build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4142434445 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #841 Posted: 07-Jun-2010 at 18:15
Прееска баш поминав...добра локација за споменик....AMA...

Не ми е јасна непропорционалноста...кој треба тоа да го знае???Скулпторите или некој друг!?
Ако е така затоа што постаментот е многу висок, тогаш тие горните делови од телото требале да бидат поголеми(глава, рамења...) - тоа се оптички ефекти кои не е којзнае каква мистерија...обликот на стомакот исто ми е енигма (не верувам дека имал пивски стомак или уште помалку дека бил во 9 месец, жал ми е вака што збореам, ама стварно ми делува чудно)...

Второ....како го врзаа белиот мермер со оној травертин исто не ми е јасно...истиот е и на коњаниците и делува многу ефтино и неубедливо, а во случајов и не одговара со белиот мермер (таму со бронзата некако се поднесува)...

За позата е многу дискутабило...и страв ми е дека ако продолжам, ќе испадне дека комплетно катастрофално го доживувам споемников...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #842 Posted: 07-Jun-2010 at 19:28
има ли најава кој од спомениците ќе биде следен за поставување?

Инаку вака од слики ми делува доста лошо спомеников, но кога ќе го видам во живо би дал поопширен коментар
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #843 Posted: 07-Jun-2010 at 19:43
Originally posted by Djole88

има ли најава кој од спомениците ќе биде следен за поставување?

Лавовите на мостот Гоце Делчев - средина на август
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #844 Posted: 07-Jun-2010 at 20:13
Previous

Извадок од Телма, го чув на вести, ама не запамтив по ред кој е следен, па еве.. 

"..до крајот на јули треба да бидат поставени спомениците на свети Кирил и Методиј и на Климент и Наум Охридски.Поставувањето на Лавовите на мостот Гоце Делчев би требало да се случи во август месец.."

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #845 Posted: 07-Jun-2010 at 20:40
Го видов споменикот во живо, и во право е Кловер кога кажа дека сликите малку лажат... Соодносот секаде е добар, и се друго кај мене поминува, освен трупецот кој смета и прстот (се согласувам дека тупаница ќе беше подобро, во стилот „ќе издржиме што и да е“).

Освен Св.Кирил и Методиј, Св.Климент и Наум и лавовите, останатите споменици можеме да ги очекуваме следната година. Не верувам дека ќе ставаат споменици од септември натака. Ќе останат Цар Самоил, Гемиџиите, Јустинијан, Карпош и Никола Карев како коњаник пред собранието.

Ако приметивте, на местото на жардињерите на долниот дел на кејот околу Камен Мост ќе стојат спомениците на Гемиџиите и Јустинијан (на десниот брег), и Карпош (на левиот брег од страна на Археолошкиот Музеј). Фали нешто? Фали споменик што ќе биде поставен од страната на комплексот музеи Македонска Борба... само сеуште не кажале кој...
@lsl: Алал вера за идејата за маиците! Applause

Edited by alexgizh - 07-Jun-2010 at 20:44
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #846 Posted: 07-Jun-2010 at 22:18
Originally posted by alexgizh

Ако приметивте, на местото на жардињерите на долниот дел на кејот околу Камен Мост ќе стојат спомениците на Гемиџиите и Јустинијан (на десниот брег), и Карпош (на левиот брег од страна на Археолошкиот Музеј). Фали нешто? Фали споменик што ќе биде поставен од страната на комплексот музеи Македонска Борба... само сеуште не кажале кој...

тоа го приметивме уште на анимацијата Smile а за кај М. Борба не верувам дека ќе стават уште некој, има доволно (дали?! Nuts) повеќе мислам дека ќе има некоја фонтана за да не стои така празно..

Big%20smile ни прејде у навика секоја празна педа да ја токмиме за споменик Big%20smile

се надевам не ги заборави св. климент и наум и св кирил и методиј и она споменичено одма до камени што ќе го преместуваа..

Edited by SkyBoy - 07-Jun-2010 at 22:21
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #847 Posted: 07-Jun-2010 at 22:34
Originally posted by SkyBoy

тоа го приметивме уште на анимацијата Smile а за кај М. Борба не верувам дека ќе стават уште некој, има доволно (дали?! Nuts) повеќе мислам дека ќе има некоја фонтана за да не стои така празно..

Big%20smile ни прејде у навика секоја празна педа да ја токмиме за споменик Big%20smile

се надевам не ги заборави св. климент и наум и св кирил и методиј и она споменичено одма до камени што ќе го преместуваа..

Св.Климент и Наум и Св.Кирил и Методиј не ги спомнав, бидејќи не ги спомнав ни Даме и Гоце, тие се на горното ниво. Меѓутоа да, симетријата постои и единствена работа што би ја скосило е таа празнина. Лично воопшто мислам дека се погрешно поставени и Карпош, Јустинијан и Гемиџиите, така да со празнината сум вкупно 1/4 задоволен Banana А фонтана се надевам нема да стават, бидејќи веке ќе имаме една на плоштад Македонија, една на плоштад Карпошово Востание, и две во сред Вардар...

Во сличен контекст, пак ќе се повторам дека можеа да го растеретат плоштадот малце, со тоа што наместо онаа грдосија од скулптура кај Шпанска амбасада да пренесеа некој споменик. Цар Самоил или Јустинијан би дошле добро во таа околина. Вака Самоил гледа во гзот на Букефал, а Јустинијан, Гемиџиите и Карпош се на „пониска“ гранка на значење од другиве.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #848 Posted: 07-Jun-2010 at 23:22

Ченто во „Тренд“

Деспина Трајковска

И Ченто безмалку ќе пиеше кафе во „Тренд“. Застана на локацијата резервирана за него на чекор до познатото кафуле.

Мермерната скулптура на првиот претседател на президиумот на АСНОМ се издигна вчера изутрината под надзор на стотици граѓани. За кусо време се поделија мислењата за уметничкото поентирање на авторот, но речиси со ист став беа сите по однос на локацијата на која е поставен споменикот. Издигнат речиси под сенка на тендата на кафулето, великанот од македонската историја на момент како да се потцени. Се чини, несреќно му е избрано местото. Недостојно за негов лик иако се надвиснува на пет метри со тежина од 25 тона.

Многумина минувачи веднаш по поставувањето на првиот мермерен споменик на плоштадот, коментираа дека или нему не му е местото таму или, пак, треба да му се обезбеди соодветен комшилак. Проблемот се чини, сепак, не е дискутабилен. Ако се има предвид дека во случајов локацијата за него е избрана симболично, бидејќи некогаш таму во хотелот „Македонија“ Ченто често престојувал, значи претседателот е добро вдомен. Висат тендата и дел од инвентарот на „Тренд“.

Е, токму е сега моментот надлежните општински и градски власти да интервенираат на терен и да го стеснат кафулето. Иако, наводно, тендата на кафеанџиите (кои се докажаа како најнедисциплинирани во градов) е законска во случајов таа не личи да го засенува првиот претседател на АСНОМ. Во ваква или таква позиција тој сигурно ќе биде атрактивен, но многу повеќе доколку може да дише околу него. Веројатно, не треба Ченто да биде свртен со прстот вперен накај „Тренд“, па дури тогаш некој да се свести и, конечно, да ги дисциплинира оние што користат јавни пешачки површини.

Thumbs%20Up
Back to Top
KinDeR View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote KinDeR Quote  Post ReplyReply #849 Posted: 08-Jun-2010 at 00:11

Originally posted by alexgizh

Вака Самоил гледа во гзот на Букефал, а Јустинијан, Гемиџиите и Карпош се на „пониска“ гранка на значење од другиве.

Според мене Јустинијан и Карпош се на сосема право место. Во подножјето на Камени. Еден вид на симболика, бидејќи и двајцата се поврзани со Камениот Мост. Јустинијан, бидејќи мостот е направен во негово време и Карпош, бидејќи бил обезглавен и главата му била ставена на кол токму на Камени Мост.

За Ченто...

Денес бев и го погледав едно 5 минути (ми беше незгодно повеќе да седам, зошто само јас се ѕверев, додека другите си поминуваа), и направив некој фотки, али нема да ги објавам зошто има доста постирано.

И според мене не е перфектен, меѓутоа е сосема солиден споменик. Би замерил на изборот на материјалот. Заради белиот мермер се добива тој впечаток дека е со лута фаца. Белиот мермер не го отсликува доволно релјефот на лицето, и заради тоа е тешко да се дефинира изразот на лицето. Не знам како се однесува мермерот после извесно време (50тина години) и како старее, меѓутоа мислам дека со стареење на споменикот ќе си го добие својот лик.

Инаку и јас мислам дека тупаница би било подобро решение, но нема сега да се фаќаме за прст. LOL

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #850 Posted: 08-Jun-2010 at 01:10
Го видов и јас. Задоволен сум од споменикот, а деталите на лицето се неверојатни, споменикот како да е жив. Мислам дека изработката е подобра и од онаа кај Даме и Гоце
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #851 Posted: 08-Jun-2010 at 07:58
Не го сфаќам значењето на трупецот (кој како да му влегува во газот). Ако е работата како некој претходно што спомна, т.е. дека тоа било за да се распредели тежината, можеле да ја направат мантијата отпозади подебела, па да се потпира на тоа споменикот. Сепак дрвото ми е крајно несфатливо. А бидејќи е мермерен, веројатно со време ќе го смени изгледот на подобро.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #852 Posted: 08-Jun-2010 at 09:34

тоа е кога ќе се измори од стоење или пак недај боже да му се слоши па да си заседне малку да се одмори..... 

инаку ми се допаѓа... малку е повеќе бел... ама ми се допаѓа... може со време и ќе стане потемен....

Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #853 Posted: 08-Jun-2010 at 09:46
Супер е споменикот.
Како и сите и на мене не ми се допаѓа трупот. (Не дека не ми се допаѓа, не сфаќам зошто баш труп?
Прстот.... тоа е веќе друго, нека делува застрашувачки... незнам ќе треба да го видам па да кажам. Единствено ако толко агресивно делува, можел прстот да биде кренат во нагорен правец, или како што рековте тупаница. (Ченто Балбоа).

Инаку не верувам дека некој овде оспорува споменик на Ченто.

Поздрав.
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #854 Posted: 08-Jun-2010 at 15:01
ne znam, ne mazam nekako da ocenuvam.....
spored slikite spomenikot na cento izgleda ubo ama so kafe trend nazad .... ne znam

za goce i dame, spored slikite ne mi se dopaga, deka sedat vo konjaci, navistina izgleda nekako starovremski, ko da e napraveno vo 19 vek a ne 21.........
moeto ocenuvanje momentalno vaka izgledaat, a ako gi gledam na ziko togasd kje komentiram pak..
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #855 Posted: 08-Jun-2010 at 15:13
На кеј се оградува некое ново градилиште, се гледа од камерата на идивиди. Десно од камени мост, доле кај скалите, од срана на мост око. Веројатно се работи на постамент кај што во клипот ск2014 беше споменикот на гемиџиите, само што после сменувањето на местата на Гоце Делчев и Даме Груев ми изгледа дека е можно и овде да постои некоја рокада.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #856 Posted: 08-Jun-2010 at 18:07
може ќе ми се лутат тие што им се се допаѓа ченто, ама мене ми личи на спомениците на Сталин и Ленин низ цела бивша СССР, само да беше 50 метри повисок, а ако беше со крената рака, уште повеќе ќе придонесеше на изгледот
сеуште стојам на тоа дека нема споменик на кој не му е утната локацијата, особено сите споменици кои допрва треба да дојдат, секако дека самата локација, големината и поставеноста во просторот дава различно доживување на ликот и го дава неговото значење, а овие ги поставиле како со мижење со прст да покажувале каде ќе паднат спомениците и со тоа секој лик од историјата е на различен начин третиран, а сите се битни

Edited by zabegan - 08-Jun-2010 at 18:07
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #857 Posted: 08-Jun-2010 at 20:47
може ќе ми се лутат тие што им се се допаѓа ченто, ама мене ми личи на спомениците на Сталин и Ленин низ цела бивша СССР

Сосема се согласувам. И јас истото го помислив кога вчера го видов. Гоце и Даме донекаде се ОК, ама овој ми е многу ладен, застрашувачки и непријатен за гледање...

Edited by Superman - 08-Jun-2010 at 20:48
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #858 Posted: 08-Jun-2010 at 21:40

Ne znam zosto ve asocira na SSSR,po princip sovetskite spomenici se pogolemi i so mnogu beton.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #859 Posted: 08-Jun-2010 at 21:55
Не знам, но кога го гледам не ми буди убави чувства...

Можеби ќе се навикнам и нема да го приметувам, можеби кога ќе посиви од смогот ќе ми биде посимпатичен, можеби кога ќе го извалкаат гулабите ќе се вклопи во просторот. А, да заборавив ултразвук ќе ги брка гулабите
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #860 Posted: 08-Jun-2010 at 23:34

Битолската власт се откажа од споменик за Егејците?

Локацијата во пограничното село Лажец остана празна и по речиси една година од најавите за изградба на меморијален комплекс

БИТОЛА - „Уште колку градежни сезони ќе поминат додека битолската власт изгради меморијален комплекс посветен на Македонците протерани од Грција во пограничното село Лажец. Вака реагираат битолчани и дел од здруженијата на Македонците протерани од Грција со седиште во Битола откако локацијата остана неизорана нива речиси една година од најавите за изградба на споменичен комплекс на границата со Грција по повод 60 години од егзодусот. Власта молчи, тактизира, не се огласува. Дали тоа значи дека се откажува од реализација на мегаломанската идеја тешка милиони евра?

Изминатото лето Советот на Општина Битола донесе одлука да изгради споменичен комплекс во атарот на селото Лажец, на површина од 100 квадратни метри. Советниците од ВМРО-ДПМНЕ ја поддржаа одлуката, но ниту опозицијата, а уште помалку јавноста знаеја што ќе се гради на Меџитлија и во чија чест. Се споменуваше спомен-соба, црква, амфитеатар, мотел, плацеви за одмор и рекреација. На крај се обелодени дека ќе се прави меморијален центар во чест на Македонците протерани од Грција.

Наспроти ова, здруженија на Егејците од Битола цели три години пред големиот јубилеј имаа доставено барање за подигнување спомен-обележје, но не на границата со Грција, туку во центарот на Битола. Но, се чини дека нивниот предлог-план фаќа прашина во нечија фиока на општинската администрација.

Лути и гневни што големиот јубилеј, 60 години од крајот на граѓанската војна во Грција и 70 години од почетокот на Втората светска војна, кој требаше да биде одбележан лани остана маргинализиран, претставниците од здруженијата на Македонците протерани од Грција чекаат објаснување зошто власта поигрува со судбината и чувствата на овие граѓани.

„Намерно најавија мегаломански проект, кој чини милиони евра, наместо да направат скромно обележје во дворот на Офицерскиот дом во Битола. Со тоа власта само се обиде да им ги замачка очите на Македонците од Егејска Македонија дека достојно ќе го одбележи шестдеценискиот јубилеј од егзодуст. Годинава се навршуваат 61 година од егзодусот, а власта нема абер да подигне споменик во чест на Егејците“, обвинува Никола Костурски, претседател на Заедницата на етничките Македонци протерани од Грција. Според него, во Битола има над 13 илјади граѓани кои се по разни основи поврзани со Македонците протерани од Грција и кои нема да се откажат од намерата за подигнување обележје за нивните предци.

„Невозможно е да се направи меморијален комплекс во наредните десет-петнаесет години, особено не по оваа економска криза. Власта ја прокоцка и нашата реална замисла за подигнување споменично обележје. Останува да го чекаме 65-годишниот јубилеј. Се сомневаме дека некој го направи ова смислено само за да не се означи таа значајна годишнина од егзодусот. Можеби власта се откажала од меморијалниот комплекс за Егејците“, нагласува Костурски.

За опозицијата во Битола неисполнетото ветување за меморијален комплекс во Лажец е уште една потврда за лажниот патриотизам на Владата. Опозицијата од самиот почеток беше против ваквите планови на битолската локална самоуправа обвинувајќи ја за нетранспарентност и за популизам.

„Ако имаа вистинска намера да го одбележат јубилејот и да изградат комплекс, тогаш не ќе молчеа како риби цела година. Зарем немаше во својот препознатлив манир да фрлат барем една лопата и да отворат дел од комплексот како што тоа обично го практикуваат? Но, ВМРО-ДПМНЕ покажа дека е мајстор за поттикнување лажни надежи и безобразно искористување на Егејците за дневнополитички цели“, потенцира Валентин Груевски, претседател на ЛДП во Битола.

Изминатите два дена битолскиот градоначалник и надлежните од локалната администрација останаа глуви за обвинувањата. Секретарот на Општината, Марјан Геровски, најави дека градоначалникот Владимир Талески многу скоро планирал прес-конференција токму на тема изградба на меморијален центар во Лажец.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4142434445 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.969 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.