build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Кучиња скитници

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 15>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote fichot Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 01-Jul-2010 at 09:46
Originally posted by lslcrew

Originally posted by fichot

Originally posted by lslcrew

И тоа читам погоре некој па уште се пофали дека до толку бил хуман со уличните кучиња па уште ранел редовно неколку улични кучиња, не приметувајчи притоа дека е директен јатак, директен причинител на масовната појава улични кучиња.

Како тоа? Не сфаќам. Дај просветли ме, патем земи предвид дека овие овде се стерилизирани, т.е. би требале да бидат, имаат ознаки на ушите.

Со расфрлање храна по маало директно учествуваш во создавање услови да се котат кучињата. И без разлика дали ти си одбрал да храниш стерилизирани или нестерилизирани кучиња тоа се сепак плус услови за повеќе кучиња. Ако еве пример на една улица постои константно количински услови за еве дваесет кучиња, а ти раниш три стерилизриани, автаоматски тие три ослободуват простор на улицата да се јават нови три. Индиректно си јатак на глутницата. Така да ова е една од поголемите грешки со хранење улични кучиња. И од друга страна кога ќе оставиш храна од кај си сигурен дека "твоите" кучиња ја јаде цела, макар што ова и не е битно.

Не ја оставаме храната туку така, ами директно им се дава на конкретните кучиња. И си ја јадат цела.

Никогаш немаше да ми текне дека кучето ќе ја предаде својата територија на други кучиња затоа што имало доволно храна. Неисе, не сум кинолог така да нема да се мешам понатаму.

Нападите човек-човек се многу почести од нападите куче-човек , па никој не станал хомофобичен ради тоа, или штознам да оди да коли, да труе... 

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 01-Jul-2010 at 10:44
Originally posted by my Macedonia

nekoj rece deka kucinjata se agresivni itn.

Pa normalno, vo sekoj kjos tepano, izbrkano, gladno normalno deka agresivno kje reagiraat.

токму така МајМаседониа, многу луѓе го превидуваат тоа...
Back to Top
lucson View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote lucson Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 01-Jul-2010 at 15:51
Jumbo vrmeto vo London neznam kako e momentalno, ama ovde vo Polska e ekstra.
Da ti odgovoram na prasanjeto za olesnuvanje na kucinja vo javen prevoz. Iskreno nemam nikogas jas doziveano takvo nesto, doduse ednas doziveav no vo metro, ama ne bese nikakvo kuce nego bese toa edna mlada dama (pod gas)  i toa vo 8 casot nautro vo metro polno so luge koi odat na rabota. 
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 01-Jul-2010 at 16:07
Уште една работа не ми одговори - дали следат казни за сопствениците во таков случај?
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 01-Jul-2010 at 16:13
Тие кучиња скитници вијат цела ноќ и цело сабајле ко вуци, не се спие бре од нив, е нешто е овака само место мачкава замислете куче http://www.youtube.com/watch?v=7kW_lZRjjaM

Edited by Jumbo - 01-Jul-2010 at 16:16
Back to Top
lucson View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote lucson Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 01-Jul-2010 at 16:29

My Macedonia apsolutno si vo pravo. Nerazvienata svest kaj lugeto si go pravi svoeto, i toa go gledame ne samo vo slucajot so zivotnite, no i so sve ostanato. Moe licno mislenje e deka e deka tokmu tretmanot na zivotnite i prirodata vo edna drzava, naj jasno dava slika kakov narod zivee vo nea. Epa sea vie presmetajte.

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Back to Top
lucson View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote lucson Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 01-Jul-2010 at 16:38
La Linea se izvinuvam. Sega primetiv deka prasanjeto vsusnost e od tebe.
Za kazni sekako deka gi ima, i sleduvaat se razbira dokolku takvo nesto se sluci i dokolku sopstvenikot bide faten. No kako sto navedov pogore vo slucajov toa e nesto koe sto isto veruvaj poprvo ke docekas od nekoja pijana budala negoli od kuce.
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 01-Jul-2010 at 16:41
Lucson  те молам не го мешај народот со вакви ситни работи, сум бил и јас во Европа па можам да ти кажам дека ние балканците во западна европа сме по дискриминирани од кучињата овде што се, јас реков кучињата и мачките биле од корист за луѓето во минатото кој ни е крив сега што секое куче треба да го почитуваме ко да е Rin tin tin или Lassie. 
Back to Top
lucson View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote lucson Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 01-Jul-2010 at 20:00

Jambo neznam kakva vrska ima toa sto balkancite bile diskriminirani vo zapadna evropa, so kucinjata vo Makedonija, ili sakas da kazes deka poradi toa sto sme bile diskriminirani na zapad taka i nie treba da se odnesuvame, se razbira kon poslabiot.  Kako i da e smislata mi bese deka seta ova tragedija so kucinjata mora i treba da se resi na human i samo human nacin, kako sto dolikuva neli na edna civilizirana drzava. A jas gore samo ukazav na eden od poglavnite priciniteli na ova pojava kaj nas i koja sto e apsoluten fakt. I ja bi sakala da e poinaku ama vistinata na zalost e taa.

Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 01-Jul-2010 at 20:26
Lucson ,ти рече каков е третманот од граѓаните кон кучињата токму тоа е сликата за народот што живее во државата, можеби во западно европските замји кучињата имаат далеку подобар третман од Скопје но тоа не значи дека народот е поарен од нас, и самата кажа дека си била сведок како една женска си се олеснила во метро и тоа е одлика на културата на еден народ, жал ми е што имаме спротиставени ставови но според мене ти имаш нејасен став што да се прави со кучињата скитници.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 01-Jul-2010 at 21:02
bezvrska mi se muabetive od dvete strani
dobro, zosto stalno se mrci a ne se posvojuva?
kaj nas mozebi obicnit covek gi true kucinjata, no vlastite toa go pravat na civiliziran nacin, a ako nekoj ubiva kucinja, ne gledam kako e toa problem, vo istava zemja se kolat i derat domasni zivotni, i tie imaat cuvstva, a ovdeka se raboti za obicna dzukela, koja ima pateticen zivot i onaka. bidete realni, ne e toa nekoe slatko mirno kutrence koe samo go dise istiot vozduh
no ne znam od kade tolkava emocionalna povrzanost so dzukeli, pa toa se volci koi se polni so paraziti i napagjaat, i nema sto da razmisluvam koj mu zadal traumi na kuceto koga toa ke napadne nekoe nevino detence, zarem se sudi na onie koi im zadale traumi na psihopati ubijci li?
i ne znam kako moze nekoj da vika deka ne bile opasni i deka sme imale fobii, tie kucinja se opasni i mnogu cesto napagjaat luge!

i kazete mi dali e ubavo koga nekoj se zabavuva, gi hrani, gi gali i brani urbanite zivotni, a istite potoa pravat nered vo tvojot dvor, a ne negoviot? zosto da gi ispolnuvame zelbite na odredeni ziteli, a da trpime posledici od istite?!
tie ne gi primaat kucinjata vo svojot dom, tuku samo im davaat energija i gi ostavaat nazad na ulica, pa neli e surovo toa?
zosto da im se dozvoluva na ljubitelite na zivotni i sopstvenicite na milenicinja da se odnesuvaat kako celiot svet da e niven dvor, pa i jas i drugi luge ziveat vo istiot dvor i ne moze na site da im se udovolat zelbite?!

Edited by zabegan - 01-Jul-2010 at 21:06
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 01-Jul-2010 at 21:07
Zabegan' сопствениците на кучињата си ги шетаат низ градов ко да е цел град нивни двор'' ова беше моја реченица oд претходен пост па барам авторски правa, зошто се работи за плагијат реченица од твоја страна.

Edited by Jumbo - 01-Jul-2010 at 21:13
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 01-Jul-2010 at 21:35
морам да ти одговорам. ја кучето ќе си го шетам како сакам. тоа не значи дека ќе прави све што сака. зборот ми е секој си го знае своето куче и си има одговорност. Ја знаејќи го моето го пуштам цело време пошто знам дека нема да му наштети во ниедна смисла на зборот на никого. се надевам дека не си од тие што ме гледаат од 50м и се нервира дека кучето не ми е на кајш. А истотака за овие на запад што не глеале ко од втор ред имаш право има врска со односот кај нас према животните, токму поради тие работи и не гледаат ко грѓани од втор ред.

Edited by toasumjas - 01-Jul-2010 at 21:36
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 01-Jul-2010 at 21:59
Тоasumjas ти слободно шетај си го кучето кај што сакаш никој нема да те спречи, а не гледаат на запад ко граѓани од втор ред зошто не сме изопачени ко нив, ние сме за нив опасните варвари од балканот, пред некој ден читав во весник една германка си го издресирала вучјакот како сексуално да ја задоволи, просто сум изненаѓен од слободата и визионерството кај овие напредни нации.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 01-Jul-2010 at 21:59
Originally posted by toasumjas

морам да ти одговорам. ја кучето ќе си го шетам како сакам. тоа не значи дека ќе прави све што сака. зборот ми е секој си го знае своето куче и си има одговорност. Ја знаејќи го моето го пуштам цело време пошто знам дека нема да му наштети во ниедна смисла на зборот на никого. се надевам дека не си од тие што ме гледаат од 50м и се нервира дека кучето не ми е на кајш. А истотака за овие на запад што не глеале ко од втор ред имаш право има врска со односот кај нас према животните, токму поради тие работи и не гледаат ко грѓани од втор ред.
izvini, ama sum, bidejki baz "bezopasnite" milenicinja mi imaat 'rzeno i laeno, a edinstvena reakcija od sopstvenikot bila "nemaj gajle mirno e", niti da go vikne, ili smiri, nisto...
i nema taka "jas kako sakam", bre majkata, sto si ti tolku poseben da pravis sto sakas, na zapad kaj sto ne gi ubivaat dzukelite, tamu ima i pravila kako treba da se seta domasno milenice
ne me razbiraj pogresno, ne e ova bidejki jas taka sakam, tuku deka mora da se ima megjusebna tolerancija vo javnost, ako nekoj se plasi, ne mora da go ubeduvate deka e bezopasno, ili obratno ne mora jas da te ubeduvam tebe, site ke si pocituvaat odredeni pravila i gotovo

samo da ne zabeguvame, temata e za drugo
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 01-Jul-2010 at 22:16
извини али ја напишав дека секој си има одговорност и треба да си го знае кучето. Јас за моето можам да гарантирам дека нема да му се доближи на никој или недајбоже да му ржи или лае затоа и го пуштам а и го шетам покрај нога. Сигурно доколку не би бил сигурен дек кучето ми е мирно и дека е можно да направи нешто тогаш никогаш не би го пуштил. Затоа реков секој си има одговорност, а за тие што и покрај тоа што знаат дека кучињата им се опасни а ги пуштаат го делам твоето мислење.

Edited by toasumjas - 01-Jul-2010 at 22:22
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 01-Jul-2010 at 22:27
И извини уште еднаш и лошо можеби се изрзив секако дека неможе да праи секој што сака

Edited by toasumjas - 01-Jul-2010 at 22:28
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 01-Jul-2010 at 22:29
То си ти, во секоја цивилизирана земја газдата или газдарицата додека го шета кучето  задолжително треба да му стави корпа на муцката, а такви гаранции како твоите може да упалат кај нас обичните проаѓачи но нема да ти помогнат многу ако некој нервозен полицаец примети дека кучето го шеташ без корпа, следи глоба 50 евра, а во глобала сите инциденти се случуваат кога кучињата не носат корпа.

Edited by Jumbo - 01-Jul-2010 at 22:31
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 01-Jul-2010 at 23:30
Ја не ве разбирам што толку сте се запалиле околу темава.Можда е проблем али е сигурно најмал од сите други кој се занимаваме на форумов. А ја 50е дали ке си платам е ирелевантно. Ја негде морам да го пуштам кучето да се истрча па макар и платил 50.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 05-Jul-2010 at 10:04
Во контекст на муабетот деновиве

Глоба за бакнување во автомобилот, хранење мачки и правењето кули од песок

05.07.2010 10:47

Ако одите на одмор во Италија, бидете предупредени, земете си млеко за сончање и крпа но, наланите и сандалите што чкрипат оставете ги дома - тоа е кршење на законот и може да добиете казна од 150 до 500 евра.

Релаксираната италијанска нација се заплетка како шпагети во куп ситничави правила. Законите беа воведени откако владата на Силвио Берлускони и ги одврза рацете на локалната самоуправа сама да се бори против заканите за јавната безбедност и криминалот.

А деновиве во земјата на романтиката, криминал е да се бакнувате во автомобил - тоа задоволство во Неапол може да ве чини дури 500 евра. Законите варираат од град во град. Во Виџевано е забрането да се седи на скалите - пијалак во кафуле чини пет евра, а казната на скалите 160 евра - според градоначалникот, било скапо да се мијат секој месец.

Во Ераклеа не смеете да ги сопнувате шетачите со замоци од песок. На Сардинија цигарите се строго забранети на плажа. На Капри ќе ве казнат ако заталкате подалеку од плажата само во костим за капење.

Тоскана си го штити кулинарското наследство со забрана на ќебапчилници, во парковите во Новара е забрането собирање на друштво од повеќе од двајца, во Поситано можете да славите со огномет само во сабота.

Фиренца и Рим ги избркаа луѓето што чистат ветробрани на раскрсници, а уличните мачки нека се снаоѓаат како што знаат и умеат - вас скапо ќе ве казнат ако се обидете да ги нахранете.

Италијанските медиуми овој феномен го споредуваат со ерата на Мусолини, кога бирократијата го контролираше секој вид на друштвена активност - закони за се и сешто, а никој не го контролира разузданиот премиер.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124947
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 15>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.309 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.