build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Сообраќајна сигнализација и информативни табли

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 39>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Online Status: Offline
  Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #301 Posted: 24-Feb-2010 at 17:46

Имам некои слики за туристички ознаки, ама ми се појавува error-Only members with sufficient permission can access this page..

како и да е, еве еден линк http://www.trs-bg.com/eng_html/sign_tu.html  (се надевам ќе се појави) и под ознаките стои:
Guiding boards and arrow signs for signalization of tourist objects is being produced according to the European standards: on brown background of high intensive reflective sheeting, which assure an excellent night-time visibility.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #302 Posted: 24-Feb-2010 at 17:51
Originally posted by alexgizh

Крале прочитај си приватна порака.

Модератори, Ве замолувам сите пораки поврзани со преводи да ги избришете, бидејќи колку што знам ова беше форум за ахритектура и урбанизам

Со сета почит кон постручните членови на форумов, сметам дека ваквиот тип на ознаки (directions) и нивниот превод е и тоа како битен елемент за урбана средина (како нашава "метропола" Nuts). Особено во контекст на СК 2014 кога се очекува БУМ нели..Question
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #303 Posted: 24-Feb-2010 at 18:02

Модератори, Ве замолувам сите пораки поврзани со преводи да ги избришете, бидејќи колку што знам ова беше форум за ахритектура и урбанизам

Не мора да се бришат, има соодветни нишки за информативни табли и можно е дискусијата таму да се префрли, бидејќи збор не кажавме за Турска чаршија..

Сега за сега само апелирам, или предупредувам, дека секој пост во кој ќе се зборува за преводот ќе биде автоматски избришен или едитиран. Нема по сто пати да молиме, одма песпотребно се креваат тензии.

Edited by La Linea - 24-Feb-2010 at 18:12
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #304 Posted: 24-Feb-2010 at 18:16

не бре зошто тензии, мислам се воочува неправилност, не би требало никој да се навреди што некој службеник импровизирал додека работел на проектот!

~

мене ме интересира дали знаците ќе ги има во изобилство или муабетот како и досега ќе биде трчи трчи сопни се! поентата е човек да си ја најде локацијата макар залутал, а за такво нешто ќе треба и некоја гпс туристичка мапа од калето и чаршијата, но и попрлично знаци! патем не е лошо рамките на знаците да бидат лиени и орнаментирани, вака некако ми е сходно за на пат во ненаселено место, но не и за во центар на скопје!

Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #305 Posted: 24-Feb-2010 at 18:18
Originally posted by La Linea

Сега за сега само апелирам, или предупредувам, дека секој пост во кој ќе се зборува за преводот ќе биде автоматски избришен или едитиран. Нема по сто пати да молиме, одма песпотребно се креваат тензии.

Со сета почит кон сите постручни членови на форумов јас сум изненаден од изјавата, и намерата да се бришат постовите за преводите и пак ќе повторам, сметам дека ознаки за правците на движење и нивниот превод (особено од туристички аспект) е и тоа како значаен. Важноста ја споредувам со постоењето на ознаки на улиците, а кои сите ние знаеме дека се во очајна состојба.

Ако ова не е сегмент од урбанизам, градежништво и архитектура, најдлабоко се извинувам.

Јас на пример сметам дека уделот на англискиот јазик низ државава генерално треба да биде поголем (потенцијал за транзитен/алтернативен туризам) и исправен правопис во таа насока (регионални, магистрални, локални патишта итн). И уште една работа - дали т.н. повреденост/навреденост кои некои ја чувствуваат, се однесува само кога е засегнат албанскиот јазик или ова се однесува за било кој јазик т.е. превод?

Слободно избришете го постов, знам дека сум малку офф, ама размислете за намерите.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #306 Posted: 24-Feb-2010 at 18:42
Originally posted by SkyBoy

Имам некои слики за туристички ознаки, ама ми се појавува error-Only members with sufficient permission can access this page..

За каде викаш?

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #307 Posted: 24-Feb-2010 at 18:46
Previous SkyBoy нема потреба да се извинуваш. Дискусијата сега е префрлена во оваа нишка каде што има повеќе смисла.

А се надевам оние кои се повредени/навредени ќе ти одговорат на прашањето културен начин и нема да многу да политизираат.

Мое прашање е - кој закон го регулира редоследот на јазиците, како и поедините делови од знакот како фонтот, бојата, големината на буквите, симболите или се е тешка импровизација како што и изгледа?
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #308 Posted: 24-Feb-2010 at 19:08
skyboy jas bi ti odgovaraL ama imam eden problem!
tvoeto prasanje e mnogu tesko formulirana, jas ne sum makedonec i plus vo diaspora sum pa zatoa tesko mi e da ti go razberam prasanjeto
ako mozes da ja formuliras nesto polesno togas fala !
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #309 Posted: 24-Feb-2010 at 19:16

не бре мм клрале прашуе зошто мсетаат модераторите дека некој муабет може да предизвика повредени чуства или нервоза кај некого па затоа и ја чешлаат, а тоа му е чудно на крале!

во принцип не е проблем да се дискутира за ништо, па макар и ептен било офтопик, проблем е доколку дискусијата се тера на ниско ниво, она како ова смее, мора или несмее, и тоа со наметнување, а бидејќи од искуство доста климави муабети така затеруваат па администрација од старт е осетлива на каков и да е коментар кој остава простор муабетот да тргне во таа насока! 

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #310 Posted: 24-Feb-2010 at 19:40
Originally posted by Max

во принцип не е проблем да се дискутира за ништо, па макар и ептен било офтопик, проблем е доколку дискусијата се тера на ниско ниво, она како ова смее, мора или несмее, и тоа со наметнување, а бидејќи од искуство доста климави муабети така затеруваат па администрација од старт е осетлива на каков и да е коментар кој остава простор муабетот да тргне во таа насока! 

Токму така Мах... едно е да се даде став дали редоследот на јазиците е правилен, друго е да почнат хистерични стигматизации на цели групи луѓе врз основа на еден знак, детал, изјава итн.

Ние модерираме само онолку колку мораме, а искуството ни вели дека секогаш се завршува со второто сценарио кога се работи за политичко-историски моменти.

Поради ова во име на квалитетен и културен форум, а по вина на оние кои не знаат да се контролираат сме принудени да отстраниме било каков пост за кој сметаме дека е деликатен. 
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #311 Posted: 24-Feb-2010 at 23:07
1
2
3
4
5

Еве еден пример од Загреб..
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #312 Posted: 24-Feb-2010 at 23:37

Previous SkyBoy нема потреба да се извинуваш. Дискусијата сега е префрлена во оваа нишка каде што има повеќе смисла.

А се надевам оние кои се повредени/навредени ќе ти одговорат на прашањето културен начин и нема да многу да политизираат.

Мое прашање е - кој закон го регулира редоследот на јазиците, како и поедините делови од знакот како фонтот, бојата, големината на буквите, симболите или се е тешка импровизација како што и изгледа?

Има Правилник за сообраќајни знаци, опрема и сигнализација http://www.tfb.edu.mk/files/rezultati/SLUBEN_VESNIK_NA_RM.pdf
(страна 6), а во однос на јазикот/јазиците по се изгледа се користи законот за територијална организација..(за последново не сум сигурен).
Инаку според Национална Стратегија за развој на туризмот 2009-2013 http://www.economy.gov.mk/WBStorage/Files/Finalna%20verzija%201%202009-06-01.pdf страна 165-166 Министерството за транспорт и врски, заедно со ресорното министерство за туризам, треба да воспостават критериуми што ќе дефинираат кои атракции и услуги ќе се квалификуваат за поставување на кафеавите туристички знаци.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #313 Posted: 24-Feb-2010 at 23:54
Originally posted by Vladimir P

Ревитализација на старата чаршија

2010-02-23

Ќе ја повикаме албанската популација
потоа македонската популација
и на крај странците
да ја оживеат и да и го вратат духот на чаршијата

П.С Во овој момент, проблем е и Капан ан некогашниот карван-сараи !

Интересно е што во правилникот во службен весник има конкретно дадени димензии како треба да изгледаат и на кое место, какви табли се поставуваат, односно на места каде има поголем број на знаменитости има поголем број на табли (како оние загребските). Друга работа, многу важна кога ги гледав загребскине приметив дека симболот и стрелката се едно до друго, а текстот е од страна, што ми се свиѓа за разлика од кај нас каде тоа не е случај (кај дотичните табли од Турска чаршија). Имено во правилникот во службен весник има пример како треба да изгледаат ознаките и погодувате, овие кај турска чаршија не се такви Applause (овие од загреб се, такви, а кај нив ми се свиѓа и преводот дека е со друга боја,а не бел - не се мешаат).

Мислам дека засега е доволно Cheers 
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #314 Posted: 24-Feb-2010 at 23:57
Само како доплнување - Мајка Тереза на англиски е Mother Teresa, а не Tereza.
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #315 Posted: 25-Feb-2010 at 00:05

Интересно е што во правилникот во службен весник има конкретно дадени димензии како треба да изгледаат и на кое место, какви табли се поставуваат, ....

Овдека не е до толку прецизирано како што викаш туку се даваат некои основни параметри, така да оние скици не се меродавни туку ориентациони. Еве што пишува во член 32-ж,

Графичкиот приказ на туристичките знаци и останатата сигнализација дедена во овој правилник се приближни и со известувачки карактер

Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #316 Posted: 25-Feb-2010 at 00:14
И уште една работа ама ова морам!

Во Правилникот ќе го прочитате следново: Положбата на стрелката и симболот на патоказниот знак се:
- од лева страна на знакот, кога се однесува за насока ЛЕВО и насока ПРАВО
- од десна страна на знакот, кога се однесува за насока ДЕСНО

А во Националната стратегија следново: Има само неколку примери за добро поставени кафеави туристички знаци во Република Македонија. Еден таков пример е оној за археолошкото наоѓалиште Стоби. И следи пример со слика:

Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #317 Posted: 25-Feb-2010 at 00:16

Интересно е што во правилникот во службен весник има конкретно дадени димензии како треба да изгледаат и на кое место, какви табли се поставуваат, ....

Овдека не е до толку прецизирано како што викаш туку се даваат некои основни параметри, така да оние скици не се меродавни туку ориентациони. Еве што пишува во член 32-ж,

Графичкиот приказ на туристичките знаци и останатата сигнализација дедена во овој правилник се приближни и со известувачки карактер

ма во ред, немав забелешка на димензиите, само го споменав за да се знае (дека некој праша) дека има некаков систем т.е. не ги прави кој како си сака.
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #318 Posted: 25-Feb-2010 at 00:17
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #319 Posted: 09-Mar-2010 at 12:50
Ви се случило ли да го помешате логово со сообраќајниот знак? Особено кога се во исти димензии од далеку знаат на прв поглед да збунат.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #320 Posted: 26-Mar-2010 at 01:45
Крушевски патоказ  Big%20smile

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 39>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.285 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.