![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4142434445 209> |
Author | |
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Прееска баш поминав...добра локација за споменик....AMA...
Не ми е јасна непропорционалноста...кој треба тоа да го знае???Скулпторите или некој друг!? Ако е така затоа што постаментот е многу висок, тогаш тие горните делови од телото требале да бидат поголеми(глава, рамења...) - тоа се оптички ефекти кои не е којзнае каква мистерија...обликот на стомакот исто ми е енигма (не верувам дека имал пивски стомак или уште помалку дека бил во 9 месец, жал ми е вака што збореам, ама стварно ми делува чудно)... Второ....како го врзаа белиот мермер со оној травертин исто не ми е јасно...истиот е и на коњаниците и делува многу ефтино и неубедливо, а во случајов и не одговара со белиот мермер (таму со бронзата некако се поднесува)... За позата е многу дискутабило...и страв ми е дека ако продолжам, ќе испадне дека комплетно катастрофално го доживувам споемников... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
има ли најава кој од спомениците ќе биде следен за поставување?
Инаку вака од слики ми делува доста лошо спомеников, но кога ќе го видам во живо би дал поопширен коментар |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
![]() |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
![]() Извадок од Телма, го чув на вести, ама не запамтив по ред кој е следен, па еве..
"..до крајот на јули треба да бидат поставени спомениците на свети Кирил и Методиј и на Климент и Наум Охридски.Поставувањето на Лавовите на мостот Гоце Делчев би требало да се случи во август месец.."
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Го видов споменикот во живо, и во право е Кловер кога кажа дека сликите малку лажат... Соодносот секаде е добар, и се друго кај мене поминува, освен трупецот кој смета и прстот (се согласувам дека тупаница ќе беше подобро, во стилот „ќе издржиме што и да е“).
Освен Св.Кирил и Методиј, Св.Климент и Наум и лавовите, останатите споменици можеме да ги очекуваме следната година. Не верувам дека ќе ставаат споменици од септември натака. Ќе останат Цар Самоил, Гемиџиите, Јустинијан, Карпош и Никола Карев како коњаник пред собранието. Ако приметивте, на местото на жардињерите на долниот дел на кејот околу Камен Мост ќе стојат спомениците на Гемиџиите и Јустинијан (на десниот брег), и Карпош (на левиот брег од страна на Археолошкиот Музеј). Фали нешто? Фали споменик што ќе биде поставен од страната на комплексот музеи Македонска Борба... само сеуште не кажале кој... @lsl: Алал вера за идејата за маиците! ![]() Edited by alexgizh - 07-Jun-2010 at 20:44 |
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
тоа го приметивме уште на анимацијата
![]() ![]() ![]() ![]() се надевам не ги заборави св. климент и наум и св кирил и методиј и она споменичено одма до камени што ќе го преместуваа.. Edited by SkyBoy - 07-Jun-2010 at 22:21 |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Св.Климент и Наум и Св.Кирил и Методиј не ги спомнав, бидејќи не ги спомнав ни Даме и Гоце, тие се на горното ниво. Меѓутоа да, симетријата постои и единствена работа што би ја скосило е таа празнина. Лично воопшто мислам дека се погрешно поставени и Карпош, Јустинијан и Гемиџиите, така да со празнината сум вкупно 1/4 задоволен ![]() Во сличен контекст, пак ќе се повторам дека можеа да го растеретат плоштадот малце, со тоа што наместо онаа грдосија од скулптура кај Шпанска амбасада да пренесеа некој споменик. Цар Самоил или Јустинијан би дошле добро во таа околина. Вака Самоил гледа во гзот на Букефал, а Јустинијан, Гемиџиите и Карпош се на „пониска“ гранка на значење од другиве. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ченто во „Тренд“ Деспина Трајковска И Ченто безмалку ќе пиеше кафе во „Тренд“. Застана на локацијата резервирана за него на чекор до познатото кафуле. ![]() |
|
![]() |
|
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
Според мене Јустинијан и Карпош се на сосема право место. Во подножјето на Камени. Еден вид на симболика, бидејќи и двајцата се поврзани со Камениот Мост. Јустинијан, бидејќи мостот е направен во негово време и Карпош, бидејќи бил обезглавен и главата му била ставена на кол токму на Камени Мост. За Ченто... Денес бев и го погледав едно 5 минути (ми беше незгодно повеќе да седам, зошто само јас се ѕверев, додека другите си поминуваа), и направив некој фотки, али нема да ги објавам зошто има доста постирано. И според мене не е перфектен, меѓутоа е сосема солиден споменик. Би замерил на изборот на материјалот. Заради белиот мермер се добива тој впечаток дека е со лута фаца. Белиот мермер не го отсликува доволно релјефот на лицето, и заради тоа е тешко да се дефинира изразот на лицето. Не знам како се однесува мермерот после извесно време (50тина години) и како старее, меѓутоа мислам дека со стареење на споменикот ќе си го добие својот лик. Инаку и јас мислам дека тупаница би било подобро решение, но нема сега да се фаќаме за прст. |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Го видов и јас. Задоволен сум од споменикот, а деталите на лицето се неверојатни, споменикот како да е жив. Мислам дека изработката е подобра и од онаа кај Даме и Гоце
|
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Не го сфаќам значењето на трупецот (кој како да му влегува во газот). Ако е работата како некој претходно што спомна, т.е. дека тоа било за да се распредели тежината, можеле да ја направат мантијата отпозади подебела, па да се потпира на тоа споменикот. Сепак дрвото ми е крајно несфатливо. А бидејќи е мермерен, веројатно со време ќе го смени изгледот на подобро.
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
тоа е кога ќе се измори од стоење или пак недај боже да му се слоши па да си заседне малку да се одмори..... инаку ми се допаѓа... малку е повеќе бел... ама ми се допаѓа... може со време и ќе стане потемен.... |
|
![]() |
|
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
Супер е споменикот.
Како и сите и на мене не ми се допаѓа трупот. (Не дека не ми се допаѓа, не сфаќам зошто баш труп? Прстот.... тоа е веќе друго, нека делува застрашувачки... незнам ќе треба да го видам па да кажам. Единствено ако толко агресивно делува, можел прстот да биде кренат во нагорен правец, или како што рековте тупаница. (Ченто Балбоа). Инаку не верувам дека некој овде оспорува споменик на Ченто. Поздрав. |
|
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
ne znam, ne mazam nekako da ocenuvam.....
spored slikite spomenikot na cento izgleda ubo ama so kafe trend nazad .... ne znam
za goce i dame, spored slikite ne mi se dopaga, deka sedat vo konjaci, navistina izgleda nekako starovremski, ko da e napraveno vo 19 vek a ne 21.........
moeto ocenuvanje momentalno vaka izgledaat, a ako gi gledam na ziko togasd kje komentiram pak..
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
На кеј се оградува некое ново градилиште, се гледа од камерата на идивиди. Десно од камени мост, доле кај скалите, од срана на мост око. Веројатно се работи на постамент кај што во клипот ск2014 беше споменикот на гемиџиите, само што после сменувањето на местата на Гоце Делчев и Даме Груев ми изгледа дека е можно и овде да постои некоја рокада.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
може ќе ми се лутат тие што им се се допаѓа ченто, ама мене ми личи на спомениците на Сталин и Ленин низ цела бивша СССР, само да беше 50 метри повисок, а ако беше со крената рака, уште повеќе ќе придонесеше на изгледот
сеуште стојам на тоа дека нема споменик на кој не му е утната локацијата, особено сите споменици кои допрва треба да дојдат, секако дека самата локација, големината и поставеноста во просторот дава различно доживување на ликот и го дава неговото значење, а овие ги поставиле како со мижење со прст да покажувале каде ќе паднат спомениците и со тоа секој лик од историјата е на различен начин третиран, а сите се битни Edited by zabegan - 08-Jun-2010 at 18:07 |
|
![]() |
|
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
Сосема се согласувам. И јас истото го помислив кога вчера го видов. Гоце и Даме донекаде се ОК, ама овој ми е многу ладен, застрашувачки и непријатен за гледање... Edited by Superman - 08-Jun-2010 at 20:48 |
|
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
![]() Ne znam zosto ve asocira na SSSR,po princip sovetskite spomenici se pogolemi i so mnogu beton. |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
Не знам, но кога го гледам не ми буди убави чувства...
Можеби ќе се навикнам и нема да го приметувам, можеби кога ќе посиви од смогот ќе ми биде посимпатичен, можеби кога ќе го извалкаат гулабите ќе се вклопи во просторот. А, да заборавив ултразвук ќе ги брка гулабите ![]() |
|
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Битолската власт се откажа од споменик за Егејците? ![]() Локацијата во пограничното село Лажец остана празна и по речиси една година од најавите за изградба на меморијален комплекс БИТОЛА - „Уште колку градежни сезони ќе поминат додека битолската власт изгради меморијален комплекс посветен на Македонците протерани од Грција во пограничното село Лажец. Вака реагираат битолчани и дел од здруженијата на Македонците протерани од Грција со седиште во Битола откако локацијата остана неизорана нива речиси една година од најавите за изградба на споменичен комплекс на границата со Грција по повод 60 години од егзодусот. Власта молчи, тактизира, не се огласува. Дали тоа значи дека се откажува од реализација на мегаломанската идеја тешка милиони евра? |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4142434445 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |