build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
KinDeR View Drop Down
Groupie
Groupie

Online Status: Offline
  Quote KinDeR Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 28-Apr-2011 at 00:25

Originally posted by zabegan

....вакви фасади можат само да се модернизираат, не може да им се наметнуваат други стилови бидејќи и да сакаме, такво нешто е невозможно, мислам дека ќе бидеме единствените кои имаат „комиблок“ со „барок“ фасада Crazy

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 28-Apr-2011 at 00:25
згради на кои им била симната пластиката во комунизмот?
ако се работи за такви, тогаш вакви примери има насекаде во бившите комунистички земји

плус од овие згради до нашава има огромна разлика, не гледам ова да се станбени комиблокови со полна фасада од балкони како нашиов
ако збориме за згради со чиста фасада и само редови прозори на неа, тогаш промена е возможна донекаде, но тука не е таква ситуацијата

Edited by zabegan - 28-Apr-2011 at 00:30
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 28-Apr-2011 at 00:28

не знам зошто ми го избришавте преходниот коментар, сакам да кажам дека ова е исто како да лупнеш пластики на некоја зграда во Карпош или Ново Лисиче!
не може така, зградите си имаат сопствен стил и дизајн, исто како што класичните стилови си имаат свое, што сега ќе ги мешаме?
не мие јасно како може на станбен комиблок со таква фасада да му се склопи некој „барок“

вакви фасади можат само да се модернизираат, не може да им се наметнуваат други стилови бидејќи и да сакаме, такво нешто е невозможно, мислам дека ќе бидеме единствените кои имаат „комиблок“ со „барок“ фасада Crazy

Не знам кој коментар и кој ти го избришал, но со оглед на ова што го приреди денеска, верувам било заслужено.

Побитно, престанете (и ти и останатите со таква навика) по нишкиве да си ги оплакувате избришаните коментари и наместо тоа чукнете си ја главата какви коментари пишувате и од што се водите кога ги пишувате.

И до сега беше правило ама од сега стриктно ќе се спроведува - забелешките до модерацијата нека бидат добро аргументирани и пишувајте ги таму каде што приипаѓаат (во соодветната нишка или по приватна порака). За вметнување на такви забелешки „успат“ во нормалниве дискусии отсега ќе се бришат цели постови. Мора така, бидејќи не знам на кој јазик веќе треба да објаснуваме некои работи, за една мала група форумаши конечно да ги разбере.

Edited by Cloverstack - 28-Apr-2011 at 00:29
Back to Top
KinDeR View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote KinDeR Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 28-Apr-2011 at 00:32

згради на кои им била симната пластиката во комунизмот?
ако се работи за такви, тогаш вакви примери има насекаде во бившите комунистички земји

Не!!! Туку згради изградени во комунизмот. Има друг дел на градот (нешто како наша чаршија), од кој што имам видео материјали, од една прекрасно обмислена тура со мали црвени панорамски комбенца. Таму зградите си се останати баш како што си биле. Ова на сликиве се баш згради изградени во комунизмот. Значи се распрашав и со сигурност е така.

Еве ти слика од скоро реновирана зграда но фасадата (веројатно грешка на изведувачот) паднала.

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 28-Apr-2011 at 00:40
епа тогаш барем наведи си кога се изградени... или барем најди слика од претходната состојба, ме интересира да видам дали е само маскирано нешто или е од темел сменета фасадата, бидејќи на далметфу само текстурата ја смениле, мене тоа ми смета, значи не ми смета да има некоја класична фасада, туку да не се меша со сегашната
и пак останува останатото што го кажав за балконите и дизајнот на зградата, во што е разликата кај објективе
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 28-Apr-2011 at 01:02
Еееее ама Братислава има трамвај.. а нашиот кај е?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 28-Apr-2011 at 01:08
Originally posted by fichot

Еееее ама Братислава има трамвај.. а нашиот кај е?
батали трамвајот, тука збориме само за фасадите
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 28-Apr-2011 at 15:05
Мене една работа не ми е јасна во врска со презентацијата на новата фасада, сегашната фасада на Пелистер која гледа кон река Вардар е само со прозори, а на презентацијава сите три фасади се прикажани со балкони ...

Edited by HugoGoulding - 28-Apr-2011 at 15:07
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 28-Apr-2011 at 16:04
Pa dobro se gleda deka kje se lepat delovite kako kaj muzej kompleksot mkd. borba.Vidi ja podolgo slikata kje primetis
Back to Top
mirakuliks View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mirakuliks Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 28-Apr-2011 at 17:07
Ne znam zoshto ama principot na lepenje stilski gipsani moduli nekako mi dava vpechatok deka po edno 10 godini kje bide opasno da se dvizhi pod fasadite na ploshtad. Bi bil srekjen koga nekoj bi imal dobar argument koj bi gi pobil moite somnezhi.

Edited by mirakuliks - 28-Apr-2011 at 17:08
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 28-Apr-2011 at 22:25
Originally posted by mirakuliks

Ne znam zoshto ama principot na lepenje stilski gipsani moduli nekako mi dava vpechatok deka po edno 10 godini kje bide opasno da se dvizhi pod fasadite na ploshtad. Bi bil srekjen koga nekoj bi imal dobar argument koj bi gi pobil moite somnezhi.
ако квалитетно се изработи, вакво нешто нема да се случува, таман работа да ни паѓаа пластики врз глава секој ден

Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 29-Apr-2011 at 09:08
Fasadata kako neoklasicna izgleda vo red. Jas ocekuvav koga veke se ide na toj stil da se dizajnirase nesto poraskosno. Ovoj dizajn e premnogu standarden za edna fasada vo centarot.

Da bidam iskren jas sum za nova fasada seedno e dali e so nov stil ili so star stil vo centar se dodeka izgleda unikatno. Ovaa fasada ke go dolovi klasiciniot stil ama u nikoj slucaj nema da ja istakne zgradata kako neso posebno.
Mojot najgolem problem so makedonskata arhitektura posle vtorata svetksa vojna e sto na fasadata i oblikot na objektite se obrnuva skoro nikakvo vnimanie, so cest na isklucocite. I mislam deka sega ja izgubivme sansata zgradata na pelister da dobie eden prepoznatliv oblik.

Inaku daj prestanete da go koristete zborot "barok", Skopje 2014 ima fasadi so mnogu malku barok. Se koristat nekoi nadvoresni dekoracii sto imaat malce barok i tolku.
Ne znam moze interierno teatarot i nekoi drugi objekti ke imaat barokni elementi, ama toa e za vo druga niska.

Interesno e Bratislava isto trpi celosna transformacija i se preoblikuva vo neoklasicen i drugi postari stilovi. Deneska svesta se menuva i lugeto poleka svakaat deka fasadite kako i vo 2014 moze da igraat golema uloga vo duhot na eden grad

Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 29-Apr-2011 at 14:30
Јас мислам поради балконите немало место за нешто пораскошно, 70 пост од фасадата на Пелистер е во балкони, така да нема многу место за некоја драстична итервенција и декорација, јес да уште не ми е јасно зошто на фасадата према Вардар што гледа, наместо прозорците да добијат декорација се ставени балкони повторно ... валда да се добие целина некоја, не знам. Плус се играло валда и на варијантата да не ја засени Ристичева палата...

Kако и да е мене оваа фасда супер ми изгледа.

Edited by HugoGoulding - 29-Apr-2011 at 14:31
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 29-Apr-2011 at 21:42
Originally posted by HugoGoulding

Јас мислам поради балконите немало место за нешто пораскошно, 70 пост од фасадата на Пелистер е во балкони, така да нема многу место за некоја драстична итервенција и декорација, јес да уште не ми е јасно зошто на фасадата према Вардар што гледа, наместо прозорците да добијат декорација се ставени балкони повторно ... валда да се добие целина некоја, не знам. Плус се играло валда и на варијантата да не ја засени Ристичева палата...

Kако и да е мене оваа фасда супер ми изгледа.
тоа е проблемот што го наведов јас, значи не може на секоја фасада да се лупне класичен стил по дифолт
тука, најмногу балконите сметаат
најдобро ќе беше да се срушеше таа зграда
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 30-Apr-2011 at 09:38

Кога веќе пуштаат додатна надворешна конструкција, можеа да го изгиграат и балконскиот дел во затворена опна, вака и мене не ми фаќа око, умерена класика со балкони, мошне дискутабилно, бидејќи голем дел од првиот план на кој што треба да доминира пластиката е вовлечен. Мислеле дека со дел од постоечките калкани ќе добијат нешто, меѓутоа ај да видиме како ќе се одвива и останатиот потег на фасадите.

Лично делот помеѓу Пелистер и Пелагонија не знам дали треба да се пипа, еден од ретките скопски модерни потези кои колку толку имаат свој став, евентуално можеби да се нагласан одредени потези.  Мене ме загрижува делот кај Тренд и потезите кон рекорд кои како да се правени од денес за утре. Треба да се размисли и за висинската разлика помеѓу Ристиќева и сосседните објекти, дали ке тераат функционална тераса со содржина или мансарден тип на кров за да се анулира варијацијата во висина на мал простор. Се се ова точки кои години наназад ми пречеле и со нетрпение сум очекувал некој да повлече нога и да го смени тоа. Сега нека се апсолвира како тоа нјдобро да се реши. Целиот централен дел ни е дискутабилен, за жал и новиот дел кај поштенска, телеком и прокредит е утка. Џаба тоа стакло, органски потези и структурална фасада, се е у вода, поготово што и една со друга како први соседи не се поддржуваат. Само Сан Марко гордо стои таму некаде, а не сум за Мариот само поради него.

.....   .......
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 10-May-2011 at 06:02
me interesira dali ima nekoja npva informacija za skulpturite vrz fasadata na pelister, i dali ke go pokrivaat potkrovjeto nekako? Mislam deka barem nekakvi mini skulpturi ili kameni saksii ke bide vo sklad so postoeckite so risticeva
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 16-May-2011 at 08:28

Нова фасада за зградата кај „Мал одмор“

Градоначалникот Јакимовски вчера ја најави
обновата на третата зграда во акцијата што ја реализира заеднички со станарите

Зградата кај „Мал одмор“ во Карпош ќе добие нова фасада. Во рамки на акцијата за обнова на ликот на впечатливите згради во оваа општина, градоначалникот Стевчо Јакимовски вчера најави дека почнува со обнова на зградата што се наоѓа на аголот на „Рузвелтова“ и „Партизански одреди“. На објектот веќе се монтирани скелињата и од денеска се очекува да почне обновата на „лушпата“ на објектот. Во меѓувреме и станарите ќе извршат замена на прозорците така што комплетно ќе се поднови надворешниот лик на објектот.

„И оваа зграда ќе се поднови како и претходните две т.н. сини кули. Практично и во овој случај станува збор за заеднички проект на Општината и станарите. Ќе учествуваме со финансиски средства за комплетна санација на фасадата, почнувајќи од нова изолација до боја, а станарите, пак, со посредство на НВО ’Хабитат‘, каде што ние, всушност, сме посредници, ќе извршат замена на прозорците по доста поволни услови. Тоа значи дека истовремено зградата ќе добие комплетно нов надворешен лик, а станарите ќе имаат бенефит во однос на заштеда на енергија, имајќи предвид дека новите прозорци се од термопан. Во случајов, зградата не само што ќе биде подновена туку автоматски со замена на штедливи прозорци се вклучуваме во проектот за енергетска ефикасност“, објасни вчера Јакимовски. Тој информираше дека фасадата во основа нема да го смени досегашниот лик, ќе биде освежена со нијанси на сива и зелена боја. Се очекува конечниот изглед да го добие за четириесетина дена. Јакимовски апелираше до станарите и до другите граѓани да се воздржат од паркирање на тротоарите пред објектот за да се одвиваат зафатите непречено, а истовремено и да не се доведе во опасност нивната безбедност и безбедноста на возилата.

Инаку, ова е трета зграда на која Општината ќе и' ја поднови фасадата. Во текот на минатата година, освежен лик добија двете сини кули на „Партизанска“. Општинарите планираат по завршувањето со фасадата на „Мал одмор“, да ја продолжат акцијата, иако, како што велат, обврска за одржување на зградите е на куќните совети. Дел од листата за обнова се и три згради на улицата „Никола Русински“, две на улицата „Јуриј Гагарин“ и други. (Дс.Т.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5D607066F83CDF4182740DCF3C2F9532
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 17-May-2011 at 11:31
PreviousKje ima nov izgledCheersSe naogja vo glavnata Ulica na Skopje, i sramno e, da ima vakvi Zgradi vo ocajna sostojba..
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 17-May-2011 at 11:34
Originally posted by my Macedonia

PreviousKje ima nov izgledCheersSe naogja vo glavnata Ulica na Skopje, i sramno e, da ima vakvi Zgradi vo ocajna sostojba..

Да, навистина е жално, но добар потег!

Има уште 2-3 такви згради во близина на Буњаковец, а потоа останува речиси целата должина на Илинденска (во реновинираниот дел), а и на партизанска во Карпош, од карши Лептокарија па се до мостот ОН има доста ругли коми-блокови.
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 17-May-2011 at 11:40
Овие ругли коми блокови како што ги нарекувате не треба да се реновираат само оние што оставаат впечаток на главните улици туку и станарите треба да си земат обврска за подобра околина да ги реновираат и оние затскриените згради низ помалите улички на цела териотирја на општина Карпош! Вакви акции има секаде низ Европа посебно во пост комунистичките земји!!
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.984 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.