build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Железници
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Железници (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2728293031 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Online Status: Offline
  Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #561 Posted: 19-Dec-2010 at 00:15
Originally posted by BOJAN

Originally posted by гитардемон

Сега и ти се зафркаваш, а? Да било еднаш воз без парно...

Друже, признавам дека секојдневно не се возам со воз, ниту еднаш неделно, но во текот на грејната сезона се возам десетина пати со воз на различни релации. До сега, во ниту еден случај не ми се случило да не парно во возовите, и тоа не само годинава, туку и изминатите години.

Можам да речам дека вагоните се прљави или дека се премалку на број во возот или дека каснат по малку, ама не сум имал никакви проблеми со греењето при патување со воз.

Ќе постирам уште еднаш тука, пошто истата тема е начната во 2 нишки..

Возовите се смрзнувачка. Ако тргне од Битола кон Скопје, тек во Велес е топло и обратно. Некој треба да им каже на железничарите дека возот треба да биде топол поставен на станица т.е. затоплен уште во депо. А не да му треба саат време во најдобар случај да се стопли. Од друга страна, веројатно пошто па им се брза да го затоплат, а тоа не им успева во пракса - факт, бар навреме, кога конечно ке затопли, ако затопли воопшто, е како во крематориум, не се диши, па и не ме чуди што си отворил прозор. Всушност може на човек дури да почне и да му се врти, особено при налудничаво возење од страна на машиновозачот, што попрво би рекол дека причина е неквалитетот на се` со предзнак МЖ.

И внимателно симнувајте се од возови особено nа раскопани плочки на станица/перони Скопје, луѓе се спрепнуваат и паѓаат, особено по темниците на пероните.

Ако чујам уште некој добар збор за МЖ..... Wallbash навистина ќе помислам дека не живееме во истата Македонија.

А ти друже што си среќен со парното, верувај ти се посреќило, кај мене е обратен случај, од 20 воза, 2 се погодиле топли. А за чистота не коментирам, тоа е испод секое можно ниво, прво една миризба те мава, па после се друго... У секој случај, нови модерни функционални вагони се неопходни итно!
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #562 Posted: 19-Dec-2010 at 02:24
Секој има различно искуство во патувањето со воз, во секој случај, се сложувам дека вагоните треба да бидат затоплени уште во депо односно пред тргнување на возот.

Јас се залагам да се дебатира за сите проблеми поврзани со железницата, но да не претеруваме во негативните критики, да ги преувеличуваме негативностите, и од исклучоци да создаваме предрасуди. Еве мене ми се случило во животот пет-шест пати возовите на МЖ да се расипат или да доцнат премногу, но споредено со бројот на патувања тоа навистина не е ниту 10%.
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #563 Posted: 19-Dec-2010 at 04:20
ти работиш во МЖ ? некој твој близок можда ? како е возможно да си толку субјективен?

па речиси нема воз да не доцни... не, не бесмислено е да се дебатира, да некого го убедуваш дека црното е црно.. вози се поинтензивно па ќе се увериш сам..

е да и читни статиите од весници у позадина по нишкиве.. ќе ти се разјасни..
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #564 Posted: 19-Dec-2010 at 11:43
Originally posted by NorthWind

ти работиш во МЖ ? некој твој близок можда ? како е возможно да си толку субјективен?па речиси нема воз да не доцни... не, не бесмислено е да се дебатира, да некого го убедуваш дека црното е црно.. вози се поинтензивно па ќе се увериш сам..е да и читни статиите од весници у позадина по нишкиве.. ќе ти се разјасни..

Одма да ти појаснам, не работам во МЖ, но затоа нема пруга и нема воз на кој-а не сум бил по стотина пати и во детали не сум ги забележал позитивните и негативните работи на НАШАВА железница која секако не е таа што сакаме да биде но неможно е да се отфрли и фактот дека во задниве неколку години нешто се придвишува (наврати се на нишките).

Но да кажеш дека нашите возови каснат, тогаш подалеку од МК верувам не си искочил. Те молам немој да ги земаш во обзир меѓународните возови кој заради нашите соседи знаат енормно да каснат.

За хигиента, да тука може дебело да се дискутира, но за мене пред се е одлика на нашата култура и вандализа на „особи“ кој својот негативен бес знаат да го искалат на нешто што ни припаѓа на сите а потоа да критикуваат и да негираат се и сешто.

А ослонувајќи се на весниците невероватно ми е дека сеуште има некој кој не ја разбрал нивната политика - сензација па тираж.

И на крај за греењето на вагоните на почетните станици, за жал тука ни фалат електрични парни генератори кој почетно би ги загреале вагоните, а дизелката (661) да работи во место мин. половина час израчунај-те колку нафта ќе потроши, но се надевам дека и тоа ќе се среди а со тек на време и ќе се набават вагони со електрично греење.

На оваја твоја забелешка не чекам одговор бидејќи нема што да ми се разјасни и како велиш,
- не бесмислено е да се дебатира.

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #565 Posted: 19-Dec-2010 at 12:32
Originally posted by Vladimir P

ти работиш во МЖ ? некој твој близок можда ? како е возможно да си толку субјективен?па речиси нема воз да не доцни... не, не бесмислено е да се дебатира, да некого го убедуваш дека црното е црно.. вози се поинтензивно па ќе се увериш сам..е да и читни статиите од весници у позадина по нишкиве.. ќе ти се разјасни..

Одма да ти појаснам, не работам во МЖ, но затоа нема пруга и нема воз на кој-а не сум бил по стотина пати и во детали не сум ги забележал позитивните и негативните работи на НАШАВА железница која секако не е таа што сакаме да биде но неможно е да се отфрли и фактот дека во задниве неколку години нешто се придвишува (наврати се на нишките).

Но да кажеш дека нашите возови каснат, тогаш подалеку од МК верувам не си искочил. Те молам немој да ги земаш во обзир меѓународните возови кој заради нашите соседи знаат енормно да каснат.

За хигиента, да тука може дебело да се дискутира, но за мене пред се е одлика на нашата култура и вандализа на „особи“ кој својот негативен бес знаат да го искалат на нешто што ни припаѓа на сите а потоа да критикуваат и да негираат се и сешто.

А ослонувајќи се на весниците невероватно ми е дека сеуште има некој кој не ја разбрал нивната политика - сензација па тираж.

И на крај за греењето на вагоните на почетните станици, за жал тука ни фалат електрични парни генератори кој почетно би ги загреале вагоните, а дизелката (661) да работи во место мин. половина час израчунај-те колку нафта ќе потроши, но се надевам дека и тоа ќе се среди а со тек на време и ќе се набават вагони со електрично греење.

На оваја твоја забелешка не чекам одговор бидејќи нема што да ми се разјасни и како велиш,

Друже, ни јас не работам во МЖ. Не се возам секојдневно со воз, но сметам дека се возам доволно за да ги коментирам работите. Работите не треба да се преувеличуваат ниту на позитивно, ниту на негативно.
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #566 Posted: 19-Dec-2010 at 16:34
Originally posted by Vladimir P

1. ДФГСДГСДФГСДФГСДФ
  2. Доцнењето на возовите билокаде во светов не е оправдание за да нашите доцнат (под претпоставка дека еве секаде доцнат и тоа многу како што велиш, а преферирам авиони, пред возови али отом потом)
  • воопшто, без оглед на времето на доцнење
  • особено доколку доцнењето е колку ефективното патување (при исклучено доцнење), што е случај кај нас - ова ли ќе го релативизираш и можеш да го оправдаш ?!?! Оди кажи им на патниците дека тоа е во ред!
2. Воз и од Депо знае да дојде нечист, смрден, без оглед дали некакво средство за дезинфекција се применувало при некакво чистење, или не било проветрено.
3. Точно новинарите знаат да забегаат во некои случаи али за оние статии полни со критки за патување со воз барем 90% е точно и сам сум го искусил!
4. За греењето, ич не ми е гајле што ви фали, јас го кажав проблемот и како и сите патници, не ме интересира оправдувањето.
5. Е не, ич нема што да ти се разјасни затоа што за заљубениците во возови воопшто не е битно дали возот е чист, затоплен, доцни, се расипува по пат и слично. Тоа е грижа на оние кои сакаат едно пристојно и ефикасно јавно транспортно средство и се соочуваат за неверојатни ситуации при користењето на истото, во државава.

Фала ти што ми објасни дека проблемите што ги наведов уствари се фатаморгана и се ирелевантни. Ах да, во целава ситуација заборавив да наведам за степен на интелигенција, култура, воспитание на буквално сите вработени во МЖ. Не за џабе и самите велат дека најголемиот џган е примен таму. И ДА КОРУПЦИЈАТА СЕУШТЕ Е АКТИВНА !!! Затоа веќе имам претходно пишувано, Н Е С А К А М   Д А   М И   Б А Р А    П А Р И    З А    К А Ф Е    И Л И    С О К Ч Е  , С А К А М    Д А   С И   К У П А М    К А Р Т А (АКО ШАЛТЕРОТ НЕ РАБОТИ). Bash

Edited by pbanks - 19-Dec-2010 at 19:05
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #567 Posted: 19-Dec-2010 at 16:48
Originally posted by BOJAN

Друже, ни јас не работам во МЖ. Не се возам секојдневно со воз, но сметам дека се возам доволно за да ги коментирам работите. Работите не треба да се преувеличуваат ниту на позитивно, ниту на негативно.

јас пак ќе ти кажам - не се возиш доволно за да даваш релевантна оценка, а бараш да наводно не се преувеличува. Ова не е преувеличување, возењето со воз е катастрофа !!!  пробај да поставиш систем на возење во период од месец дена, стави се во улога на некои кои патуваат на работа или факултет и треба во текот на денот 2 пати да патувааат со воз. Дали ти на пр. толку патуваш ?!?! Дали искуствата на некој кој толку често патува со воз се помалку веродостојни од твоите !??!?!
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #568 Posted: 19-Dec-2010 at 17:04
Друже нема потреба од големи букви и милијарда извичници и прашалници. По еден интерпункциски знак се користи во нашиот јазик.

Е сега кога го намали тонот, морам да се вклучам и јас. Никој не го омаловажува твоето мислење, впрочем јас повеќе се идентификувам со твоите искуства, бидејќи и јас немам баш најдобро мислење за МЖ, но јасно е дека и Владимир и Бојан имаат што да кажат. Ако ништо друго, тие се вљубеници во железницата па веројатно виделе повеќе од тебе и од мене, и имаат со што да споредат (ако не си видел по нишките, види каде сè биле со воз).

Значи малку понизок тон, сепак зборуваш со постари од тебе луѓе.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
NorthWind View Drop Down
Infraction Group
Infraction Group

Quote NorthWind Quote  Post ReplyReply #569 Posted: 19-Dec-2010 at 17:22
јас зборам од практичен аспект кој пак е најбитниот во случајов. Возовиве не постојат за вљубениците во возовите, туку од практичен транспортен аспект. Значи вљубенициве се секундарна ствар, башка ирационална ствар и сега тие влегуваат у подрачје на практичност, трудејќи се да си ја оправдаат својата љубов како пак некој директно да им ја засегна. Никого не обивинив зашто сака возови или веќе што се сака у врска со нив. Обвинувам несериозен однос кон многу битен и значаен транспорт. Јас мразам возови токму заради примерот со МЖ. Како што кажав, не само материјалниот аспект на МЖ туку и понашањето е капак на целиов проблем.

незнам што повише да кажам за да бидам разбран, а некој да не се инати и да не се нафрла со несоодветни реплики.

Гитар случајно ја приметив дискусијата и не ми се веруваше кога видов каква реплика ти доби на твој коментар за лошото функционирање на возовиве. демек нема везе што се распаѓа, седи гледај и уживај.... воз ахххх прекрасно...
Puke

А за Владимир специјално за тебе ќе ти постирам фотка од воз во ТОКИО, само да ја најдам по фолдериве, од отворено шише со вода ставено на прозор во воз во движење, не 50 км на час него 300, да видиш како не мрднува.. е на такви возови и јас сум љубител... Скопје- Битола, пола саат Smile

Edited by NorthWind - 19-Dec-2010 at 17:26
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #570 Posted: 19-Dec-2010 at 19:06
Домашно воспитание очигледно не е нешто што се стекнува на форум, ниту после 3-4 банови...

Back to Top
BullDoG View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote BullDoG Quote  Post ReplyReply #571 Posted: 20-Dec-2010 at 00:30
Drugar treba malce da se zasramis po ovie odgovori od ovaa burna diskusija i pred se, da se izvinis.Iako jas sum clen na ovoj forum za mnogu kratok period sepak mislam deka zboruvas so eden fin i mnogu intelegenten covek koj mozebi e i najstar clen megu nas.
Back to Top
Goce View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Goce Quote  Post ReplyReply #572 Posted: 20-Dec-2010 at 19:20
Prijatele treba tebe da ti bide sram stom zboruvas vakvi raboti i gi vrejgas lujgeto kako Vladimir.Nego ti treba da mu se poklonuvas bidejki toj ima tolku reportazi napraveno tolku sliki postirano objavi.Objasneti site prasajna koi podetalno go interesarele nekogo zemi gi za primer site sliki videa,web sajt specijalno napraven za mz,tolku informacii objaveno i ti uste se pravis povisoko od nego.Ti ne si kompetenten da se raspravs so nego i so site drugi na ovoj forum,i go nemas istoto znaejne so drugite na ovoj forum!
Back to Top
Goce View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Goce Quote  Post ReplyReply #573 Posted: 20-Dec-2010 at 19:21
I mu dolzis izvinuvajne na Vladimir!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #574 Posted: 20-Dec-2010 at 19:28
OK момци, NorthWind е баниран уште вчера после испадов, да го затвориме случајов
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #575 Posted: 21-Dec-2010 at 01:06

Gi citam postovite i so zalenje moram da konstatiram deka banot ne stoi, ne neveruvam deka ima osnova za ban vo ovoj slucaj.

Northwind i Vladimir imaat sosema poinakvo gledanje na zeleznicite koe do toj stepen se razlikuva da tie dvajca nikako nemozat da najdat dopirni tocki vo svoite pogledi i razmisluvanja.

I dvajcata se vo pravo ako se prasuvam jas i mislam deka sekoj forum zasluzuva diskusii od ovoj tip; dokolku tie ne postojat togas nesto nestima so istiot (se secavate na ednoumieto!?)

Trgnete mu go banot na covekot, se sto ima kazano e mnogu blisku do realnosta...

Edited by mon - 21-Dec-2010 at 01:09
Železničko modelarstvo:
MK: http://outmacedonia.blogspot.se
https://www.facebook.com/groups/1683232238510889/

exYU: http://malezeljeznice.net
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #576 Posted: 21-Dec-2010 at 01:35
Mon, погледни го постот на NorthWind, ќе видиш дека е изедитиран од модератор, односно прочистен од оние апла проблематични делови. А на NorthWind и не му беше прв пат туку 1001-ви пат... Банот апсолутно стои и мислам тешко дека можеше да биде повеќе заслужен.

Ајде да се вратиме на тема железница

Edited by Cloverstack - 21-Dec-2010 at 01:37
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #577 Posted: 21-Dec-2010 at 02:40

Originally posted by mon

Pa zar ne e logicno da ima parno vo zimno i studeno vreme!?

Друже, од муабетов изгледа како да не знаеш многу за МЖ Па нели многу локомотиви немаат парни генератори, и многу често возот Битола-Скопје нема ни абер од парно. Прашував дали патниците кои ќе плаќаат 515 денари за билет ќе имаат привилегија секогаш да имаат парно. Верувам знаеше дека често возовите немаат парно?
Prijatele, koga jas se vozev so vozovite niz MKD vo istite sekogas imase parno greenje vo zimskite denovi.
A koi se toa "mnogute" lokomotivi koi nemaat parno greenje koi gi spomnuvas?
Dali mislis na manevarkite 642/643 ili na d661 i e441/641?
Kolku sto znam PE ne go vlecat manevarkite, znaci bi trebalo da ima parno zatopluvanje
od lokomotiva ili ?
Železničko modelarstvo:

Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #578 Posted: 21-Dec-2010 at 02:45

Па за дизелките 661 конкретно станува збор. Некои немаат парни генератори, како што сме регистрирале на форумов.

А не памтам да сме регистрирале маневарки да влечеле композиција (освен за ранжирање, секако) на форумов.

P.S. Тоа дека не знаеш за МЖ беше зафрканција, да не се лутиш. Испадна на крајот дека никому му се нема погодено воз без парно, освен мене и на моите другари.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #579 Posted: 21-Dec-2010 at 02:46
Originally posted by Cloverstack

Mon, погледни го постот на NorthWind, ќе видиш дека е изедитиран од модератор, односно прочистен од оние апла проблематични делови. А на NorthWind и не му беше прв пат туку 1001-ви пат... Банот апсолутно стои и мислам тешко дека можеше да биде повеќе заслужен.

Ајде да се вратиме на тема железница
Cloverstack, neznaev deka tekstovite mu se "procedeni".
Dokolku ima navreduvano nekogo (pogotovo Vladimir) togas jas ja povlekuvam "odbranata"
i go poddrzuvam banot.

Po se izgleda na NorthWind mu nedostasuva kultura na komunikacija sto e golema steta - negovoto izlaganje okolu voznite karakteristiki i efikasnosta na MZ e mnogu realno a i mi se dopadja negovata vizija za toa kakva treba da bide edna moderna zeleznica vo MKD.

Nie koi sme ljubiteli na zeleznicata sekogas ce najdeme nacin da se "nasladime" medjutoa na eden prakticen patnik sekogas ce mu treba brzo, udobno, sigurno i tocno prevozno sredstvo.
Dokolku MZ postignat nekoi od ovie kriteriumi siguren sum deka toa dobro ce im se vrati na finansijski plan, so dobivanje na povece patnici.

Edited by mon - 21-Dec-2010 at 02:47
Železničko modelarstvo:

Back to Top
mon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mon Quote  Post ReplyReply #580 Posted: 21-Dec-2010 at 03:00

Па за дизелките 661 конкретно станува збор. Некои немаат парни генератори, како што сме регистрирале на форумов.

d661 bez generator se koristat za vleca na tovarni kompozicii i navistina treba "luda glava" za da izdade nalog za vleca na patnicka kompozicija so vakva lokomotiva vo zimno vreme.Ohno

А не памтам да сме регистрирале маневарки да влечеле композиција (освен за ранжирање, секако) на форумов.

Mozebi nemame registrirano medjutoa jas imam videno taka da sigurno ne se lazam. Smile

P.S. Тоа дека не знаеш за МЖ беше зафрканција, да не се лутиш. Испадна на крајот дека никому му се нема погодено воз без парно, освен мене и на моите другари.

Sledniot pat proverete dali parnoto vo vaseto kupe e vkluceno ili iskluceno. Dokolku e vkluceno a ne zatopluva, togas smenete kupe. Ako i vo toa kupe ne zatopluva togas smenete vagon.
Dokolku i toa ne pomogne, togas drmnete dve-tri domasna prepecena, sigurno ce pomogne! LOL

Edited by mon - 21-Dec-2010 at 03:08
Železničko modelarstvo:

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2728293031 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.975 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.