build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 75>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 18-Jan-2010 at 14:44
Originally posted by lslcrew

Може тестираат разни видови камен со кои подобро како би изгледало, макр што колку што ни е познато има проект па ваљда се знае какво е фасадното решение. Или па нешто пуштаат како пробен балон да видат да не има некоја реакција од јавност, ама ова ми е помаку веројатна варијанта.

Тешко е да се поверува дека тоа е камен, би рекол дека е обичен бетон ама површините финиширани со некаков слој... верувам градежниците ги знаат овие работи, нека споделат

Ова за пробниот балон не го разбирам
Question
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 18-Jan-2010 at 16:01
Originally posted by ovaj_stariov

Кога се направи Влајко,мислев дека никој не може да смисли поголема глупост.Но се лажев,дојде Вангел со неговата визија и ја направи куќата на Мајка Тереза.
И кога сите помисливме дека тоа е врвот на кичот,тогаш се појави чудото Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд.

P.S.Не губете надеж,ни претстојат уште две изненадување

i jas slicno razmisluvav, i koga gi vidov neovi izmeni na mal ring pred MOB se izvadiv od koza. potoa procitav deka celiot kej do amerikanska ambasada trebalo da se vklopi vo arhitektonskite "vrednosti" na sudot. i veke stvarno ne znam dali ima kraj na moite iznenaduvanja
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 19-Jan-2010 at 08:56
Originally posted by xnx

i jas slicno razmisluvav, i koga gi vidov neovi izmeni na mal ring pred MOB se izvadiv od koza. potoa procitav deka celiot kej do amerikanska ambasada trebalo da se vklopi vo arhitektonskite "vrednosti" na sudot. i veke stvarno ne znam dali ima kraj na moite iznenaduvanja

Не е изненадувачко што објектите околу трите објекта во градба (уставниот, театарот и музејот) ќе треба да се вклопат со нив. А што би очекувал ти, дека не треба да се вклопат???
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 19-Jan-2010 at 14:08
znaes sto, glupavo e od mal mozok da izmislis nekoj si stil vo skopje od licni frustracii sto nikogas ne postoel, bez nikakov obzir na okolnite objekti, predvidenite urbanisticki planovi, ednostavno da go nasadis bez nikakov, ama nikakov logicen i strucen obzir i da posle toa naredis celiot grad da se vklopuva vo tvoite glupavi idei... ili?
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 19-Jan-2010 at 14:12
Крале, јас навистина не ја разбирам таа логика. Зборуваш за три објекти и тоа објекти во градба... и конечно, контроверзни објекти чија архитектонска вредност е доведена под прашање (најблаго кажано). Па како може да не е изненадувачко, што сега на тие три објекти во градба треба да „прилагодуваме“ и хотели кои ќе бидат одалечени повеќе од еден километар, а измеѓу има се и сешто, вклучувајќи современа градба како управата на царината и цел спортско-рекреативен центар?

Всушност, мислам дека е второстепена целата дебата за „прилагодување“, туку првостепено треба да ја разгледуваме (сама по себе) архитектурата која се форсира.

Edited by Cloverstack - 19-Jan-2010 at 14:20
Back to Top
Дарко View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Дарко Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 19-Jan-2010 at 15:26
Никој не очекува целиот град да се вклопи во стилот кој го тера Владата за градбите кои би се граделе на Кејот, туку барањето да се градат слични такви објекти во иднина кои ќе излегуваат директно на Кејот, како што се Музејот на ВМРО, Стариот театар, Археолошкиот Музеј, МНР и останати објекти што сигурно ќе се изградат во иднина, е еден обид целиот Кеј колку е можно повеќе да има унифициран лик, а не измешани модерни и класични градби. Ова според мене и не е некое негативно барање поставено од Владата за сегашните и идните инвеститори.

Edited by Дарко - 19-Jan-2010 at 15:28
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 19-Jan-2010 at 15:36
За таква работа доцниме најмалку еден век, а и не знам зошто тоа би го гледале како некаков пропуст, наместо да го гледаме како можност да бидеме прогресивни. Во 21 век со сила ли ќе го правиме Скопје по некаков западноевропски шаблон од 19 век? Спомна некој во некоја нишка, ова е само одраз на нашите колективни комплекси и фрустрации.

Edited by Cloverstack - 19-Jan-2010 at 15:38
Back to Top
Дарко View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Дарко Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 19-Jan-2010 at 16:04
Мене лично многу повеќе како една целина со Калето и Старата чаршија би ми изгледале класични градби, отколку некои модерни аквариуми. А дека доцниме со градењето си во право и за тоа се сложуваме, ама Македонија во 19. век била под Турско ропство, како што знаеш, а во 20. во држава во која градењето на репрезентативни градби во најмалата држава во заедницата се сомневам дека некогаш било и разлгедувано. Така што, ако сега не се гради во Македонија, кога е слободна и независна земја, тогаш не знам кога би било вистинското време.
Back to Top
Joker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Joker Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 19-Jan-2010 at 16:06
xnx - требало да бидат избрани проекти како Поштата од карши за да биде се во тон така нели ? значи човек стварно треба да биде банален и директен за да биде сватен,  yставниот суд, театарот и музејот се одлични проекти но прашањето е колку поштата од карши ке ги нагрди овие објекти, и доста веќе со тие толкувања дека ова градба не е својствена за Скопје па грчката амбасада што ја изградија пред 15-16 години кај седмица зарем се вклопи со околните згради па тогаш никој не се бунеше, и во 20 век и во 21 век се градело и сеуште се градат згради во антички стил, Сан Франциско има многу објекти кој се изградени во 20 век и се во старински стил не својствен за 20 век па сите жители на Сан Франциско се горди токму на ове објекти и уште многу други градови низ светот,зборот ми е после земјотресот во 1963 Скопје  веке го загубил вистинскиот лик, стана град преплавен од бетон премногу згради со не естетски изглед,груба архитектура итн...и доколку некој збори подобро да се изградеа објекти со  модернистички изглед на овие три места јас ке прашам каков модернистички изглед? како оние згради во SYDNEY, VANCOUVER....или модерни објекти како оние што беа градени после земјотресот во Скопје? морам да бидам банален за да бидам сватен што сакам да кажам, Скопје беше најголем индустриски град во ЈУГОСЛАВИЈА ниту поголемите градови како Белград и Загреб немаа толку фабрики и толку загадување колку што имаше Скопје најмалку се мислело во тоа време за убавината на Скопје, сега дури после толку години им текна на луѓево да ги прошируваат улиците да градат по естетски одјекти итн итн се разбира со огромно задоцнување но подобро некогаш отколку никогаш.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 19-Jan-2010 at 16:12
како прво не можеме да направиме линија на некојси нови објекти бидејќи самите тие објекти се различни еден од друг, на пример театарот, судот и музејот на ВМРО немаат никаква врска еден со друг во однос на стиловите или вклопеноста меѓусебно

па ако целта е целиот кеј да биде „стар“ и ваков начин е погрешен, најпрво треба да се увидат функциите на тие објекти и како тие ќе изгледаат и како ќе бидат поставени и организирани и дали таква акција е во ред кога се ќе се сумира, не може туку така да се редат објекти поради нечии „естетски“ причини, ова е едноставно како објектите да паѓаат од небо онака „random“
Back to Top
Дарко View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Дарко Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 19-Jan-2010 at 16:22
А на кој од објектите што ги градат не им е таму местото? Музеите, театарот, министерството или хотелите? Сите овие објекти мене ми изгледаат дека треба да бидат во центарот на градот за потенцијалните туристи кои би дошле во Скопје и би можеле со пешачење да го посетат Калето, Музеите и Театарот, кој како дел од историјата на Скопје исто така може да се смета како еден вид на музеј ако биде реновиран по оригиналниот лик, како и што се планира. Градењето на хотели во близина на центарот има секаде во светот така што не гледам зошто тие не би биле изградени, а уште помалку зошто некој би се противел нивнот лик да биде во согласност со останатите објекти.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 19-Jan-2010 at 16:48
не е проблемот во функцијата на објектите, немам никаков проблем во центарот на градот да има музеи, театри или хотели, проблемот е начинот на поставување на објектите и нивниот изглед и организација на просторот

туку премногу офтопик се отиде 

Edited by zabegan - 19-Jan-2010 at 16:52
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 19-Jan-2010 at 17:05
Originally posted by Joker

xnx - требало да бидат избрани проекти како Поштата од карши за да биде се во тон така нели ? значи човек стварно треба да биде банален и директен за да биде сватен,  yставниот суд, театарот и музејот се одлични проекти но прашањето е колку поштата од карши ке ги нагрди овие објекти, и доста веќе со тие толкувања дека ова градба не е својствена за Скопје па грчката амбасада што ја изградија пред 15-16 години кај седмица зарем се вклопи со околните згради па тогаш никој не се бунеше, и во 20 век и во 21 век се градело и сеуште се градат згради во антички стил, Сан Франциско има многу објекти кој се изградени во 20 век и се во старински стил не својствен за 20 век па сите жители на Сан Франциско се горди токму на ове објекти и уште многу други градови низ светот,зборот ми е после земјотресот во 1963 Скопје  веке го загубил вистинскиот лик, стана град преплавен од бетон премногу згради со не естетски изглед,груба архитектура итн...и доколку некој збори подобро да се изградеа објекти со  модернистички изглед на овие три места јас ке прашам каков модернистички изглед? како оние згради во SYDNEY, VANCOUVER....или модерни објекти како оние што беа градени после земјотресот во Скопје? морам да бидам банален за да бидам сватен што сакам да кажам, Скопје беше најголем индустриски град во ЈУГОСЛАВИЈА ниту поголемите градови како Белград и Загреб немаа толку фабрики и толку загадување колку што имаше Скопје најмалку се мислело во тоа време за убавината на Скопје, сега дури после толку години им текна на луѓево да ги прошируваат улиците да градат по естетски одјекти итн итн се разбира со огромно задоцнување но подобро некогаш отколку никогаш.
значи стварно треба човек да биде банален за да некој сфати дека не значи дека нешто треба да се гради бидејќи на некого тоа му се допаѓало или го видел некаде, најчесто на слика па мора да го ископира, или пак затоа што бил исфрустриран со некој стил од архитектурата, било да е бруталистички или антички...
а Скопје никогаш не имало повеќе фабрики од другите градови во Југославија, или пак било некаква индустриска престолнина, нити пак е разлиочно од нив заради инает, туку едноставно на различен начин се развивало, пред и после таа омилена ваша Југославија
и не можеш да му судиш на развитокот на еден град поради некои објекти, едноставно сите ги забораваат сите други придобивки од земјотресот, баш ме интересира ако некогаш не дај боже, удри некој земјотрес, дали ќе ги жалат сите тие објекти...
Back to Top
Joker View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Joker Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 19-Jan-2010 at 17:18
А што беа фабриките Охис,Хемтекст,Алумина.Металски завод Тито,Железара.....и ти пак ке удираш со глава у зид и ќе викаш дека Скопје не беше голем индустриски град јас зборам дека според големината на градот Скопје имаше премногу фабрики а не дека бил најголем индустриски центар и доста забегуваме од темава.
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 19-Jan-2010 at 18:29
За индустриските објекти и градот фино е срочено тука Тоа што индустриските објекти(и индустријата воопшто) не се толку актуелни... тоа е е ептен офтопик.

А се додека на објектов (заедно со неговите другарчиња) се гледа само како некаква корекција на превалентната модернистичка естетика во центарот, тогаш дебатава е од старт осудена на пропаст. Објектите (модернистички, класицистички-сеедно) не се декорација и не се “ставаат“ за да поправиме некав погрешен впечаток или историска неправда...

Edited by ArchiTechTone - 19-Jan-2010 at 18:30
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 19-Jan-2010 at 19:08
Originally posted by Дарко

Мене лично многу повеќе како една целина со Калето и Старата чаршија би ми изгледале класични градби, отколку некои модерни аквариуми.
Јас пак не гледам како уставниов суд, музејот „Македонска Борба“, МНР и другите градби што сакаат да ги збутаат на кејов креираат некаква целина со калето или старата чаршија. Сметам дека единствена целина ќе формираат самите со себе - целина на невкусот и кичот.

Од друга страна, современа архитектура не значи дека нешто треба да е аквариум. Всушност, некои наши „брилијантни“ архитекти знаат да направат и аквариум со неокласични украси, а доказ за тоа е токму објектов за уставен суд. Погледни ги рендерите:

http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=555&PID=51185#51185

... ако му ставиле столбови на аквариумов, не значи дека веќе не е аквариум  Dunno

А дека доцниме со градењето си во право и за тоа се сложуваме, ама Македонија во 19. век била под Турско ропство, како што знаеш, а во 20. во држава во која градењето на репрезентативни градби во најмалата држава во заедницата се сомневам дека некогаш било и разлгедувано. Така што, ако сега не се гради во Македонија, кога е слободна и независна земја, тогаш не знам кога би било вистинското време.
Што е тоа толку непроценливо што се случувало во архитектурата во 19 век, што сега по секоја цена морало да се вратиме назад во времето и да го надополниме? Па дури и хипотетички да се сложам дека имало нешто, зарем сметаш дека овие градби што не спопаднаа се навистина легитимни претставници на тоа време (не само во контекст на нивната анахроност, туку и во контекст на самата нивна архитектура, која богами тешко дека некој може да ја класифицира во некој стил).

Друга работа, зарем под „репрезентативни градби“ подразбираш единствено градби во одамна надминати архитектонски стилови?

Нашата желба по секоја цена и на секој можен начин да се потврдиме и себерализираме како „стари“ зеде толкав замав што веќе премина во болна опсесија и слепило. На оние од страна тоа сигурно им изгледа прилично комично, но и тоа е релативно небитно. Главен проблем е долгорочната штета што ја правиме врз центарот на главниот град.

А на кој од објектите што ги градат не им е таму местото?
Воопшто не навлегувајќи во други критериуми, на сите објекти зацртани со розево (а сите се нововцртани), местото не им е таму од најелементарни урбанистички причини... патем, го кршат и генералниот урбанистички план кој предвидува да не се гради поблиску од 30 метри до Вардар, но ние ионака секогаш сме биле држава каде дури и институциите не ги почитуваат правилата кои самите ги поставуваат

Сите овие објекти мене ми изгледаат дека треба да бидат во центарот на градот за потенцијалните туристи кои би дошле во Скопје и би можеле со пешачење да го посетат Калето, Музеите и Театарот, кој како дел од историјата на Скопје исто така може да се смета како еден вид на музеј ако биде реновиран по оригиналниот лик, како и што се планира.
Ах туристите... ќе се навратам на нив, само прво ќе спомнам дека си во заблуда за театарот - тој не се реновира според „оргиналниот лик“. Габаритот е друг, орјентацијата во просторот е друга, ентериерот е различен... Не дека овие работи мене лично ми се проблем (а не ми се проблем бидејќи не го ни сметам театарот за објект кој вреди да се реконструира автентично по секоја цена). Туку поентата ми е дека не бидува ништо од тоа тој да има симболична музејска вредност.

А потенцијалните туристи сигурно нема да дојдат да се восхитуваат на нашите анахрони и лоши импровизации со „стара европска“ архитектура. Автентична архитектура од таков тип можат да видат на безброј други места, не им требаат нашиве детски глупости. Може евентуално да дојдат да им се изначудат во негативен контекст, но и тоа тешко... Впрочем, не верувам дека во Ашхабад се случил некаков туристички бум откога Сапармурат Нијазов им спроведе слична „културна револуција“ во Туркменистан. Единствено што се случи е тоа што цел свет почна да се мајтапи со нив. Богами се мајтапевме и ние, ама... now the joke's on us. Ние го прифативме овој Централно-Азиски феномен и тоа со задоцнување. Што тоа кажува за нас?

... а да, ќе заборавев да спомнам, дури и Сапармурат во Ашхабад барем градеше на чист простор, а не вцртуваше невозможни маркички за градба, како што тоа се практикува кај нас.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@ Joker

Скопје после 1963 го изгубило ликот? Кој лик е тоа? Оној мит за старо Скопје што било на рамниште на Прага и сл?

И дури сега се нашле „луѓе“ да градат естетски објекти и да прошируваат улици??? Што да кажам освен дека немаш елементарни познавања на темава. Објектите после '63 се граделе според тогашните светски текови во архитектурата и нема да навлегувам во вкусовите. А камо среќа сообраќајната мрежа да продолжевме да ја градиме како што ја испланирале и почнале да ја градат после земјотресот. Токму сега се прават најголемите злосторства со сообраќајната мрежа!

Конечно, што е оној муабет за фабриките? Располагаш со некои податоци да се поткрепат тие тврдења? Всушност каква врска има сето тоа и до каде треба да ја развлечеме дискусијата за да ги докажеме „неправдите“ што ни биле направени и кои сега морало да ги поправаме со изградба на вакви архитектонски „достигнувања“ како уставниов суд? Во иднина те молам избегнувај вакви „аргументи“ кои како прво се тотално паушални, а како второ немаат врска со темата.

Edited by Cloverstack - 19-Jan-2010 at 19:13
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 19-Jan-2010 at 19:45
Повторно истиот муабет по милијардити пат и се трудам да не се втурнувам во дискусија и да вергламе и шлајфаме со истиве муабети, но сакам да начнам еден друг аспект на сите овие случувања. Како прво споредби Нијазов и глупости не се воопшто релевантни. Нијазов редеше скулптури од сам себе и од мајка му. И тоа во злато и димензии што ние не можеме ни да ги замислиме. И сарказам од такви размери и слични споредби на оваа, се срамота воопшто да се пишуваат.

Како прво, неколку пати сум кажал и пак ќе повторам, а не може да се отстапи од темава пошто е тесно и нужно поврзана. Македонија е во наметната криза на идентитет и како некој имунитетен механизам има потреба да го потенцира својот идентитет од повеќе аспекти и на сите "фронтови". Ова што се случува не е ништо ново, само што сега дојде на ачик со архитектурата инаку е многу поодамна у другите уметности. Па гледајте наоколу по кафани се редат скулптури и слики од револуционери и цареви. Денеска гледам на тв имало некоја пивтијада во автокоманда и имаше државно знаме излеано во пивтија. Значи се иде до крајности. И ова неможеме и не смееме да го карактеризираме како патолошка појава или нешто лошо што треба во корен да се сосече. На такви квази-"авангардни" ставови не можам во никој случај да преќутам. Ова што сега се случува е само логична реакција. Како што у србија се снимаа филмови со војната, како што у Македонија се снимаа филмови со турци и како што во автокоманда се јадеше пивтија со моркови у форма на државно знаме така и во центар на Скопје ќе ги има овие градби. Нормален тек на развој на еден народ, со детски болести.

Од друга страна поголемиот дел нашата архитектонска фела многу многу е занесена по странските текови, ма мислат дека се што ќе видат на интернет у проста форма и проста фасада дека е автоматски модерно, добро и ни го пласираат тука у форма на догма, нешто за што ако воопшто прашаш дали е добро тогаш си ретро-конзервативец-глуп-сељак и слично. Се обидуваат да ни индоктринираат странски архитектонски текови кои во други држави се логично наследство на архи-школа со вековна традиција, а во ниеден момент не се ни обидоа да создадат домашна архитектонска школа. Домашна школа за да може да созрее, а не да ни форсираат еклектизам на странски архитектонски елементи на домашен терен и после да вадат теории дека народот бил глуп што не ги сфаќа нивните дела, а неможат да сконтаат проста работа дека таа нивна "модерна архитектура" не содржи ни една црта од културата на овој народ. Е баш таквите архитекти немаат право да му се смејат ниту на Нијазов, зашто он барем се обидел да прави домашна школа па колку таа и да изгледала неартикутирано. Со еден збор да престанат да не запишуваат те у трети те у седми клас по странски школи. Нека го остаат детето Македонија дома да си учи од градинка па натаму.

Друг аспект на целава работа е што ваквите архитектти се довеле до мислење дека прошлиот систем едноумието има многу повече направено за Македонија одколку што денес се прави. Точно е дека од тогаш се најрепрезентативните објекти во Скопје, ама освен објект, два како пошта и влада, другото секако дека е репрезентативен обејкт ама во себе не содржи ни трошка од тоа што може да се нарече Македонија. Све останата е страна школа што ладно делума на овој терен. И друга работа се оние соц-реалистички објекти меќу народот познати како комуњарски. Голема наказа што може да му се случи на еден град е  да добие вакви стерилни објекти кои имаат за цел само да обават основна функција без никаков основен остврт кон естетиката на тие објекти. И тоа ни две ни три туку у среде центар на град. И оваа попара сега треба да глумиме дека е основа на современата Македонската архитектонска школа, епа господа не е!

Да сублимирам. Ова што сега се случува не го гледам воопшто како патолошка појава во општеството. Убеден сум дека во иднина ќе има многу работи што како што ќе созреваме како држава така ќе ги корегираме. Многу од ова што сега се прави ќе се корегира. Само што тогаш со многу помали зафати него сега ќе добиваме нови објекти, мислам на естестки реконструкции и слично.

И последна работа. Разбирам да нешто не ви де допаѓа што се одвива како процес во општеството, ама до толку како жути мравки нафрлени, да се чита омраза меѓу редови, па стварно бре луѓе не разбирам. Или што би рекла една реклама што се врти деновиве "Абе гледај си го здравјето.....!".
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 19-Jan-2010 at 19:58
@ joker- ne znam koja e tvojata profesija i kakvo poznavanje imas vo odnosot na urbanizmot, ama eve jas sum arhitekt i poveketo od moite proekti se povrzani so urbanizmot. mozam samo da kazam deka ova sto se slucuva tuka se kosi so site osnovni principi na urbanizmot i e ocigledno e smisleno od nekoj nearhitekt. ne mozam da razberam kako moze na nekoja urbanisticka struktura kako MOB i okolinata da se nadopolni na vakov nacin, so krivini krugcinja i slicni gluposti bez nikakva logika. 
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 19-Jan-2010 at 22:29
Од старо Скопје поголем крш немало во Европа вределе три објекти да не бил земјотресот ќе останело маџир маало на цела територија Big%20smile
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 19-Jan-2010 at 22:35
@ lslcrew

Сапармурат Нијазов правел многу ненормални работи кои за среќа не можат да се реплицираат кај нас. Но јас зборам конкретно за архитектурата, а таа е друга приказна. Ова што ни се случува нас на тоа поле може да се спореди единствено со неовото владеење во Туркменистан. Политичко-простачки упад во архитектурата од ваков вид и вакви размери е незабележан на друго место во поновата историја. Да не ја пикаме со сила главата во песок...

А ова што правење пифтии во форма на државното знаме го анализираш на исто рамниште со унаказувањето на главниот град и на крај обете ги толкуваш како нормални, безмалку благородни појави, можам да кажам само дека е поразително за човек кој има толкав „стаж“ на форумов. Конечно, lsl, ти знаеш дури и да забегаш во тотален перфекционизам, па да ти пречи на пример тоа што Веро-Центарот не бил симетричен, а ваму испаѓа дека целава архитектонско-урбанистичка каша што е дело на власта ти е прифатлива. Кажи ми што пропуштам.

Понатака, околу македонската архитектонска школа. Искрено не вреди да се реплицира подетално, бидејќи тезите ти се сосема изместени. Посочи ми еден единствен објект од овие новокомпонираниве кој на било кој начин би го идентификувал така... Уставниов суд? Музејот Македонска Борба? Театарот? Офицерскиот дом? Хотелот на плоштад? МНР? Или можеби очекуваш такви градби на оние малоумни маркици во Мал Ринг како 7.11 и 7.13?
За воља на вистината, има еден објект кој прави таков обид, но тој обид е неуспешен во толкави епски пропорции, што е "self defeating" - Спомен куќата на Мајка Тереза
Би додал уште и дека оваа македонска школа што ја бараш во никој случај не исклучува современ израз (вистински современ). Само за такво нешто треба да стимулираме квалитет, а не партиски подобни архитекти како Вангел Божиновски и неговите клонови.

Сепак, во твојот пост највеќе ми боде очи тоа што искажувањето на негативно мислење и револт кон ова што ни се случува го толкуваш вака:
„како жути мравки нафрлени, да се чита омраза меѓу редови“

Ако аргументираната критика ја дефинираш како омраза (прецизирај омраза кон што), и ако оние што се изразено критични (а богами има простор за оштра критика на претек) ги споредуваш со инвазија на жолти мравки, тогаш секоја ти чест.

Ohno

Па побогу, и сам ги протолкува состојбите како детски болести... детски, ама сепак болести. Епа како ќе ги надминеме? Со конформизам? Или треба да молчиме за да не се навредат малоумните архитекти кои ја нашкрабаа „преродбата“ на Скопје и мирно да ги чекаме нивните нови достигнувања?

Плус тоа, несериозно лесно ја релативизираш катастрофава што ни се случува. Демек ќе поминела детската болест, ќе сме созрееле и после ќе сме ги корегирале грешките - доволни ќе биле помали зафати. Прво, не зборуваме за новогодишно украсување, туку за редица капитални објекти, на кои покрај архитектурата, во повеќето случаи и самите маркички за градба им се тотално погрешни. Како ќе го корегираме тоа освен со динамит и механизација за рушење? Второ, зошто да не созрееме час поскоро, зошто е проблем да се води борбата сега, наместо да очекуваме некој да ни го донесе созревањето на тацна? Дали и колку ќе созреваме, зависи само од нас. Барање оправдувања за нашиот простаклук, за нашите комплекси и за нашите ниски страсти, сигурно нема да доведат до созревање и до создавање на една задоволна и просперитетна нација, туку само повеќе ќе не закопаат во калта.

И уште нешто. Не може случувањава да ги толкуваш како (макар детски) болести, ама да ставаш замерка на терминот патолошки појави. Што е патологија ако не токму тоа? Ова нашево е урбанистичко-архитектонска патологија пар екселанс!

Edited by Cloverstack - 19-Jan-2010 at 22:36
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 75>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.285 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.