![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 32> |
Author | ||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Lsl eve fotka deka ja dograduvaat taa portata sto ja zborese so broj 12
![]() ![]() ![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Убави слики,
а иначе сигурно не идат како им текне него имаат сигурно стари планови и нацрти и се водат по некој период |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Фала Митат!
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
инаку поратава ми изгледа минијатурно во однос со онаа на скицата, очекував нешто пограндиозно
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Де бе луѓе! Па толку ископувања горе џабе ли се?! Си има останато темели! Кога се срушиле кулите не испариле со све темели! Ваљда толку инситуции за култура имаат некакви записи каво било калето порано.
|
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Lsl pa nie imame samo edna stara slika
![]() ![]() ![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
vendetta ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Само да го тргнат свадбарскиот локал од калето и добро ќе биде
![]() Сепак мислам дека треба да се направи влез од кај мостот Гоце Делчев, незнам дали е можно со некаква конструкција метални скали или слично а и да се направат и другите влезови. |
||
------------------------------
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да Вендета главната порта ќе се реконструира но што правиме со пристапот до таа главна порта. Може би доколку се догради стоковна куќа мост согласно со ДУП-от па тука да се направи некој пристап би било идеално, таман ќе се спојува со другиот културен кварт на Скопје, но пак ќе биде далеку.
Edited by lslcrew - 18-Jul-2009 at 20:53 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Na kaleto uste se raboti samo sto vnatre e haos ,prasina, patekite se kroz unisteni, i klupite, i kantite za otpadoci.
Fontanata koja sluzeze sa voda ja izvadija radi istrazuvanje, ne vidov denes arheolozi valjda radi praznikov, vidov nekoi rabotnici kako rabotat na taa novo otkrienata porta. 1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() i edna ekstra za vas ![]() 4. ![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Оваа последнава слика баш ме потсети! Треба да се воведе некоја стандардизација со ова знамињава! Убаво делуваат на трибинава сао некако се многу расфрлани! Мислам треба да се вооеде ред, каде точно се поставува, на секоја кула на врв, за измеѓу да има некој стандард, за големината и слично.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
zasega zname ima samo na edna kula, drugoto zname ne e vo kulite tuku vnatre vo kaleto slicna e na taa vo plostadot golemiot jarbol , i navecer e osvetlen.
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
не ми е јасно зошто куливе ги прават такви, на нив има отвори, но не може да се влезе во нив и нема пристап, а мислам дека многу поатрактивно би било кога би можело, а во нив може да се отворат и сувенирници или да служат како платформи за разгледување, сега единствена која има пристап е онаа до портата
а портата е премала, личи ко да е помала од северната порта |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Vo starata kula vo koja stoese ednas vo zivotot ja nacekav otvorena, i koga vlegov imase koski od raskopuvanja , valjda od muzejot gi cuvaat tamu nekoi od tie pronajdoci zatoa nema pristap, no kako sto gledam spored strukturata na kaleto koe sega go pravat ,ke ima pristap vo kulite no sigurno ke se naplatuva za vlez kako sto e vo ohrid.
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
а ок е ако се наплаќа, многу пати туристи се чуделе зошто не се наплаќа ![]() |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Се влегува преку западната порта, само што влезот е обраснат со мини-џунгла, па многу луѓе не го ни виделе. Јас ја правев дипломската на просторот на ресторанот и уште тогаш ми кажаа дека ќе го тргнат тој очаен објект (со тераса со најдобар поглед во Скопје), ама тоа беше уште пред година и пол, а гледам дека абер нема од рушење...не знам и на него како му се исплати да работи со толкави ровови покрај него + е во непосредна близина на јужната порта која ако ја реставрираат (дека е поприлично оштетена), Калето многу поинаку ќе се доживее... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Sega napraviv uste edna druga analiza ,niedna kula ne e preskoknata ![]() aj ke vi pustam fotka da vi pokazam na sto pokonkretno mislam |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Eve fotkava sto ja najdov na net i napraviv mala analiza i utvrdiv deka ne preskonale nitu edna kula samo sto taka ni izgledalo na nas posto veke ne se gledat temelite na dvete kuli sto nadostigaat.
![]() Znaci kulata br 1 ja obelezav taa sto sega se izgradi, a br 3 i 4 falat ,a dvojkata veke postoela ![]() znaci kaleto ide po terkot na taa prvata slika gore izgleda. |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
i uste nesto se gleda na fotkata mali kajcinja, mislam deka treba i toa da se aktuelizira vo vardar , no dokolku se napravi nekoj vid na sirenje na koritoto i raskopuvanje za da se nablazi brzinata na rekata
![]() |
||
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |