build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Аеродроми

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 124>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 02-Mar-2010 at 19:36
za ohrod e 12 meseci
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Online
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 02-Mar-2010 at 19:43
Дечки не е лажњак за Штип! Требало да се изработи 10-годишна метеоролошка студија за да одлучат дали биле поволни условите за изградба на аеродром кој треба со тек на времето да постане најголемиот патнички во државата. Ете тоа е. Кој не верува нека ја прочита малку нишката наназад.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 03-Mar-2010 at 01:03
Originally posted by гитардемон

Дечки не е лажњак за Штип! Требало да се изработи 10-годишна метеоролошка студија за да одлучат дали биле поволни условите за изградба на аеродром кој треба со тек на времето да постане најголемиот патнички во државата. Ете тоа е. Кој не верува нека ја прочита малку нишката наназад.
Да да, за тоа јасно, него муабетот беше околу роковите за СК и ОХ.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 03-Mar-2010 at 09:31

Мене ми звучи преоптимистички 18 месеци за Скопје, но можеби песимизмот го темелам поради бавноста на изведбата на 90% од локалните објекти, со локални инвеститори и македонски градежни компании. Да се надеваме дека како што и Рамстор Турцитер го изградија за 8 месеци, ќе успеат и терминалот за 18. Во секој случај нека се и 24, важно тргна работата.Cheers

Back to Top
S.P.Q.R. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote S.P.Q.R. Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 12-Mar-2010 at 22:52
Ги гледав на Google Earth нашиве аеродроми и забележав нешто. Дали она до Александар Велики е Касарна, и ако е како се викаQuestion
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 12-Mar-2010 at 22:58

Да, тоа е воениот дел од аеродромот. Не знам за името, можеби по шаблон е „Петровец“.
Back to Top
S.P.Q.R. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote S.P.Q.R. Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 13-Mar-2010 at 00:31
Фала Cloverstack Bow
значи одтаму полетуваат воениве леталаCrazy
Back to Top
Skopje View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Skopje Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 14-Mar-2010 at 10:36
Почната ли е изградбата на терминалот?поставени ли се темелите? има ли некој информации.поздрав
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 14-Mar-2010 at 12:50
Ne e pocnata,a sega za sega aber nemaat da pocnat.So ogled na toa deka planirat noviot terminal da bide vo segasniot voen del,treba prvo da se iseli ARM.A toa nema da odi bas brzo.
Dosega imat zalepeno 3 nalepnici TAV i tolku.Ako po utroto denot se poznava...
Back to Top
Skopje View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Skopje Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 14-Mar-2010 at 16:18
на 1 март кажаа дека тогаш свечено ги превземаат аеродромите а дека околу 15-ти март треба да ги удрат темелите на терминалот бр.1. а јас разбрав дека веќе се иселени АРМ.да се надеваме дека нешто ке слушнеме деновиве..
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 20-Mar-2010 at 00:34
Александар го чека Ердоган

Турскиот премиер треба да ја фрли првата лопата за да почне официјално реконструкцијата на аеродромите

Соња Маџовска

Аеродромот „Александар Велики“ го чека турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган, кој треба да ја фрли првата лопата за да почне официјално реконструкцијата на македонските аеродроми од страна на турскиот инвеститор ТАВ.

Во согласност со договорот, градежните работи на скопскиот аеродром требаше да стартуваат на 1 март. Но, реконструкцијата се' уште не е започната. Првичните планови биле таа да стартува на 15 март, за кога била предвидена и посетата на Ердоган, но сега тој тајминг малку е пролонгиран. LOL ајде 1 април еве кај е, сеа за малку...

Вчера при посетата на аеродромот „Александар Велики“ не забележавме лопати. Нашата екипа ја регистрираше само промената на обележувачките табли пред аеродромот, на кои место ознаката на Јавното претпријатие за аеродромски услуги, е испишан називот на турскиот инвеститор ТАВ. Името на аеродромот „Александар Велики“ стои со големи букви на терминалната зграда, додека малку подолу има поставено билборд со мотото „Новата ера започнува со ТАВ“, LOL АКО СЕ СУДИ ПО ПОЧЕТОКОВ, СО СИТЕ ПРОЛОНГИРАЊА.. кој беше поставен уште на 1 март, кога ТАВ официјално го презеде управувањето со аеродромот.

И на сметките за паркинг го има називот на новиот управител. Инаку, вчера на аеродромот забележавме вообичаен проток на патници.

И македонските власти и претставниците на турски ТАВ во земјава, кои веќе го презедоа управувањето со македонските аеродроми, чекаат турската Влада да прецизира кој ден ќе пристигне турскиот премиер во Македонија. Тоа се најавува дека ќе се случи најдоцна до крајот на март. реков ја..април.. Ердоган се очекува да пристигне во земјава со уште два авиона со 150 бизнисмени и турски видни личности, за да и' се даде поголемо значење на оваа турска инвестиција, вредна 200 милиони евра. Цел на оваа бомбастична посета е и да се промовира земјава како привлечна туристичка и инвестициска дестинација.

Стартот на реконструкцијата на аеродромот „Александар Велики“ треба да го означат двајцата премиери, Реџеп Таип Ердоган и Никола Груевски.

Неофицијално, извори од аеродромот велат дека ако тоа не се случи до крајот на март, сепак, турски ТАВ ќе почне со работа. епа шуќур

Од ТАВ објаснуваат дека се' е подготвено за да се почне со изградба на новата терминална зграда што ќе биде десетпати поголема од сегашната. Во компанијата потенцираат дека без разлика на доцнењето на почетокот на реконструкцијата, со оглед на тоа што посетата на турскиот премиер првично беше најавена за 15 март, тие нема да доцнат со изградбата. Турскиот инвеститор најави дека за 20 месеци Македонија ќе добие нов модерен аеродром во Скопје, а за 12 месеци ќе финишира реконструкцијата на аеродромот во Охрид.

Во модернизацијата на аеродромите ТАВ ќе вложи 200 милиони евра и со нив ќе управуваат во наредните 20 години. Градежните работи во реконструкцијата на македонските аеродроми ќе ја изведуваат домашни компании, но се' уште не е утврдено точно кои фирми. Од компанијата велат дека во тек е постапка за тоа, а потврдуваат дека во најголем дел ја имаат и заокружено финансиската конструкција.

Министерот за финансии Зоран Ставрески пред извесно време веќе најави дека и Стопанска банка ќе ја поддржи оваа инвестиција, за која ќе обезбеди гаранција од 20 милиони евра.

Турците најавија дека ќе изградат модерни аеродроми во Скопје и во Охрид, а за каргото во Штип веќе е познато дека ќе се чека уште десет години.

Инаку, малиот број патници е една од најголемите болки на македонските аеродроми. Турскиот инвеститор само што стапна во земјава веднаш порача дека за да има повеќе и поевтини летови, на земјава и' е неопходен национален авиопревозник, кој ќе биде од интерес и за државата и за ТАВ. Но, македонските власти веднаш вратија дека немаат намера да основаат национална авиокомпанија.

Edited by SkyBoy - 20-Mar-2010 at 00:44
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 22-Mar-2010 at 03:30
Originally posted by Skopje

на 1 март кажаа дека тогаш свечено ги превземаат аеродромите а дека околу 15-ти март треба да ги удрат темелите на терминалот бр.1. а јас разбрав дека веќе се иселени АРМ.да се надеваме дека нешто ке слушнеме деновиве..

Loso si razbral.Za da se iseli ARM treba da se napravi nova kasarna(vednas do starata).ARM seuste si e vo starata kasarna(na Aerodrom Petrovec) i nema nikakvi najavi deka nabrzo ke se gradi novata kasarna.
Nikakvi temeli na nikakov terminal nema da se udrat.Samo za izgradba na nova i rusenje na starata kasarna se potrebni 10 meseci.TAV veke se razmisluva da si odi poradi maliot broj na patnici,taka da nabrzo ke se vidi deka se ova e "veter i magla" i deka nov aerodrom voopsto ne bil ni planiran.
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 22-Mar-2010 at 03:58
Sale,daj malku poseriozno.

Muabeti od tipot TAV veke razmisluval da si odi se nadvor od sekoja logika.Ako imas nesto da kazis,nekoja informacija sto nie ne ja znaeme,spodelija!
Inaku od prazni muabeti kako sto e tvojov posleden komentar nema potreba
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Online
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 22-Mar-2010 at 05:04
Вистината е дека ТАВ го чека Ердоган да ја посети Македонија, а тоа треба да се случи многу скоро, па како што е редот за нашите политичари, мора да се сликаме сите групно за камен-темелникот, нели? Само ме интересира кој ќе им го освети темелот?
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 22-Mar-2010 at 11:19

neka go pocekaat papata neli i toj treba da dojdi
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 22-Mar-2010 at 15:12
Originally posted by ovaj_stariov

Sale,daj malku poseriozno.

Muabeti od tipot TAV veke razmisluval da si odi se nadvor od sekoja logika.Ako imas nesto da kazis,nekoja informacija sto nie ne ja znaeme,spodelija!
Inaku od prazni muabeti kako sto e tvojov posleden komentar nema potreba

Drugar,jas sum mrtov seriozen.I ne se toa prazni muabeti.Dovolno informacii dadov,pa moze da se primeti deka ne zboruvam na pamet.Voopsto ne se zadovolni so brojot na patnici,a nemaat ni ideja kako bi go resile toj problem.Imaat zalepeno nalepnici TAV i toa e se.A da,platite se namaleni.
Nieden nivni poteg ne ukazuva na toa deka ke gradat.Ti dadov i primer.Prvo treba da se napravi nova kasarna,da se srusi starata,pa da frlaat lopati.Pistata treba da se prodolzi,a so sopstvenicite na nivite ne e ni razgovarano.Stipskiot aerodrom se odlaga za 10 godini.I nekoi iks raboti...
Mene toa ne mi izgleda na seriozna rabota.
Na 1 Mart trebase da POCNE da go gradi Aerodromot(t.e.terminalot).Toa bese posledniot rok.Koj Mart e denes?Sto se sluci na 1 Mart?Potpisvaa dogovor sto e potpisan pred 2 godini.Dogovorot so TAV trebase na 1 Mart da se RASKINE,zatoa sto gi probija site rokovi.I kako sto rekov,kako ke pocnat da gradat,koga na toa mesto seuste e kasarna na ARM?
PS Koga ke pocne izgradbata na kasarnata,ke te obavestam,zasto si nedoverliv.Pozdrav.

Edited by Sale SK - 22-Mar-2010 at 15:16
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 22-Mar-2010 at 15:24
Previous

Во контекст на наводното заминување на TAV, само да споменам - по дневните весници има актуелни огласи за вработување во TAV Macedonia. Нели е малку нелогично ?! еве и еден линк http://www.tav.jobs/english/makedonya_pozisyonlar.html
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 22-Mar-2010 at 15:27
tocno e deka celiot proces se razvlece,deka ima nekoi neprozracni raboti vo celiot dogovor!
No mislam deka e neseriozno da zboruvame za otkazuvanje,poradi toa sto bas po baranje na TAV bese celoto cekanje.Ako ne bea sigurni ke se otkazea porano.
A brojot na patnicite ne e iznenaduvanje,Tav go znaese toa uste koga se prijavuvase na tenderot
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 22-Mar-2010 at 18:43
@Sky
Jas ne rekov deka TAV oficijalno objavile deka si odat.Rekov deka so site potezi sto gi vlecat,taka izgleda.A deka samite se svesni deka napravile pogresna procenka,toa e 100% tocno.I kakov e toj konkurs za 2 rabotni mesta?Pa da mozat vo momentov,bi otpustile pola vraboteni(so pravo,zasto ima premnogu vraboteni).
@Stari
Brojot na patnicite go znaea,ama TAV planiraa da go zgolemat brojot za 10 pati.Sega im stanuva jasno deka tesko se doagja o brojka od milion patnici,5 miliona e ednostavno neverojatno.Mozebi sum premnogu sumnjicav,mozebi cela rabota ke ja zavrsat za 6 meseci,samo ne znam kako.Inaku,da ve potsetam,vo dogovorot stoese deka "rabotite mora da zapocnat najdocna do 1Mart.Vo sprotivno,dogovorot propagja,a tenderot se povtoruva.Bankarskata garancija se zadrzuva".Nisto od toa do sega ne e pocituvano.Ova e vekje 3-to odlozuvanje na rabotite.Dali e mnogu ili malku,sekoj sam neka zakluci.
PS Cekavme tolku,ke pocekame uste malku,pa ke vidime...
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 22-Mar-2010 at 19:14

Неодамна, министерот Миле Јанакиески најави дека за ТАВ ќе важат сите обврски што се предвидени во договорот, за чие исполнување ќе има и строги услови. Според Јанакиески, предвидено е одземање на концесијата, а во договорот ќе има клаузула според која ако не се изгради штипскиот аеродром во предвидениот рок од три години, тогаш ТАВ ќе мора да плаќа казна од 5.000 евра за секој ден задоцнување. Исто така, на товар на Турците, Владата ќе може да ангажира друг изведувач.

Поради строгите услови поставени во јавниот повик, наспроти, според европските стандарди, неатрактивноста на нашите аеродроми заради малиот број патници, ТАВ е единствениот заинтересиран концесионер. Другите три квалификувани фирми, „Виена интернационал ерпорт” од Австрија, „Хохтиф“ од Германија и ЕГИСод Франција и Велика Британија не доставија понуди, со образложение дека рокот бил прекраток.
Utrinski

Ovaa vest e od Septemvri 2008.Se ispocituva li dogovorot?Ne.Stispskiot aerodrom ke se "gradi" 2021.HmmmSe ispocituva li rokot za pocetok na rabotite na skopskiot aerodrom?Ne.Se odlaga vekje 3 pati.Sto se raboti na ohridskiot aerodrom(koj e minijaturen).Nisto.

Ako nekoj mene me izlaze 3-4 pati,zosto da mu veruvam deka 5-ot pat zboruva vistina?Koga ke ja napravat novata kasarna,ke pocnam da im veruvam.Zborovi i prazni muabeti ne se dovolni.Potrebno e da pocne da se raboti.Koga ke se pocne,mozeme seriozno da razgovarame.Se drugo e mlatenje prazna slama.Ne e nagagjanje toa deka nisto ne se raboti i se tapka vo mesto,nagagjanje e koga nekoj veruva deka ke pocne da se raboti.

PS Hotelot karsi Ramstor pocna da se gradi pred 2 godini.Sto imame tamu?Ogromna dupka.Hotel nema.Na A.Veliki nema ni dupka.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 124>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.445 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.