашај и заедно со неколку детали, како чадорите и клупите пред објектот ми го растурија впечатокот за овој простор... |
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
Some things never change....како ние кога одевме на јадење, во старото Коменски барем со тараби беше покриена патеката...ова со закон да е пропишано децата од Коменски по дожд да одат на јадење!? Браво за проектантот! ![]() Да не биде дека многу критикувам, ама 3 работи не ми се јасни кај школово...лекција бр.1 за проектирање училишта на секој факултет за архитектура во светот е природното осветлување на училниците. Изборот на прозорите за зградава не ми е јасен, дури и ѕидарија има меѓу прозорците, па кога и да поминам внатрешниот простор е темен...изборот на боите за фасадата е веројатно по принципот „од која канта ни остана?!„...и трето, може и најважно, зошто партерот се третира на овој начин, што даде Господ, па ако треба децава и во кал нека се ваљаат...очајно! |
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() За затварање на пешачкиот дел кај факултетот не знаев и не би го одобрил, сликата сум ја направил изгледа пре да затворат. Но не би се сложил дека објектот по реновирањето е лош, бојата не ми смета - весела жива (за ралика од старата на домот, сива и тмурна) Преубави клупи и маси, за чадорите може да се сложам, но сигурно тие се добиени, а на поклонет коњ ... Е сега за Коменски, тука во се се слагаме и што е полошо внатрешноста нарочно на влезната партија е толку стерилна да те фаќа језа. |
|||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
http://tera.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=8602:2009-06-04-15-03-02&catid=48:2008-10-22-13-36-33&Itemid=106 солидна сума, конечно им текна да реновираат во таа прастара библиотека. |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() ![]() ![]() ![]() www.sitel.com.mk |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Првото школо (првиот рендер) воопшто не ми се допаѓа. Изгледа исто како и школите што се градени пред четириесетина години, но ова второво (претпоставувам ќе биде во реонски центар) ми изгледа многу едноставен и солиден проект. Осовбено ми се доапаќа ако е енкапсулирана фискултурната сала, нешто што не сме го виделе до сега кај нас. Барем претпоставувавм дека е енкапсулирано, пошто на првиот рендер ја има и салата, а на вториов претпоставувам дека е внатре.
|
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
dimme.von.macedonia ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
||
![]() Npr, na mene ovie renderi mi se uklopuvaat vo Aerodrom, imeno imam ziveano tamu i sum poagjal osnovno uciliste slicko kako na renderot. Projektite na renderite se modernizirani ucilista vo stil na ucilistata sto postojat vo naselba Aerodrom. Zarem bi bile zadovolni da napravat uciliste vo Neoklasicen stil? Pa kroz forumov kolku sto pratam, tokmu takvo izveduvanje na proektite ne e pozelno.
![]() Mene ucilistata mi se dopagjaat. Poveke vnimanie treba da posveteme na odrzavuvanjeto na istite.
Bitte nicht beleidigen, und grusse aus Kroatien!
![]() |
|||
The beauty comes from within.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
prvoto skolo ne mi se dopagad deka e niska i grda primer:bella skola so zelena catija,
a vtoroto e niska ama interesna i moderna spored mene
Hab nur meine Meinung gesagt, grüsse aus der Schweiz
![]() |
|||
![]() |
|||
dimme.von.macedonia ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 30-Jun-2008 Location: Hrvatska Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
The beauty comes from within.
|
|||
![]() |
|||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||
Покрај градење училишта и останати образовни установи, Владата не смее да заборави на еден многу битен сегмент од образовниот процес на кој во нормални западни земји многу се дава на значење - читални.
Во Македонија патиме од хроничен недостиг на читални или било какви слични простории специјално наменети за учење. Колку што јас знам, од „јавни“ читални постојат само читалната на градската библиотека „Браќа Миладиновци“ и читалната на универзитетската библиотека. Конкретно за Скопје, со своите 700 000 жители и незнам колку студенти, оваа бројка е премала! За да бидат работите уште полоши, условите кои овие читални ви ги нудат се исто така под секој стандард. Ако земеме во предвиде дека читалната на универзитетската библиотека е отворена до 19:00 часот, може да се каже дека студентите на располагање имаат само со една читална која е отворена 24 часа во неделата, и еден куп мали читалнички по факултетите(кои по никој основ не може да се наречат себеси читална, повеќе училничка). Конкретно за читалната во „Браќа Миладиновци“ можам да кажам дека сепак е подобрена од пред неколку години, со тоа што неодамна беа реновирани санитарните јазли, минорни зафати околу ентериерот и останати потфати невидливи за нас, главно во делот за вработените. Во читалните, најголем проблем убедливо е климатизацијата - летно време шиба промаја и прозорите отворени за колку толку да се поднесува жештината.Навечер низ отворените прозори влегуваат буквално безброј комарци и неможам да ви кажам колку е непријатно така да се учи. Несовесноста на некои луѓе е најголемиот виновник за состојбата на столовите и клупите, но некој тоа треба да го регулира и се разбира, да го санира. Во една од читалните неколку светла не работат, па кога ќе се стемни веќе нема услови за учење. Хигиената се задржува само на некои елементарни работи како WC-иња, плочки, а чистењето на прозорите од надвор стана пракса да се извршува еднаш во 10-на години. Како да се заборавило значењето и потенцијалот на ваквите установи, па ние само ќе си градиме училишта и факултети на секој чекор, по можност во некоја голема и симболична бројка како 100, и ќе си играме образовен систем. И еве како за пример ќе ја искористам читалната во Дрезден каде што младите европејци ги уживаат благодетите од нивните паметни инвестиции во образованието и науката.. ![]() |
|||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
||
![]() Буквално не е ни можно да се направи споредба со тие кај нас ![]() |
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Во Лерин има ваква голема читална, а не во Дрезден... Не ни треба да се споредуваме со ЕУ, да тргнеме од Србија, па сигурен сум и Молдавија дека има подобри читални.
|
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
http://www.bitolski.makmreza.com/FullInfo.aspx?NID=bfd6ddb9-c255-4979-8fe6-416f849c34ad |
|||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 39> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |