build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Деловен објект на местото на старата Народна банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 41>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
0 [0.00%]
1 [2.22%]
2 [4.44%]
1 [2.22%]
5 [11.11%]
6 [13.33%]
6 [13.33%]
4 [8.89%]
8 [17.78%]
12 [26.67%]
You can not vote in this poll
Total votes: 45   Average: 3.47

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 23-Aug-2010 at 12:34
И сега со ова да направат отстапка од барокот, и да дозволат колонадата да биде како таа што ја претстави Кловер од БИМАС , и јас мислам дека не ми смета ништо, освен секако триумфалната капија и гаражата кај мепсо
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 23-Aug-2010 at 12:56
Мене зградава ми личи на евтин стакларник, со не мала доза транзициски шмек. А она на покривот ми личи ко да слетал свемирски брод...

@ lupo
Зарем е мала, колку висока требаше да биде според тебе?

Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 12:57
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 23-Aug-2010 at 12:59

Јас триумфалната никако неможам да ја смислам и во однос на неа, комотно застанувам на страна на архибригади и све со ред..

а зградата на обвинителство од Кло е екстра.. се надевам и оваа што се гради ќе биде нешто слично..

мислам дека сите тие проектчиња требаше да се стават на анимација која ке биде пандан на анимацијата ск 2014.. со таква алтернатива, луѓето ќе можеа да направат разлика..

мене на пр.оваа од Кло ми е стопати подобра од онаа што е предвидена да се гради, која пак во прво време ми се чиниеше сосема ОК.. сега веќе и мостот пред неа (современ) изгледа одлично, кој у некоја друга нишка пуздер го направив...

Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 23-Aug-2010 at 13:44
Originally posted by Cloverstack

Мене зградава ми личи на евтин стакларник, со не мала доза транзициски шмек. А она на покривот ми личи ко да слетал свемирски брод...

Браво Clover си измислил нов правец во архитектурата а тоа се вика значи' 'Транзициски Шмек'. Кога зборевме за комунистички објекти ти и Pbanks ни објаснувавте дека не постои таков правец во архитектурата ама очигледно Транзициски правец според тебе постои.

Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 13:45
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 23-Aug-2010 at 14:03
Originally posted by Swimmer

мислам дека сите тие проектчиња требаше да се стават на анимација која ке биде пандан на анимацијата ск 2014.. со таква алтернатива, луѓето ќе можеа да направат разлика..

Алал вера свимер, сабајле за ова истово размислував, го вртев каталогот од бимас. Цела година очи си вадиме, се обидувам да докажам дека на граѓаните мора да им се даде избор меѓу опции, а не избор за/против Скопје2014. Така да се унапредува со идеи, со концепти со конкурентски проекти, а не со барања за и она што се појавило како идеја (ск14) да се укине.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 23-Aug-2010 at 14:05
Originally posted by Jumbo

Браво Clover си измислил нов правец во архитектурата а тоа се вика значи' 'Транзициски Шмек'. Кога зборевме за комунистички објекти ти и Pbanks ни објаснувавте дека не постои таков правец во архитектурата ама очигледно Транзициски правец според тебе постои.

Да надополнам. Секое време си носи префериран архитектонски стил. Комуњарскиот уствари се вика соц-реализам, односно тоа не е стил, туку е комплетно отсуство на стил. Транзицискиов е некоја мешавина на стилови, некои неартикулирани хибриди, со еден збор кич. Нема причина да имаме некои предрасуди да ги користиме овие алтернативни називи, многу послесно се разбираме со нив. Не гледам причина да имаме различен третман и кон зборот комунистички и кон транзициски.

Edited by lslcrew - 23-Aug-2010 at 14:10
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 23-Aug-2010 at 14:12
Zgradava mi se dopagja sto ke bide vo simetrija so Oficerski
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 23-Aug-2010 at 14:33

ISL, Јас добро го разбрав Clover околу Транзицискиот шмек, немам никакви предрасуди кон овие алтернативни називи, него мислам дека некои членови што ги критикуваат овие алтернативни називи  подоцна самите ги користат.

Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 14:37
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 23-Aug-2010 at 15:09
Шмек значи шмек, а не правец во архитектурата! Комунистички правец не постои, а транзициски шмек има секоја втора нова градба во Македонија!
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 23-Aug-2010 at 15:14
' Шмек значи шмек' многу јасно објаснување исто како она 'разумен компромис е разумен компромис' 
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 23-Aug-2010 at 16:02
@ Jumbo

Ова веќе станува прилично тенденциозно бе друже... Еднаш на времето не ти се допадна еден мој став и сега редовно добиваш желба да ме прозиваш вака. Дај те се молам... Sleepy

Прво не измислив нов правец, туку реков дека објектот има транзициски шмек. Е сега ако не знаеш што е шмек, би рекол дека си помеѓу ретките исклучоци. Плус тоа, она што ти го нарекуваш комунистички правец во архитектурата, едноставно не е тоа, затоа што таков правец не постои, а архитектурата која ја сврстуваш под него е глобално застапена во голема мерка во цел куп држави кои секогаш биле капиталистички. Од друга страна апсолутно никогаш не сум рекол дека транзициска архитектура постои како правец, но типичните транзициски тенденции во архитектурата во регионот се прилично локализиран феномен и терминологијата што ја употребив е сосема прикладна и оправдана (иако не се сомневам дека и низ светот има слични архитектонски болештини, но сигурно не се исти причините и околностите, како ни архитектонските манифестации).

Originally posted by lslcrew

Цела година очи си вадиме, се обидувам да докажам дека на граѓаните мора да им се даде избор меѓу опции, а не избор за/против Скопје2014. Така да се унапредува со идеи, со концепти со конкурентски проекти, а не со барања за и она што се појавило како идеја (ск14) да се укине.
СК 2014 не е некаква предлог-идеја, туку концепт кој веќе долго се реализира на терен и е во прилично напредна фаза. Така да одамна е поминато времето кога за центарот на градот можело да се понудат опции, сега останува само да се изјасниме за СК 2014

Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 16:04
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 23-Aug-2010 at 16:15
Originally posted by гитардемон

Шмек значи шмек, а не правец во архитектурата! Комунистички правец не постои, а транзициски шмек има секоја втора нова градба во Македонија!
Човек немој многу да се правиш академик и да ми говориш да пребарам по енциклопедија за тоа што значело зборот 'шмек', јас говорев со доза на цинизам а тоа незначи  дека незнам што значи зборот шмек,  него ако вака наставите да говорите за транзицискиот шмек кои го има секоја втора зграда тогаш градов ќе испадне нај шмекерски град од целиов транзиционен период на балканов, шмек воопшто не е соодветен збор за опис на објективе изградени за време на транзицијава, зошто според мене не содржат ама баш никаков шмек.
 Извини Clover нема повеќе да ти реплицирам.

Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 16:33
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 23-Aug-2010 at 16:33
Jumbo, не велам да не ми реплицираш, таман работа. Форум е, токму во репликите е поентата. Ама неколку пати веќе добивам впечаток дека повеќе ме ставаш мене лично на тапет отколку што е целта некаква дискусија. Ако грешам прости.
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 23-Aug-2010 at 16:36
Originally posted by lslcrew

Originally posted by Swimmer

Алал вера свимер, сабајле за ова истово размислував, го вртев каталогот од бимас. Цела година очи си вадиме, се обидувам да докажам дека на граѓаните мора да им се даде избор меѓу опции, а не избор за/против Скопје2014. Така да се унапредува со идеи, со концепти со конкурентски проекти, а не со барања за и она што се појавило како идеја (ск14) да се укине.

Па јас цело време зборам за дистинкија мегу ск 14 и ливада.. и дека нема друга опција. Џабе сите протести, тепачки, требаше да се седне и да се одработи П О Н У Д А.

Ефективно решение преку кое би дошла до израз таа фамозна стручност преку конкретни предлог-градби. На што личи тоа, приказни по телевизии и мешање на партии, мавање во гради и меѓусебно омаловажување. Незрело и несериозно.

Кратко и јасно, бап контра- анимација, па бирајте народе.

Еве зградава на обвинителство би ја поддржал пред онаа што сега се гради. Ако ова се направеше пред година-две (не се сеќавам точно кога почна проектот), можеби и ќе се успееше да се издејствува нешто. Да бидам искрен и тоа како би сакал да видам подобри градби од сите оние кои што се понудија и со две раци ќе ги поддржам, ама не ги видов. 

Вака критичариве никој не ги зема за сериозно. Најголем опонент е светската криза која мати води со финансии, па никако да се одлепиме од - криза е, нема пари а се градат споменици. Како и понатаму да ги сфаќам критичариве кога тоа им е најдоброто оружје. А ако не беше криза?
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 23-Aug-2010 at 16:36
Clover, извини уште еднаш немислев да започнувам дискусија надвор од темава но едноставно постирав без некоја точна намера.

Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 16:37
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 23-Aug-2010 at 16:40
Свимер, потпис на последниов пост!
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 23-Aug-2010 at 16:58
Ајде назад во темата. Се работи за оваа зграда исклучиво, барем таква е темата. Ви се допаѓа, не ви се допаѓа. Кај мене поминува.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 23-Aug-2010 at 17:04
@ Swimmer & lslcrew

Момци, сериозно, каква друга понуда да се одработи? На каков начин и до каде беше стигнат проектот СК 2014 за да некој се нафаќа да одработи очигледно бесмислена контра-понуда? Но еве да земеме дека проблемот лежи во тоа што некој таму не изработил анимација да контрира на официјалната (која не се изработува баш едноставно и за која е платено грдна сума народни пари)... дали тоа е оправдување за СК 2014 и причина за негова подршка?

Ако била целта да се соберат различни концепти и да може стручната и пошироката јавност да се изразат на вистински начин, ќе се спроведеше меѓународен конкурс за уредување на централното градско подрачје и долга и транспарентна евалуација на трудовите. Но јасно е како ден дека намерата била токму спротивна и дека различни идеи уште во старт не доаѓале во предвид.

Долг е муабетот на оваа тема, но тука сме веќе длабоко офтопик, а дискусијата е ионака водена во друга нишка, па нема да трујам во нишкава, туку еве линк:
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=132&PID=69680#69680

Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 17:05
Back to Top
Jumbo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Jumbo Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 23-Aug-2010 at 17:22
Мене лично ми се допаѓа но мислам дека изгледа доста футуристички, би си одговарало со овој објект од другата страна http://img264.imageshack.us/f/picture1251te5.jpg/, само овој објект не е избраниот труд за граска куќа, некако ми делува доста футуристики за моето скромно познавање од архитектурата.

Edited by Jumbo - 23-Aug-2010 at 17:24
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 23-Aug-2010 at 17:31

@ Swimmer & lslcrew

Момци, сериозно, каква друга понуда да се одработи? На каков начин и до каде беше стигнат проектот СК 2014 за да некој се нафаќа да одработи очигледно бесмислена контра-понуда?

Ама како бесмислена. Тоа треба да биде одраз на цела стручност и креативност на опонентите. Имам чувство дека и имаат подобри идеи, но лошо го менаџирале цел критичен процес. На крајот на краиштата мене и сите објективни граѓани не потценуваш. Сега ги сметам за виновни зашто наместо да се зафатат со работа, тие бистреле политики. Па и јас како граѓанин сакам "новава зграда" на обвинителство да стои, а не "старата". Зашто не го истуркале проектот? Не ми се виновни сега туркачите на ск14, тие си имаат свои интереси. Ова е слабост на опонентите, а не предност на поддржувачите на ск14.

Но еве да земеме дека проблемот лежи во тоа што некој таму не изработил анимација да контрира на официјалната (која не се изработува баш едноставно и за која е платено грдна сума народни пари)... дали тоа е оправдување за СК 2014 и причина за негова подршка?

Е оправдување се додека нема подобра понуда од неа. Неморало да биде толку скапа анимација. Доволно е проективе што ги постираш некако да се споеле, да се добие една слика.

Ако била целта да се соберат различни концепти и да може стручната и пошироката јавност да се изразат на вистински начин, ќе се спроведеше меѓународен конкурс за уредување на централното градско подрачје и долга и транспарентна евалуација на трудовите. Но јасно е како ден дека намерата била токму спротивна и дека различни идеи уште во старт не доаѓале во предвид.

Се согласувам, се работи од позиција на сила, ама треба да се биде мудар и паметно да се одговори, оти тој што одлучува е сепак народот. Зашто па мора се да биде сервирано на тацна, нека се борат, ама ефективно. Јас сум ти класичен пример, јас одлепив по зградава на обвинителство што ја постираше и во моментов нејкам друга. Ако некој друг исфрли друга, можда па таа ќе ми се свиѓа повеќе, ама ако не понуди ама само ми збори дека оваа не чини.... ништо не правиме.

Премести ако треба слободно..

Edited by Swimmer - 23-Aug-2010 at 17:50
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.727 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.