![]() |
![]() |
![]() |
Плажи и бродови на Вардар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 64> |
Author | |||||||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
||||||
Не ја сфатив поентата, дискусијата генерално е околу дисквалификацијата на „посетеноста“ и „традицијата“ како аргументи, плус проблематизирање од урбанистички аспект што не е образложено.
Зошто ако се зема како валиден ставот на мнозинството на форумот, не се зема посетеноста во предвид? Со самиот број на посети на плажите се/ќе се оценува какво е мислењето на граѓаните.
Мене посимплифицирачки ми делува предлогот да го вратиме паркирањето на плоштад. Лошите работи што сме ги подобриле секако дека не треба да ги враќаме. Edited by <Fresno> - 28-Apr-2011 at 12:49 |
|||||||
![]() |
|||||||
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() |
||||||
Овде мислам дека зборуваш за посетеноста на првата плажа.Да, беше посетена, но таа не се наоѓа во сред центар и оние кои беа таму не ги гледаа 1000 луѓе.А за оваа ќе видиме.Мислам дека тоа што се наоѓа баш овде ќе има значење за посетеноста. Edited by FT - 28-Apr-2011 at 18:21 |
|||||||
![]() |
|||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||
Пред се не си ме разбрал добро. Воопшто не го земав ставот на анкетата како апсолутно валиден за тоа дали проектот е добар, туку само посочив дека твојата перцепција за тоа како се развивале ставовите на форумов не беше точна. Настрана тоа, за посетеноста на плажите и дали тоа е единствениот репер за успешноста на проектот веќе пишував, не би сакал да замарам. Ќе го искоментирам само новиов момент кој произлегува од твојата реплика, бидејќи сега веќе испаѓа дека посетеноста на плажата би била индикатор и за генералниот однос на јавноста кон нејзе. Тоа е апсолутно неточно, плажата може да биде цело време максимално посетена, но тоа сепак нема ништо да ни каже за тоа колкав процент не ја одобруаат. А уште помалку дали проектот е добар или не. Edited by Cloverstack - 28-Apr-2011 at 18:20 |
|||||||
![]() |
|||||||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
||||||
Апсолутно се сложувам Clover дека посетеноста не мора да биде краен и пресуден репер за успешност на одреден проект, јас лично не би сакал да перципирам така, бидејќи верувам во својот суд, а често се разликува од мнозинскиот, меѓутоа да се потсетиме што до скоро беше левиот брег на реката Вардар. Учманено дувло од кој не само што бегаше и старо и младо, туку на голем дел од скопјани не им ни текнуваше да се придвижат во таа насока, па следствено на тоа беше осуден да биде избришан од меморијата на самите скопјани пред се.
Сега се создаваат услови за анимирање на тој дел повеќеслојно, па не знам од каде ваков отпор за некој ваков потфат. Можеме до утре сабајле да дискутираме кои се добри, а кои лоши страни во сето ова, но ми се чини дека апсолутно не е потребно олку жестоко да се напаѓа обид за заживување на еден доскоро запуштен централен дел од градот.
Вон тема Clover, гледам си се ребрендирал во Кока кола.... Edited by Gradinarot - 28-Apr-2011 at 18:51 |
|||||||
..... .......
|
|||||||
![]() |
|||||||
ebivetre ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 183 |
![]() ![]() |
||||||
Pa malku li e teatar, 2-3 muzei i drugi cuda za da zazivee delot? Kako ti se svigja pomislata doteran u vecerna temna obleka, kako cekas da pocne pretstava pokraj Vardar, a od tamu eden kup pepel od odbojkarite na plaza. Ili ne daj Boze veter da duvne. Nikoj ne veli ne za plaza, ama velime NE tamu. Toj del trebe da bide ubava trevicka, so setaliste, po nekoja klupa i 2-3 drvca. |
|||||||
![]() |
|||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||
![]() што се однесува до тоа колку беше прометна таа страна на кејот, тоа се должеше главнои навиките кои ги стекнаа луѓето поради фактот дека ников воопшто не посвети внимание на одржување на таа страна на Вардар, мислам, кој сака да пешачи по кеј кој не е ни осветлен навечер? пешацте по тој кеј ќе се вратеа со самото тоа што ќе се освежеше тој кеј, да не збориме што сега на тој кеј ќе им нови содржини посетени од многу луѓе и не знам зошто сеуште се плеткате околу посетеноста, поентата со посетеноста беше дека не докажува ништо, бројот на луѓе на кои им се допаѓа или не им се допаѓа проектот не е важен, важно е стручното планирање од луѓе кое се разбираат во организирање на јавни простори, бидејќи градска плажа и вака и така ќе биде повеќе или помалку посетена |
|||||||
![]() |
|||||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||||||
Доколку се одеше на ваква варијанта, односно плажа со кафулиња, многу поинтересен момент и секако повпечатлив ќе беше поставување на 2-3 шанка кои ќе се поставуваа во текот на пролетта и летото и вработените од околните места ќе можеа да се опуштат на кафенце или чаша вино покрај Вардар, а навечер можеше во опуштена атмосфера да се отиде на пијачка и ем нема да биде дувло ем пак ќе има луѓе. Вакво нешто има у Љубљана, покрај реката, се симињаш надоле, ладен воздух си пирка, пиеш пиво и уживаш. Не мораше до толку палми, песоци и сл додатоци.
|
|||||||
![]() |
|||||||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
||||||
Dobro se soglasuvam deka plaza barem so ovoj koncept ne e bas prikladna vednas do teatarot. ebivetre e vo pravo. od edna strana ke imame luge sveceno obleceni za nekoja premiera, VIP gosti sto doagaat so limuzini i skapi obleki, a vednas do niv da imame luge na tangi i kupaci kostumi. Sto ne ide ne ide.
N23 ubavo se izrazi do kolku se odi na postilizirani plazi, cisto luge da sednat na kafe i pijalak, i da bide eden vid pootmeno mesto za sedenje, kako mini gradina, ke bese mnogu podobro i poveke vo slad so okolinata. Inaku cisto kako informacija dokolku toj pesok pri vijulica se vnese vo teatrot i muzejot, ke si imame problem, ne sakam da bidam dramaticen ama pesok pokraj taka skapo opremeni objekti ne e vo red. |
|||||||
![]() |
|||||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||||||
Јас имам една голема забелешка, зошто не ги направеја овие шанкови, сплавови и бродови на Вардар на местото од Градски стадион па се` до Александар Палас од двете страни. И така тука има дискотеки во паркот, нека им се дозволат и дискотеки да направат на Вардар. На ова место не живеат луѓе, нема згради и куќи во околина, па може да се забавуваат граѓаните на Скопје колку што сакаат.
Извинете, ама не сакам мене да ми ечи Цеца цела вечер под прозор во центар на град, можеби со плажите ова нема да биде толку изразено, НО СО СПЛАВОВИТЕ ЌЕ БИДЕ СОДОМА И ГОМОРА! |
|||||||
![]() |
|||||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||||||
Кога веќе имаме плажа на река забранета за капење мислам идеално би било и вакво нешто да се направи.
![]() ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
||||||
Па што да не ова Виена е горе добро знаеме каков град е Виена чим може кај нив може и кај нас.
|
|||||||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
|||||||
![]() |
|||||||
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
||||||
Прво заборавате дека овие плажи функционираат само одреден период во годината 3-4 месеци максимум. Второ какви танги какви топлеси(иако убаво звучи) еве имаме една плажа лани ја не знам дали некој се појавил така ко за на вистинска плажа облечен, а второ и да дошол таков тоа не било после 20:00 часот кога обично има претстави. Песокот не лета освен ако не пројде ураган па дури да отиде до горе па дури и да го оштетел музејот, бујна фантазија имаат некои форумџии :-)
За на крај што констатиравме - плажи вакви има во Европа - значи првиот налет на некои критичари во стилот уау што е ова селско катастрофа пројде откако се аргументираше со исти акви плажи во Париз и Виена, сега остана да се убедуваме дали палми личат или не личат и дали зрнцата песок летаат при силен ветер! Целава полемика ќе заврши исто како за реакциите за фонтаните во Вардар кои некои мислеа ќе фрла го*** од вардар - сега тие паметните не коментираат на таа тема откако фино се објасни на кој принцип ќе функционираат иако и претходно беше вон памет за мене да помислам дека некој што ги проектирал не размислувал за тоа(не зборам за форумов него општо). |
|||||||
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
|
|||||||
![]() |
|||||||
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
||||||
Најн, што може во Виена не смее во Скопје, не ни личи нас плажи, неокласика, големи објекти, споменици, на нас ни личат американски крофни, просјаци, помочан и обраснат кеј, исшкртани ѕидови и искршени светилки. *sarcasm* |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||
![]() што ако е Виена развиен град во сите сфери, не значи дека секоја глупост што ја направиле таму, треба ко овци да ја следиме, и еве да речеме, плажа се покажала како интересно решение во повеќе градови, но што ја прави да биде примарно и најдобро решение за нас? претпоставувам дека fichot го постираше базенов, сега треба и кај нас такво нешто да направат... и препоставувам кејот на Вардар кога го дизајнирале, го дизајнирале помочан и обраснат, со исшкртани ѕидови и скршени светилки, нормално, според теоријава, а што е најиронично, ова се споменува на неколку пати во муабетите во нишкава, а плажата не решава ниеден од овие проблеми, ниту пак кејот на Вардар е долг стотина метри |
|||||||
![]() |
|||||||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
||||||
Мислам дека дилемата не е дали да има некаква содржина пред кејот, туку што е поприкладно пред театарот во строг центар на град. Јас не сум приврзаник на градски плажи како концепт во центар, ама ако мнозинството им се допаѓа, зошто да не. А тоа дали ќе имало танги или не, тоа си е приватна работа на оние што ќе ја посетуваат. Во секој случај треба да се предвидат сите можни ситуации. Вака ми изгледа како да се бутаат многу различни содржини во еден многу мал простор. И како и повеќетп се согласувам дека малце треба да се порастерети центарот и да се заживеат другите делови од кејот.
|
|||||||
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
||||||
![]() 15-20 работиници прееска работеа...5-6 во музејот. |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||
![]() ГРАДСКА ПЛАЖА КАМЕНИ МОСТ. Од Кале нема да се чита, а натаму се свртени буквите, театарот ќе смета. |
|||||||
![]() |
|||||||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
||||||
cista glupost
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||||||
koga sme vise kaj viena, na 100 metra od ovoj splav ima edna plaza dole napraveno pokraj rekata i e vistinski hit, najubavo mesto za relaxacija vo prolet i leto
http://www.google.com/search?q=strandbar%20herrmann&oe=utf-8&rls=org.mozilla:mk:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=mk&tab=wi&biw=1280&bih=639 ima edna razlika samo, sto kanalot tuka e mnogu pocist i posreden od vardar megutoa vo sekoj slucaj idejata za plaza ja poddrzuvam |
|||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 64> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |