![]() |
![]() |
![]() |
Разно |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 34> |
Author | ||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||
Ова вака стои минимум две недели. Не знам дали ја бутнале оние од блиското градилиште („реконструкција“ на народна банка) или се случило нешто друго, не знам кој е надлежен да ја поправи и кој треба да ја надомести штетата, ама недозволиво е да стои вака толку долго... што се чека, евентуално да настрада некој?
![]() |
||||
![]() |
||||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|||
Три градилишта во Центар се затворени22.03.2010 17:42
Три градилишта во Центар се затворени. Стопирана е изградбата на објектите - веднаш зад Универзалната сала. Станува збор за три згради со стотина станови Општинските инспектори констаирале дека се работело без лиценци, без надзорен инженер и без да се пријави дека стартува градбата. Инвеститорите имаат рок од 10 дена да ги отстранат неправилностите, во спротивно одобрението за градба може да биде одземено, а законот остава можност и за рушење на објектите. Новиот закон за градба е донесен лани проследен со серија критики. Налага секој објект да има фасада, во спротивно следуваат казни. Најконтроверзното решение - конфискацијата на земјиште и објектот, ако има отстапки од одобренито за градба. Но, иако е на сила, градоначалниците не старуваат со конфискација. Се чека Уставниот суд да одговори има ли право државата да одземе нечие наследство само ако терасата е дивограба, а целата објект легален. Експертите одамна алармираат да се донесе законот за легализација на дивоградбите а потоа власта да се справува со хаосот во градежниот сектор. Edited by SkyBoy - 25-Mar-2010 at 00:15 |
||||
![]() |
||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||
Мислам дека се монтира конструкцијата за лцд екраните што ги има на Скопје 2014
![]() ![]() |
||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||
![]() |
||||
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|||
@La Linea камо да е тоа
![]() |
||||
![]() |
||||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|||
ма нема шанси да одат до крајот кога има прозори таму а и онака веќе констатиравме дека анимацијата беше некаков општ приказ (не детализиран) така да не треба да се оди до детали во споредбата. И мене ми се чини дека ова ќе бидат мониторите. Искрено, не верував дека ќе ги стават, мислев на анимацијата се заради драма (современо/старо) ама.... ај ќе видиме на што ќе личи.
Него јас мислев ќе бидат прикачени за зградата, а види оно има столбови.. не е некако грдо? Edited by SkyBoy - 31-Mar-2010 at 14:12 |
||||
![]() |
||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||
Конструкцијата е прилилно гломазна и не ми се допаѓа.
Таа зграда е ужасно нагрдена со реклами и мислам дека под итно треба да се растргаат сите билборди. Екранот на оваа позиција пак мислам дека би легнал добро. |
||||
![]() |
||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||
Фасадата на објектов не е во надлежност на владата или општината центар, така да што и да се прави, мислам дека е иницијатива на сопствениците.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
41°59'15.52"N 21°29'1.29"E
![]() 1 ![]() 2 ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
ГРАДЕЖНИТЕ КОМПАНИИ НЕ ГО ПОЧИТУВААТ ЗАКОНОТ ЗА ГРАДБА
Делови од пешачката патека на улицата Димо Хаџидимов" се целосно блокирани, па пешаците се приморани да се движат по улица и да бидат внимателни да не нагазат на опасен градежен материјал
Од Општина Кисела Вода велат дека градежната инспекција перманентно врши контроли на градилиштата, но досега не казнувале туку само опоменувале. Според Законот за градење градежните инспектори имаат обврска да ги контролираат градилиштата и доколку констатираат дека изведувачот не ги испочитувал утврдените услови во издадените одобренија за градење, можат да го затворат градилиштето. Доколку изведувачот и во дадениот рок од 10 дена не ги испочитува законските прописи, инспекторите можат да изречат поригорозни санкции, како што е одземање на одобрението за градба. Одредбите на Законот за градба први почнаа да ги спроведуваат инспекциските служби на Општина Центар, кои минатиот месец со жолта лента затворија три градилишта. Но, и таа акција беше со краток здив, почна и заврши само во еден ден.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Уривањата на Бејта го чинат Гостивар 1.700.000 евра Гостивар - Гостиварци од општината Гостивар побаруваат околу 1.700.000 евра отштета за незаконски урнати бараки, куќи, гаражи и други објекти. |
||||
![]() |
||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||
Нема веќе
бесплатно копање на градските улици и тротоари
За прекопи до 100 метри, ќе се плаќа 15.000 денари, а за поголеми од 300 метри, 30.000 денари Сања Наумовска |
||||
![]() |
||||
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
|||
ГРАДСКИТЕ ВЛАСТИ СО НОВИ МЕРКИ
Се ограничува возењето на кејот Ограничен сообраќај за сите моторни возила ќе се воведе од утре на кејот 13 Ноември во периодот од 10 до 2 часот. Сообраќајот ќе се регулира со активирање на пневматско столпче што е поставено на кејот, до паркинг-просторот на хотелот „Холидеј ин“. - Столпчето за регулирање на режимот за сообраќај ќе биде активирано, односно подигнато, секој ден од 10 до 2 часот и во тој период сообраќајот за моторни возила ќе биде забранет - соопштуваат од Градот. Градските власти ги потсетуваат сите правни и физички лица кои имаат добиено одобрение за движење по кејот да се придржуваат до пропишаните услови во него, бидејќи во спротивно ќе им биде одземено. Оние, пак, кои с* уште немаат одобрение, а имаат потреба да се движат и запираат на кејот, треба да се обратат во градскиот сектор за сообраќај и да почнат постапка за добивање дозвола. |
||||
![]() |
||||
S.P.Q.R. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Prilep Online Status: Online Posts: 212 |
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|||
Дали ова ќе го снема !!!??? Прекрасен кратер од којоткако ќе се сопнете и ќе се испружите на ѓубрето ![]() 2010-04-19 |
||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||||
![]() |
||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||
Овој модел за плаќање за ископ ми е најлогичен, очекуван да биде најефективен, а и порано сум се залагал за него. Ако веќе има проблем после ископот да се најде надлежноста за санирање, вака не би имало проблем, па чиста сметка е да се плати на општината колку тоа чини и таа да го санира ископот.
|
||||
![]() |
||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|||
Велешани нема каде да градат Велес има 18.000 објекти за живеење, а стручњаците посочуваат дека од една четвртина до една третина од нив се дивоградби, чиј број се зголемува бидејќи нема плацови за легална градба За една година три одрони на земја и камења во Велес ги загрозија
животите на исто толку велешки семејства. Откако карпи тешки и по
неколку стотини килограми, а некои и со тони, се срушија врз нивните
домови, тие имаат кошмари. Таквата судбина ја делат уште стотина велешки
семејства, кои куќи изградиле по Дервенскиот Поток, Рамина, Долни
Дуќани, во супстандардни услови, каде што е опасно да се живее. Овие
настани ја отвораат дилемата, за велешани присутна со години, за
местоположбата, локацијата на куќите, каде да се гради легално, има ли
простор каде да се шири и простира градот. Ваквата состојба најдобро ја
илустрира изјавата на странец, кој патувал низ Велес и додека возот
минувал низ центарот на градот, погледот му бил кон околните ридишта. А
таму странецот видел „куќа врз куќа, а на покривот магаре пасе“. Оваа
анегдота велешани често ја раскажуваа во шега за тоа како изгледа
нивниот град, кој наместо во рамнината кон север, се издигнува во
височина, по околните ридови. |
||||
![]() |
||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||
Еве прилика за новиот град меѓу Свети Николе и Скопје. Без зафрканција, озбилен сум.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||
http://tera.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=21026&Itemid=106 |
||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Поплавен подрумскиот дел од нова зграда во Скопје
Две недели жителите на зграда на улица Коле Неделковски во центарот на Скопје, со гумени чизми влагаат во подрумските простории.
Станарите стравуваат дека интензитетот на подземните води може да ја наруши статиката на зградата.
Поради влагата лифтот веќе не е во функција. Напукнале и ѕидовите во становите на првиот кат. Безуспешно барале помош од инвеститорот.
- Од стручњаци дознавме дека проблемот е во подземните води, при градба не е соодветно излолирано - велат станарите.
Минатата година е направен технички прием на зградата, иако становите биле вселени веќе пет години. Инвеститорот во телефонски разговор и денеска одби да разговара со Сител.
- Инвеститорот чека да му помине употребната дозвола за ние да се снаоѓаме сами - велат станарите.
И комуналната инспекција од општина Центар била на терен. Направиле записник кој го испратиле до инвеститорот. Штетата велат треба да ја санира инвеститорот, бидејќи се работи за приватна зграда.
Маја Трајковска
Edited by SkyBoy - 06-May-2010 at 00:08 |
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 34> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |