build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Кучиња скитници

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 15>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 27-Jun-2010 at 18:03
Поздрав до lucson i toasumjas Cheers

Потполно сум на линија со вас.

1. Не смее да има суров начин на отстранување на уличните кучиња
2. Никако не смее да има играчки со поставување отров токму заради примерите кои ги наброја toasumjas. Еве јас имам немило искуство каде комишија имаше поставенo  отров за уличните животни и мојот далматинец едвај се спаси во последен момент во една сцена која наликуваше на overdose-от на Uma Thurman во Pulp Fiction. Кучето ни криво ни должно до крајот на животот имаше последици од тој настан, непосредно после отровот лежеше на страна и едвај бревташе 3 дена, а задните нозе му беа парализирани скоро половина година. Силата никогаш не ја поврати иако беше силно куче.

Секако тука би ги подржал и Владимир П во неговиот коментар. Здруженијата за заштита на животни не треба да губат време со протести туку да видат како да им помогнат на овие сироти животни.

Да не заборавиме и зошто некои од нив се агресивни. Тие сигурно не напаѓаат зошто имаат лавовски инстинкти туку бидејќи имаат немили искуства со нас луѓето. Веројатно видовте што и се случи на онаа несреќна мачка во Кавадарци пред некој ден Ohno Се надевам дека злосторниците ќе платат.

Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 28-Jun-2010 at 00:04
Поздрав до pbanks

Од прилика тоа е тоа што сакав и јас да го кажам. И на мој другар кучето се отру исто ни криво ни дужно, а истотака еднаш пробувавме да спасиме едно малско джукелче на кое бајдвеј никад му се немаше десено да залае а не да нападне некој.А глетката и тоа да се гледа како се бори за живот веќе ви ја опиша pbanks. Така да мора да се најде друг начин за решавање на овој проблем.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 28-Jun-2010 at 11:01

Ја користам приликава да им се извинам на луксон, тоасумјас и другите засегнати. Мислев дека сарказмот во мојот пост е очигледен. Очигледно не било така.
Ама види чудна работа, додека последните постови (пред мојот) ја оправдуваа евтаназијата - немаше никакви реакции, одма кога спомнав труење/колење се запалија сите. Тоа доволно кажува. Демек се е во ред кога колењето е негде на страна, кај што нема никој да види. 

Иначе, имав куче кое беше труено неколку пати и последниот (3-4 пат не се сеќавам точно) подлегна на отровот. Дома чувам мачка земена од улица (виа петшоп ама сепак мачето беше улично), а моите чуваат и куче и мачор улични (добро, мачорот сеуште е уличен на некој начин, кој може да го спречи коа си има потреби. ) а и претходно цел живот сум собирал мачиња од улица. Бонус: храниме животинки пред зграда. 

Апсолутно сум против евтаназија на здрави единки. А мислам дека стерилизираниве не се некоја опасност за човекот, многу се мирни, вајда ради недостиг од хормони... кучиште огромно го буткав за да не влага у влез, А не ми рече.  

Back to Top
lucson View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote lucson Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 28-Jun-2010 at 16:33
Pozdrav do site na forumov so isklucok na Djole88 i onie kako nego na koi sto coveckite prava im se krajno zagrozeni. Epa Djole jas za tvoite prava i na tie ko tebe koi sto se u film deka ovaa planeta e nivna podarena od bog,alah, dedomraz ,sto ti znam i koi sto mislat deka mozat da pravat sto sakat so ostanatite sustestva,ama ni malku ne mi e gajle. Za zal  ima mnogu. No edno ovde me izraduva, a toa e deka gospodinot Fichot uvidel deka ne e vo pravo. Samo moram da se nadovrzam na edna negova recenica od posledniot post vo koja veli deka "kolenjeto na strana bilo vo red". Jas gospodine sum vegetarijanka i za mene apsolutno e neprifatlivo kolenje, besenje, truenje itn. na bilo kakvo sustestvo, no za zal takvite ko mene se vo manjina vo ovoj svet na ludila.
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 28-Jun-2010 at 16:58
Ние лудаците месождери се прашуваме како можете да си допуштите да јадете јаготки и спанаќ, растенија кои како и кучињата и мачките, имаат чувства и се живи.

Благодарам.

Edited by гитардемон - 28-Jun-2010 at 17:09
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 28-Jun-2010 at 18:07
Еве пак ли да преформулирам прашањето. Што да правам со кучињата од населба кои напаѓаат луѓе(вклучувајќи и мене и мојата фамилија) За барање права и протести сите сте први а за проблемите, се луѓето се криви. Јас никаде не реков дека планетата е само наша, ама кога веќе живеам и се движам некаде сакам да сум безбеден, што ми го гарантира уставот. Јас ако настрадам ќе страдаат уште 1000луѓе(карикирам) поради тага, а поради 20тина кучиња за никој не го боли знаете што цела населба страда. Така да ако некој толку се грижи за кучињата, НАПРАВЕТЕ НЕШТО. Постојат невладини, постојат организации, постојат општини, постојат фондации. Соберете пари и згрижете ги, а не само да мрчите по форуми и да мрсите муда по телевизија и слично
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 28-Jun-2010 at 18:13
Originally posted by Djole88

Еве пак ли да преформулирам прашањето. Што да правам со кучињата од населба кои напаѓаат луѓе(вклучувајќи и мене и мојата фамилија) За барање права и протести сите сте први а за проблемите, се луѓето се криви. Јас никаде не реков дека планетата е само наша, ама кога веќе живеам и се движам некаде сакам да сум безбеден, што ми го гарантира уставот. Јас ако настрадам ќе страдаат уште 1000луѓе(карикирам) поради тага, а поради 20тина кучиња за никој не го боли знаете што цела населба страда. Така да ако некој толку се грижи за кучињата, НАПРАВЕТЕ НЕШТО. Постојат невладини, постојат организации, постојат општини, постојат фондации. Соберете пари и згрижете ги, а не само да мрчите по форуми и да мрсите муда по телевизија и слично

Незнам зошто се иде на ИЛИ - ИЛИ работава... Не е дека имаме крдо лавови растрчани по Скопје кои се тешки за скротување. Се што се кажува е дека има мноооогу начини да се реши проблемот кој исклучува тепање и труење.

И да веќе беше речено дека теоретизирање не е на цена, дека треба да има акција и од НВОата но и од градот. Улогата на остатокот на граѓаните е да не се одесуваат како говеда спрема уличните животни.

Edited by pbanks - 28-Jun-2010 at 18:13
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 28-Jun-2010 at 18:14
izvini fichot so ne go razbrav sarkazmot a i milo mi e so e taka!A postovite so eutanazija ne gi procitav, gi procitav samo poslednite u sekoj slucaj sum protiv bilo kakvo ubivanje na kucinjata. Sakav samo da kazam nesto sto ne mi e jasno t.e mi e jasno.Zaso samo kaj nas lugeto se plasat od kucinja uste od 100 metri koa ke gi vidat, sum bil i ziveel vo stranstvo vo mnogu zemji sum prosol barem 4 godini od zivotot i ne sum sretnal covek koj se plasi od kuce. Definitivno e do narodot(sekako ne site), ali posebno me nervira koa go setam kuceto i nekoj roditel ili baba/dedo mu vika na deteto begaj podaleku od toa kuce e ke te kasne opasno e, ne go gali ke te kasne, begaj podaleku od kuceto, trgni go kuceto itn itn. Taka se vleva strav na lugeto use od mali , a toj strav ostanuva.Tuka ke se nadovrzam deka kucinjata ne razbiraat koa im pcues majka ili takvo nesto nego mnogu dobro gi osekaat promenite vo organizmot kaj covekot kako sto e strav,taga itn. Zatoa i lugeto koj se plasat od kucinja najcesto se onie koj i se napadnati od niv. Treba malku da se smenat i tie raboti kaj nas i edukacija i toa

Moram da vi kazam deka imaat moite prijateli koj nekat da vlezat ako ne go zatvorime u soba pesot(labrador). A komsiite imaat francuska pudla i istite problemi gi imaat. Moe licno mislenje(i licno iskustvo) e deka ova e slucaj samo kaj nas i mozebi vo nasava okolina.
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 28-Jun-2010 at 18:35
И јас сум бил во странство во Скадинавските земји и можам да ви кажам дека не видов ниту едно улично куче, незнам што им направиле но очигледно граѓаните немаат проблем со кучињата скитници, сакам да кажам дека од некои пораки овде добивам впечаток дека треба ние луѓето да се навикнеме на нив а не градските власти да превземат некои посериозни чекори во полза на граѓаните, апсолутно сум против било какво труење на животните туку треба да се изнајде друг начин барем дислокација од централниот дел на градот, на пример улица Македонија до скоро вриеше од кучиња скитници тоа го нема во ниту една друга метропола на балканот а да не говориме за европа.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 28-Jun-2010 at 18:36
Пак се лажете барајќи го проблемот во народот или па менталитет, па на крај само македонците биле така лоши со кучињата. Се изначитавме глупости, и дебата е насочена кон третманот на кучињата, а не како реално нивниот број да опадне драстично. Дискутирате цело време околу заташкување на последицата (кучињата), а не како да се одстрани причината, односно условите за опстанок на кучињата на улица. Зашто ако немаат услови драстично природно ќе се намалат. А услови значи да имаат расфрлано храна на секој ќош, контејнери без капаци, вода од јавни фонтани и наводнувања се излева неконтролирано. Кога ова ќе го нема ќе ги нема ни кучињата. И примерот што баремтри пати наназад во нишкава го имам пишано. Во Букурешт за самитот на нато 2008-ма се заклани 40000 кучиња. За неколку месеци повторно се вратил бројот на предходната ситуација зашто количината на рафрлана храна е правопропорционална со бројот на кучиња. Колку и да ги труеме, колеме, вдомуваме, затвараме, се ќе биде џабе и бројот на улични кучиња ќе биде ист се додека не се одстранат наведените причини.

И тоа читам погоре некој па уште се пофали дека до толку бил хуман со уличните кучиња па уште ранел редовно неколку улични кучиња, не приметувајчи притоа дека е директен јатак, директен причинител на масовната појава улични кучиња.
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 28-Jun-2010 at 18:45
Значи и јас неможам да ѓи сватам некои луѓе до која мера ги бранат кучињата скитници, ке испадне сега дека ние грѓаните ќе треба да им направиме и куќарки па и редовно да ги храниме три пати на ден обавезно да има вода покрај нив итн итн ....пак ќе речам дека треба на хуман начин да се дислоцираат од градот ако треба нека напрват ранч надвор од градов па нека ги хранат незнам што друго да кажам. 

Edited by Jumbo - 28-Jun-2010 at 18:49
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 28-Jun-2010 at 20:27
многу го затупевте, а некои и намерно како да сакаат да мешаат баби и жаби.. муабетов е за кучиња скитници, не за вашите домашни миленичиња.. кои не би требало да шетаат слободно по улица.. прво и основно..

второ, што со нив кога би се собрале на куп и тргнале од улица што е крајна и основна цел?

тука очекувам да настапат рационално невалдините за да нема после ова-она.. епа ако се има финансии, ќе се чуваат кучињата као у зоолошка додека не умрат или некој не ги вдоми.. ако тоа е скапо и неизводливо за градот, можеби невладините треба да обезбедат средства, а може и сите љубители/сопственици на кучиња да плаќаат некаква такса... и на крај, ако сето ова неможе да се реализира останува евтаназија, со инекција и успивање, не колење, труење и останати дебилштини..

и сега во што е проблемот со невладиниве и овие нови пар членови.. претходно кажаново е лошо?

како вие го замислувате решавањето на овој проблем?

Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 28-Jun-2010 at 20:41
Ја се извинувам за мојот post малце ми е офтопик затоашто зборев општо за ставот на лугето према кучињата, не зборев за уличните кучиња и најмалку за тоа дека тие треба да останат на улица.Се согласувам со Jumbo дека на запад нема улични кучиња или понекаде има али во минимален број али затоа мора да се согласиш(незнам за скандинавија не сум бил) али на запад секое второ домашно куче е џукелче. Тоа е тој различен менталитет за кој зборувам, кај нас 30 посто од лугето имаат страв од кучиња а не па џукелќе да посвојат. Затоа тамо нема џукели а кај нас ги врие

Ова ми е последен пост за уличниве кучиња оти иако мислам дека не претерав у одбраната на кучињата почнав да се осекам ко Брижит Бардо
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 28-Jun-2010 at 20:50

не би сакал да е твој последен пост, напротив сакам да чујам зашто имаш таков став и како мислиш дека треба да се реши проблемот РАЦИОНАЛНО..

ако може без трагедии и драми во иднина.. мене ми се банални тие муабети и мислам дека не водат никаде..
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 28-Jun-2010 at 21:48
Toasumjas се сложувам дека на запад има другачиј пристап кон домашните кучиња имам видено луѓе кои одат во крајност па дури понекогаш јадат и од ист танјир, кога ѓи шетаат надвор задолжително им ставаат корпа а откако ќе извршат нужда газдарицата или газдата обавезно мора да го собере изметот и да го фрли во корпа за отпадоци за разлика од кај нас каде што сопствениците на кучињата си ги шетаат низ градов ко да е цел град нивни двор, точно е дека голем дел од тие домашни кученца се и мелези или џукелчиња ко што викаш мислам дека и Американскиот претседател Обама има домашно куче мелез, само тема на оваа нишка е за кучињата скитници па да дискутираме повеќе на таа тема.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 28-Jun-2010 at 22:03
Originally posted by SkyBoy

ако може без трагедии и драми во иднина.. мене ми се банални тие муабети и мислам дека не водат никаде..

Де бре СкајБој, немора нонстоп на волеј да ги дочекуваш луѓево како локален каубоец. Покажи малце такт и внимание особено кон нови членови, впрочем како што и на тебе ти било пружено кога се активираше на форумот. Не ти го пишувам ова само на база на последниве 2 поста ако се прашуваш WTF....

Што се однесува до твоите идеи. Генерално ми звучат на место но не би одел со дополнително оптоварување на сопствениците на кучиња како да се тие криви што градот како по обичај не си ја врши својата работа. На крајот на краиштата преку глава ми е од постојано плаќање на даноци за се и сешто за крајната цел да бидат нови лимузини за директорите и реновирање на нивните кабинети.

Немам сознанија како вакви проблеми се решаваат систематски во светот но систем мора да постои. Јасно е дека стерилизација, квалитетна шинтерска служба, стационари, соработка со зоолошката се средствата но повеќе зборувам за некаква организација на тој потфат бидејќи проблемот кај нас е голем и неможе да се реши преку ноќ.

За невладините и како истите треба да делуваат, мислам дека владее консензус Cheers
Back to Top
Bale View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Bale Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 28-Jun-2010 at 22:12
Здраво на сите ве пратам веќе некое време и можам со некој исклушоци само пофалби да ви дадам, САМО ТАКА.Еве ќе пробам да дадам мое гледиште на темава.Kај нас треба да се сменат многу работи за да нема улични кучиња и да ги собарат сите и да ги стрелаат за 2 месеци пак ќе ги има у ист број. Како прво (знам дека на некој ќе му звучи смешно)тоа е проблем со нискиот животен стандарт тука (роми,скитници итн у шутка врие џукели а знаеме дека ромите често доагаат или се населуваат по центаров).Второ не сакам погрешно да бидам сватен или да навредам некој се со различни гледишта.Кај нас се има погрешен пристап кон едукација и закон и све. Мене ми пиша полицаец казна, пази, не сум смеел да си го возам кучето во кола(плус влијаеше тоа дека се плашел од кучиња неќеше да ми се приближи до кола, ми викаше искочи искочи само пази кучето да не излезе ) !!!Каков Закон донесоа, кучето треба у кафез дома да го држам според законот.Не смееш да го пуштиш да се истрча, во кола не смееш,,па како ќе го одвезам на одмор тогаш итн. Сакам да кажам чим овие нашиве толку запнале во европа и носеле само европски закони тогаш овој за кучињава им е тотално промашен.Во цела европа куче е дозволено сегде да шета у трговски центар(мол) у воз у аутобус, а не па во приватна кола.затоа се тие навикнати на животните и затоа кај нив секој втор има џукелче дома.Коа ке станат работите такви и кај нас тогаш луѓето ќе почнат во многу поголем број да ги посвојуваат уличните кучиња.

Значи сепак според мене тоа е последица на степенот на развој на општеството и според мене овој проблем ќе се реши сам по себе за некој 10години

И морам да се згрозам од бруталните начини за решавање на овој проблем како колење и труење како што видов погоре у дебатава!

Edited by Bale - 28-Jun-2010 at 22:14
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 28-Jun-2010 at 22:33
Добро SkyBoy нема да ми е последен пост . Али нема да го тупам многу пошто ептен го затупевме, ама барем гледам се множат членовите   .

Од прилика се согласувам со тоа што го наброја pbanks и уште неколку работи што ќе си дојдат сами по себе. Гледаш чекориме со крупни чекори кон европа кај и да е и кучињата скитници ќе ги снема
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 28-Jun-2010 at 23:12
Originally posted by Bale

Во цела европа куче е дозволено сегде да шета у трговски центар(мол) у воз у аутобус, а не па во приватна кола.затоа се тие навикнати на животните и затоа кај нив секој втор има џукелче дома.

Мислам дека апсолутно си погрешно информиран. Шетање на куче во трговски не е регулирано со закон, туку со правилникот на трговскиот. Ако сака, може да ти забрани и тебе пристап (не смееш со кратки пантолони, не смее жената со кратка сукња или пантолони, не смее детето со сладолед, да не редам други примери), не само на кучето. Тоа е приватен простор.

Што се однесува до возови и автобуси, во градски автобус е забрането носење на миленичиња во цела ЕУ, а во возови се пренесуваат исклучиво како багаж (исто како и на авион), во посебен кафез за превоз на животни, кој нема да биде на седиштето до тебе.

Инаку, не знам од каде ви е информацијата дека секој имал џукелче дома, баш би сакал да видам некоја статистика. Јас баш имам повеќе впечаток дека си чуваат расни кучиња.

Што се однесува на приватна кола, како што не смее детето да ти седи на предно седиште ако е помало од 14 години, не смее ни кучето. Тоа не е бидејќи Европјаните се болни, туку поради тоа што некој меродавен заклучил дека тоа не е безбедно.

---

Не сакам да изгледа дека ви се пуштам со клизачи уште одма, но и јас сум човек кој многу ги сака животните, а сепак ги наоѓа некои ставови на „борците за права на животните“ кои се појавија тука, малку претерани. Се надевам дека нема да станете членови на ПЕТА

Edited by гитардемон - 28-Jun-2010 at 23:16
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Bale View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Bale Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 28-Jun-2010 at 23:42
Сакам само да те демантирам за автобусот затоашто јас живеам во Белгија а предходно бев во Холандија и со мој очи сум видел кучиња у трамвај

Еве ги правилата за миленичиња во автобус и трамвај

Trams and Buses: Small dogs may be carried free of charge if they can sit on the owner's knee and are kept on a lead. They must not cause a nuisance to other passengers. Larger dogs will incur a charge and must be on a lead and muzzled if appropriate. Drivers have the right to refuse to carry a dog if they feel it is likely to pose a threat to other passengers
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 15>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.324 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.