build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Деловен објект на местото на старата Народна банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2425262728 41>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
0 [0.00%]
1 [2.22%]
2 [4.44%]
1 [2.22%]
5 [11.11%]
6 [13.33%]
6 [13.33%]
4 [8.89%]
8 [17.78%]
12 [26.67%]
You can not vote in this poll
Total votes: 45   Average: 3.47

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #501 Posted: 02-Feb-2011 at 18:03
na vizuelizacijata sk2014 izgleda mnogu pomal pa barem -2 kata sigurno, i mene taka i poveke mi se sviga bidejki i ostanatite objekti se vo ista visina

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iybmt-iLysU#t=89s
Back to Top
OKA View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OKA Quote  Post ReplyReply #502 Posted: 15-Feb-2011 at 14:28
На Форумов често има полемика за објектов во стилот ”абеовамногувискоиспадна”.
Висината до слемето од зградата на некогашна Народна банка била 27 метра. Ова што сега се гради е во тој ранг. Градежната интенција во метрополите е повисоко, како реплика на високата цена на теренот.

Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #503 Posted: 16-Feb-2011 at 17:10
за тоа колку точно била висока банката не би полемизирал, бидејќи немам податоци за тоа, но од фотографии може да се забележи дека поранешната банка била точно во висинска линија со соседниот метропол, а некој метар додавало само тоа зданието во предниот дел како кула што е
овој објект е повисок за некои два три спрат, плус додатната конструкција во предниот дел, што е многу
а тоа дека градежната интенција била да се оди нагоре, не држи вода, бидејќи тука се работи за друго, а не за Њу јорк или некој пренаселен азиски град...
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #504 Posted: 16-Feb-2011 at 21:56
Mислам дека Народната банка требаше да си го задржи својот поранешен изглед од старо Скопје или нешто слично на тоа, во тој стил. Не дека сум поддржувач на класичната архитекутра, барок итн. но сепак штом целиот плоштад се гради во тој стил и сите фасади ќе бидат такви не ми е јасно зошто па сега зградава би штрчела сама ?

Edited by HugoGoulding - 16-Feb-2011 at 21:59
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #505 Posted: 17-Feb-2011 at 02:36
e samo risticeva e vo nekoj od neo- stilovite .. pola plostad ne e dovrsen plus
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #506 Posted: 17-Feb-2011 at 13:24
@Hugo- мене воопшто не ми пречи контраст, секако ако е изведена убаво. Заедно со филхармонијата и Сан Марко, како нови објекти на плоштадот ќе бидат добар контраст за другите застапени стилови. Мислам дека и Обвинителството можеше да се изведе модерно. Како што имавме и рендер за него.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #507 Posted: 18-Feb-2011 at 12:09
Значи новинариве се цепки. Насловот вика нема абер, а во текстот се објаснува дека процедурата е при крај и дека треба наскоро да почне да се гради

Нема абер од подземната сообраќајница на кејот „13 Ноември“

Александар Ивановски, управител на фирмата „Дивелоп груп“, вели дека е подготвен да ја гради, но проектот за улицата бил на одобрување во Општина Центар

Подземната пристапна сообраќајница, која требаше најдоцна до крајот на 2010 година да биде пуштена во сообраќај под кејот „13 Ноември“ до плоштадот Македонија, с` уште не почнала ни да се гради.

Пред околу три години инвеститорите на објектот Народна банка, кој се гради на градскиот плоштад, „Дивелоп груп“ и „Латис“, како еден од условите за градба на објектот имаа задолжение да ја изградат и оваа подземна сообраќајница.

Станува збор за подземна сообраќајница долга околу 350 метри и широка околу шест метри. Но, до денеска од сообраќајницата нема ни траг, не е ископан ниту еден сантиметар, а возилата и градежната механизација, кои работат на градилиштето на Народна банка, с` уште возат по шеталиштето и покрај кафулињата на Кејот.

Александар Ивановски, управител на фирмата „Дивелоп груп“, вели дека тој е подготвен да ја гради, но проектот за улицата бил на одобрување во Општина Центар.

- Рокот за изградба на улицата беше 2010 година, но во меѓувреме се смени и детаљниот урбанистички план. Процедурата за градба е почната, но ние сме само инвеститори, а Општина Центар си прави проект за таа сообраќајница. Сега се чека на одобрението за градба во Општината - вели Ивановски.

Но, пред три години кога почна градбата на објектот Народна банка Ивановски ветуваше дека подземната сообраќајница ќе почнат да ја градат штом објектот ќе се дигне над површината на земјата и дека проектот за сообраќајницата се работи и е на ревизија во Белград бидејќи кај нас за тоа немало стручни лица. На овие изјави реагираа дел од советниците од Општина Центар кои тврдат дека во Македонија постојат и повеќе од стручни архитекти за изработка на такви проекти.

Од Општина Центар велат дека проектите се изготвени и почнува постапка за издавање одобрение за градење на улицата.

- За сите подетаљни и комплетни информации јавноста ќе биде навремено информирана следниве денови - велат од кабинетот на градоначалникот Владимир Тодоровиќ.

Според инвеститорите, објектот Народна банка и сообраќајницата ќе чинат 10 милиони евра.

Советниците од СДСМ во Општина Центар велат дека оваа подземна сообраќајница, според новите измени и дополнувања на ДУП за Малиот ринг, ќе биде пристапна само за новоизградениот објект на Народна банка, но според Генералниот урбанистички план и според ДУП од пред три години, таа требаше да води под плоштадот Македонија, каде што се планира изградба на подземен паркинг кој треба да излезе кај „Тифани“ и да се спои со булеварот Партизански одреди.

- Според новите измени на овој ДУП, паралелно со оваа сообраќајница се предвидува уште една, која треба да минува точно низ темелите на новата деловната зграда која се наоѓа на аголот на градскиот плоштад, на кејот „13 Ноември“, на местото на некогашна Народна банка. Залудно реагиравме на седниците на Советот на Општина Центар дека новиот детален урбанистички план го урива генералниот, што е невозможно ниту правно ниту на терен. Еден куп објекти се предвидени над подземните сообраќајници, велат советниците од СДСМ.

Инвеститорот Ивановски најавуваше дека очекува оти до март годинава објектот ќе биде изграден до фаза на карабина.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=0FABC3AA052E92418484A4185647D1DE

Edited by Djole88 - 18-Feb-2011 at 12:10
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #508 Posted: 18-Feb-2011 at 13:29
Originally posted by FoSsiL

@Hugo- мене воопшто не ми пречи контраст, секако ако е изведена убаво. Заедно со филхармонијата и Сан Марко, како нови објекти на плоштадот ќе бидат добар контраст за другите застапени стилови. Мислам дека и Обвинителството можеше да се изведе модерно. Како што имавме и рендер за него.

koga sme veke na temava, mislam deka san marko mnogu poubavo ke se vklopi vo barokni zdanija, odkolku ako nekoj "proba" da se vklopi so nekoe kvazi moderno resenie vo taa arhitektura.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #509 Posted: 18-Mar-2011 at 02:56
Сан Марко 100 пати подобро ќе изгледаше на плоштадот одколку ова, мене воопшто не ми се допаѓа зградава надворешно... Confused
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #510 Posted: 18-Mar-2011 at 04:02
Jas ocekuvam deka ke se ide na nekoe drugo reshenie za fasada. objektov e sopstvenost na lice od biznis zaednicata shto e bliska do vladsata, taka da ne gledam deka neshto bi pretstavuvalo problem da ide na barokna fasada koga vekje prifatil obvrska za drugi barokni zgradi. Normalno vo takivi odnosi, ne bi me chudelo. Duri i da se ide na najavenoto moderno reshenie, ne e sigurno deka ke bide toa shto e pretstavenoto. ke bide nekoe drugo moderno.kako i da e, ova shto go znaeme sega sega mi e malku verojatno.

Edited by lslcrew - 18-Mar-2011 at 04:03
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #511 Posted: 19-Mar-2011 at 16:37
Се надевам дека ќе ја сменат затоа што објектов е на плоштад и заслужува да биде нешто 100пати поубаво од ова, без разлика бил модерен или класичен.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #512 Posted: 20-Mar-2011 at 00:46
И мене тоа ми се мота во паметот дека има шанси да ја сменат фасадата , и од почеток бев за темелна реставрација на Народна Банка .
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #513 Posted: 20-Mar-2011 at 01:23
uste ko Jugobanka ako ja naprat fasadata svrsivme rabota Ohno
Back to Top
Macedonian View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Macedonian Quote  Post ReplyReply #514 Posted: 21-Mar-2011 at 16:49
Само една слика...

МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата кога зурла ќе ти го раскине срцето.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #515 Posted: 21-Mar-2011 at 19:22
Значи сепак ќе биде челик и стакло ...
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #516 Posted: 21-Mar-2011 at 22:59
Originally posted by lslcrew

Jas ocekuvam deka ke se ide na nekoe drugo reshenie za fasada. objektov e sopstvenost na lice od biznis zaednicata shto e bliska do vladsata, taka da ne gledam deka neshto bi pretstavuvalo problem da ide na barokna fasada koga vekje prifatil obvrska za drugi barokni zgradi. Normalno vo takivi odnosi, ne bi me chudelo. Duri i da se ide na najavenoto moderno reshenie, ne e sigurno deka ke bide toa shto e pretstavenoto. ke bide nekoe drugo moderno.kako i da e, ova shto go znaeme sega sega mi e malku verojatno.

Само ќе кажам дека вакви постови ме тргаат од форумов...само продолжете си во овој фазон
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #517 Posted: 21-Mar-2011 at 23:11
Па јас во постот ниту се заложив дека тека треба да биде, ниту реков па дека имам информација дека така ќе биде. Само се обидов да дадам претпоставки како претпоставувам дека може да биде. Јасно пишува, истото лице има прифатено како обавеза барокна фасада за други објекти кои треба да и гради низ Скопје и се обидувам да откријам што е со застојот. Тебе те нервира општата ситуација со која не се согласуваш и сега дури и кога ќе ја констатира некој ти изгледа како да го пишал постот некој од гарнитурите а не форумаш. Повторно ќе кажам, ниту сум рекол дека така треба да биде ниту имам информаија дека така ќе биде, само давам логични претпоставки.

Edited by lslcrew - 21-Mar-2011 at 23:12
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #518 Posted: 22-Mar-2011 at 02:19
Originally posted by leonid23

Значи сепак ќе биде челик и стакло ...

Question

Освен скелињата, друг метал не гледам...
Back to Top
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #519 Posted: 24-Mar-2011 at 18:19

Од денес:

Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #520 Posted: 24-Mar-2011 at 23:08

Добро се сеќавам на едни написи кој беа дадени за весниците, а изјава на некој од инвеститорите, дека, подземната улица ќе почне да се гради кога ќе завршат со карабината. Ако уште е тоа веродостојно, тие одамна требаа да ја започнат подземната сообраќајница.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2425262728 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.633 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.