build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #221 Posted: 09-Apr-2010 at 22:53

Дупка го најавува Александар

Од вчера на плоштадот Македонија се копа голема дупка на местото каде што ќе се гради фонтаната со споменикот на античкиот војсководец Александар Македонски. Изградбата ќе биде голем и скап градежен зафат и ќе трае до крајот на годинава. Поставувањето на коњаникот се очекува за следната година. Прво ќе се извади машинската соба, што беше изградена за потребите на претходно планираната фонтана, за која поранешниот скопски градоначалник Ристо Пенов потроши 200.000 евра градски пари. Дислокацијата на халата ќе чини 10.000 евра, а изградбата на фонтаната 3 милиони евра. Пред два дена беа извадени тарабите и од местото на плоштадот каде што е предвидена изградба на црквата „Свети Константин и Елена“. Претходно на тоа место беше извршено поместување на примарниот вод од фекалната канализација.                                                                                                                                       http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=8A261435AA19194A9CAA2C342CE3883C 

Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #222 Posted: 13-Apr-2010 at 23:38
СКОПЈЕ И АТИНА СЕ НАТПРЕВАРУВААТ КОЈ ПРВ ЌЕ ПОСТАВИ СПОМЕНИК НА АЛЕКСАНДАР
И Грците го јавнаа Букефал

Игор Чавески

Поради страв дека Македонија би можела да го присвои ликот и делото на Александар Македонски, кој Грците го сметаат за свој херој, кај јужниот сосед во последниве дваесетина години се чувствува нагласена потреба за поставување негови обележја.
Оценките на историчарите се дека Грција сосема го промени односот што го имаше кон Александар веднаш штом Македонија стана независна држава, за разлика од минатото кога тој дури и не беше нарекуван „Македонски“ туку повеќе се користеше терминот „Велики“. Тие го објаснуваат тоа со фактот дека во поранешна Југославија, Грција воопшто не ја гледаше Македонија како закана за нејзиниот идентитет, туку за тоа станаа свесни во почетокот на 90-тите години од минатиот век. Тоа резултираше со комплетно ребрендирање аеродроми, улици, државни институции со името „Македонија“. Најновата иницијатива да се постави споменик на Александар во главниот град на Грција пред неколку дена дојде од Јоргос Караџаферис, лидер на националистичката ЛАОС. Тој сакајќи да ги престигне властите во Скопје во поставување споменик на античкиот војсководец, од сопствени средства нарачал грандиозен споменик на Александар, висок шест метри, качен на коњ со крената рака како симбол на победа. Караџаферис веќе добил дозвола од градските власти и споменикот ќе биде поставен во атинската населба Палео Фалиро.
Милан Бошковски од Националниот институт по историја смета дека историските личности, како Александар и Филип, не им припаѓаат само на Грција или на Македонија, туку се дел од светска историја, па поради тоа никој нема право некому да му забранува да поставува нивни споменици.
- Во услови на непостоење македонска држава во 19 век и во почетокот на 20 век, Грците постојано го присвојуваа македонското наследство, а југословенските власти, не сакајќи да се замерат го Грција, не реагираа на тоа. Токму затоа сега ни се случува јужниот сосед да реагира и да гради споменици на личности од античкиот период – смета Бошковски.
Историчарите, исто така, истакнуваат дека Грција многу вешто го користи членството во Европската унија за да ги наметне своите гледишта, па поради тоа, ни се случува во извештајот на Европскиот парламент за напредокот на Македонија со големи букви да биде нагласена таканаречената антиквизација.
Александар Литовски смета дека антиквизацијата во Македонија е реалност и дека двете земји треба да престанат со тоа кој има, а кој нема право да поставува споменици од античкиот период.
- Војната со споменици треба да престане зашто е смешна. Македонија не може да ја спречи Грција да поставува обележја, туку Грција како членка на ЕУ може да врши притисок врз нас – вели Литовски.
Минатиот месец во грчкиот град Пела, каде што била престолнината на античкото кралство Македонија, беше отворен грандиозен музеј посветен на Александар Македонски. Неговата изградба чинеше 14 милиони евра, а поголем дел од парите се од фондовите на ЕУ за изградба на културни обележја.

Back to Top
sportsfan View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote sportsfan Quote  Post ReplyReply #223 Posted: 16-Apr-2010 at 18:06
Еве имаме можност постојано,24часа на ден да глеаме што тоа се праи на плоштадот преку линкот на Телекабел ..
http://telekabel.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=59&lang=en
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #224 Posted: 16-Apr-2010 at 22:03
wow

колкав кратер  Eeek3
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #225 Posted: 16-Apr-2010 at 22:29
@ sportsfan

Браво друже,сега ќе имаме и др можност освен онаа што ни ја нуди идивиди.

Одлично Thumbs%20Up
Back to Top
zokidac View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote zokidac Quote  Post ReplyReply #226 Posted: 16-Apr-2010 at 22:33
ne velete deka ne ste znaele za telekabel    
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #227 Posted: 16-Apr-2010 at 22:36

јас поим немав Dunno нити пак сум го посетил вебсајтот на телекабел

Edited by Buliwyf - 16-Apr-2010 at 22:40
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #228 Posted: 02-May-2010 at 05:03
Богами дупка голема....
Благодарам за Телекабел линкот.

Инаку лично мене идејата за фонтаната ми се допаѓа, но како се во Македонија мора да чекаме да е целосно завршена, за да знаеме како ќе се вклопува и како всушност ќе изгледа.
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #229 Posted: 08-May-2010 at 13:00
Back to Top
Buliwyf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Buliwyf Quote  Post ReplyReply #230 Posted: 11-May-2010 at 13:09
Што е со идивиди камерата плоштад македонија, кaј мене јавата не е во ред или проблем имаат со камерата?

Ако ја пробал некој деновиве нека ми каже,пошто скоро цела недела не ми уклучува.

ThanksBig%20smile
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #231 Posted: 11-May-2010 at 13:23
i jas probav snoshti ali pokazuvase nekoj eror, valjda ne raboti.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #232 Posted: 31-May-2010 at 16:02

ја најдов на нет...од пред два дена е.... 29 мај

пс. незнам чија е....може сум му ја собрал на некој пред да ја постира....можеби тука...ако не е ставена до сега

Edited by FoSsiL - 31-May-2010 at 16:09
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #233 Posted: 01-Jun-2010 at 22:00
ау колкава е дупкава човече. Немав претстава дека се копа толку голема дупка. Ова да не е за преместување на инсталациите?
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #234 Posted: 01-Jun-2010 at 23:49
Мене ме збунува она рамното тло на дното на ископината. Дали е некаква предходно направена ствар или нешто сега се избетонирало или истампонирало, ама колку што гледам на камерите од плоштад и движејќи се не сум приметил такво нешто.
Back to Top
shaun.r View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote shaun.r Quote  Post ReplyReply #235 Posted: 02-Jun-2010 at 00:15
Originally posted by lslcrew

Мене ме збунува она рамното тло на дното на ископината. Дали е некаква предходно направена ствар или нешто сега се избетонирало или истампонирало, ама колку што гледам на камерите од плоштад и движејќи се не сум приметил такво нешто.

mislam deka e isbetonirano..Inaku drugar sto raboti u Beton go ima videno proektot , i kazuva deka e ogromno nesto (vo pogled na istalacii), nesto mi naspomna deka ke imalo tri nivoa kade ke se postavuvaat cevki , znaci red beton pa cevki pa red beton pa cevki ,i deka pod fontanata ke moze covek da vleze za da intervenira
Back to Top
KinDeR View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote KinDeR Quote  Post ReplyReply #236 Posted: 05-Jun-2010 at 23:39
Инаку дупката беше тројно подлабока. Поминав еднаш кога излегуваше камион. Имаше багер во дупката со крената телескопска корпа и едвај се гледаше. А штом стигнале до бетонирање, значи ќе почнат веќе да работат над површина.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #237 Posted: 06-Jun-2010 at 09:47

Originally posted by lslcrew

Ја следам често....израмнето е од нивна страна...тампониран е средишниот дел... а до сега веројатно се избетонирало...само незнам што и колку .... а од страна се гледаат некои стубови и профили....

Edited by FoSsiL - 06-Jun-2010 at 09:49
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #238 Posted: 08-Jun-2010 at 23:32

Фонтаната на Александар Македонски излегува на виделина

Општина Центар интензивно е ангажирана околу активностите за изградба на фонтаната со споменикот на Александар Македонски, највредниот од 17 што се дел од владиниот проект „Скопје 2014“.

Градежните активности за фонтаната веќе излегуваат на површина, а се изведуваат комбинирани зафати, на земја и под земја. Општинарите информираат дека се' уште се работи на темелење на фонтаната што ќе ја изработи „Бетон“ за 3 милиони евра.

Уште траат и градежни работи под земја. Подземните инсталации се дислоцирани, како и подземната машинска соба, а се започнати градежните работи за потребите на фонтаната, во чиј состав ќе има ново проектирана поголема машинска хала. Општината засега не прецизира дали и новата машинска соба ќе ја изведува „Бетон“ или допрва ќе се бара изведувач, што би можело да го пробие предвидениот рок за изградба на фонтаната. Според последните најави, тој истекува кон крајот на годинава.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #239 Posted: 09-Jun-2010 at 10:23
Еве и од непосредна близина

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #240 Posted: 27-Jul-2010 at 14:07
Поставуваат арматура за средишниот столб на фонтаната.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.570 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.