![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4041424344 209> |
Author | ||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
![]() http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=23237 Edited by alexgizh - 07-Jun-2010 at 08:52 |
||
![]() |
||
Addvert ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Location: Sofia, Bulgaria Online Status: Offline Posts: 153 |
![]() ![]() |
|
Споменикот на Ченто има страшно мала глава или мене така ми се чини ????
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=23253 Edited by Addvert - 07-Jun-2010 at 13:39 |
||
![]() |
||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
build.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-May-2010 Online Status: Offline Posts: 216 |
![]() ![]() |
|
http://www.build.com.mk/?p=3711 |
||
![]() |
||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|
Не сакав да коментирам од причина да не испадне дека наоѓам маани,али и мене ми изгледа дека е помала главата. |
||
![]() |
||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|
фотка за потсетување и споредба...
е, ама зградана у позадина.. незнам.. барок небарок, се ми е подобро од онаа руина налепена со се и сешто..
![]() а за да не се повторуваме со build.mk (браво за свежите информации и фотки), еве само мал извадок од Сител..
".. На местото каде што е поставен споменикот на Методија Андонов Ченто некогаш се наоѓал хотелот „Македонија“ што се урнал за време на земјотресот во Скопје во 1963 година. Кога бил претседател на Президиумот Ченто престојувал во хотелот „Македонија“. Затоа, според авторот, е одбрана токму оваа локација во близина на плоштадот „Македонија“ во Скопје за поставување на споменикот..."
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Ми пречи малку тоа што на рендерот споменикот е поголем од постаментот, а во реалност не е поголем... и ми пречи тоа чудото слепено со неговата лева нога...
|
||
![]() |
||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|
![]()
Edited by SkyBoy - 07-Jun-2010 at 14:10 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
За соодносот статуа:постамент сликите на прв поглед лажат. Алекс, спореди ја висината на луѓето на сликите 3 и 4, се гледа дека статуата е доста повисока од постаментот.
За главата не можам да проценам... Но се на се, за разлика од Гоце и Даме статуата воопшто не ми се допаѓа. Ченто ми изгледа невкусно престрого, заканувачки... Како да сее страв, а не како што авторот рече дека бил претставен - да го води народот. Јас лично не гледам ништо убаво ниту инспиративно во спомеников. За мене овој споменик е голем промашај ![]() Edited by Cloverstack - 07-Jun-2010 at 14:31 |
||
![]() |
||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|
Невешто и грдо.
![]() |
||
![]() |
||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|
Видео
http://vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=57&eventId=23253 |
||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Истото го помислив и јас, го пишав па избришав, за да не бидам мрчатор..
и мене не ми се допаѓа како изгледа, можда и дека е бел.. впечатокот кој го остава ми е негативен, во однос на прстот, тоа кажување што треба да се прави, повеќе ми делува како наредување отколку мудро советување, вклучително со строгиот израз на лицето..
Не сум против споменик на Ченто, но овој споменик на Ченто не ми се допаѓа.. очекував повеќе.. Даме и Гоце ми ги кренаа очекувањата веројатно..
Естетскиот аспект не ми се допаѓа, колку повеќе го гледам, се повеќе неможам да го гледам.. не сум уметник, ама спомеников и не е само за уметници.. е сега тек ми е криво за 800.000 евра.. или колку и да беа Edited by SkyBoy - 07-Jun-2010 at 15:11 |
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
Прстот е веројатно идеја на некој млад квази-десничар.
Нешто во стилот---И Ти си Македонија!!! За споменикот,знаејќи кој го правел,ништо поарно и не очекував. |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
kako sto kaza @Sky izgleda Goce i Dame gi krenaa ocekuvanjata pa sega malku se razocaravme.
Ne bi se slozil so @Clover deka e cist promasaj,no mozelo i podobro. @Clover,me interesira kako se vklopuva vo okolinata,vaka dosta masivno izgleda? |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
DJ ![]() Newbiе ![]() Joined: 23-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Има нешто лошо во кампањата "И ти си Македонија"? Па нормално дека целта на споменикот да симболизира патриотизам. Мислам дека и по 20 години од осамостојувањето не можеме да се ослободиме од таа фобија од патриотизмот.
Може и малку офтопик отидов ама морав да го кажам ова ![]() |
||
![]() |
||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
|
![]() Ништо лично дј али мислам дека е ова квази патриотизам,има мн подобри начини да се искаже патриотизмот.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Поминав на брзинка и еве неколку слики и од мене. Немав време убаво да разгледам за да добијам комплетен впечаток за споменикот.
Негативните аспекти веројатно веќе сте ги покриле со коментарите погоре. Од позитивните (за мене лично) можам да кажам дека преферирам ваков тип на статуи пред коњанички дефинитивно (независно што Даме и Гоце се квалитетно сработени) а и локацијата ми е релативно соодветна (особено во споредба со многу други во центарот). 1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() |
||
![]() |
||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
|
Мислам дека подобро ќе беше да го направеа со стисната тупаница, а делот со шеширот мене ми се допаѓа. Исто ми се допаѓа како е претставен како градски човек со градска облека без оружје во раце. Испадна дека добар е соодносот глава тело, мислам дека не мора да ве потсетувам за споменикот на Крсте Мисирков на 100 метри. Е тој е тотална утка.
|
||
I use public toilets and I piss on the seat.
|
||
![]() |
||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
|
мислам дека е посоодветно што е овој од мермер, бидејќи подобро ја покажува неговата врска со прилеп, пошто нели од прилеп има доста мермер. Од друга страна и јас не сум баш воодушевен од прстот. 46 спомна тупаница, ама и тоа ми е некако преагресивно и не делува како со добр волја, иако тупаница симболизира силна волја. Мене би ми било најмило да беше со отворена испружена длана и прсти само во вертикална позиција, гестикулација која се користи при вербално објаснување и држење говор.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Стара идеја, сега со споменикот на Ченто се потсетив, па да постирам.
Поздрав до сите што носат маици со CHE, а незнаат два збора од ликот и
делото. Еве една моја идеја, да си направат маици, барем ќе знаат кои
биле ликовите. Или како што пишува во TenWordWiki (Revolutionary Communist And T-shirt Salesman Extraordinaire, Looked Like
A Gyppo).
![]() Edited by lslcrew - 09-Jun-2010 at 22:09 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4041424344 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |