build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Црква на Плоштад Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3233343536 41>
Poll Question: Црква на плоштад?
Poll Choice Votes Poll Statistics
42 [56.00%]
9 [12.00%]
24 [32.00%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #661 Posted: 03-Sep-2009 at 02:27

МПЦ се мисли дали да ја гради црквата

Поделени милења во врвот на Црквата дали навистина е неопходно да се гради храм на локацијата која веќе ја купија за педесетина илјади евра

Билјана Јовановска

Македонската православна црква нема намера скоро да почне со изградба на црквата „Св. Константин и Елена“ на скопскиот плоштад „Македонија“. Кога и дали во догледно време ќе се зафати со градежни работи, никој не сака официјално да соопшти.

Државното земјиште што Владата и' го додели на Црквата веќе е купено, со непосредна спогодба, по повластени услови и цена и тоа пред повеќе од еден месец. Парцелата од 1.525 квадрати во најстрогиот центар на Скопје ја чини Македонската православна црква 35 евра за квадрат, што е симболичен износ. Меѓутоа, иако пренамената засега не се спомнува, не е исклучено МПЦ да се определи за изградба на некаков друг објект.

Во Скопје Црквата има неколку храмови, кои со години се градат, но поради недостиг од средства завршувањето се оддолжува, така што, објективно, возобновувањето на „Св. Константин и Елена“ не е на списокот на приоритети. Неофицијално, великодостоинственици на МПЦ имаат поделени мислења околу црквата на скопскиот плоштад и некои од нив, неофицијално, сметаат дека во услови кога во јавноста ставовите се поделени, дури и радикализирани, доблесно е идејата да се остави за некои други времиња. Прво, тешко дека МПЦ би можела сама да се впушти во градба без загарантирана финансиска конструкција од државата, но и затоа што почнување друг храм би ги разгневило верниците од населбите во кои воопшто нема или, пак, црквата се гради со години.

Дали Советот на општина Центар ќе се одлучи за спроведување референдум на кој граѓаните би се изјасниле за црквата на плоштадот „Македонија“, МПЦ не ја засега, зашто таа стана сопственик на атрактивна локација. Размислувањата одат дотаму што се говори дека моментно можеби и на Црквата би и' одговарал негативен исход од референдумот, за полесно да може да размислува за пренамена на земјиштето.

Особено, што во строгиот центар на Скопје, во радиус од неколку стотини метри има три цркви - „Св. Димитрија“, „Пресвета Богородица“ и Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ кои, многу често, на богослужбите остануваат полупразни. Оттаму, на духовниците, или барем на дел од нив, во вакви услови и не им е најважно возобновувањето на „Св. Константин и Елена“, туку регрутирањето вистински верници, кои ќе присуствуваат барем на неделните богослужби.

http://utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=5385A7C4E51736459C245A0F8C6FA451

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #662 Posted: 03-Sep-2009 at 02:36
Прилично шпекулански текст и со намена да создаде бунило во јавноста. Како прво не содржини една изјава на ниту еден член од МПЦ. Второ се создава спин дека МПЦ че го пренамени земјиштето, а се рабои за ингеренции што се надвор од ингеренциите на МПЦ, односно се во општина центар. Друга работа ако држава реши дека земјиштето и треба за друга намена, во краен случај може и да си го експорпреира назад што воопшто не проблем, така да претпоставките на новинариве не држат вода.

А ова со "разгневените верници", незнам од каде таква претпоставка дека ќе верниците ќе се разгневеле, освен ако не дојде некој да ги разгневи како што и ни се случува. Дали е ова најава дека некои политички инстанци ќе работат и на разгневување на граќаните од поедини маала?! Еве и кај мене во маало со гдини има најава за црква до салата Расадник па не сум гневен! Впрочем гневот е надвор од религијата! Вистински верник не живее од гнев туку напротив, за разлика од некои ситни "души" што основна "духовна" храна им е гневот.

Но доколку стварно е дека МПЦ има намера да го одложи проектот за да се смират страстите, тогаш го поддржувам тоа како високоморален чин од страна на МПЦ која останува една од ретките кои инвестираат во смирување на страстите.

Edited by lslcrew - 03-Sep-2009 at 02:39
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #663 Posted: 03-Sep-2009 at 02:53
Originally posted by lslcrew

Предлогот на владата дојде како предлог за изградба на црквата на поштадот. Немаше ниту страсти, ниту кавги и вакви лакрдии.
Question Question Question
Дали јас и ти живееме во иста димензија?

Нормално, предлогот го разгледувавме од архитектонски аспект, на повидок беше и стручна расправа.
Каква стручна расправа била на повидок жити се? Уште од сам почеток работата тргна со сила, со политички упад, бескомпромисно, со глава низ ѕид. Секаква расправа на здрави основи беше уништувана токму од покренувачите на проектот, вклучувајќи и крајно неприфатливи методи.

После тоа почнаа сите фестивали што ги гледаме.
Коренот лсл, најди го коренот, не е тешко да се најде. Фестивалите почнаа овде:
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=171&PID=3897#3897

Далеку од тоа дека коренот на меѓуконфесионалната лакрдија е токму тој предлог на владата. Тој предлог воопшто ниту имаше намера да возбудува и радикализира некого.
Гледајќи го предлогот и сите пропратни случувања, тешко е да се поверува во така наивни намери и очекувања.

Да ти кажам право мене дискусијава ми е Toilet, и џабе се обидувам некому да кажам некои работи кога и не гледам од сругата страна дека искрено има намера да ме разбере и прифати забележки. На шала кажано, се осеќам како турција у преговарачки процес со еу!
Чуството е обострано. Но не е проблем што тоа чуство го имам во дискусијава со тебе. Проблем е што истото чуство го имаа голем дел од граѓаните во „комуникацијата“ со надлежните,  кога ќе се обидеа да предочат макар очигледни аргументи против маркичката за црква, односно против маркичка за било каков објект таму.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #664 Posted: 03-Sep-2009 at 03:20
Во врска со текстот од „Утрински“ - сигналите се добри, но било каков објект таму е неприфатлив. Неопходно е да се избрише маркичката комплетно!

@lsl
И повторно тој рововски пристап и барање на аргументи по секоја цена, макар невалидни...  Unhappy

Прилично шпекулански текст и со намена да создаде бунило во јавноста. Како прво не содржини една изјава на ниту еден член од МПЦ.
Колку од досегашните текстови кои се обистиниле содржеле изјава на именуван претставник на МПЦ?

Второ се создава спин дека МПЦ че го пренамени земјиштето, а се рабои за ингеренции што се надвор од ингеренциите на МПЦ, односно се во општина центар.
Ова е повторно мижење... Досега делуваше како да има одлична координација во триаголникот МПЦ - централна власт - општина Центар. Всушност општината беше во игра само за да ги формализира одлуките донесени на друго место. По кој основ да веруваме дека општината сега одеднаш ќе донесе некаква самостојна одлука, а водејќи се од чисто урбанистички критериуми?

А ова со "разгневените верници", незнам од каде таква претпоставка дека ќе верниците ќе се разгневеле, освен ако не дојде некој да ги разгневи како што и ни се случува. Дали е ова најава дека некои политички инстанци ќе работат и на разгневување на граќаните од поедини маала?!
Те молам, нема потреба ни од параноја, ни од политички конструкции.

Но доколку стварно е дека МПЦ има намера да го одложи проектот за да се смират страстите, тогаш го поддржувам тоа како високоморален чин од страна на МПЦ која останува една од ретките кои инвестираат во смирување на страстите.
Би сакал да е така, но во моите очи МПЦ поради случајов (особено со однесувањето после тепањето на плоштад) изгуби секаква почит и подршка.
Искрено се надевам дека МПЦ ќе смогне сили да се прочисти од политика, од скандали, од структури кои се дамка на нејзината репутација и ред други работи кои тотално не доликуваат на таква институција.
Сакам со почит да гледам кон МПЦ, но во моментов тоа не е можно. Се надевам дека работите ќе се сменат во догледна иднина.
Откажување од градење на било каков објект на таа локација е добар прв чекор во тој правец.

Edited by Cloverstack - 03-Sep-2009 at 03:46
Back to Top
vardar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vardar Quote  Post ReplyReply #665 Posted: 03-Sep-2009 at 04:13

По која основа ова го сметаш за високоморален чин? Доколку е вистина ова мене ми личи на еден крајно циничен потег и ништо друго. Демек батали урбанистички планови и закони и сомнителниот начин/цена со кој дојдовме до парцелата, скрос сме у право ама ај ќе почекаме да се смират лудиве/невернициве па ќе си праиме што сме наумиле. Тоа e за тебе високоморален чин?

Edited by vardar - 03-Sep-2009 at 04:17
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #666 Posted: 03-Sep-2009 at 09:46
Тоа што предходни текстови содржеле/не со држеле изјави од МПЦ воопште не го оправдува шепкулантскиот карактер на текстов! Во последниов текст нема никаква информација добиена од МПЦ, нема изјава нема соопштение. Или новинарот има спосбност да чита мисли или е измислица, трето нема.

Прнамената на земјиште се врши во урбанистички план во општина центар. Намена и габарит на објектот се дел од тој дуп. МПЦ може да побара да гради друг објект наместо верски, но тоа останува на одобрување на општина центар. Постоењето на  било каква координација воопшто и не е битно.

Па не се работи за парнаноја. Повеќе би рекол дека паранојата доаќа од други адреси. Јас само дадов претпоставка.

Всушност во твоите очи кога МПЦ имала почит и поддржка. И повторно можеме да се правиме слепи дека и да кажуваме дека МПЦ темала некого. МПЦ беше излажана од една политичка структура исто колку што и студентите беа излкажани од друга политичка структура. Така да сврстување на МПЦ со тие тепачки воопште не е коректно.

@Вардар. Доколку владата сега јавно објавеше дека ќе ги стопира сите активност околу црквата со цел да се смират страстите тогаш таа твојота споредба може би и донекаде ќе изгледаше со смисла. Да беше МПЦ таа што ги тегне сите конци во општина центар и при рподажбата на земјиштето па ај и тогаш да речеше. Ама вака МПЦ сепак останува смирена докрај, без никакви страсти да има доблест да ги паузира активностите. Тоа е високоморален чин!

Edited by lslcrew - 03-Sep-2009 at 09:47
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #667 Posted: 03-Sep-2009 at 16:42

Отфрлена иницијативата за референдум за изградба на верски објекти на плоштадот

Советниците на Општина Центар попладнево ја отфрлија граѓанската иницијатива за распишување референдум за изградба на верски објекти на плоштадот Македонија

Повеќето советници сметаат дека иницијативата е неуредна. Според советниците на ВМРО-ДПМНЕ потписите од оваа граѓанска иницијатива требало да се собираат во Министерството за правда, додека иницијативата на опозиционата СДСМ за референдум беше отфрлена.

....

http://forum.com.mk/_tools/article/8141/view
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #668 Posted: 03-Sep-2009 at 19:59

Тоа што предходни текстови содржеле/не со држеле изјави од МПЦ воопште не го оправдува шепкулантскиот карактер на текстов! Во последниов текст нема никаква информација добиена од МПЦ, нема изјава нема соопштение. Или новинарот има спосбност да чита мисли или е измислица, трето нема.
Не знам кај живееш, ама отвори новини и ќе видиш дека текстови кои се повикуваат на неофицијални информации се во огромен број. Е сега зошто токму овој го издвои за да го дочекаш со таков анимозитет, не знам.
Немам намера ни да го „бранам“ текстов. Се разбира дека ќе имаше поголема вредност доколку имаше поконкретни информации. Но за тоа е виновна и МПЦ затоа што тоа што се случува со проектов го крие зад кулисите, па покрај тоа што практикува недозволива нетранспарентност (а се работи за проект на плоштад), самата ствара погодна почва за циркулирање на неофицијални информации.

Но како тоа лсл, стигна до муабет за високо морален чин од страна на МПЦ, ако текстот безусловно го оцени како „шпекулантски, со намена да предизвика бунило во јавноста“???

И дали доколку се потврдат твоите квалификации за веста, и проектот продолжи да се турка, тоа ќе го оцениш како високо неморален чин од страна на МПЦ? Или МПЦ треба по секоја цена само да се фали, а никако да се критикува?

Прнамената на земјиште се врши во урбанистички план во општина центар. Намена и габарит на објектот се дел од тој дуп. МПЦ може да побара да гради друг објект наместо верски, но тоа останува на одобрување на општина центар. Постоењето на  било каква координација воопшто и не е битно.
Дај, па не сме ниту слепи ниту глупи... Општина Центар ни до сега, а ни во блиска иднина, нема апсолутно ништо да решава во врска со Мал Ринг. Општината е само политизирана машинерија која формализира одлуки носени којзнае во чии кабинети и надвор од било каква процедура. Општината во моментов е претворена во декор.

За да се отстрани можност за било какви упади и малверзации со спорниот простор во иднина (а со тоа ќе се отстрани и можноста за шпекулации, што гледам дека ти е многу битно), МПЦ треба да го врати земјиштето, а маркичката да се избрише. Мислам одамна се сложивме (вклучувајќи те и тебе) дека од урбанистички аспект таму не смее да има било каков објект.

Всушност во твоите очи кога МПЦ имала почит и поддржка.
Roll%20eyes

Епа имала и тоа по дифолт (што е моја грешка). Ама со улогата која ја игра (и која не ја иигра) ја изгубила. И веќе немам намера по дифолт да ја давам таа почит и подршка. Ако ја сакаат, нека ја заслужат.
Се работи за институција составена од луѓе, а не за некаков мистичен ентитет на кој треба да му се дава безрезервна бланко подршка за се и сешто. Луѓето кои ја водат МПЦ нека се замислат малку каде ја водат.

И повторно можеме да се правиме слепи дека и да кажуваме дека МПЦ темала некого. МПЦ беше излажана од една политичка структура исто колку што и студентите беа излкажани од друга политичка структура. Така да сврстување на МПЦ со тие тепачки воопште не е коректно.
Никој не ја обвинува МПЦ дека тепала и никој не ја сврстува со тепачите. Но МПЦ учествуваше во контра-протест со кој беше заземено местото каде што требаше да се одржи мирен протест против маркицата, а студентите беа истепани од група која носеше официјални симболи на МПЦ (и во нејзина сопственост) и пред очите на свештени лица (кои не реагираа).
МПЦ сепак можеше (мораше) да се дистанцира и после инцеидентот, но наместо тоа скопската епархија (не МПЦ во целина!) објави само едно бедно соопштение, каде кратко, стерилно и генерички се осврна на насилството, а многу повеќе се занимаваше со промовирање на проектот за црква на плоштад. Неколку недели подоцна следеа и јавно изнесени непримерни ставови лично од страна на Архиепископот, кој меѓудругото делеше квалификации за оние што протестираа против маркичката.

Всушност и сам (во обид да ја браниш МПЦ) велиш дека била „излажана од една политичка структура“. Па лсл, како смее МПЦ да си дозволи туку така да биде лажена и манипулирана во политички цели???

После треба да се чудиме зошто МПЦ ја губи почитта и подршката...

И те молам престани со тоа равенство на мала врата да се споредува протестот со контра-протестот и студентите да се споредуваат со тепачите (демек и едните и другите изманипулирани). Ако некој сакал да ќари политички поени од протестот тоа е сосема друго прашање. Но на протестот млади луѓе протестираа конкретно против маркичката за градба. Крајно е некоректно и невкусно за тоа да се лепи етикета дека биле изманипулирани.
Еве и јас со свое присуство дадов подршка на протестот и точно знам зошто бев таму и против што протестирав. И нема да се двоумам да излезам пак ако треба. Ако сакаш за тоа да ми залепиш етикета на изманипулиран, нека ти служи на чест.

Edited by Cloverstack - 03-Sep-2009 at 20:06
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #669 Posted: 04-Sep-2009 at 00:13
Интересен текст во врска со верските објекти од десната страна на Вардар.

Под Бурмали-џамија немало црква

Првиот христијански верски објект на десниот брег на Вардар бил изграден во втората половина на 19 век, а тоа била католичката капела

Д-р Коста Балабанов

Во едно неодамнешно интервју, премиерот Никола Груевски рече дека барањето за изградба на Бурмали-џамијата дополнително се комплицира, бидејќи МПЦ тврдела дека таа џамија била изградена врз темелите на урната црква за време на Османлиското Царство, така што на некој начин и таа полагала интерес за тоа земјиште. Од погоре кажаното, јасно произлегува дека споменатата информација премиерот ја добил од МПЦ, бидејќи во интервјуто тој вели дека „МПЦ тврди дека Бурмали-џамијата била изградена врз темелите на урната црква за време на Османлиското Царство“.

Сакам да се обратам до МПЦ, а не до премиерот, и да прашам врз основа на кои историски изворни документи или кажувања МПЦ дошла до сознанието дека Бурмали-џамијата била изградена врз темели на некоја урната црква, па врз основа на таквите сознанија го информирала премиерот и тврдела дека таа полага интерес за тоа земјиште?

Тврдењето на МПЦ дека на локацијата на која била изградена Бурмали-џамијата порано постоела некаква црква, едноставно не одговара на вистината. Сметам дека се работи за една веќе од поодамна зачестена практика, под секоја џамија да се бара траг од постар христијански објект. Точно е дека под некои џамии изградени во Македонија се откриени траги од христијански објекти, но случајот со Бурмали-џамијата не е таков. Тоа дека под Бурмали-џамијата никогаш немало траги од каква било црква, најречито зборува анализата на единствената досега позната и зачувана гравура посветена на градот Скопје, а изработена во втората половина на 15 век од холандски сликар, кој во тој период престојувал во градот.

На нашата јавност оваа гравура и' е позната по многубројните презентирања во различни изданија, почнувајќи од тритомната Историја на Македонија, па низ бројните туристички водичи и други изданија врзани со презентацијата на градот Скопје. За оваа гравура пишував и јас, настојувајќи да ја презентирам нејзината важност за сознанијата за историскиот развој на градот Скопје во периодот од 15 и 16 век, укажувајќи притоа и на некои јасно видливи манипулации со овој значаен историски документ. Во книгата „Старата скопска чаршија“, која излезе од печат во Скопје во 1994 година нагласив дека Бурмали-џамијата била изградена на десниот брег на реката Вардар, веднаш по завршувањето на градбата на Камениот мост, кој бил изграден за време на султанот Мехмед Втори Освојувач (1451-1481) и нема никаква врска со градежната активност на императорот Јустинијан Први.

Анализата на оваа гравура, недвојбено покажува дека нејзиниот творец лично престојувал во Скопје и дека многу јасно и уверливо го насликал она што го гледал пред себе, не испуштајќи ниту еден позначаен детаљ. Од позиција на десниот брег на Вардар тој го сликал Скопје (Долен Град), расположен на левиот брег на реката и делумно теренот од десниот брег што го гледал пред себе. Во Долен Град тој ги насликал постојните објекти од тоа време, меѓу кои, во прв ред, манастирскиот комплекс на најзначајниот скопски верски објект посветен на св. Ѓорѓи Победоносец (Св. Ѓорѓи Горга - 11 век), чија локација била на брдото Виргин на река Серава, црквата посветена на св. Богородица Троерачица (1204 год.) која се наоѓала на местото на денешната новоизградена црква посветена на Богородица, како и во тој период постојните Султан Муратова (Хјунќар џамија - 1436 год.) и Алаџа (Шарена) џамија на Исхак-бег (1438 г.).

Споредени позициите на овие објекти насликани во гравурата, со нивната позиција денес, покажуваат сосема јасно дека гравурата не е измислена творба, туку реален цртеж кој ја отсликува состојбата на споменатите објекти во втората половина на 15 век. Тоа ни дава за право да сметаме дека сликарот реално ја насликал состојбата и на десниот брег на реката Вардар. А на десниот брег на Вардар, во периодот пред да се изгради Камениот мост, не постоел друг објект освен воениот магазин познат под називот Барутана и малиот мост кој служел за дотур на муниција до Барутаната. Од многу логични и разбирливи причини, Барутаната била лоцирана на десниот брег на реката, дотогаш ненаселен простор, подалеку од населбата на Долен Град. Барутаната на цртежот е претставена со сите детали, полукружен хангар изграден од метални ребрести плочи, со ѕидан пункт за стражарницата, пред која стои воена стража, со висок ѕид оградениот простор со пушкарници и бавча полна со високи зимзелени дрвја (кипарис) и друго зеленило.

Откако била донесена султанската одлука за градење на Камениот мост на реката Вардар, првата работа што требало да се направи било да се дислоцира Барутаната поради реалната опасност од експлозија. Таа одлука била спроведена, Барутаната била дислоцирана на просторот на денешното село Злокуќани, а плацот на бившата барутана османлиските воени власти го отстапиле на Исламската верска организација, која веднаш потоа на отстапениот плац почнала да ја гради Бурмали-џамијата, која била завршена во 1495 година. Значи, Бурмали-џамијата е првиот исламски верски објект изграден на десниот брег на Вардар во Скопје (од 1495 до 1924 година на местото постоела Бурмали-џамија, а од 1924 година кога џамијата била урната до 1963 година на тоа место беше Офицерскиот дом. Од 1963 година до денес на тоа место не е изграден никаков друг објект).

Бидејќи со сигурност може да се каже дека до изградбата на Камениот мост на реката Вардар, на десниот брег на реката, не постоел никаков друг ниту цивилен ниту верски (христијански или исламски) објект и дека првиот што бил изграден била Бурмали-џамијата, произлегува дека не може да станува збор за постоење каква и да е црква или друг христијански верски објект на локацијата на која првично била лоцирана Барутаната, а по нејзиното дислоцирање, османлиските воени власти ја отстапиле локацијата за изградба на Бурмали-џамијата. Според тоа, МПЦ сосема неосновано покажала интерес кон плацот на некогашната Бурмали-џамија.

На десниот брег на реката Вардар (во периодот откако бил изграден импозантниот Камен мост) почнало постепено населување на овој простор, главно, од дојденци Турци, за што сведочи и изградбата на неколку нови џамии. Набргу по изградбата на првата Бурмали-џамија (наречена Бурмали по изгледот на тордираното тело на минарето), во новоформираното маало Ајверди била изградена втората Хараџи Салахудин-џамија (во почетокот на 16 век), а во 1544 година на овој рапидно населуван простор била изградена и трета Гази Ментеш-џамија, која се наоѓала на местото на зградата број 13 на денешната улица „Димитрија Чуповски“.

Дури во втората половина на 19 век (1883/84 год) на десниот брег на реката Вардар, во новоформираното Маџир Маало, била изградена уште една, четврта џамија, Фаикпашина-џамија. Мехмед Фаик-паша имал висока државна функција, бил управител на Скопскиот округ. (Оваа џамија беше тешко оштетена во 1963 година од земјотресот, а дури во 1989 година наполно е урната).

Првиот христијански верски објект на десниот брег на Вардар, поточно на просторот спроти Долен Град, во веќе од поодамна формираното маало Гази Ментеш, бил изграден во втората половина на 19 век, а тоа била католичката капела во чиј склоп се наоѓало и седиштето на католичкиот свештеник (жупник)

Потоа, почнувајќи од 1922 до 1927 година, на просторот на десниот брег на Вардар биле изградени неколку цркви, меѓу кои и црквата посветена на св. Константин и Елена. Меѓутоа, од времето на изградбата на Бурмали-џамијата во 1495 година до изградбата на црквата посветена на Константин и Елена во 1925 година, изминале рамно 430 години.

Во написот изнесувам само сознанија што можат многу лесно да се проверат во постојните историски извори и литература, за да не се создаваат непотребни недоразбирања и проблеми, да нема кавги, а да има конструктивен дијалог втемелен врз факти, кои единствено може да придонесат за непристрасно решавање на појавениот проблем.

(Авторот е историчар на уметноста)

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #670 Posted: 22-Sep-2009 at 12:37

Нови потписи против изградба на црквата

Потписите сега ќе се собираат во Подрачната единица на Министерството за правда

Деспина Трајковска

Иницијаторите за распишување референдум против изградба на какви било верски објект на плоштадот „Македонија“ по втор пат ќе се обидат да ја реализираат својата идеја. Откако неодамна Советот на Општина Центар им ја отфрли иницијативата, со образложение дека е неуредно доставена, бидејќи потписите не биле собрани на соодветно место, од организацијата „Плоштад слобода“ најавуваат повторување на постапката со собирање на потписите, но овој пат во Подрачната единица на Министерството за правда. Организаторите се подготвени на ваква постапка, на која инсистираа од Советот за иницијативата да се „легализира“, укажување кое, всушност, го дадоа и од Државната изборна комисија.

„Ситуацијата е чиста. Потписите треба да се соберат во Подрачната единица на ресорното министерство. Истото тоа им го одговоривме и на иницијаторите“, ни изјави вчера Зоран Таневски, претседател на ДИК.

Иако одговорот се' уште не стасал на адреса на „Плоштад слобода“, оттаму велат дека очекуваат до крајот на месецот да започнат со собирање на потписите. Убедени се дека за кусо време ќе обезбедат потписи од сто граѓани на Центар, колку што е потребно за да се поведе иницијативата. Истовремено, пак, велат од невладината организација, се сомневаат дека Советот сега ќе гласа „за“ иницијативата, оти според нив е очигледно негативното мислење на владејачката партија во однос на ова прашање.

„Очекуваме дека повторената постапка ќе заврши во најкус рок, по што иницијативата ќе ја предадеме на Советот. Всушност, ова ќе биде на некој начин репризирање на постапката, оти се' уште сметаме дека и првиот пат иницијативата беше уредна. Во случај мнозинството од Советот повторно да има некакво образложение кое ќе ни ја блокира иницијативата, тогаш дефинитивно ќе одиме на втората, но сигурна опција за распишување на референдумот. Ќе собираме потписи од 20 отсто од вкупниот број регистрирани граѓани со право на глас во Општината“, изјави вчера Дамјан Здравев од „Плоштад слобода“.

Инаку, не е исклучена можноста предлог одлука за распишување референдум против изградба на верски објекти, на претстојната седница на Советот на Центар да поднесе и советничката група на СДСМ, иако таков предлог им беше одбиен. Идејата на опозицијата беше токму скратување на постапката, откако стана очигледно дека иницијатива на невладините организации ќе биде отфрлена.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A3EFDE9F80925840AD880797E5A3063B
Back to Top
Keeray View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Keeray Quote  Post ReplyReply #671 Posted: 28-Sep-2009 at 01:48
Ахх овоа со црквава навистина почнува да ме иритира... + црквата мислам дека воопшто нема ни да почне да ја гради само ја искористи шансата да си отвори нов бизнис ( местото е погодно за некој нов кафич или дискотека ) инаку и имав разговор со баба ми според кој заклучив дека таа црква воопшто не се наоѓала таму туку на местото каде што сега е Градскиот Трговски Центар. Ако нешто се реставрира треба на старите темели... А кога веќе градат на друга локација можеле да ја изградат на било кое друго место во околијата ( другата страна на вардар)... што е паметна работи поради неедаквоста на религиозната разлика на двете страни на камени мост. ке се разбиесе религиозната монотонија.

Back to Top
Starina View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Starina Quote  Post ReplyReply #672 Posted: 06-Oct-2009 at 11:55
Hi gentlemen!. What's new - there were no messages for 10 days. Any progress with the second referendum. Please give an update.
Thank you!
S Bogom
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #673 Posted: 06-Oct-2009 at 13:29
No news yet. It's unlikely something about such a hot topic just slipped by unnoticed, so probably there will be some news soon.
Back to Top
Starina View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Starina Quote  Post ReplyReply #674 Posted: 06-Oct-2009 at 23:10
Thanks! I'm looking forward to hearing it.
S Bogom
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #675 Posted: 13-Oct-2009 at 23:05
Проект за црквата на Alcolea + Tárrago

The proposal derives from a balance between tradition and modernity. The tradition checked under contemporary optics, looks like a proper way to decisively contribute to the city collective memory and to express with intensity the religious Macedonian spirit. Therefore, the volume obtained supports memory and tradition, and it will be a reference of the cultural and historical identity of Skopje. We develope a simple analytical process based on the orthodox traditional space covered by domes. An unavoidable decision, therefore, is the perfect and traditional orientation east-west of the interior space. Proposing the intensive use of the dome and by means of its deformation and repetition, the whole naos is covered, obtaining a continous space of extraordinary plastic quality. By means of selective perforations, the domes will adopt a celestial aspect with constellations. The light has this way an essential protagonism as an integral aspect of the whole development of the liturgical event.

http://www.alcoleatarrago.com/A026_skopje.htm

1

2

3

4

5

6

7

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #676 Posted: 13-Oct-2009 at 23:20
Доста футуристично и ексцентрично. Не верувам дека кај нас воопшто може да пројде ваков проект за црква воопшто. Пред се е многу оддалечено од нашиот поим за црква. Барем во мал дел да го почитува онаа делумно наметната форма на црква па после што внатре во таа форма ќе биде полесно може да пројде како што е случај со онаа црквата во аеродром што се спомнуваше.
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #677 Posted: 13-Oct-2009 at 23:28
Suicide

Само да не го чепкаат плоштадот повеќе нека градат ама на други локации
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Starina View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Starina Quote  Post ReplyReply #678 Posted: 14-Oct-2009 at 03:36
Is there any news regarding the second referendum?
S Bogom
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #679 Posted: 14-Oct-2009 at 06:47
There isn't even a first referendum!
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #680 Posted: 14-Oct-2009 at 13:12
мене ми се свиѓа дизајнот. но не приметив да има крст на црквата.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3233343536 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.541 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.