build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Реставрација на Камени Мост

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 10>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 04-Aug-2009 at 21:00
А прочитав и дека мостот Гоце Делчев ќе го осветлат како Камени. Yes
Back to Top
ivopfc View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote ivopfc Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 04-Aug-2009 at 22:36
Originally posted by se_manda

inace vecerva ko so uspeav da vidam im riknale 2 neonki (ili so i da se) od stranata nakaj kale...

Ne ja gledam taa strana, ama od stranata sto gleda nakaj gtc e pregorena edna neonka, na pocetokot na mostot, 5ta ili 6ta od plostadot...ako vaka produzat za dva-tri meseca, ke bide prilicno shareno....
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 05-Aug-2009 at 11:52
Originally posted by IN_MOTION

А прочитав и дека мостот Гоце Делчев ќе го осветлат како Камени. Yes
зарем Гоце Делчев не беше осветлен?
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 05-Aug-2009 at 11:57
bese pred 20 godini, vo poslednata restavracija od francuska firma gi trgnaa neonkite
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 05-Aug-2009 at 22:59
Одлична фотка од http://www.flickr.com/photos/ivar84/

Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote igorius Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 06-Aug-2009 at 17:42
Ne razbiram sto realno vi se dopagja vo osvetluvanjeto na kameni...toa sto e osvetlen ili nacinot na koj sto e osvetlen....bidejki ako e nacinot na koj sto e osvetlen bi trebalo uste ednas da si gi preispirame vkusovite (no hard feelings)Spored mene Kameni Most e osvetlen katostrofalno loso,bez  cuvstvo za estetika i bez oset za tonvaler.

ne bi sakal da objanuvam nesto posebno ...bidejki i ne sum nekoj strucnjak za osvetluvanje mostovi no dovolno mi bese da napisam na google bridge lighiting i da vidam kako otrpilika bi trebalo da izlgeda eden obicen osvetlen most(pritoa da ne napomenuvam samo kakvo e znacenjeto za nasiot most na Skopje)

Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote igorius Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 06-Aug-2009 at 17:43

Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote igorius Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 06-Aug-2009 at 17:49

Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote igorius Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 06-Aug-2009 at 17:51

Back to Top
igorius View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote igorius Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 06-Aug-2009 at 17:53
I sega da ve vratam kaj nas....pa sto e ova lugje ?????? :S

Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 06-Aug-2009 at 18:21

za kogo e mnogu ubo e

ostaj ti anglia itn, nie sme drigi luge, da bevme ko onie ohoo daleku ke bevme,
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 06-Aug-2009 at 18:28
znam deka ne sme nie kako niv, no mozevme da napravime podobro osvetluvanje so istite pari.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 06-Aug-2009 at 23:26
што се однесува до осветлувањето, мислам дека е ок, а ја имам истата замерка за конструкцијата на неонките
но сепак, со ова погоре постираното не може да се направи споредба, некои од мостовите се многу поголеми од камени, помодерни, некои се сосема други типови на мостови со различни облици, сенки и бои и т.н.
на пример конструкцијата на неонките на камени совршено ќе одговараше на модерните мостови кои си ги постирал
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 07-Aug-2009 at 13:11
@igorius

металната конструкција за илуминација е одвратна, тука нема дилема. Веројатно уште не сум толку гневен бидејќи не ја имам видено во живо.

Но ефектот кој се постигнува ноќе е далку од лош (барем спрема мене). Примерите кои ги наведе се навистина убави, но за мостови од типот на камени, барем лично сум за поконзервативен тип на осветлување, без премногу бои и нијаснси.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 02-Sep-2009 at 11:32

ветија

От­ко­пу­ва­ње на за­ко­па­ни­те де­ло­ви од Ка­ме­ни мост

Град­ски­те влас­ти и За­во­дот за заш­ти­та на спо­ме­ни­ци­те на кул­ту­ра­та на Град Скоп­је со го­ди­ни ве­ту­ва­ат де­ка ќе ги от­ко­па­ат за­ко­па­ни­те де­ло­ви од Ка­ме­ни мост. Уш­те пред пет го­ди­ни има­ше нај­а­ви де­ка, за­ед­но со ре­конс­трук­ци­ја­та на мос­тот, ќе се нап­ра­ви и от­ко­пу­ва­ње­то. Бе­ше пред­ви­де­но пр­во да се нап­ра­ват сон­даж­ни дуп­че­ња на це­ли­от прос­тор око­лу плош­та­дот Кар­по­шо­во вос­та­ние од ле­ва­та стра­на на Вар­дар и кај црк­ва­та "Св. Ди­мит­ри­ја", за да се ут­вр­ди да­ли има ар­те­фак­ти. По­тоа тре­ба­ше да се нап­ра­ви про­ект за пра­ве­ње на ис­ко­пот. Спо­ред твр­де­ња­та на глав­ни­от кон­зер­ва­тор Ва­сил Иљов, ед­на тре­ти­на од мос­тот е под зем­ја, а за да се от­во­ри це­ли­от, ка­ко што бил во вре­ме­то на Јус­ти­ни­јан Пр­ви, тре­ба да се ко­па не са­мо од ле­ва­та ту­ку и од дес­на­та стра­на на мос­тот. Иљов об­јас­ну­ва­ше де­ка око­лу 70 мет­ри од мос­тот од ле­ва­та стра­на се пок­ри­е­ни со кеј­ски­те ѕи­до­ви, па за да се от­кри­јат, тре­ба да се ур­нат по 25 мет­ри од кеј­ски­те ѕи­до­ви, ка­ко низ­вод­но та­ка и спро­ти­вод­но. Тој ука­жу­ва­ше де­ка та­ков за­фат е воз­мо­жен, и пок­рај тоа што ѕи­до­ви­те на Ке­јот се ве­ќе из­гра­де­ни и де­фи­ни­ра­ни, ука­жу­вај­ќи де­ка от­ка­ко ќе се от­ко­па­ат за­ко­па­ни­те де­ло­ви на мос­тот, ќе се нап­ра­ват но­ви ѕи­до­ви со ска­ли кон Ке­јот.
Крај­на фа­за од рес­тав­ра­ци­ја­та на мос­тот тре­ба­ше да би­де ос­вет­лу­ва­ње­то бдеј­ќи тоа тре­ба­ше да ги оп­фа­ти и но­во­от­кри­е­ни­те де­ло­ви. Но крај­на­та фа­за - ос­вет­лу­ва­ње­то одам­на за­вр­ши. Се нап­ра­ви и ре­конс­трук­ци­ја на но­во­то свет­ло, а за от­ко­пу­ва­ње на за­ко­па­ни­те де­ло­ви од мос­тот не ста­на збор.
м.или­ев­скаЖ­вест.цом.мк

http://vest.com.mk/?ItemID=24098E9444FB8F47AE38C4C046DC5D79
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 02-Sep-2009 at 20:04
според мене идеалното изложување на мостот, прво би биле ископувања, па создавање на еден вид полукружни амфитеатрични скали, но сето тоа е во вода со изградбата на судот
Back to Top
dacito View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dacito Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 02-Sep-2009 at 22:52
Еве и јас да го кажам моето лично мислење за осветлувањето на камени. Скоро секој ден го гледам во живо и морам да кажам дека ова решение не ми се допаѓа денски, ноќе изгледа сосема ок. Ама денски, со она лимон преку цела должина на преубава градба како што е камени за мене е навистина одвратна, ама одвратна. И колку повеќе се доближувам до камени, толку повеќе ми се згадува, пошто стварно ми делува унаказен со лимот. За мене делува премногу „ефтино“!!! Значи давам Thumbs%20Up за идејата камени да се осветли и да стане симбол во вистинска смисла на зборот ама од реализацијата ми се  Puke Можеле многу подискретно и поубаво да го изведат тоа, не вака

Edited by dacito - 02-Sep-2009 at 22:53
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 03-Sep-2009 at 01:01
Приметив пред некој ден, камени изгледа навечер многу добро од гоце делчев мостот. Е сега дамка беше што една неонка беше прегорена, а другата до нејзе трепкаше!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 07-Sep-2009 at 00:47

Чувари ќе го бранат Камениот мост

Тие ќе бидат од редовите на вработените во јавните градски претпријатија или во градската администрација, за да не се трошат дополнителни пари за плати

Градските власти ќе ангажираат чуварска служба на Камениот мост. Чуварите ќе треба да ја спречат појавата на дивите препродавачи на импровизирани картонски тезги и да го заштитат значајниот споменик од несовесните вандали кои чкртаат по него или го оштетуваат на кој било начин.

Од Градот соопштуваат дека ги подготвуваат техничките работи и дека е само прашање на време кога оваа служба ќе почне да функционира.

- Наскоро ќе бидат познати сите детали за чуварската служба. Таа би можела да профункционира уште во септември или во октомври. Засега не можам точно да прецизирам како би дејствувала, оти тоа се утврдува - вели Неделчо Крстевски, портпарол во Градот Скопје.

Тој информира дека чуварите ќе бидат од редот на веќе вработените во градските јавни претпријатија или во градската администрација. Целта е Градот да не вработува нови луѓе за да не троши дополнителни пари за нивното плаќање.

Крстевски вели оти во Градот се оптимисти дека со воспоставувањето на оваа служба ќе се спречи појавата на дивите продавачи на мостот и на вандализмот.

- Ние и претходно бевме во постојан контакт со Пазарната инспекција, која е надлежна за решавање на проблемот со дивите препродавачи. Тие реагираат и ги отстрануваат, но продавачите постојано се враќаат. Нашите комунални инспектори не се надлежни за тоа - вели Крстевски.

Од Пазарната инспекција велат дека редовно вршат обиколки на Камениот мост.

- На некои препродавачи им ја одземаме стоката и против нив покренуваме прекршочни постапки, но тоа не е трајно решение. Општините или Градот треба да обезбедат редари - велат од пазарната инспекција.

Директорката на Конзерваторски центар - Скопје, Ема Петрова-Николовска вели дека е договорено натаму Градот да ја преземе грижата за одржувањето на Камениот мост.

- Од наша страна се преземаат сите мерки околу проектот за обновата на мостот, односно за реставрирање и конзервирање. Поставувањето на осветлението беше наша последна активност на мостот за оваа година, оти нема доволно средства. Останува да се доработат клуновите на мостот, но тоа ќе се случи кога ќе завршат градежните работи на објектите на театарот, Музејот и на Уставниот суд. За дозавршување на реставрацијата ќе треба да се изработат проекти, според кои потоа ќе се утврди уште колку пари ќе бидат потребни - вели Николовска.

Таа напомена дека ќе се работи и на уредување на плоштадот Карпошово востание. Ќе се спушта нивото на овој плоштад и ќе се отстранат скалите на крајот на мостот, а тоа ќе биде проект на Општината Центар.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=1486570095126544B3D4F1CCF47386B0
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 07-Sep-2009 at 07:28
Еве навечер како изгледа еден друг мост на Вардар

2009-09-04

* Да не се осветлените објекти околу нема са се примети
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 10>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.467 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.