![]() |
![]() |
![]() |
Google Earth (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 25> |
Author | ||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
ААаааааа. Ок. Заебанција беше. Иако вистина беше возбудливо кога процитав дека има нова снимка, а после кога проверив останав онака WOW... Нема проблем, посочив и тогаш на некои објекти, А сега ќе посочам и на булевар Србија. Па таа е скоро готова, со се оној дел кај цементарница... Треба да се оди на сликање
![]() |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Многу ми се допаѓа новава снимка. Пред се' поради тоа што конечно ДИРЕКТНО можеме да видиме некои работи што многумина сакаат да ги скријат (владини, приватни, сеедно), а и самата снимка е особено убава.
|
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Одлично
![]() |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
За Прага по „дифолт“ навистина е од 2004, ама се работи за авионски ортофото снимки, со неспоредливо подобар квалитет отколку сателитските снимки, како што е за Скопје. Така да не ме чуди преференцата на постара, ама далеку поквалитетна снимка. Плус тоа за Прага сепак има повеќе понови од 2004 сателитски снимки кои може да се изберат со слајдерот, а за делови на градот има и понови авионски снимки.
|
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Добро од 2004?? Ништо сработено од тогаш не може да се види ме чуди како воопшто не менуваат. Воопшто ми нема логика дали е авионска или сателитска битни се и временските услови сателитските снимки се одлични во одлични услови.
|
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Па спомнав, Прага има понови од 2004 сателитски снимки кои може лесно да се изберат и менуваат со "historical imagery" слајдерот, а за делови на градот има и понови авионски снимки. Онаа од 2004 се отвара по дифолт ваљда затоа што е најквалитетна и комплетна. А разликата помеѓу авионските и сателитските снимки е огромна, неспоредлива. Обиди се најди идеална сателитска снимка и спореди ја со ова: 37°25'19.02"N 122° 5'2.94"W |
||
![]() |
||
Danielbtmk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 693 |
![]() ![]() |
|
До кога ќе се пишуваат вакви ''паметни'' работи ???!!!!
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Момците од гугл се луди
![]() Не знам кога почнале со праксата, ама гледам со историските снимки е отидено прилично наназад во историјата. За Linwood, Ontario може да се гледаат авионски снимки и од 1930 година! ![]() Засега по обичај со покривање предничи Северна Америка, но има интересни работи и во „западна“ Европа. Погледнете го на пример Берлин 1943, се гледаат цели разрушени и опожарени квартови. Се надевам дека и за нашите простори има добро архивирани материјали кои во не така далечна иднина ќе го најдат патот до гугл земја. ![]() |
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
ЛЕЛЕ ова го Немам ВИДЕНО!!! Сите села лично ги средував и уредував, ама кога гледав преводи од овој тип и типот Долно Оризари (Down Orizari)... почнав да ![]() Го средив ова. Позз |
||
![]() |
||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
|
http://maps.ovi.com/3d/ konkurent na google earth .. zasega ima samo nekolku gradovi vo 3d .... alal da im e za terenot koj e daleku poprezizen od na google
|
||
![]() |
||
micko_v ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jun-2009 Location: Firenze, Italia Online Status: Offline Posts: 123 |
![]() ![]() |
|
Не би рекол дека резолуцијата е подобра, барем не за Скопје. Инаку гледам GoogleEarth ставиле нови фотки од Ск, од пред некој месец...
|
||
![]() |
||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
|
za 3d-to mi bese muabeto na nekolkute gradovi
|
||
![]() |
||
Danielbtmk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 693 |
![]() ![]() |
|
Ова ми остави впечаток.. Инаку ова е во Битола, и вистинските имиња им се "Недопирливи" и "Областа"
![]() ![]() |
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
Сменети се на гоогле мапс, на рт-от чекаат апдејт.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Како може да се смени име на село во Македонија кое е сосема погрешно напишано ??
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Никој не знај??
![]() |
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
1. www.google.com/mapmaker (мора да се логираш)
2. Впиши го името на местото во полето за пребарување. 3. Откако ќе се појави во левото мени, ќе забележиш линк „edit“ клик на него па потоа „edit this place“. 4. Внеси го точното име на местото во формата под полето „name“. Во истата форма подолу лоцирај го полето „reason for editing“ и избери „correcting poor data“. Препорачливо е да оставиш коментар во полето „comments to the edit reviewer“ со кој ќе објасниш зошто ја вршиш исправката. Најдобро е да вметнеш и линк од некоја веб страна на која што се гледа точното име на местото. |
||
![]() |
||
Sashko ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 41 |
![]() ![]() |
|
Знае ли некој на кој начин функционира тоа да имињата на државите и на населените места во светот бидат испишани на својот мајчин јазик. Бев зачуден во Грција, кога отворив, а сите населени места и држави беа испишаани на Грчки. Истото ми се случи и во Србија, беа испишани на Српски...Пробав да направам измени во регион и јазик на мојот компјутер и се чини дека Google Earth ги прати тие измени и според тие измени се менува целиот во зависност од одбраниот регион и јазик...Дали е ова можно некако да се примени и во Македонија, односно, имињата на државите и населените места во светот да бидат испишани на кирилица и на Македонски јазик ???
|
||
![]() |
||
Macedonicus ![]() Senior Member ![]() ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 29-May-2011 Location: Czech Republic Online Status: Offline Posts: 398 |
![]() ![]() |
|
До Google Earth e, има опција да одбереш јазик во опции. Македонскиот мислам дека сеуште го нема |
||
ಠ_ಠ
|
||
![]() |
||
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
|
Извесно време на гугл земја македонија е поделена на општини(конечно). Но границите се тотално изместени. Најлесно се гледа во скопје (бар за мене). Знае ли некој зошто ова сеуште не се менува? Дали е реагирано? |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 25> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |