|
![]() |
|
Урбано дивјаштво |
|
Post Reply
|
Page 123 13> |
| Author | ||||||||||||
pbanks
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
Quote Reply
#1 Topic: Урбано дивјаштвоPosted: 15-Oct-2007 at 22:20 |
|||||||||||
|
Бидејќи ова не спаѓа во урбана мафија а не ми текнува соодветно име нека иде вака за сега |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#2 Posted: 15-Oct-2007 at 22:20 |
|||||||||||
|
Извор: Вечер Edited by pbanks - 15-Oct-2007 at 22:21 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack
Admin Group
Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
Quote Reply
#3 Posted: 15-Oct-2007 at 23:20 |
|||||||||||
![]() Слични појави се веќе долго наша реалност, а многу малце се збори за тоа. Дури има и полошо од диви доградби. Кај мене во зградава во неколку станови се срушени носечки ѕидови (таква е зградава, без столбови, има неколку „носечки ѕидови“). Нормално после ослабување на зградите обавезно е доизградба на уште еден кат врз кровот ![]() Не дај боже да удри некој посилен земјотрес, 90% од Скопје ќе се сруши, што од лоша градба (во поново време), а што од вакви „интервенции“. Кога ќе размислам подобро, треба да сме среќни што не се урнала некоја зграда и сама од себе ![]() Edited by Cloverstack - 15-Oct-2007 at 23:21 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#4 Posted: 31-Oct-2007 at 19:25 |
|||||||||||
|
Еве уште нешто слично, повторно од интернет порталот на град Скопје. Текстот зборува и за диви тезги во центарот и за дивиот пазар на јужен булевар, а не само за блокатори и рампи како што пишува во насловот.
Ама овие акции не треба да се ретки и периодични. Во тој случај се најобичен пи-ар и театар. Нека се оди оштро додека не се се искоренат овие појави, после тоа со поединечни инциденти полесно ке се справуваме. А треба да се оди и со парични казни кои не само што ќе делуваат превентивно, туку ќе обезбедат каков-таков прилив на средства. http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=1409&mid=24&tabId=1&tabindex=0
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#5 Posted: 31-Oct-2007 at 20:00 |
|||||||||||
|
Прееска се помислив да го постирам ова но лично сум голем скептик за овие "акции" и мислам дека добро го квалификува како ефтин ПР. Појавата на диви тезгаџии и пазарџии е толку развиена во последниве години што неколку вакви упади нема ништо да решат. Ако сакаат да го решат проблемот нека вработат редовно некои инспектори кои секојдневно ќе патролираат ако треба и во две смени. Немора цел град да се среди од еднаш но доколку почнат од плоштадот и камени мост ќе направат многу. А такви подолготрајни акции даваат плод, пример е Партизанска каде има многу помалку паркирани коли во трета лента од порано, како резултат на онаа акција што се случи пред неколку месеци. Деновиве приметив дека слична кампања има на Бит пазар каде нонстоп крстарат два пајака. Во моментов додуше прават поголема гужва пошто ја блокираат средната лента за да подигнат кола. Но да се надеваме дека таа акција ќе вроди плод па и таму третата лента ќе им се врати на возачите. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#6 Posted: 20-Nov-2007 at 00:19 |
|||||||||||
|
како им паѓаат на памет воопшто вакви идеи
![]()
Извор: Утрински весник |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#7 Posted: 27-Nov-2007 at 00:11 |
|||||||||||
|
по стилот на пишување ова е очигледно лична пресметко меѓу Вечер и А1. Како и да е Вечер има комплетно право за случајов. Со кој памет монтираа шупа на плоштад???
Извор: Вечер |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#8 Posted: 27-Nov-2007 at 00:12 |
|||||||||||
![]() ...и тука за жал не завршува се. Виолета Аларова со сета сила и понатаму ќе ја брани демократијата . Ако треба цел плоштад ќе го начичка со шупи како основно средство за ширење демократија. ![]()
Извор: Вечер |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#9 Posted: 27-Nov-2007 at 00:18 |
|||||||||||
![]() А за Аларова... Ако толку многу го слуша гласот на граѓаните, веднаш нека се повлече од функцијата. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
gotsomekicks
Senior Member
Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
Quote Reply
#10 Posted: 27-Nov-2007 at 17:14 |
|||||||||||
|
Ве замолив да не постирате слики од Аларова... идам ја да повраќам
![]() Патем сеа само што пројдов низ плоштад и А1 имаат напишано со големи букви на тоа барачето „ТРУФИН ЌЕ ГО РУШИ И ПАРЛАМЕНТОТ„ или нешто слично. Значи цареви се за драми правење. ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#11 Posted: 29-Nov-2007 at 16:28 |
|||||||||||
|
хехе баш ми е мило
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
gotsomekicks
Senior Member
Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
Quote Reply
#12 Posted: 29-Nov-2007 at 19:13 |
|||||||||||
Дај ако веќе постираме на темава, да не ставаме ствари од А1, Време и Шпиц. Вчера вечер видов на секоја насловна по нешто за Трифун... Инаку се разбира, и мене ми е мило што им го урнаа ова срањево што го лупнаа сред центар ![]() Edited by gotsomekicks - 29-Nov-2007 at 19:13 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#13 Posted: 29-Nov-2007 at 22:01 |
|||||||||||
zatoa i ja staviv vesta. Cisto da go evidentirame toj sepak ubav moment. Da stavav se od Velija media grupa, do sea threadov kje imase 500 posta. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#14 Posted: 30-Nov-2007 at 01:24 |
|||||||||||
|
Не дека не ми е мило што ја срушија шупата на Велија, ама стварно е индикативно што никој не ја чепкаше додека А1 не ја почна кампањата против градоначалникот ни.
![]() Edited by Cloverstack - 30-Nov-2007 at 01:27 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#15 Posted: 07-Dec-2007 at 23:56 |
|||||||||||
|
Оваа тема веќе ви е позната на некои од вас но.... мора да ја документирам и тука бидејќи страшно ми боде очи...
Незнам кој точно се наоѓа во оваа зграда (Телеком, Пошти, МЕПСО???) но ова е една од најлошите форми на урбано дивјаштво спрема мене. Деловен објект во центарот на Скопје, гледа на главниот плоштадот и сакале или нејкеле објект кој е еден од симболите на Скопје и кој го привлекува вниманието на секој посетител на градот. Сепак тоа не е препрека некои директорчиња да направат вакво сквернавење. Барем да се држеле до некаква заедничка логика но тука се гледа дека се работело месарски, на кој како му дошло. Да знаев дека таму е сместена канцеларија на некоја неозбилна човек фирма па да сфатам ваква бахатост но не ми е јасно како големи компании кај кои изгледот на седиштето е битен дел од имиџот си дозволуваат да прават вакви глупости. ![]() Edited by pbanks - 07-Dec-2007 at 23:57 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#16 Posted: 08-Dec-2007 at 00:11 |
|||||||||||
![]() Да, имаме продискутирано на оваа тема ![]() Мислам дека тоа е Телеком ![]() Ни мене не ми е јасно како една компанија со таков обрт и толкав профит си дозволува вакви работи. Или тој просторот што гледа спрема Вардар. Колку години им треба за да згрижат еден тревник од 3-4 декари? ![]() Дури и да не е во нивна надлежност, барем една од тие огромни фирми да имаше до толку осет да превземе нешто околу тоа. Исушена трева со правливи патеки направени од пешаци не е слика за пред нивното седиште. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks
Admin Group
Quote Reply
#17 Posted: 08-Dec-2007 at 00:20 |
|||||||||||
|
Јас се надевам дека новиве поголеми фирми што влегуваат во Скопје и кои веројатно наскоро ќе изградат свои седишта (VIP, Triglav, NLB, Hypo......) како и инвеститорите во недвижнини (Соравиа, Equest итн.) ќе воведат нови стандарди по ова прашање па можеби и ќе ги принудат бубрезиве во лој малку да мрднат од мртва точка.
Но не се криви само тие. У нормален свет надлежните институции санкционираат вакви работи. А најпоразителниот момент е што ова го приметуваме ете ние неколку луѓе на форумот. Медиумите кои без проблем прават инквизиција за легитимни проекти не им е ни на крај памет да го стават ова на тапет. Незнам дали ти текнува но пред 8-9 месеци кога го дискутиравме ова им пишав на Скопските редакции на неколку весници дневни весници но немаше никаква реакција. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack
Admin Group
Quote Reply
#18 Posted: 08-Dec-2007 at 00:28 |
|||||||||||
Да, за жал потполно си во право. Ама сега имаме место каде да ги дискутираме и изнесеме овие работи ![]() Да се надеваме дека форумов (а и сајтот што го спремаш) ќе порасне и ќе влијае на вакви работи и на свеста воопшто... Тенк гад фор д интернет Иначе ако чекаме некои таму пуноглавци да еволуираат сами од себе, се лажеме самите...Edited by Cloverstack - 08-Dec-2007 at 00:29 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
La Linea
Senior Member
Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply
#19 Posted: 08-Dec-2007 at 00:39 |
|||||||||||
|
А кој е воопшто надлежен за зелените површини во Скопје, макар било мало тревниче пред седиштето на најаката компанија во Македонија? Паркови и зеленила?
На тие тревници ни кактуси не растат... А ако очекувате нашиве новинари да читнат нешто пред да истрескаат зелени... |
||||||||||||
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
La Linea
Senior Member
Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
Quote Reply
#20 Posted: 05-Jan-2008 at 11:43 |
|||||||||||
|
Не ли треба за ваква работа да следи сериозна парична казна? Се работи за какво-такво културно наследство - калдрмите кај што ги има низ Европа, сеуште се зачувани такви какви што биле пред 200 години. Им се дава големо значење зошто навистина создаваат староградски , пријатен амбиент. Не знам како може да сме толку прост и нецивилизиран народ, да не почитуваме ништо вредно.
Калдрмата се сели во приватни дворови Граѓаните тврдат дека ископаната коцка завршува кај некои градски имоќници и во странство, а градежниците велат дека ја крадат граѓаните за украсување на дворовите Без контрола исчезнува искорнатата турска коцка од
битолските улици, која како амбиентален градежен материјал за
реконструкција на стари градби и плоштади достигнува висока цена на
европските пазари. Во Битола, еден од последните градови на Балканот
што во наследство се уште ја има турската калдрма, таа е мета на крадци
и се користи за украсување на приватни дворови.Пред околу еден месец
исчезна голем дел од коцката од улицата Индустриска. Ископан беше
половина километар, а голем дел од извадената коцка не стигна во
стопанскиот двор на Јавното претпријатие „Никсоградба“, каде што
требало да биде складирана. Жителите од улицата обвинуваат дека коцката
ја зеле оние што ја раскопале улицата, а од градежното претпријатие
„Бетон“ го вперуваат прстот во локалното население. |
||||||||||||
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Post Reply
|
Page 123 13> |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |