![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (ЈСП - ЛАЗ) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 44> |
Author | ||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Ја мислам дека и ова е голема мафијашка работа и не е до некакви сертификати.
|
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
А моторите на автобусите се исто така од нивно производство? Мислев дека земаат мотори од некој европски производител со сертификат од ЕУ.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Да, Deutz / Magirus Deutz
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Прашав поради ова:
Или Владимир мислеше на сертификат за шасијата? |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
![]() За жал неможев ни ја да ја протумачам информацијата што ја добив дирекно (од горе) во ЈСП за каснењето на автобусите. - Немаат ЕУРО сертификат ! |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Имаат ли дефинитивна информација од ЈСП кога точно ќе пристигнат првите 15 автобуси? Мислам дека е самите од компанијата бараат изговор за доцнењето.
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
За оние кои ќе го прочитаат ова денеска, понеделник, 20 декември 2010, и се заинтересирани да дознаат до кога ќе доцнат и зошто воопшто доцнат автобусите од украински ЛАЗ:
Вечерва во 22:30 часот во емисијата Јади Бурек на НАША ТВ кај Јанко Илковски, гостин ќе биде министерот за транспорт и врски на Република Македонија, Миле Јанакиески. Така да, слободно бомбардирајте му ја емисијата на Јанко со СМС пораки со прашања од типот: до кога ќе доцнат и зошто воопшто доцнат автобусите од украински ЛАЗ.
Не знам дали бараат изговор овие од украински ЛАЗ за доцнењето. Знам дека доколку не стигнат првите автобуси најдоцна заклучно со 31 декември 2010, од 1 јануари 2011 украински ЛАЗ ќе почне да плаќа казни од не знам колку евра по автобус за секој ден колку што доцнат автобусите, а во најлош можен случај, може да се случи и да дојде до раскинување на договорот потпишан со Владата на Република Македонија, поради непочитување на условите и критериумите кои произлегуваат од истиот од страна на украински ЛАЗ. Е доколку тоа се случи, новите нископодни автобуси повторно ќе си останат само сон, бидејќи има да се изначекаме додека да владата распише нов тендер, одбере нов производител на автобуси, па потпишат договор, па да чекаме итн. Edited by Dexter26 - 20-Dec-2010 at 16:31 |
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Ајде не кобете одма... ќе си дојдат автобусите само треба уште малце трпение. Договорот е до крајот на годината за 15, сите до крај на 2011. Тек тогаш (крајот на 2011) ќе можеме реално да го оценуваме проектов.
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
Да, ама ако ниту еден автобус не стигне најдоцна до крајот на 2010, проектот веќе ќе си има неофицијална негативна оценка. Не се во прашање ниту моите очекувања, ниту очекувањата на скопјани, туку фактот дека државата ги прекршува своите ветувања, прво ветува дека автобусите ќе почнат да стигнуваат во јуни 2010, па потоа ги одлага за септември 2010, па за ноември 2010, и ниту едно од тие ветувања не е исполнето. Од друга страна, навистина поисплатливо би и било на државата кога автобусите не би почнале да стигнуваат најдоцна до крајот на 2010, па почнат да стигнуваат дури во 2011. Така ем државата нема да го раскине договорот потпишан во украински ЛАЗ, бидејќи сепак автобусите ќе почнат да стигнуваат, ем ќе си собере пари од казни кои украински ЛАЗ ќе треба да ги плаќа поради доцнењето на испорачувањето на автобусите. |
||
![]() |
||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
|
Не знам зошто мислите дека владата нешто ветила. Владата не работи со ветувања... партиите работат со ветувања. Владата работи со договори (бар така е во цел свет). Договорот си е јасен, немам коментар повеќе од тоа. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И со доцнењето, преку здравството ќе се излеат парите од казните за болните од рак (поради загадувањето од автобусите и возовите)... И така оди кругот... Скраја да е, ама тоа е еконоското резонирање на многу влади, не ми викајте мене.
|
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Е па тогаш, доколку не почнат да стигнуваат првите автобуси од украински ЛАЗ најдоцна заклучно со 31 декември 2010, следува фактот дека државата потпишала договор со украински ЛАЗ, кој украински ЛАЗ не го испочитувал. Што потоа, државата ќе покаже, ќе видиме. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не, непочитување на договорот ќе биде ако ЛАЗ не ги плати пеналите. Тоа е дел од договорот исто така. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И онака никогаш не ме бивало за бирократија и процедури, од наједноставна причина, бидејќи ги мразам од се срце, така да, што и да кажеш krale, ќе ти верувам. ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Како и да е голем песимист сум дека Скопје ќе ги добие автобусиве. Се ми личи дека е некоја голема заврзлама нешто слично е и со кинеските
|
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
За кинеските е прерано да се дискутира. Првиот прототип на двокатен автобус од кинески Јутонг се очекува да пристигне во март 2011, за да на истиот возачите на ЈСП Скопје стекнат искуство во возењето на двокатни градски автобуси, а првите 66 или 68 автобуси треба да почнат да стигнуваат најдоцна заклучно со 31 декември 2011. Како што реков, прерано е да се дискутира за кинеските двокатни градски автобуси, а и згора на тоа, оваа тема е за нископодните автобуси од украински ЛАЗ, исто како што и за двокатните градски автобуси од кинески Јутонг има посебна тема на форумов. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Милето од министер за транспорт и врски Јанакиески, во Јади Бурек на НАША ТВ кај Јанко Илковски изјави дека украинските автобуси се на хомологација кај некоја врвна и позната германска фирма по што, доколку автобусите добијат амин во секоја документација на истата таа германска фирма, во Скопје ќе пристигнеле дури во јануари 2011.
Причината поради која што автобусите не почнаа да стигнуваат во јуни, септември и ноември 2010, биле парламентарните избори во Украина, иако навистина не разбирам од каде сега политиката и бизнисот почнаа да одат заедно во пакет. Вака би испаднало дека автобусите не доцнат, туку со оглед на фактот дека биле испратени на хомологација кај таа германска фирма пред веќе 2 недели, всушност се се одвива според планираното по што, доколку се помине како што треба, автобусите би требало да пристигнат во Скопје во јануари 2011. |
||
![]() |
||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
|
Ако е така, автобусите ЌЕ доцнат. Прашањето е само дали ќе плаќаат пенали од ЛАЗ, или ќе бидат истолерирани (ако воопшто е можно да не се почитува договорот) во име на добрите македонско-украински односи. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 44> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |