![]() |
![]() |
![]() |
Обнова на Офицерскиот дом |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 28> |
Author | |||||||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
||||||
kolku so pocna da se gradi Merriott tolku i ovie
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
||||||
da , smesani se brojkite na parcelite .... ne mi e jasno i mene dali fizicki ke se spojat Oficerskiot i hotelot ??!! dali mozebi na nivo na kat ke ima povzuvanje kako kaj muzejot na Evreite ili ne |
|||||||
![]() |
|||||||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||||||
Уф, тоа би изгледало навистина лошо за објекти со неокласицистичен стил да се спојуваат на таков модерен начин... Но... Скопско и се е можно ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
||||||
Луѓе во визуелизацијата убаво се гледа дека нема никакво спојување измеѓу хотелот и официрски ...
мора ли пак да се спојат за да функционираат како едно тело ? Секако дека не ! |
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
Отворете го мал ринг планот и се решава оваа забуна. прелазот има висинка кота од само пет метри. Така да тоа е за гаражите и само во приземјето.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
![]() Напротив, гледајќи го новиот предлог ДУП, мене забуната ми се продлабочува... Како тоа „само“ пет метри? Што ли е измислено сега? Каква ли ќе биде таа спојка, на што ли ќе личи сето тоа? Туку ај нема врска, мислам ионака веќе го прежаливме „Мал Ринг“. @ leonid Остај ја визуелизацијата, таа не е никаков официјален документ, таа е обичен Пи-Ар. Ѕирни го ДУП-ов, само тој е релевантен. ![]() Edited by Cloverstack - 17-Mar-2011 at 03:51 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
ne pisi nisto za pasaz ( prolaz ) na primer , taka so na prizemje bi trebalo da e povrzuvanjeto
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
dali ja zabelezuvate regulacionata linija na Oficerskiot dom kolku e
poblisku do Vardar vo odnos na novata Narodna banka ? ne sakam da
pretervam ama vakvi raboti iako ne mnogu primetlivi na teren na hartija bi trebalo da se zapazuvaat .. kako ja imat zaterano pomestuvaat objekti bez oko da im trepne 3-5 metri polevo podesno , gabariti zgolemvat , si igraat so ulicni profili i so sho uste ne .. arhitektite i urbanistite treba podobro da gi branat i argumentiraat svoite resenija a ne da gi prilagoduvaat za profit na poedinci , a na steta na gragjanite .
itaka mu doagja kako tesno grlo preminot od kej kon plostad poradi skalisniot prostor a vaka uste poje s stesnuva prosotorot ![]() Edited by G.I. Joe - 17-Mar-2011 at 04:35 |
|||||||
![]() |
|||||||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||||||
![]() |
|||||||
markoboj ![]() Newbie ![]() Joined: 20-Mar-2011 Location: Praha Online Status: Offline Posts: 33 |
![]() ![]() |
||||||
Eve primer za neoklasicen premin od edna na druga zgrada. Lokacija Praga Nekazanka ulica. Koga gi sporeduvam praga i Skopje 2014 ima tolku mnogu slicnosti, sto mi paga mnogu somnitelno. Треба да провериме дали Груевски бил во Прага
![]() http://media.photobucket.com/image/nekazanka+/jowangel/Prague%25202009/7-25-0951.jpg Edited by markoboj - 20-Mar-2011 at 14:49 |
|||||||
„Шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?“ Мисирков
|
|||||||
![]() |
|||||||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||||||
E dobro de ova go ima i vo Venecija ako gledame taka...
|
|||||||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
т.е. можно е ова, бидејќи нели катовите над призмјето од офицерскиот ќе бидат во сопственост на хотелот ...
|
|||||||
![]() |
|||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||
Ќе биде ли „Бурмали-џамијата“ нов малер за Кондоминас?
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=32411929207&id=10&prilog=0&setIzdanie=22239 |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
Аман со таа џамија, како прво таа џамијата била синоним за ропстовo и била изградена за време ропство, како второ, додека постоела таа џамија таму тоа не било плоштад него улица, да не речам раскрсница, така да, кога ќе каже некој, порано на плоштад имало џамија е смешно! Џамија на плоштад никогаш немало бидејќи тоа тогаш не бил плоштад, simple as that.. Не знам зошто не им го посочи некој ова на ИВЗ..
|
|||||||
![]() |
|||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||
Ok, togas moze da se vika dzamija na segasniot plostad.
Dali bilo vo Plostad ili ulica, lokacijata e ista. A od drugata strana e interesno sto ne go dobi parcelata IVZ iako ima dosta dokazi deka tuka imalo dzamija. Grkot kje ima problemi, a neka im kazi fala na Vladata sto prodava parceli kako si saka! |
|||||||
![]() |
|||||||
Tiveriopol ![]() Newbiе ![]() Joined: 18-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||
Да а Официрски дом симбол на слобода дошле Србите ја урнале џамијата изградиле Официрски дом ``симбол на слободата``инаку со огромна историска вреднос стар колку 20 години. Незнам што мит се направи со овој Официрски дом Српска градба не можеше ли нешто наше да им текне да изградат. |
|||||||
![]() |
|||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||||||
А зашто воопшто да има верски објекат на плоштад???? Православец сум ама не поддржувам црква на такво јавно место. А со изградба и на џамија ќе има дефинитивно поделба на народот. И дај да не се затвори и оваа нишка со непотребни коментари. Ова се осетливи теми. Јас не сум ни за црква ни за џамија. Доста веќе со поделби. Иначе ваков пример има у Загреб, каде со доаѓањето на усташите се руши мислам најголемата џамија во загреб и на нејзино место сеа има направено музеј. А офицерскиот дом е симбол на скопје од 30-тите, 40-тите години и веројатно една од најубавите градби во тоа време и затоа многу од старите скопјани со носталгија се присеќаат на тој објект. А дека и двата објекта се белег на некое ропство тоа е апсолутно точно.
|
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
@ my Macedonia
Ако се прашуваш каде ти отидоа двата поста, отидоа во канта, каде што ќе оди и секој нареден пост што ја продолжува дискусијата во таа насока. Аман веќе, редовно ги буричкаш работите. Ако се збори на пример за обнова на некоја црква врз стари темели, реагираш хистерично и вулгарно. Овде за Бурмали Џамија дијаметрално спротивен став. Преку глава од твоиве навивачки постови кои ти станаа стандард, исто како и мешањето на политика и религија на форумов. Немаме бесконечно нишки за затварање, ама затоа постојат други мерки. @ mitatos Те молам без „демографија“ во нишкава. Edited by Cloverstack - 24-Mar-2011 at 17:11 |
|||||||
![]() |
|||||||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
||||||
Нема потреба од џамија на плоштадот воопшто, особено не сега кога се заборави на изградба на црквата, со што и тезата за баланс паѓа во вода. Навистина повеќе од доволно верски објекти има во градов, не знам што е поентата да се градат нови. А содржини како хотел и градска куќа ќе бидат сосема соодветни за оваа локација. Навивам за тоа Кондоминас што побрзо да го откупи земјиштето и да ги изгради, за што поскоро да завршат дебатите за Бурмали џамија. Во секој случај добро ја префлија топката од државата/градот на приватен инвеститор да (не) се занимава со вакви прашања. Ако успее проектов ќе бидат затворени повеќе прашања одеднаш.
|
|||||||
![]() |
|||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||||
Jas ne veruvam deka kje se resi problemot od stranski investitor, nema nisto da se sluci osven los vpecatok sto kje ostane, znaci ne bese dobra odluka toa so stranskiot investitor ![]() |
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |