build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надземни и подземни пешачки премини

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 22>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #221 Posted: 26-Jul-2010 at 19:39
Макар и да било археолошка вредна ископина не гледам причина да не се постапува прагматично и рационално. една Австрија цели тврдини рушела за градски булевари да пробие, ние се мислиме за канал вон функција. Мора да има сепак некоја граница што е вредно што не.

Митатос постирав една слика еден сличен ваков излез има кај мостот кај новото МНР од страна од кај црквата. Дали е тој истиот излез овој или некој ог другите?
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #222 Posted: 27-Jul-2010 at 14:10
Мислам дека овој излез е малку подоле во карадаг некаде кај денешно мтв,значи тој што го најде ти е вториот, едниот бил под кале, не знам колку вкупно ги имало =)
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #223 Posted: 27-Jul-2010 at 14:18
Абе се мешам во номенклатура. Нели Карадаг е Скопска Црна Гора??? Kara = црно, dağ = гора. Од кај сеа карадаг кај МТВ? LOL Нели таму доаѓа Крњево?
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #224 Posted: 27-Jul-2010 at 14:20
Тој дел од Скопје се викал Карадаг Маало ,пред тоа било Пајко Маало ,мостот и улицата ги делел карадаг од ибни пајко =) ,значи зборуваме за маало кое се викало така ... а не за скопска црна гора =)
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #225 Posted: 27-Jul-2010 at 14:35
Татко ми е израснат во Пајко маало. Дедо ми вика дека иделе Еврејско маало, до црквата Св.Димитрија, после е Пајко маало, до црквата Пресвета Богородица, и после тоа било Карадаг маало. Првпат слушам за Карадаг маало, ама ете, секој ден има нешто да научиш од овој град
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #226 Posted: 27-Jul-2010 at 15:04
Е баш така секој ден учиме по нешто ново , ни јас не сум знаел за некои работи кои ги поседувал Старо Скопје, но времето го прави своето ... провери на овој линк кој можда го имаш видено и претходно али има навистина одлична евиденција за старо скопје.

http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/c03maala/c0315.html
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #227 Posted: 29-Jul-2010 at 12:22
Нат­пат­ник за до Бит-па­зар

Од Оп­шти­на Ча­ир нај­а­ву­ва­ат де­ка за ме­сец и по­ло­ви­на пе­шач­ки­от пре­мин на Бит-па­зар ќе би­де ком­плет­но за­вр­шен и пуш­тен во упот­ре­ба, со што во го­ле­ма ме­ра ќе се зго­ле­ми без­бед­нос­та на овој по­тег

За еден ме­сец гра­ѓа­ни­те, бу­ле­ва­рот Крс­те Ми­сир­ков на Бит-па­зар ќе го ми­ну­ва­ат пре­ку нат­пат­ник. Од Оп­шти­на Ча­ир нај­а­ву­ва­ат де­ка на по­че­то­кот на сеп­тем­ври пе­шач­ки­от пре­мин ќе би­де ком­плет­но за­вр­шен и пуш­тен во упот­ре­ба. Со тоа, ве­лат од Оп­шти­на­та, во го­ле­ма ме­ра ќе се зго­ле­ми без­бед­нос­та, но и про­точ­нос­та на со­об­ра­ќа­јот во овој дел од гра­дот.
"По мал пре­кин на гра­деж­ни­те ра­бо­ти пред ед­на не­де­ла, се­га се ра­бо­ти со пол­на па­реа. Се по­ја­ви­ја проб­ле­ми со ка­нал на ре­ка­та Се­ра­ва, кој не зна­ев­ме де­ка пос­тои. Тоа што Град Скоп­је не­ма ка­тас­тар за под­зем­на ин­ста­ла­ци­ја е глав­на­та преч­ка за по­ја­ва на вак­ви неп­ред­ви­де­ни зас­тои во ра­бо­та­та. Но со по­мош на ЈП 'Во­до­вод и ка­на­ли­за­ци­ја' го ре­шив­ме проб­ле­мот, и се­га гра­деж­ни­те ра­бо­ти се од­ви­ва­ат спо­ред пла­нот, па во сеп­тем­ври оче­ку­ва­ме над­воз­ни­кот да би­де пуш­тен во упот­ре­ба", ве­ли Изет Ме­џи­ти, гра­до­на­чал­ник на Оп­шти­на Ча­ир.
Пе­шач­ки­от пре­мин на Бит-па­зар ќе би­де ис­клу­чи­тел­но за пре­ми­ну­ва­ње на ули­ца­та.Та­му не е пред­ви­де­но да има ду­ќа­ни, ка­ко што е слу­ча­јот со над­воз­ни­кот Влај­ко во на­сел­ба­та Влае ту­ку ќе пос­тои са­мо прос­тор за рек­ла­ми­ра­ње. Из­град­ба­та на нат­пат­ни­кот чи­ни 12 ми­ли­о­ни де­на­ри и е фи­нан­си­ран од фир­ма­та "Ак­цент ме­ди­ја" ко­ја, за воз­врат, ќе сто­па­ни­су­ваа со рек­лам­ни­от прос­тор во на­ред­ни­те де­сет го­ди­ни.
"По ис­те­кот на овој пер­и­од, рек­лам­ни­от прос­тор ќе го пре­зе­ме­ме ние. То­гаш па­ри­те од рек­ла­ми­те ќе се сле­ва­ат во на­ша­та ка­са", до­да­ва гра­до­на­чал­ни­кот Ме­џи­ти.

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #228 Posted: 29-Jul-2010 at 12:36
Инстинктивно погледнав во сликата, и ми дојде дека надвозникот клапнал!!! Лоша перспектива LOL

Уште еднаш ќе повторам дека ако не го затворат долниот премин и ако не направат уште еден мост накај Судска Палата, ништо не правиме...
Back to Top
tonikostov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tonikostov Quote  Post ReplyReply #229 Posted: 29-Jul-2010 at 13:46
Татко ми е од Карадаг маало. :-) Куќата му била на местото каде е сега МАНУ. Еве еден чланак на Вест за Карадаг маало:

Карадаг маало
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #230 Posted: 04-Aug-2010 at 04:37
КАЈ „БИТ-ПАЗАР“
Се гради пешачкиот мост Продолжува работата на мостот на Бит-пазар, откако запре изградбата поради откривањето на каналот на реката Серава. Откако се направија скалите и горниот дел на кој што ќе минуваат пешаците од страната на поликлиниката „Бит-пазар“, сега се работи интензивно на градење на столбовите и на пешачкиот дел од страната на пазарот. Со оглед на интензитетот на работата, мостот најверојатно многу брзо ќе почне да функционира.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=1&EditionID=2084&ArticleID=145679
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #231 Posted: 09-Aug-2010 at 23:51
Ставена е и другата бетонска плоча (во правецот Чаир - Центар), и по целиот потег металните прстени.

Полека полека го привршуваат.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #232 Posted: 11-Aug-2010 at 09:18
Сликано е од телефон, во автобус. Не замеравајте на квалитетот Big%20smile

Edited by alexgizh - 11-Aug-2010 at 09:18
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #233 Posted: 11-Aug-2010 at 11:59
premnogu haos, lugje, koli se vo edno mesto!!Ouch
Pesackiot premin trebase, no dali kje funkcionira?!Preku most ili kako vo 2 -ta slikaNuts?
Tamu treba uste edna zardiniera!Inace pak lugjeto kje si pominuvaat kako porano!
Ne znam zosto e tolku haos vo ovaj del?mozno li e poradi pazarot?Roll%20eyes
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #234 Posted: 11-Aug-2010 at 12:28
Овој потег со преминот е веќе трет што ќе биде пропаст во Скопје. После Влајко во Влае и преминот малку подоле од овој во Чаир се само проекти со кој некој си испра некоја паричка, а на лице место седат запуштени и не се користат.

Тука на Битпазар а и за тој во Чаир нема никогаш да профункционираат поради менталитетот на луѓето кои живеат таму. Таму со децении е како на дивиот запад. Семафори, пешачки такви работи како да нема, а и таму кај што ги има не се користат и почитуваат. Особено ги нагласувам овие два поради тоа што тука има 10пати повеќе луѓе и сообраќај отколку на Партизанска

Така да според мене уште една утка, која ќе ни виси над глава и ќе си викаме, пак џабе дадени пари
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #235 Posted: 11-Aug-2010 at 12:31
Секако дека е поради пазарот. Баш на втората слика се гледа колку блиску е вториот пешачки премин, а и третиот од другата страна на пешачкиот мост. Доколку не ги затворат тие пешачки премини, или пак да ги направат и нив пешачки мостови, ќе видиме уште поголем хаос, граѓаните ќе ги мрзи да се качуваат и само ќе се пренасочат кон останатите 2 пешачки. Во тој случај, сме добиле еден Влајко и два (наместо досегашните три) претесни пешачки премини.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #236 Posted: 14-Aug-2010 at 20:06
Жардиниера со борчиња и ограда во средина. И по тротоарите ограда од некое ефтино "ковано железо", како на многу улици низ Солун што има, неколку пати имам пуштано слика. Избришани пешачки и во прво време контрола од полиција. Кога ќе се акумулираат овие 4-5 "стимулативни" мерки, сигурно ќе биде порационално да се прејде преку преминот одколку да се иизграва шизик или мрза.
Back to Top
Danielbtmk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danielbtmk Quote  Post ReplyReply #237 Posted: 22-Aug-2010 at 00:02
Некако ми излгеда како во стил на џамија да е со тие полукружните...Doh
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #238 Posted: 22-Aug-2010 at 05:44
Веројатно мислиш на ориентален стил. Може малку да потсеќаат поради тој остриот ќош горе по средината но далеку е од ориентален стил поради тоа што страните се заоблени, а ориенталниот стил најчесто нема заоблени страни туку како се спушта линијата од горе доаѓа до исправање и тука завршува со кривините. Дури и да е обид за ориентален стил или некоја еклектика (вметнување елементи) од тој стил незнам зашто воопшто архитектот би се трудел за тоа кога ионака овие железа се само носечка конструкција и горе ходникот ќе биде затворен како цевка и воопшто нема да се приметува обликот од надвор, а прашање и колку тоа ќе се приметува од внатре додека се движи пешакот низ ходникот. Значи сепак можно е да имало некој ваков обид архитектонски да се испочитува близината на чаршијата, макар што ни од далеку не изгледа така.
Back to Top
Swimmer View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote Swimmer Quote  Post ReplyReply #239 Posted: 29-Aug-2010 at 23:06

Преминот на Бит-пазар ќе биде готов во септември

Надземниот пешачки премин што се гради на Бит-пазар за десетина дена ќе биде завршен и околу 10 септември ќе биде свечено предаден во употреба. Веќе е поставена кошулката на пешачкиот дел, по што ќе се редат керамички плочки, па ќе следува и поставувањето на страничната ограда и на гелендерите. Цилиндричниот дел од плексан засега нема да се монтира на металните прстени, а инвеститорот „Акцент медија“ вели дека тоа ќе го направат доколку во иднина се покаже дека е потребно. Севкупната инвестиција за надземниот премин на Бит-пазар ќе изнесува околу 200 илјади евра.

До крај на идната недела ќе бидат готови и лифтовите за физички инвалидизирани лица. Во Општина Чаир се' уште не знаат дали со нив ќе управуваат вработени лица, како што првично беше замислено или, пак, граѓаните ќе ги користат самостојно. Се надеваат дека нема да има никакви технички проблеми.

„Лифтовите се од шпанско производство, од фирмата ’Макпроарса‘. Тие се во Скопје веќе една година, а ги увезе и ќе ги монтира скопски ’Сезал‘. Лифтовските кабини ќе бидат монтирани в четврток. Само лифтовите чинат 28 илјади евра. Тие се посебно димензионирани за да можат во нив да влезат лица со инвалидски колички“, објасни Небојша Маслинко, директор на „Акцент медија“.

Одговорниот за проектот на надземниот пешачки премин од Општина Чаир, Арбен Речица, вели дека веднаш по завршувањето на објектот, во соработка со Градот, ќе бидат затворени постојните пешачки премини со продолжување на бетонските жардиниери. Ќе биде оставен само еден на пропишано растојание што го одредуваат сообраќајните правила.

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #240 Posted: 29-Aug-2010 at 23:27
Ако не ги стават плексаните, тогаш НЕ Е ГОТОВ објектот... Како може бе секој е''' објект што се прави во државава да е или тежок фуш, или со скратен буџет, или се одложува до бескрај... и приватни инвеститори, и фирми, и Владата, сите исто се однесуваат. Одговорност нема никаде!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 22>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.391 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.