![]() |
![]() |
![]() |
Македонски народен театар (Стар театар) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 62> |
Author | |||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||
Добро бе луѓе дај не претерувајте па сега кровот бил лош има ли воопшто нешто што сметате дека е позитивно или само критички гледате?? Едно е да се критикува друго е да се претерува! Ако гледаме од таа страна на се ќе најдеме мана и пак објектите ќе се изградат. Театарот е одличен и немам никаква замерка! Единствено тоа што се одложи неговото завршување. А плажата мислам дека одлично ќе се вклопи откога ќе се отвори и музејот и театарот.
Edited by Supervisor - 26-Mar-2011 at 01:39 |
|||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||
![]() |
|||
Macedonian ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
||
Кога сликав имаше доста работници ама многу малце работеа хахахах
![]() |
|||
МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата кога зурла ќе ти го раскине срцето.
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
||
Па ако ги разгледаш коментарите ќе видиш дека 95% се крајно негативни, а од кои побуди е така не знам навистина... сите се прават стручни, се фаќаат за влакно (за ситници) итн. Се разбира дека нормално е да има негативни мислњеа, но за толку проекти толку негативна енергија не знам стварно (нешто слично на нихилизам). Јас повеќе пати укажувам на тоа и секогаш коментарот е ист - поточно или ќе ми го избришат коментарот или ќе ми кажат дека ова бил демократски форум, па секој си го кажувал мислењето... |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||
Тоа можеш во твое име да го кажеш. Ако мислиш дека си експерт се лажеш. На крај сите градби ќе се изградат и пак Скопје ќе има историска вредност. Не сакам да ширам ама за сите објекти имаш вакви коментари што е мизерно. Не можеш туку така да гледаш на работите, би рекол наивно. Имам впечаток дека на завидно ниво сме токму поради вакви размилсувања потценувања и слично. Изгледа до менталитетот е. |
|||
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
тие 95% не се пишанои во празно и сите имаме објаснето што се му фали на татарот и негативните особини на објектот ги надминуваат позитивните и барање на влакно е кога со сила му наоѓаш лоши особини гледајќи во секоја цигла, тука особините на објектот се гледаат од километар и нема што да се бара и аман веќе со коментариве, ако нема нешто што да се искоментира, ајде ќе се жалиме за тоа колку проектот бил напаѓан... ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
сеедно, не гледам никаква експертиза во некој од твоите коментари, нити пак си се потрудил да кажеш нешто во одбрана, наспроти тоа, јас добив жалење за тоа како сите биле критични и коментар дека објектот бил супер, без никаков муабет за самиот објект ![]() и каде виде дека само вакви коментари имам за овој иули за било кој друг објект, тој коментар конкретно ми беше реакција на твојот, ништо повеќе, а освен овој, имам оставено многу други коментари, читни нешто, па после анализирај колку ми чинат или не ми чинат коментарите... и на болдираното не знам как ода искоментирам, ако културно историската вредност ја гледате во такозвани „реконструкции“ при чија изградба воопшто на ништо не се мисли, туку само на сопствените вкусови и претстави за тоа како би требало да биде, тогаш никаде не одиме! Edited by zabegan - 26-Mar-2011 at 17:51 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Па очигледно до тебе е проблемот ако на се што се гради наоѓаш маана. Убаво реков генерално се работи за менталитет на неуспех и слабост. Добро е да се критикува ама не да се претерува. Затоа размисли немам против да се критикува ама не може бе на секоја можна работа што е изградена и што се планира да се гради во Скопје да се вели дека не ја бидува. Ако бараме игла во сено фала богу дека нема да ја најдеме.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
и впрочем што ти тоа толку се навреди што некој објект бил жестоко критикуван и зошто според многу луѓе не смее да се плука по објектот, иако плукањето е издржано? што има погрешно тука во таков менталитет на критикување? низ светот има ремек дела од архитектура, па ги критикуваат, ништо страшно ниту погрешно има во тоа Edited by zabegan - 26-Mar-2011 at 19:29 |
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Луѓе а што е со пешачкиот мост кој ќе води кон театарот и музејот на борба ? Ќе има мост или не? И ако има што е со неговиот изглед ?
Edited by HugoGoulding - 26-Mar-2011 at 21:37 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
||
Supervisor samo za tvoja informacija toa shto gi pravi germancite tolku uspeshni i napredni vo mnogu polinja e tochno taa golema samokritihnost koja mozhe da bide pretochena preku sledniov stav koj vo sushtina go imaat za se novo shto kje izgradat ili sozdadat kako sistem:" Ne e losho ova shto do sega go postignavme/izgradivme ama realno mozhevme i mozheme ushte podobro, treba shto e mozhno poskoro da pochneme da go podobrime ova dosega napravenoto" Taka da toa shto ti go nareuvash prekumerna kritika e tochno toa shto uspeva da gi sprovede zabeleshkite na "umerenata" kritika. Edited by mirakuliks - 27-Mar-2011 at 00:20 |
|||
![]() |
|||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||
Стар спомен на актерска ветеранка.
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=43&egId=17&eventId=73072 |
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
едно време се зборуваше дека МНТ ќе биде во театарот, па после за МНТ исто излезе проект и исти модел на финансирање.Збунува ова дека тетаров стана Драмски, а за Драмски требаше да има ПЈ партнерство, дури и проект излезе за оригиналната локација. Којзнае може проценката им вика дека на скопје сеупте не му е дојдено да прејде од два на три големи театри или па од економски фактори е. Во скеој случај кај нас тоа и небитно е, глумците шетаат соработуваат, на куп се, така да и не е толку тоа важно. |
|||
![]() |
|||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||
Светскиот ден на театарот прославен во новиот објект Стар театарнедела, 27 март 2011, 16:00„Чест е да го прославиме токму овде на местото каде што е нашиот сон на сите генерации актери, режисери, драматурзи, сон на Mакедонскиот народен театар, сон на целата театарска јавност. Од ова место да ги прочитаме и македонската и светската театарска порака“ – им се обрати на присутните гости меѓу кои и на Министерката за култура Елизабета Канческа - Милевска , Дејан Лилиќ директорот на Mакедонскиот народен театар. Голем аплауз на сцената на која беа прочитани пораките предизвика појавувањето на актерката Вера Вучкова која иако е во поодминати години пред присутните кажа неколку зборови. Таа во 1945 година ја изговорила првата реченица во стариот театар на првата македонска професионална претстава. „Направив еден мал чекор за театарот, но голем за нашиот народ за нашата нова држава, за артистите. Сонцето колку е блиску сонцето“, е репликата со која Вучкова го заврши својот настап на сцената. Присутните ги поздрави и министерката Канческа – Милевска која потенцира дека идејата и иницијативата прославата да се одржи во новиот објект „Стар театар“ била на актерите. „Наскоро зданието ќе биде новата сцена на која ќе можеме да ја видиме слободната енергија на македoнските уметници. Новото здание на театарот не е ветерница туку deus eks makina на сегашните и идни генерации на театарски творци. Оваа претстава во духот на Ателантите можеби е улична, но сепак следната ќе биде остварување на еден сон сонуван од многу генерации Македонци“, кажа Канческа - Милевска. http://daily.mk/cluster3/e82d8024786b690e43d7e9fda5d95691/658707 |
|||
![]() |
|||
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
||
И едно шеговито дефинирање на критиката која баш ја опишува ситуацијата со проективе - Critique is an easy way for people to slander any kind of work you do. Whether it be art, dance, music, acting etc. Some people may try to protect it and say that critiquing is good, but its not. The antonym of critique is constructive critisism ... GET IT RIGHT.
Critique is a dangerous weapon. Its the easiest way to tear into the soul. Possibly making an interesting murder weapon. If you want to kill an artist ask questions like these: Why did you choose to use only one canvass? Do you think the use of those colours were effective and why? Basicly asking questions over and over, rather than commenting on the work itself it the best method. And answer questions with questions. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() а кажи ми, ако со критиката се нарушува душата на уметникот, зарем не се нарушува душата на оригиналниот архитект на оригиналниот театар со тоа што некој си созволува да внесува своја „уметност“ во неговата реконструкција? дајте луѓе, тука не се работи за нечие платно, туку за конкретен проект кој требаше да биде реконструкција, нема што да се филозофира за уметности и души! |
|||
![]() |
|||
bojanbole ![]() Groupie ![]() Joined: 27-Mar-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
pocna da se nadzira kako ce izgleda fasadata bojata OKER-ZOLTA, neznam ne se razbiram bas taka nekako e
nesto kako hrvatskiot teatar Edited by bojanbole - 07-Apr-2011 at 17:31 |
|||
![]() |
|||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
||
Добро е што нема да биде клот бело, бидејќи скопскиот смог парче ќе го стореше за многу кратко време. Инаку ако мислиш на загребскиот театар, тој веќе има во своја непосредна близина еден објект со слична боја на фасада па така е поддржан како целина, а мислам на музејот за применета уметност на „тргу нашег Маршала Тита“.
Се надевам дека некој испланиран како да се поддржи таа боја во одредена микро целина, бидејки позади е музеј на холокауст, а до него музеј на ВМРО...биќе интересантно, биќе.
|
|||
..... .......
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 62> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |