![]() |
![]() |
![]() |
Сообраќајна сигнализација и информативни табли |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 39> |
Author | |||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
||
Имам некои слики за туристички ознаки, ама ми се појавува error-Only members with sufficient permission can access this page.. како и да е, еве еден линк http://www.trs-bg.com/eng_html/sign_tu.html (се надевам ќе се појави) и под ознаките стои:
Guiding boards and arrow signs for signalization of tourist objects is being produced according to the European standards: on brown background of high intensive reflective sheeting, which assure an excellent night-time visibility.
|
|||
![]() |
|||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
||
Со сета почит кон постручните членови на форумов, сметам дека ваквиот тип на ознаки (directions) и нивниот превод е и тоа како битен елемент за урбана средина (како нашава "метропола"
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||
Не мора да се бришат, има соодветни нишки за информативни табли и можно е дискусијата таму да се префрли, бидејќи збор не кажавме за Турска чаршија.. Сега за сега само апелирам, или предупредувам, дека секој пост во кој ќе се зборува за преводот ќе биде автоматски избришен или едитиран. Нема по сто пати да молиме, одма песпотребно се креваат тензии. Edited by La Linea - 24-Feb-2010 at 18:12 |
|||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
не бре зошто тензии, мислам се воочува неправилност, не би требало никој да се навреди што некој службеник импровизирал додека работел на проектот! ~ мене ме интересира дали знаците ќе ги има во изобилство или муабетот како и досега ќе биде трчи трчи сопни се! поентата е човек да си ја најде локацијата макар залутал, а за такво нешто ќе треба и некоја гпс туристичка мапа од калето и чаршијата, но и попрлично знаци! патем не е лошо рамките на знаците да бидат лиени и орнаментирани, вака некако ми е сходно за на пат во ненаселено место, но не и за во центар на скопје! |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Со сета почит кон сите постручни членови на форумов јас сум изненаден од изјавата, и намерата да се бришат постовите за преводите и пак ќе повторам, сметам дека ознаки за правците на движење и нивниот превод (особено од туристички аспект) е и тоа како значаен. Важноста ја споредувам со постоењето на ознаки на улиците, а кои сите ние знаеме дека се во очајна состојба.
Ако ова не е сегмент од урбанизам, градежништво и архитектура, најдлабоко се извинувам.
Јас на пример сметам дека уделот на англискиот јазик низ државава генерално треба да биде поголем (потенцијал за транзитен/алтернативен туризам) и исправен правопис во таа насока (регионални, магистрални, локални патишта итн). И уште една работа - дали т.н. повреденост/навреденост кои некои ја чувствуваат, се однесува само кога е засегнат албанскиот јазик или ова се однесува за било кој јазик т.е. превод?
Слободно избришете го постов, знам дека сум малку офф, ама размислете за намерите.
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
За каде викаш? |
|||
![]() |
|||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
||
![]() А се надевам оние кои се повредени/навредени ќе ти одговорат на прашањето културен начин и нема да многу да политизираат. Мое прашање е - кој закон го регулира редоследот на јазиците, како и поедините делови од знакот како фонтот, бојата, големината на буквите, симболите или се е тешка импровизација како што и изгледа? |
|||
|
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
skyboy jas bi ti odgovaraL ama imam eden problem!
tvoeto prasanje e mnogu tesko formulirana, jas ne sum makedonec i plus vo diaspora sum pa zatoa tesko mi e da ti go razberam prasanjeto
ako mozes da ja formuliras nesto polesno togas fala !
|
|||
![]() |
|||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
||
не бре мм клрале прашуе зошто мсетаат модераторите дека некој муабет може да предизвика повредени чуства или нервоза кај некого па затоа и ја чешлаат, а тоа му е чудно на крале! во принцип не е проблем да се дискутира за ништо, па макар и ептен било офтопик, проблем е доколку дискусијата се тера на ниско ниво, она како ова смее, мора или несмее, и тоа со наметнување, а бидејќи од искуство доста климави муабети така затеруваат па администрација од старт е осетлива на каков и да е коментар кој остава простор муабетот да тргне во таа насока! |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Токму така Мах... едно е да се даде став дали редоследот на јазиците е правилен, друго е да почнат хистерични стигматизации на цели групи луѓе врз основа на еден знак, детал, изјава итн. Ние модерираме само онолку колку мораме, а искуството ни вели дека секогаш се завршува со второто сценарио кога се работи за политичко-историски моменти. Поради ова во име на квалитетен и културен форум, а по вина на оние кои не знаат да се контролираат сме принудени да отстраниме било каков пост за кој сметаме дека е деликатен. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() 1
![]() 2
![]() 3
![]() 4
![]() 5
Еве еден пример од Загреб..
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Има Правилник за сообраќајни знаци, опрема и сигнализација http://www.tfb.edu.mk/files/rezultati/SLUBEN_VESNIK_NA_RM.pdf
(страна 6), а во однос на јазикот/јазиците по се изгледа се користи законот за територијална организација..(за последново не сум сигурен).
Инаку според Национална Стратегија за развој на туризмот 2009-2013 http://www.economy.gov.mk/WBStorage/Files/Finalna%20verzija%201%202009-06-01.pdf страна 165-166 Министерството за транспорт и врски, заедно со ресорното министерство за туризам, треба да воспостават критериуми што ќе дефинираат кои атракции и услуги ќе се квалификуваат за поставување на кафеавите туристички знаци.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Интересно е што во правилникот во службен весник има конкретно дадени димензии како треба да изгледаат и на кое место, какви табли се поставуваат, односно на места каде има поголем број на знаменитости има поголем број на табли (како оние загребските). Друга работа, многу важна кога ги гледав загребскине приметив дека симболот и стрелката се едно до друго, а текстот е од страна, што ми се свиѓа за разлика од кај нас каде тоа не е случај (кај дотичните табли од Турска чаршија). Имено во правилникот во службен весник има пример како треба да изгледаат ознаките и погодувате, овие кај турска чаршија не се такви
![]() ![]() Мислам дека засега е доволно
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Само како доплнување - Мајка Тереза на англиски е Mother Teresa, а не Tereza.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Овдека не е до толку прецизирано како што викаш туку се даваат некои основни параметри, така да оние скици не се меродавни туку ориентациони. Еве што пишува во член 32-ж,
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
И уште една работа ама ова морам!
Во Правилникот ќе го прочитате следново: Положбата на стрелката и симболот на патоказниот знак се:
А во Националната стратегија следново: Има само неколку примери за добро поставени кафеави туристички знаци во Република Македонија. Еден таков пример е оној за археолошкото наоѓалиште Стоби. И следи пример со слика:
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
ма во ред, немав забелешка на димензиите, само го споменав за да се знае (дека некој праша) дека има некаков систем т.е. не ги прави кој како си сака.
|
|||
![]() |
|||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Ви се случило ли да го помешате логово со сообраќајниот знак? Особено кога се во исти димензии од далеку знаат на прв поглед да збунат.
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Крушевски патоказ
![]() ![]() |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 39> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |