build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Македонски народен театар (Стар театар)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 62>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 09-Nov-2009 at 21:23
Веруј дека газдата не го руши објектот од некои си.....националистички побуди. Никој будала не го прави ова, па погото не ако е влезен во бизниси. Па како сака нека се викал, а не српски краљ. И луица Македонија се виката некогаш така, и плоштадот и свашта, па еве денес се викаат Македонија.

Башка не знам зашто на објкектот гледаш единствено како на српска оставштина, не како на пример на првиот театар во Скопје, или што знам на објект со одреден стил во скопје. Зашто мора прво националистичлката жичка да се фаќаш?! Што ако дедо ти правел куќа во тој период! Ај иди сега сруши ја!

А тоа што го рушат у Струмица е жалосно! Каде е управа за заштита на културно наследство, или може и тие како тебе размислуваат.
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 09-Nov-2009 at 21:37
Форумов е супер и не сакам (најискрено) да забегуваме од темата. Тоа што го граделе нашите предци од својата пот и со својата рака денес е од непроценливо значење и е наш македонски бренд, на пример куќите во Крушево, Охрид, во селата низ западна Македонија. А тоа што го граделе окупаторите низ Македонија навистина не го сакам и баш ништо не ми значи, бидејќи тоа е дел од политиките на тие завојувачи и градбите имаат ист стил каков што се применувал за градење објекти во матичните земји (Србија и Бугарија) со цел да се внесе тој архитектонски дух и нашите населени места да заличат на српските или бугарските градови...
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 09-Nov-2009 at 21:37

БЕЗ КОМЕНТАР НА ОВАКВИ ТЕЗИ, се надевам дека сликава е препознаваш

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
The Man View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote The Man Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 09-Nov-2009 at 21:44
Originally posted by Vladimir P

БЕЗ КОМЕНТАР НА ОВАКВИ ТЕЗИ, се надевам дека сликава е препознаваш

Ohno
Back to Top
Stefano View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Stefano Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 09-Nov-2009 at 21:52
Шпер, и јас тврдев во разговор и прошетка со пријатели од Турција дека куќите во Крушево и Охрид..се автентичен македонски бренд што би рекол ти, но тоа се само т.н. ТУРСКИ КУЌИ (изградени во тоа време со исти материјали што ги имало во целата Турска Империја..не верував ни јас додека не ме однесоа во музеј во Истанбул каде беа претставен развојот на архитектурата во Отоманската Империја. Ако најдам нешто на интернет ќе ти испратам линк. Ќе се вчудоневидиш колку се исти како куќата на Робевци, Уранија, но тоа не значи дека не се наши..наши се и повеќе од тоа како што е наше и се што е изградено на наша почва независно кој градел..а имињата проаѓаат и се менуваат. П.С. Баш е убав просторот на Српски Краљ посебно за банка, нешто како Алфа Банка во Кисела Вода. Доколку би ја изреновирале во ист стил би била многу интересен објект. 
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 09-Nov-2009 at 21:53
Originally posted by Шпер

Форумов е супер и не сакам (најискрено) да забегуваме од темата. Тоа што го граделе нашите предци од својата пот и со својата рака денес е од непроценливо значење и е наш македонски бренд, на пример куќите во Крушево, Охрид, во селата низ западна Македонија. А тоа што го граделе окупаторите низ Македонија навистина не го сакам и баш ништо не ми значи, бидејќи тоа е дел од политиките на тие завојувачи и градбите имаат ист стил каков што се применувал за градење објекти во матичните земји (Србија и Бугарија) со цел да се внесе тој архитектонски дух и нашите населени места да заличат на српските или бугарските градови...

Шпер туѓите националистички пропаганди гоп постигнаа спротивниот ефект на овој просотор. Ја направија МАкедонија космополитска по службена должност! Само ај стварно да не идеме ептен на страна! На дијаметрално споротивни мислења сме!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 09-Nov-2009 at 22:01
ОК мислам дека е навистина доста, зарем треба сеа да биршеме постови? На форумов имаме гости и од Бугарија и од Србија, и пред се треба да им понудиме гостопримство а не си ги лечиме историските фрустрации. За такви муабети, еве погодно место.

Шпер, секој си има право на свое мислење но дај те молам...

Edited by pbanks - 09-Nov-2009 at 22:01
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 09-Nov-2009 at 22:03
Originally posted by pbanks

Шпер, секој си има право на свое мислење но дај те молам...
Толку е од мене, си кажав јас што имамSmile. И јас знам до каде се границитеThumbs%20Up
Back to Top
MILOŠ View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote MILOŠ Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 11-Nov-2009 at 03:39
HVALA NA DOBRODOŠLICI
MENE PRVENSTVENO ZANIMA ARHITEKTURA I URBANIZAM, OSTALO JE SVE NEBITNO. IAKO POLITIKA I ARHITEKTURA IDU RUKOM POD RUKU, POGOTOVO JE TO BILO VIDLJIVO KOD SRPKOG KRALJA KOJI JE BIO MEGALOMANIJAK (IAKO JE IMAO DOBAR UKUS, NAJBOLJI PAJDO MU JE BIO MEŠTROVIĆ)...SADA SAM U FAZI KADA ME FASCINIRA ORIJENT,  ALI NE OBIČAN ORIJENT NEGO ONAJ KOJI SE PREKLAPA SA MODERNIM, EVROPSKIM I MEDITERANSKIM. TAKAV JE GRAD SARAJEVO I SKOPLJE. JEDAN JE PUTOPISAC NAPISAO DA JE SKOPSKA ČARŠIJA FASCINANTNIJA OD SARAJEVSKE BAŠČARŠIJE JER JE OVA ZADNJA PREVIŠE "SANITIZED". SKOPLJE ZRAČI TU ENERGIJU ETNIČKOG MIXA,  BALKANU TREBA JEDAN TAKAV GRAD, JER PREDSTAVLJA NJEGOVU SUŠTINU U KULTURNOM SMISLU, KAO KOMAD MOZAIKA U KOME SE VIDI POTPUNA SLIKA. MEĐUTIM, NAKON 1963., GRAD JE PREVIŠE IZGUBIO ARHITEKTURU AKADEMIZNA, ZATO TREBA NEKE ZGRADE OBNOVITI, TO SE MOŽE ZVATI I BOEMSKO ILI STAROGRADSKO SKOPLJE. TADA ĆE SLIKA BITI POTPUNA - EVOLUCIJA GRADA OD RIMSKOG PERIODA DO DANAS. TRI SU OSNOVNE URBANE IKONE SKOPLJA KOJE GA DEFINIRAJU PO MENI: PRVA JE STARI MOST, DRUGA JE ČARŠIJA, A TREĆA JE ZGRADA POŠTE, PO MENI JEDNA OD 5 NAJBOLJIH ZGRADA U EX-YU OD 1945 NADALJE - (KOJE SU OSTALE 4? PO MENI SU TO STADION POLJUD U SPLITU, PRIŠTINSKA NARODNA BIBLIOTEKA, KOMPLES STOLPNICI (BLIZANCI) NA TRGU REPUBLIKE U LJUBLJANI I VOJNO MEDICINSKA AKADEMIJA U BEOGRADU). SADA ME DOSTA ZANIMA PARALELA SKOPLJE I NIŠ, PRVI GRAD JE UNATOČ KATASTROFI 1963. PUNO VIŠE SAČUVAO DUŠU, DOK JE NIŠ MALO VIŠE UNAKAŽEN SA KOMUNIZMOM, ALI OBA GRADA IMAJU ZANIMLJIV URBANI INTENZITET I SNAGU.  MISLIM DA KADA SE BUDE JEDNOM NANOVO GRADILO/OBNAVLJALO U NIŠU, TREBA JEDNIM OKOM GLEDATI U SKOPLJE. PO MENI, DIJALOG SA OKOLINOM, U OVOM SLUČAJU GEOGRAFSKOM, POMAŽE DA SAGLEDATE BOLJE SVOJ IDENTITET. PREVIŠE SMO ZAPUSTILI ORIJENT ILI ISTOK, I BACILI GA U KONTEJNER, A ON PRUŽA PUNO INSPIRACIJE ČAK I ZA MODERNU ARHITEKTURU.  SORRY NA OVOM DUGOM MAILU, MALO ME ODNESE TEMATIKA...
PAKLENI JUGOSI
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 11-Nov-2009 at 08:50
Лепа анализа Милоше
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 12-Nov-2009 at 01:42
1

2

3

4

Back to Top
Cibi View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Cibi Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 12-Nov-2009 at 01:45
nesto pocna da se zabrzuva dinamikata toa me raduva.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 12-Nov-2009 at 02:00
Мене ми се чини или театарот го градат обратно од каде што беше стариот некогашен театар? дај мала споредба со овие и , со стариот =)

"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 12-Nov-2009 at 02:04
Обратно оди да ама ај не е толку битно. Важно многу убава градба ќе е.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 12-Nov-2009 at 02:04
Originally posted by mitatos

Мене ми се чини или театарот го градат обратно од каде што беше стариот некогашен театар?

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=116&PID=50177#50177
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 12-Nov-2009 at 02:13
одамна го анализирам само што почнав да ги гледам тие 2-те кули како ги редат сватив дека е погрешно , овие идат по теркот на една слика од стар театар која ја имам приметено во музејот на рм во голема табла  а таа е свртена од спротивна страна погрешно валјда.Ако ја најдам таа слика ке ја постирам да видите.
Ама се чудам како не барале други слики како доказ каде точно било и од која страна била свртена.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 12-Nov-2009 at 02:21
Ама нема никаква грешка или забуна, промената е намерна и образложена.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 12-Nov-2009 at 02:26
е тоа не го знаев =) , како и да е, добар напредок има, рокот беше до 2010-та па ваљда до тогаш ке биде готов
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 12-Nov-2009 at 15:06
По мене требаше да се заменат местата на музејот и театарот, далеку поубав влез и поглед ќе имаше ако беше поред камениот мост, со големо плато и комуникациски поблизо до место за паркирање.

Театарот има далеку поголема фрекфенција неголи музејот, а замислете кога со вечерни хаљини госоѓите ќе пешачат добри 100 м
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 12-Nov-2009 at 15:22
Просторот околу плоштадот Карпошово Востание секако треба да престане да биде паркиг и да прерасне во пешачка зона. Така е и во ДУП-от. За театаров како паркинг примарно би се користела катната гаража зацртана овде:
41°59'54.93"N  21°25'59.06"E

А кога ли навистина ќе ја имаме и дали ќе биде катна гаража или повторно ќе успеат да прошверцуваат деловен објект, тоа е друго прашање...

Edited by Cloverstack - 12-Nov-2009 at 15:25
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 62>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.336 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.