build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2122232425 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #441 Posted: 11-Mar-2011 at 17:49
Јас колку што знам 1,61:1 или нешто слично беше таа природна пропорција што се сретнува на многу места и низ природата и низ просторот и се практикува во урбанизмот. Висината на околните згради е за овој однос повисока од ширината на улицата. Е сега прашање е прво што мораме да го расчистиме дали таа фонтана е споменик или е објект. Зашто ако е споменик ќе беше многу помала и ќе беше само некоја опрема повеќе во просторот. А пошто е централно поставено и е сутина на плоштадот неможе да биде обично парче опрема туку е веќе објект и според ширината на околните пешачки коридори (споменикот го дели плоштадот на два такви) толку и ќе биде висината. Така да воопшто и не е пречка да оваа фонтана биде толкава, тоа што ви изледа голема и ве боде е само поради тоа што не сте навикнати на неа. Човек што не бил во Скопје и ќе дојде и ќе ја види фонтана не знаејќи дека прдходно тука немало ништо, нма да му изгледа така неприродно голема. Ако беше стварно огромна ќе биде боцка за секој што ќе ја види без разлика од каде и дали прдходно го осетил просторот пред да се направи. Така да освен што сте навикнати на празното па сега секој апромена ве иритира, не може да се лоцира друг сериозне повод зашто толку остро би се реагирало па сега да бараме која е таа нормално висина. Таа што е сега, таа е нормална.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #442 Posted: 11-Mar-2011 at 17:50
Гитар ова нула е само празна фразеологија што ја компромитира сериозната дискусија. Не нуди никаков аргумент само веење знаме долично за партиски митинг. Толку за тоа.
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #443 Posted: 11-Mar-2011 at 21:54
Добро објаснето лсл. Единствено чуден во висина споменик ми е оној на Мисирков на плоштад Пела. Но и за него не сум имал никогаш замерки бидејќи е паметник на еден наш познат деец.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #444 Posted: 12-Mar-2011 at 03:05
не проблем само висината, туку општо целиот габарит, димензиите на споменикот, фонтаната и неговиот постамент
многу подобра опција е фонтаната да зафаќаше простор голем колку претходниот круг таму, постаментот да беше најмногу пола од висината на овој, додека за димензиите на самата скулптура не би коментирал бидејќи не добивме официјални бројќи, но сепак според представите кои отприлика ги добивме, немам замерки за тоа
со вакви димензии споменикот немаше да изгуби ни на големина, ни на значење, напротив, ќе беше видлив и од далечина и од блиску од плоштадот, немаше ни да му смета на самиот плоштад
исто така, заборавив да напоменам дека ширината на плочата врз која ќе стои споменикот, не одговара на таков тип на постамент и на неговата висина, како што кажа некој претходно, добиваме само печурка (и сами приметете ги примерите кои ги наведовте и воочете разлика во ефектот кај нив и нашиот споменик)

друго нешто што ми смета кај спомеников е неговата близина со другите споменици, но тоа е веќе дискусија за општо

Edited by zabegan - 12-Mar-2011 at 03:10
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #445 Posted: 12-Mar-2011 at 05:51
Незнам дали овој споменик може да се смета или имало намера да биде така но еве и претпоставка повеќе. Всушност се довибаат два различни објекта од два различни аспекта. Од далеку кога објектот е во централно вниманеи набљудуван од далеку е споменик односно тоа упаѓа. Од камени, од кај собрание, од кај максим горки, од кај трговски од улица Македонија од кај кеј, набљудувано од ти страни. Но кога се проаѓа по плоштад споменикот е вон перспектива и фонтаната е таа што одвлекува внимание. На блиски радиуси објектот е фонтана, а се оддалечиш од него станува споменик. скопје добива две обележја на исти простор. Ова е уште една работа што треба да се земе во предвид.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #446 Posted: 12-Mar-2011 at 15:05
А знае некој на каде ќе гледа коњаникот? (И од која страна ќе доаѓаме очи в очи со енормниот алат и ташаците на Букефал?)

Или да го преформулирам, накај кои душмани ќе гледа, т.е. кому ќе сее страв? (сарказам)
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #447 Posted: 12-Mar-2011 at 15:21
Previous
Коментариве и прашањава ти се кои од кои по цинични и нафурани до крај и бидејќи е проѕирно намерното исмејување, според мене не се ни вредни за повратни коментари и одговори.

"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #448 Posted: 12-Mar-2011 at 15:43
Ќе се најде некој друг да одговори де. Фала ти сепак.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #449 Posted: 12-Mar-2011 at 15:48
Originally posted by StreetStruck

........... не се ни вредни за повратни коментари и одговори.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #450 Posted: 12-Mar-2011 at 15:53
Абе добро, не се сите индоктринирани, ќе се најде некој да одговори. Си чекам јас на чесен одговор.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #451 Posted: 12-Mar-2011 at 16:31
Според визуалициите, мене ми се чини накај ЕВН, но мислам дека најдобро би било да биде поставен дијагонално, накај Сити Галери.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #452 Posted: 12-Mar-2011 at 16:37
Фала ти друже. Јас мислев дека ќе гледа кон Камен Мост, но уште не сум сигурен. Сепак ако се гради црква (што изгледа неверојатно), а споменикот гледа кон ЕВН, ќе се затвори челниот поглед кон него. Ако го свртат така, барем значи дека ќе нема црква.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #453 Posted: 12-Mar-2011 at 16:43
Нема логика да гледа на било која друга страна освен кон камени. Натака е плоштадот, натака ќе се сврти. А и на клиповите натака беше свртен колку што се сеќаам од тие првите клипови што излегоа.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #454 Posted: 12-Mar-2011 at 16:56
Originally posted by lslcrew

Незнам дали овој споменик може да се смета или имало намера да биде така но еве и претпоставка повеќе. Всушност се довибаат два различни објекта од два различни аспекта. Од далеку кога објектот е во централно вниманеи набљудуван од далеку е споменик односно тоа упаѓа. Од камени, од кај собрание, од кај максим горки, од кај трговски од улица Македонија од кај кеј, набљудувано од ти страни. Но кога се проаѓа по плоштад споменикот е вон перспектива и фонтаната е таа што одвлекува внимание. На блиски радиуси објектот е фонтана, а се оддалечиш од него станува споменик. скопје добива две обележја на исти простор. Ова е уште една работа што треба да се земе во предвид.
што знам, ова на мене ми звучи нелогично, доколку фонтаната и споменикот не се предвидени да се гледаат како целина, тогаш зошто воопшто се ставаат во една целина?
и значи спомеников е споменик само ако го гледаш од далеку испаѓа на крај? тоа значи и спомеников дека воопшто не е споменик, туку служи за украс и е крајно несериозен
и далеку од тоа дека споменикот може да се гледа и од камени мост, баш кога би го гледал од таа страна на мене најлошо ми изгледа, се меша со Ристиќева во позадина и си сметаат еден на друг, нити постои фокус на споменикот, бидејќи е попречен од Ристиќева, нити пак можно е да се фокусираш на Ристиќева, чија контура е тешко видлива поради споменикот
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #455 Posted: 12-Mar-2011 at 17:04
Мислам дека и на клипот се гледа дека е свртен кон Исток (правецот на неговите освојувања).

Значи, не накај Камен Мост, и не накај грците.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #456 Posted: 12-Mar-2011 at 17:51
na spomenikov se raboti ubrzano...

Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #457 Posted: 12-Mar-2011 at 19:04
Spored mene nema da go postavat pred sudot vo Hag da donese odluka vo vrska so tuzbata na Makedonija protiv Grcija. Istoto se slucuva i so spomenikot na Filip vtori vo Bitola. Iako toj spomenik spored mediumite e gotov se ceka pogoden moment za da se postavi a toj pogoden moment e Oktomvi ili Noemvri posle sudskata odluka.
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #458 Posted: 12-Mar-2011 at 19:15

Точно, ама мислам дека и после одлуката ќе има тактизирање, освен ако има негативен исход па да се иде одма на поставување. А тоа со црквата стварно не ми е јасно, ако се изгради ќе се затвори погледот низ портата кон споменикот. Без разлика на каде и да е свртен, ако се гледа, ќе се добие добар ефект при влез на плоштадот.
Back to Top
Дарко View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Дарко Quote  Post ReplyReply #459 Posted: 12-Mar-2011 at 21:50
Не знам зошто мислите дека ќе нема црква на плоштадот....ако се договорат владеечките партии ќе има се што се планираше со Скопје 2014....а заборавате дека ќе се прави плоштад кај Стара Чаршија на кој може да се направи нешто што ќе ги задоволи верниците со муслиманска вероисповед во Македонија...се се може кога се сака
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #460 Posted: 12-Mar-2011 at 21:58
Натиго дајмиго со цркви и џамии. Што друго да се очекува од народов...

Edited by гитардемон - 12-Mar-2011 at 23:07
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2122232425 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.900 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.