![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9192939495 209> |
Author | |
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Ах да. Тоа е одличен знак за оправданоста на проектот.
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Најинтересен беше коментарот на енглескињата, која мислејќи се долго време да најде соодветен збор со кој нема да го навреди центарот, кажа nice. Не е оправданост, ама ќе им остават спомени на туристите и ќе имаат каде во центарот да се сликаат. Токму тој е едини скопски проблем, што има премногу убавини во Скопје, но најмалку во центарот. Вака барем натрупаноста ќе им овозможи на и малкуте туристи да имаат некоја фотка од центарот, а да не е кејот или мостот.
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() не знам зошто кај нас постои толкава опседнатост со центарот на градот, со сила се трудиме во врат да му напикаме знаменитости за туристи и туристите ги одвлекуваме од вистинските знаменитости на градот за тоа што градот нема туристичка програма и што туристите појма немаат кај се наоѓаат кога ќе дојдат тука не се криви знаменитостите или „празниот“ и „комуњарски“ центар... туку луѓето кои од петни жиле се обидуваат да донесат туристи, а врска си немаат од водење туризам и што се се прави од кога ќе дојдат туристите и патем зошто центар на градот, немаат врска центрите на градовите со туризмот и никој од нив нема директна поврзаност со него, не е тоа правило во центар да оделе туристи, туристичките локалитети можат и да се наоѓаат далеку од центарот, да не збориме што прав туризмолог се грижи туризмот да е насекаде поддеднакво развиен во разни форми и видови, а не само на километар квадратен... и не знам зошто уште од почетокот на објектите во овој план, сте се фатиле за тоа фотографирање, освен ако не им наплаќате на минувачите по некој денар за сликање, нема поента да се дискутира за тоа... кога сме кај туризмот, не знам зошто кај нас она што навистина се туристички локалитети и историски знаменитости се повеќе се запоставени, а се повеќе се обрнува да се развие туризам од нула, онаму каде што немало услови или заинтересираност ![]() и впрочем зошто Скопје да биде центар на внимание, што ако е главен град, тоа не значи дека треба да биде главна туристичка дестинација, ја имате цела Македонија за развивање на туризам и еден тон локации за сликање, кои не ни знаете дека постојат ![]() за мене Скопје треба да биде функционален и оригинален град, познат по сопствени оригинални постигнувања во архитектурата и урбанизмот и да биде беспрекорно пријатен и привлечен (во смисла на одржување, хигиена и реновирање), а туризмот да си биде само една од стопанските гранки во него, која си се развива природно со привлечноста на самите знаменитости и култура, кои си ги имало и пред овој план |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
![]() Јас го гледам од аспект коа сум турист. Прва ствар идам у Центарот, затоа што центарот е единствено место каде секој турист иде. Нема странец кој ќе дојде у скопје за да би шетал по водно, матка и сл. Тука е проблемот. Еве и на екскурзија коа се носат средношколци увек ги носат во центрите на градовите. Е сеа Скопје ако нема што да понуди у Центар, не верувам дека ќе има некој турист што ќе прашува што каде има и да се мкне по автобус. Ја ипак сум авантурист па секаде каде сум бил сум ги шетал градовите до крај, но не секој турист се мрда од центарот. Фотографирањето е момент кој секој турист го привлекува. Како иначе ќе покаже дека бил у Ск или пак после некоја година да се потсети на тоа патување. Тоа е една од најбитните ствари на туризмот, моментот на обележување фотографија. Еве типичен пример нека биде Белград. Милиони слики се прават пред коњот, затоа што е центар, споменик е и е ударно место во градот. Од друга страна едина понуда може да се направи на турист кој доаѓа организирано, во спротивно, некој што шета без конкретен план, ретко во кој град може да начека добри тури. Барем од мој аспект гледано, сликите пред било каков споменик во некој град остануваат вечно сеќавање. Натрупаноста на истите е сосема друга приказна иако не е оправдана во никој случај. А факт е дека не може некој 60-годишен француз да нема што да види у центарот и да очекувате дека ќе се качи на автобус или такси за да иде по 10-тина километри до убавините на Скопје. А од друга страна, Скопје е најпристапен град во Македонија. Така да за очекување е дека и главниот град треба да е посетен. Не да заработува од туризмот, но да привлече ипак туристи кои потоа ќе ги заинтересира да ја прошетаат Македонија. |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
пак ќе ти кажам, центарот не е секогаш тој што привлекува туристи... не е само километар квадратен и туристите треба да видат се, без разлика кои се и што се туристите, целта е ние да им ги прикажеме на туристите локалитетите, а да ги бараат сами збунето низ центар... па еве, сите сакаат да причаме за разни европски метрополи, сте приметиле ли на колкава оддалеченост се знаменитостите кај нив? значи не е до центарот на градот, туку до луѓето кои го водат туризмот, па дури и да е градов огромно бетонско копиле и нема ниедно музејче ни локалитетче, пак може да се привлече одреден број туристи и еве конечно си давам добар пример за тезата, туристи доаѓаат да го посетат бетонското копиле и се што треба да правиш ти е да се грижиш да ги задржиш тие туристи и да привлечеш нови од ист вид, но ако се обидуваш ти турлитава туризам да создадеш, може и негативни резултати да имаш затоа на секоја локација се развива различен вид туризам, според можностите кои се на располагање, не се прави со сила туризам онаму каде што не го бидува... ние правиме споменици со цел да привлечеме туристи, не знам каква логика имаат развиено сите други, ама според мене тоа воопшто не е логично, со оглед дека имаме многу да учиме со туризмот за да бидеме достојна туристичка дестинација, бидејќи туризмот е комплицирана работа и не се состои во споменици, туку опфаќа многу општествени области кои ние не ги ни погледнуваме |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
До некаде се согласувам. Фрленото ѓубре од хамбургер на сред плоштад е тој што го деградира туризмот. Но јас зборувам за туристи од типот на авантуристи (можеби дека јас лично сето туристичко искуство ми е од типот кај ќе ме одведе патот), кој доаѓа сам и не знае подалеку каде од центар, затоа што нема водич организирано. Но факт е за да им дадеме убава слика треба репрезентен аеродром, асален пат до скопје, ефтин превоз од аеродром, средена околина од железничката и автобуската до центар и сл. Факт е дека ние куќата ја градиме од покрив. Прво се средува околината а после се тураат спомениците, а кај нас обратно. Муабетот ми е дека коа ќе го видат ацета, колку и јас да го мрзам и као личност и као споменик, они ќе останат зачудени, ќе се изнасликаат, ќе си зборат и можда ќе остават некоја пара. Но ај да не забегувам во психологијата на туристите, мал дел од спомениците требаа, приметив од некои странци дека пред бикот се сликале и пред шмизлата, али и пред даме и гоце. Останатиот кич е турен без естетска смисла и вредност, но тоа е цената која следи на едно добро направено, неколку лоши. Само се надевам дека ако веќе целта е привлекување на туристите со споменициве, ондак нека се среди околината. А можда и мислат со панорамскиве автобуси да ги шетнат сите туристи и надвор од центарот, или пак едно мало кругче низ плоштад околу секој споменик посебно.
![]() |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Секој турист го гледа а и самиот град се гледа најпрво по плоштадот, одностно центарот, односно самото јадро на градот...
Edited by HugoGoulding - 07-May-2011 at 03:20 |
|
![]() |
|
Environmental ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 06-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Gi postavija spomenicite na Pulevski, Branitelite,Chupovski i Misirkov.
Izgledaat prekrasno.. barem taka se gleda od video linkot: http://www.time.mk/read/e67976f314/c3eee3b188/index.html |
|
Conservation is a state of harmony between men and land.
|
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
Одлично изгледаат.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
![]() Во центарот на градот денес беа поставени четири нови споменици.Во паркот Жена-борец беше поставен споменикот „Бранителите на Македонија“ чиј автор е Кирил Мукаетов. На плоштадот Македонија беше поставено делото на авторот Мирослав Славковиќ, споменик на Димитрија Чуповски. Споменикот на Ѓоргија Пулевски денес беше пставен поставен до Камениот мост, веднаш кај новата Градска плажа чиј автор е Сретко Јовановски. Томе Серафимовски е автор на споменик на на Крсте Петков Мисирков кој се постави пред Македонската академија на науките и уметностите. Поставувањето на новите споменици се дел од проектот на Владата на Република Македонија, „Скопје 2014“. |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Mnogu mi se dopagja posledniot spomenik
![]() |
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Вака од овај агол и мене искрено ми се допаѓа Крсте Петков Мисирков, сметам дека доби убаво и достојно спомен обележје.
|
|
![]() |
|
Tuvok ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 173 |
![]() ![]() |
![]() Ако збориш за споменикот на последната слика тоа е Димитрија Чуповски |
|
![]() |
|
Bulldozer ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2010 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Да за него зборам, моја грешка тогаш. Одличен споменик!
Edited by Buliwyf - 07-May-2011 at 15:44 |
|
![]() |
|
Bulldozer ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2010 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Environmental ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 06-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Bravo! Spomenikot na Chupovski izgleda odlichno, a i onoj na Pulevski isto taka
![]() |
|
Conservation is a state of harmony between men and land.
|
|
![]() |
|
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
Спомениците се супер само ми е страв да не позеленат како Гоце и Даме.Не би требало.
|
|
![]() |
|
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Odlicni spomenici
![]() |
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
Споменикот на Чуповски најдобар
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9192939495 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |