![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 32> |
Author | |
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Приметувам на онаа од долниот ред кули и бедеми кај мостот Гоце Делчев дека има некакви си како ќерамиди редено по работ! Можеш ли некоја слика од фулл резолуција да го одвоиш тој детол да видам подетално за што станува збор. Дали се работи за некаков автентичен детаљ или е некаква импровизација скорешна за делумна заштита од атмосверски влијанија?!
Анаку за ископините од еден другар што работи на ископувањата знам дека уште лани се трагаше по некоја црква само незнам точно која. |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Za ova li mislese ?
1. ![]() 2. ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Да да, за тие мислев!
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
тие треба да се тргнат, а кулата која фали да се изгради Edited by FoSsiL - 27-Aug-2009 at 18:16 |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Од сликиве на Mitatos јас што мислам дека сум тотален дилетант за калево имам претстава дека со јужнава порта е напраена опасна глупост и дека е поприлично далеку од вистината. Дипломската што ја работев, беше во непосредна близина и според некои скици што ги имав најдено за реконструкција на портата (која што btw има опасно избрана локација и намерно или ненамерно низ неа минува оската на ул. Македонија), мислам дека воопшто не респондира со ова што е сега направено...не знам колку е ова коректно.
Многу ме интересира како во светот реагираат стручњаците од археологијата на овие реконструкции (ала Плаошник), базирани 99% на претпоставки...баш сакам некој стручен да чујам на темава...истото се случува и со назапчениот венец со кој се завршуваат бедемите (како и во Охрид), јас имам впечаток дека е многу далеку од вистината... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Dave gahan, ako gi imas skicite daj spodeligi so nas da gi imame vo sekoj slucaj.
Fossil@ utvrdivme deka niedna kula ne fali od tie sto mislevme deka falat proveri vo prethodnite postovi =) |
|
|
|
![]() |
|
igorius ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Nov-2008 Online Status: Offline Posts: 187 |
![]() ![]() |
realno ni treba arheolog i istoriciar na umetnost
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Еве да ја евидентираме ситуацијата на местото каде што била „спојката“ помеѓу бедемите и каде што би требало да има кула. Што планираат да прават во овој дел не ми е јасно, се надевам не планираат да го остават вака...
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
taa dolnata porta ke ja spojat so zidot gore ,a tuka ne fali kula ja evidentirav i analizirajki vidov deka tuka zidot e prenizok zatoa izgledase kako da fali kula, no ne fali kula , ali ova novata kula e malku mrdnata niz vreminjata izgleda.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve i 2 stari gravuri sto ni falat na forumot , se gleda i del od tvrdinata u pozadina.
1. ![]() 2. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve i edna 3d animacija od rekonstrukciajta na kaleto,ali se razlikuva mnogu od starata gravura. =)
![]() poveke info za naodite tuka : http://users.stlcc.edu/mfuller/SkopjeExhibit.html |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Pa da tocno e deka ne e se precizno kako sto bese, posto imame 2-3 periodi na izgradba, rimski - vizantiski ( sigurno od 5 vek do 12 se preureduvalo ili nekoj se obidel da ja napadne pa ja ostetil itn. ) , osmanliski period koj ne e cepnat 1 i pol vek posle najgolemata steta ja napravil pikolomini, no spored mene i vo 2te gravuri sto gi postirav pred malku se gleda deka Kaleto bil administrativen del na Skopje( i na nekoj vid zastita od napad )a nadvor od nego se naogale naselenite mesta.
|
|
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Имам некој текст за историјатот за Калето, што го пишував за дипломска, поточно го составував од повеќе текстови, не е нешто многу долг, ама за форумов мислам дека би бил соодветен, додека не се јави некој покомпетентен во областа. Некој што спомна горе, дека треба археолог или историчар да ни објасни некои работи овде, потполно се согласувам.
Сега ми е фрка со текстот што не е пишуван во македонска поддршка, туку во македонски фонт, па се мислам дали е подобро да стои како attachment...и дали е возможно такво нешто!? |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Ако сакаш да стои како „атачмент“ ќе го хостираме на билд и ќе го излинкаме. Колкав е фајлот? |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Има и конвертери за од фонт во поддршка!
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
ќе биде штета ако кружните (или повеќе аголните, според гравурата) кули не ги направат според гравурата која тука ни е најпопуларна, но тоа е сепак мој вкус, сепак мислам дека ќе биде нешто интересно
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Sekoja čest dečki!!
![]() |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |