![]() |
![]() |
![]() |
Плажи и бродови на Вардар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 64> |
Author | |
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
А знае ли некој што е тој бетонираниот квадрат у долниот лев агол на сликава?
|
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
eve nekolku "beach clubs" ili gradski plazi od germanija, mene ne mi e jasno zosto ne ja dosredat ona plazata kaj gradski park mesto onie beli plasticni lezalki da stavat po stolski i da ja sredat plazata i shankovite so poveke detalji
a ovaa sega sto se pravi kaj teatarov po se ista ke ispadne kako drugata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by spaceman091 - 23-Apr-2011 at 20:51 |
|
![]() |
|
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Во тие круговите можно е да има палми, а тоа коцката би требало да е за некој спорт ( одбојка пример)
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
споредбиве ви се феноменални, како и обично...
![]() и патем, уште еден простор кој се јавува со плажава е што целиот тој простор ќе се пренатрупа без потреба, уште од сега се гледа, според мене, кога веќе ја жртвуваа горната пешачка патека, барем оваа требаше да ја остават да мирува самата локација, односно фактот дека околу тој простор ќе има театар, музеј, камениот мост како културен споменик и натамошни градби по течението на вардар, значи дека овој простор треба да е слободен и да не го одзема погледот и вниманието од нив плус, каде покрај плажава има пешачка патека? зарем не постојат пешаци кои сакаат да поминат само? друга работа што ме фрустрира кај плаживе што ги прават е што за нив спремаат големи конструкции, стреи и шанкови, кога реално кејот не дозволува такво нешто, зошто не се оди со нешто поедноставно со песок и неколку лежалки, како што е на погорниве слики? Edited by zabegan - 24-Apr-2011 at 14:49 |
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
Можеш да поминеш и доле, а можеш да поминеш и измеѓу театарот и плажата, тоа ти е како пешачка зона. Али како и да е се слагам дека малце просторот на движење се скратува.
|
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
инаку, тука се импровизира и велосипедската патека, која во никој случај не треба да оди по ивица на кејот, туку таму каде што и поминува линијата, односно на просторот на плажата друга работа е што секоја рекреативна зона ја решаваат со тоа што несмасно ќе истурат асфалт по неа, зарем мора тоа асфалт да биде, и мене не ми се допаѓаше коцката на кеј, бидејќи фаќаше многу треви и нечистотии (и треба редовно да ја чистат, а не го прават тоа), но сепак има многу пософистицирани решенија одд асфалт плажава е насилно спикана таму каде што не и е место, и поради своето опкружување и поради своите контури, сепак ме теши што се работи за нешто што може да се размонтира или да се дислоцира инаку, кога веќе мораа да ја спикаат плажава тука, според мене најдобро ќе беше да биде на најдолното ниво веднаш пред косината, а позади не а да беше пешачка и велосипедска патека, убаво уредена, плажата да се состоеше само од песок и лежалки, ништо друго... Edited by zabegan - 24-Apr-2011 at 15:27 |
|
![]() |
|
Тркало ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-Dec-2010 Location: Охрид Online Status: Offline Posts: 1179 |
![]() ![]() |
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=4271199508&id=14&prilog=0&setIzdanie=22266
![]() Палми покрај Вардар???? ![]() ![]() |
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
И каде е тука проблемот? Навистина не ви ги сфаќам овие коментари. Исто и противењето на голем број членови на овој форум воопшто да постојат плажи покрај Вардар. Па зарем не ви е јасно дека ова е практика во огромен број на градови низ кои тече река, претставува дополнителен приход за градската каса, ја разбива монотонијата на скопските кафулиња, а е во склад старата скопска традиција на урбано живеење..
|
|
![]() |
|
medlence ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 12-Mar-2011 Location: UK Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
А што требаше да стават покрај плажата, сливи? |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Palmite im davat nekakov skus na plazata, mene bas mi se dopagjaat.
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Мене ми е бизарна оваа глетка, палми + камени мост. Воопшто бизарна ми е и глетката плажа + камени мост. Ама морам да признаам, добро ќе се вклопи во целиот Дизниленд наоколу
![]() Инаку да, Париз и други проминентни градови имаат слични глупости, што не значи дека тоа е автоматски добро. Како еднаш не се угледаме на нив за нешто попаметно и поважно... |
|
![]() |
|
theone ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
i
Edited by theone - 24-Aug-2012 at 00:08 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Не мора да се оди наназад до 70-тите, на ваква глетка може да се наиде и денес ![]() Ама не значи дека треба да се промовира. На Вардар има редица далеку поприкладни локации за плажи, а доколку дочекаме реката да се прочисти, нема зошто да не може да се ужива и во бањање. Но околу камени мост, сега во пакет со музеи, судови, театри, да правиме летен туристички центар со палми, песок, шанкови, игралишта за одбојка... навистина не прилега. На крајот на краиштата, мора ли се живо во овој град да биде спикано во Мал Ринг? И молам без етикетирање ![]() Edited by Cloverstack - 27-Apr-2011 at 15:12 |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Jas sum protiv plazata ama priznavam deka napavija najdobroto od proektot.
Toa vekje e zaversena rabota, sega treba da se mmolime da se napravi najdobroto od toa. Vazi i za sk 2014 ![]() |
|
![]() |
|
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
Плажата ми се допаѓа не е нешто нај нај ама ќе помине само треба уште графитите да ги избришат.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
гледам и џунглите по косините на кејот ги средија за подобар изглед... со тоа што им лупнаа палми
![]() и тоа на сликата не е плажа, туку кејот таков каков што е и денес, тоа што се собрале пливачи на него не го прави плажа, а и сигурно нема било каква врска со сегашново лудило |
|
![]() |
|
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
![]() Uploaded with ImageShack.us[URL=http://img148.imageshack.us Sto se sekirate,nasata e podobra od Vienskata ! |
|
![]() |
|
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
добро де, после 100 слики сигурнои некој ќе разбере дека вакви плажи има во повеќе градови
![]() тука, пак останува поентата на кловер, тоа што е направено во некој познат град, не го прави автоматски добро решение, ниту пак можеме да сметаме дека е прикладно за Скопје... ова важи општо за сите проекти што се извршуваат во земјава, треба да гледаме што е најдобро решение според логички показатели и урбанистички норми кој си ги поставува самиот град, а не да се угледуваме на други градови по секоја цена (да не збориме за нелогично склопени проекти ки воопшто не се реални) |
|
![]() |
|
medlence ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 12-Mar-2011 Location: UK Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
специјално за градските плажи, единствен репер за тоа дали е добро решение или не може да биде нивната посетеност... значи ако земеме нешто од западните градови сме зеле тоа што не чини, ако не земеме тогаш зошто не сме зеле...
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1213141516 64> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |