![]() |
![]() |
![]() |
Реставрациja / Реконструкциja |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 24> |
Author | ||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||
Јас
како неверник нормално реално би немал проблем црквите или џамиите да
се пренаменат во нешто друго, но и митатос има поента дека тоа е
безвезе.
Сум размислувал и друг пат за вакви случаи еве не мора да се верски објектите. Нашата национална галерија денеска се наоѓа во бивша јавна бања. Замислете за 500 години македонската галерија да се наоѓа во олимписки базен кој се пренаменил за тоа. Каде е логиката? |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|||||||||
@mitatos ... i ne mozes da sporedis ti takvo nesto so ovoj slucaj sto e sega vo bitola, ...
- Изгледа го прескокна мојот текст од постот - „Не би знаел конкретно за џамија во Битола какво историско, естетско, ... богатство крие, така да не го врзувам со овој случај“ @pbank Нашата национална галерија денеска се наоѓа во бивша јавна бања. Замислете за 500 години македонската галерија да се наоѓа во олимписки базен кој се пренаменил за тоа. Каде е логиката? - Размисли колку галери, театри, сали и што све не има во светот кој некогаш биле сосеме нешто друго .... Edited by Vladimir P - 27-Jun-2009 at 22:03 |
||||||||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||||||||||
![]() |
||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||
Или-или испадна работата, или подобро речено веќе е работата, бидејќи за да се влезе во таа џамија сака многу, не е туку така едноставно (закажување, па дали ќе те примат и сл.) Не е за споредување со Аја Софија, во право си, ама ни Канео ни Плаошник не се за споредба со Нотр Дам ако земиш така, ама кога доаѓа некој во Битола таа единствената џамија што вреди да се види. Земале не земале 20 денари, не менува, проблемот е што не се влегува во џамијата ни со пари ни без - затоа и го реков тоа погоре. Инаку mitatos, не знам што те буни за галеријата - галеријата е друга џамија, оваа врска нема со неа. Јас како неверник навистина сум искулиран, ама има на фејсбук петиција да се руши џамијата што е галерија за да се откопа црквата на Самуил над која била изградена џамијата (ако видиш црквата од поголемо значење за историјата, бидејќи била на цар). Не е точно тоа што го велиш за исламот и Турците според мене, ама да не навлегуваме во бесцелна дискусија, факт е дека сите џамии настанале откако дошле тие, и дека најголем дел се градени врз цркви. Но тоа секако не значи да ги рушиме џамиите, бидејќи е бесмислено, и бидејќи од црквите нема останато ништо - па и да се руши џамијата џабе, нема целосна црква под неа, само темели, се губи а ништо не се добива. Како и да е, имаш галерии во бункери, цркви, возови, зошто да не во џамии? Edited by гитардемон - 27-Jun-2009 at 23:10 |
||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||
![]() Еднашка имам влезено туристички, но колку што ми текнува од луѓе во Мустафа пашина џамија во Скопје на пример нема такви проблеми од овој тип што го спомнуваш. А и да има решението е токму тоа, од ИВЗ да олабават и да може и туристи да улетуваат. |
||||||||||
![]() |
||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||||||
ama nemoj ti da mislis deka nema turisti
![]() |
||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||||||
Nesto sto kaza mi se dopadna ,a nesto ne , ne sakam da navleguvam u detalji , ako mislis deka islamot go donele turcite tuka gresis, on postoel i pred niv vo predelite na makedonija, ako turcite sakale so sila bidi siguren deka site turski ke zborea do sega ili nemase da ostane nikoj ziv, ama da ne navleguvame vo toa, inace kako sto naveduvas ti deka oni gradele dzamii vrz crkvi ne veruvam ,ili veke tie crkvi bile ruinirani pa oni iskoristile takov prostor ama ne veruvam posto mojata religija ne go dozvoluva toa i zatoa ne veruvam, ama ajde da ne navleguvam vo toa, te podrzuvam za toa sto rece iako ja rusat gubat od dvete strani , ne mozat da ja vratat posto ima temeli, a od druga strana rusat ,znaci nema efekt toa so go pravat, za ova si vo pravo , no poentata mi bese deka ne moze da napravis ti dzamija da bide umetnicka galerija, ostaj sto vo skopjevo imalo ne znam kolku hamami gi pretvoriaj vo galerii pa sega i dzamiite , se izgubila nivnata avtenticnost ,ne znam kolku go svakas zborot AVTENTICEN , kako na primer da kupis eden par patiki a tie se od marka NIKE a ti go kines toa i lepis lepenka ADIDAS te prasuva nekoj sto patiki imas, ADIDAS dali tie patiki se adidas ili ne toa mozes i umees sam da vidis ![]() Edited by mitatos - 28-Jun-2009 at 00:10 |
||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||
Види, сфаќам дека религиозните муабети не ми одат баш најдобро, бидејќи не сум бил никогаш верник, а ни моите, па навистина немам појма како ги чувствуваат тие работи верниците. Тоа со Турците и со исламот е од што сум читал (многу малку) историја и од литературни раскази од турско (и тие задолжителни во средно), бидејќи како што имам кажано повеќе пати - од историја фајде нема кај нас, може само кавга да створи. Затоа, ако велиш така, така нека е
![]() ![]() ![]() |
||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||
Темата се вика:
Реставрациja / Реконструкциja |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Samo uste ova i veke ne komentiram , a si cul li AKREPALOT da se vika UMETNICKA SOVREMENA GALERIJA ? ,pa toa se vika AKREPAL ,drugo ime ne mu stoi, i ne moze da bide drugo osven AKREPAL, poz.
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Ајде нема смисла ова, избришете ги сите погорни постови, џабе муабетот. Ама овој пат навистина избришете ги.
|
||||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||
Гитар, не еднаш сме бришеле, ама не е во тоа поентата туку поентата е во тоа зошто свесно се забегува во дискусија за која на крај ќе заклучиме дека е подобро да се избрише.
Каква е целта да се води дискусија која е за бришење? И што корисно ќе излезе од таква пиши-бриши пракса? |
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Овој пат барем сметав дека дискусијата не беше за бришење. Дали религиозен објект во Македонија треба после реставрацијата (значи онтопик) да стане музеј или да остане религиозен објект? Меѓутоа, сметаш дека беше офтопик и нè предупреди, значи нешто не било во ред. Имам забележано и друг пат сме избегале офтопик па не сте го избришале. Што е тогаш поентата?
![]() |
||||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Ама погледни ги неколкуте поста наназад и ќе видиш дека не остана дискусијата само во рамки на тоа што велиш.
Зошто не бришеме секогаш? Затоа што има разлика од случај до случај, а и често добиваме замерки дека сме престроги во тој поглед (мада од друга страна често добиваме забелешки дека допуштаме и работи што не треба). Во конкретниов случај сметав дека не се има премногу забегано, ама дека има потенцијал за тоа, па затоа реагирав токму само со забелешка/потсетување. А еве добро мерило дали некој пост треба воопшто да биде постиран: доколку сметаш дека постот е материјал за бришење или дека понатака веројатно ќе ја однесе дискусијата во таков правец, тогаш најдобро таквиот пост во најмала рака да се реобмисли и измени пред да се постира. |
||||||||||
![]() |
||||||||||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
|||||||||
Обнова на Тетовското кале
Трпезаријата како дел од летниот конак на Абдураман Паша, објект откриени со археолошките ископувања на Тетовското кале, ќе биде обновен и конзервиран ова лето. За прв пат во северозападниот дел од земјава се изведува ваков голем археолошки зафат, започнат минатата година. Со него продолжуваат активностите Тетовското кале да прерасне во главна туристичка дестинација во целиот регион. „Сметаме дека овој дел на Македонија, односно тетово ќе се здобие со уште еден монумент од профан карактер, којшто монумент ќе биде, се надеваме, привлечна туристичка дестинација“, изјави Паско Кузман, директор на Управа за заштита на културно наследство. На калето, кое е целосно изградено во 1820 година, досега се утврдени повеќе различни објекти и откриени експонати, кои ќе бидат дел од музејскиот простор. „Калето како комплекс е составено од трпезарија, кујна, имарет, повеќе други објекти како што се затвор, подземен тунел, бунар, магацински комплекс, стражарница, конак за гости и бедемите со хисарите“, вели Бехиџудин Шехапи, директор на Национален конзерваторски центар. Минатата година беше најавено дека работите ќе траат до 2011 година. За ова лето се издвоени 18 милиони денари. http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111260 Edited by Cloverstack - 10-Jul-2009 at 17:12 |
||||||||||
![]() |
||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||
[qiuote]
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=7159956297&id=9&prilog=0&setIzdanie=21738[/quote] |
||||||||||
![]() |
||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
|
||||||||||
![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||
Религиската дискусија ја прекратив, молам за држење до темата...
|
||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 24> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |