build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Обнова на Офицерскиот дом

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 28>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #121 Posted: 16-Mar-2011 at 00:33
kolku so pocna da se gradi Merriott tolku i ovie Smile . verojatno od naredna godina ... no dali ke bidat istite objekti kako od animacijata ostanuva da vidime
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #122 Posted: 16-Mar-2011 at 00:54
Originally posted by Cloverstack

Цело време ме буни како тоа Офицерски дом ќе биде дел од хотелскиот комплекс.

Не ми е ни јасно по кој основ административниот дел во Офицерски дом надлежните го крстиле „резиденцијален дел на Градска Куќа“, но тоа и не е битно.

Има уште една голема збрка во целава работа. Во текстот на огласот стои вака:
ПОДАТОЦИ ЗА ГРАДЕЖНАТА ПАРЦЕЛА
Предметните градежни парцели се предвидени со Детален Урбанистички План на Општина Центар „Мал Ринг" и тоа:
- Г.П. 5.1.1 со класа на намена „Б5“ (хотелски комплекс) и „В4“ (државни институции) е со површина од 2.422м², од кои 2395 м² површина за градење, височината од ниво на заштитниот тротоар до венец изнесува 29 м, бруто развиена површина за градба изнесува 19.160 м2, и
- Г.П. 5.1.2 со класа на намена „Б“ (за изградба на хотелски комплекс), со површина од 4.400 м² која воедно преставува и површина за градба, височината од ниво на заштитниот тротоар до венец изнесува 29 м, со бруто развиена површина од 39.600 м2.
ПРАВО НА УЧЕСТВО

А еве извадок од ДУП-от...
За Офицерски е во ред (5.1.1), но за Хотелот е 5.1 додека 5.1.2 е летниковецот  Confused

da , smesani se brojkite na parcelite .... ne mi e jasno i mene dali fizicki ke se spojat Oficerskiot i hotelot ??!! dali mozebi na nivo na kat ke ima povzuvanje kako kaj muzejot na Evreite ili ne
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #123 Posted: 16-Mar-2011 at 20:41
Originally posted by G.I. Joe

[QUOTE=Cloverstack]

da , smesani se brojkite na parcelite .... ne mi e jasno i mene dali fizicki ke se spojat Oficerskiot i hotelot ??!! dali mozebi na nivo na kat ke ima povzuvanje kako kaj muzejot na Evreite ili ne

Уф, тоа би изгледало навистина лошо за објекти со неокласицистичен стил да се спојуваат на таков модерен начин... Но... Скопско и се е можно Crazy
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #124 Posted: 16-Mar-2011 at 20:58
Луѓе во визуелизацијата убаво се гледа дека нема никакво спојување измеѓу хотелот и официрски ...
мора ли пак да се спојат за да функционираат како едно тело ?
Секако дека не !
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #125 Posted: 17-Mar-2011 at 03:37
Отворете го мал ринг планот и се решава оваа забуна. прелазот има висинка кота од само пет метри. Така да тоа е за гаражите и само во приземјето.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #126 Posted: 17-Mar-2011 at 03:47

Напротив, гледајќи го новиот предлог ДУП, мене забуната ми се продлабочува... Како тоа „само“ пет метри? Што ли е измислено сега? Каква ли ќе биде таа спојка, на што ли ќе личи сето тоа? Туку ај нема врска, мислам ионака веќе го прежаливме „Мал Ринг“.

@ leonid
Остај ја визуелизацијата, таа не е никаков официјален документ, таа е обичен Пи-Ар. Ѕирни го ДУП-ов, само тој е релевантен.

Edited by Cloverstack - 17-Mar-2011 at 03:51
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #127 Posted: 17-Mar-2011 at 03:57
ne pisi nisto za pasaz ( prolaz ) na primer , taka so na prizemje bi trebalo da e povrzuvanjeto Question... vo prvicnite planovi nemase povrzuvanje pomegju ovie 2 objekti
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #128 Posted: 17-Mar-2011 at 04:19
dali ja zabelezuvate regulacionata linija na Oficerskiot dom kolku e poblisku do Vardar vo odnos na novata Narodna banka ?  ne sakam da pretervam ama vakvi raboti iako ne mnogu primetlivi na teren na hartija bi trebalo da se zapazuvaat .. kako ja imat zaterano pomestuvaat objekti bez oko da im trepne 3-5 metri polevo podesno ,  gabariti zgolemvat , si igraat so ulicni profili i so sho uste ne .. arhitektite i urbanistite treba podobro da gi branat i argumentiraat svoite resenija a ne da gi prilagoduvaat za profit na poedinci , a na steta na gragjanite .
itaka mu doagja kako tesno grlo preminot od kej kon plostad poradi skalisniot prostor  a vaka uste poje s stesnuva prosotorot

Edited by G.I. Joe - 17-Mar-2011 at 04:35
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #129 Posted: 18-Mar-2011 at 02:21
Back to Top
markoboj View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote markoboj Quote  Post ReplyReply #130 Posted: 20-Mar-2011 at 14:46
Eve primer za neoklasicen premin od edna na druga zgrada. Lokacija Praga Nekazanka ulica. Koga gi sporeduvam praga i Skopje 2014 ima tolku mnogu slicnosti, sto mi paga mnogu somnitelno. Треба да провериме дали Груевски бил во Прага

http://media.photobucket.com/image/nekazanka+/jowangel/Prague%25202009/7-25-0951.jpg

Edited by markoboj - 20-Mar-2011 at 14:49
„Шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?“ Мисирков
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #131 Posted: 20-Mar-2011 at 17:03
E dobro de ova go ima i vo Venecija ako gledame taka...
...kaj si kapelo pak ke si kape...
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #132 Posted: 20-Mar-2011 at 18:03
т.е. можно е ова, бидејќи нели катовите над призмјето од офицерскиот ќе бидат во сопственост на хотелот ...
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #133 Posted: 24-Mar-2011 at 12:43

Ќе биде ли „Бурмали-џамијата“ нов малер за Кондоминас?

Повеќе од петнаесетина години името на грчкиот милијардер Кондоминас се поврзува со различни големи инвестициски проекти во земјава, но засега поради различни причини немало реализација на ниту еден од нив

%20  

На парцелата каде што некогаш била џамијата треба да никнат Офицерскиот дом и хотел

Ќе биде ли „Бурмали-џамијата“ нова пречка во реализација на намерите на грчкиот милијардер Димитрис Кондоминас да инвестира во Македонија е прашање што неизбежно се наметнува по најавите на дел од Исламската верска заедница дека нема тукутака да дозволат на парцелата на која некогаш се наоѓала џамијата да никнат нов хотел и Офицерскиот дом. Спорната парцела грчкиот магнат ја купи на лицитација во Министерството за транспорт и врски, но доколку дојде до проблематизирање на состојбата, за овој инвеститор Македонија дефинитивно може да стане земја неповолна за вложување.

Повеќе од петнаесетина години името на грчкиот милијардер Кондоминас се поврзува со различни големи инвестициски проекти во земјава, но засега поради различни причини нема реализација на ниту еден од нив. Уште во 1990-тите години тој беше меѓу првите бизнисмени што влегоа во медиумскиот бизнис во земјава како сопственик на телевизијата Алфа, која потоа ја продаде откако оваа ТВ-куќа не доби концесија за емитување на национално ниво.

На домашната јавност, Кондоминас и е познат и како сопственик на телекомуникациската компанија „Космотелко“, која имаше дел од акциите во „Македонски телеком“. Во 2001 година, грчкиот инвеститор беше чекор пред изградба на деловен центар на локација кај базенот „Младост“ во скопската општина Карпош. Тогаш ги доби сите потребни дозволи за почнување на изградбата на центарот познат како „Вилиџ сити“, но изградбата беше одложена на неодредено време поради воената криза. Според неофицијалните информации, овој проект подоцна не се оствари бидејќи во меѓувреме дел од земјиштето каде што требаше да се гради центарот станал предмет на денационализација.

Во 2007 година, Агенцијата за електронски комуникации на фирма на Кондоминас и ја додели првата лиценца за безжични електронски услуги „вајмакс“, но во 2009 година лиценцата беше одземена поради непочитување на договорот од неговата фирма. Во повеќе наврати неговото име беше споменувано и за отворање банка и осигурителна компанија во земјава, но ваквите најави никогаш не се реализираа.

Сега, освен за изградбата на хотел од брендот „Мериот“ и на Офицерскиот дом, Кондоминас неофицијално бил заинтересиран и за инвестиции во енергетскиот сектор во земјава, односно за изградба на мали хидроцентрали. Додека во нашата земја инвестициите на Кондоминас биле полууспешни или од различни причини неостварени, во неговата земја тој важи за еден од најбогатите и најуспешни бизнисмени.

Важи за феномен кога станува збор за осигурителниот сектор во соседна Грција, сопственик е на фирмата „Интерамерикан“, а познат е по своите активности во банкарскиот бизнис, и тоа како сопственик на акции во Алфа банка. Долго време во негова сопственост беше грчката телевизија Алфа пред да и ја продаде на германската Ер-те-ел. Тој е сопственик на синџирот кина „Вилиџ“ и на синџир супермаркети за органска храна, како и на многу други бизниси.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=32411929207&id=10&prilog=0&setIzdanie=22239
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #134 Posted: 24-Mar-2011 at 15:25
Аман со таа џамија, како прво таа џамијата била синоним за ропстовo и била изградена за време ропство, како второ, додека постоела таа џамија таму тоа не било плоштад него улица, да не речам раскрсница, така да, кога ќе каже некој, порано на плоштад имало џамија е смешно! Џамија на плоштад никогаш немало бидејќи тоа тогаш не бил плоштад, simple as that.. Не знам зошто не им го посочи некој ова на ИВЗ..
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #135 Posted: 24-Mar-2011 at 15:46
Ok, togas moze da se vika dzamija na segasniot plostad.
Dali bilo vo Plostad ili ulica, lokacijata e ista.
A od drugata strana e interesno sto ne go dobi parcelata IVZ iako ima dosta dokazi deka tuka imalo dzamija. Grkot kje ima problemi, a neka im kazi fala na Vladata sto prodava parceli kako si saka!

Back to Top
Tiveriopol View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Tiveriopol Quote  Post ReplyReply #136 Posted: 24-Mar-2011 at 15:57
Originally posted by HugoGoulding

Аман со таа џамија, како прво таа џамијата била синоним за ропстовo и била изградена за време ропство, како второ, додека постоела таа џамија таму тоа не било плоштад него улица, да не речам раскрсница, така да, кога ќе каже некој, порано на плоштад имало џамија е смешно! Џамија на плоштад никогаш немало бидејќи тоа тогаш не бил плоштад, simple as that.. Не знам зошто не им го посочи некој ова на ИВЗ..

Да а Официрски дом симбол на слобода дошле Србите ја урнале џамијата изградиле Официрски дом ``симбол на слободата``инаку со огромна историска вреднос стар колку 20 години.
Незнам што мит се направи со овој Официрски дом Српска градба не можеше ли нешто наше да им текне да изградат.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #137 Posted: 24-Mar-2011 at 16:17
А зашто воопшто да има верски објекат на плоштад???? Православец сум ама не поддржувам црква на такво јавно место. А со изградба и на џамија ќе има дефинитивно поделба на народот. И дај да не се затвори и оваа нишка со непотребни коментари. Ова се осетливи теми. Јас не сум ни за црква ни за џамија. Доста веќе со поделби. Иначе ваков пример има у Загреб, каде со доаѓањето на усташите се руши мислам најголемата џамија во загреб и на нејзино место сеа има направено музеј. А офицерскиот дом е симбол на скопје од 30-тите, 40-тите години и веројатно една од најубавите градби во тоа време и затоа многу од старите скопјани со носталгија се присеќаат на тој објект. А дека и двата објекта се белег на некое ропство тоа е апсолутно точно.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #138 Posted: 24-Mar-2011 at 17:06
@ my Macedonia
Ако се прашуваш каде ти отидоа двата поста, отидоа во канта, каде што ќе оди и секој нареден пост што ја продолжува дискусијата во таа насока. Аман веќе, редовно ги буричкаш работите. Ако се збори на пример за обнова на некоја црква врз стари темели, реагираш хистерично и вулгарно. Овде за Бурмали Џамија дијаметрално спротивен став. Преку глава од твоиве навивачки постови кои ти станаа стандард, исто како и мешањето на политика и религија на форумов. Немаме бесконечно нишки за затварање, ама затоа постојат други мерки.

@ mitatos
Те молам без „демографија“ во нишкава.

Edited by Cloverstack - 24-Mar-2011 at 17:11
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #139 Posted: 24-Mar-2011 at 17:18
Нема потреба од џамија на плоштадот воопшто, особено не сега кога се заборави на изградба на црквата, со што и тезата за баланс паѓа во вода. Навистина повеќе од доволно верски објекти има во градов, не знам што е поентата да се градат нови. А содржини како хотел и градска куќа ќе бидат сосема соодветни за оваа локација. Навивам за тоа Кондоминас што побрзо да го откупи земјиштето и да ги изгради, за што поскоро да завршат дебатите за Бурмали џамија. Во секој случај добро ја префлија топката од државата/градот на приватен инвеститор да (не) се занимава со вакви прашања. Ако успее проектов ќе бидат затворени повеќе прашања одеднаш.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #140 Posted: 24-Mar-2011 at 17:27
Originally posted by <Fresno>

Нема потреба од џамија на плоштадот воопшто, особено не сега кога се заборави на изградба на црквата, со што и тезата за баланс паѓа во вода. Навистина повеќе од доволно верски објекти има во градов, не знам што е поентата да се градат нови. А содржини како хотел и градска куќа ќе бидат сосема соодветни за оваа локација. Навивам за тоа Кондоминас што побрзо да го откупи земјиштето и да ги изгради, за што поскоро да завршат дебатите за Бурмали џамија. Во секој случај добро ја префлија топката од државата/градот на приватен инвеститор да (не) се занимава со вакви прашања. Ако успее проектов ќе бидат затворени повеќе прашања одеднаш.

Jas ne veruvam deka kje se resi problemot od stranski investitor, nema nisto da se sluci osven los vpecatok sto kje ostane, znaci ne bese dobra odluka toa so stranskiot investitorSmile
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.176 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.