![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9293949596 209> |
Author | |
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
спомениците барем вака на око многу ми се допаѓаат и ако ги споредувам со други, поубави се, работата е штое се уште еден пример за споменици нелогично спикани на погрешно место, масео кај што реално нема ни простор ни поента за споменици
вакви споменици плачат за сопствени паркови, не треба на вакви локации да ги ставаат |
|
![]() |
|
Stefano ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Treba da se gordeeme kakvi umetnici imame vo Makedonija...navistina dostojni spomenici za dostojni licnosti od istorijata na Makedonija. @zabegan Plostadot na glaven grad na edna drzava e najposetenoto i mozebi najsoodvetnoto mesto za spomenici kako i vo mnogu mesta vo svetoto, posebno vo Evropa.
|
|
![]() |
|
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Spomenicite mnogu dobri se, ama postamentite spored mene se za nikade.... !!!!!
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
како прво не се ни на плоштад споменициве... Edited by zabegan - 07-May-2011 at 16:59 |
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Јас сум на линија со забеган, сепак би ги поставил во некое зелено и пријатно место како паркови и слично или па пред некоја културна институција. Центарот го замислувам како убава широка и отворена површина која ќе отвара а не затвора. Фонтаната е одлична идеја според мене како централно обележје за плоштадот но да беше со помали димензии. Но факт е дека замислата на властите била плоштадот и целото централно подрачје да се претвори во отворен музеј.
|
|
![]() |
|
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() |
Можеби, но тогаш требало да ги наредат поубаво, а не овде Александар, а до него Ченто. |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
И покрај толку угнетуван народ кои многу малку имал можност слободно да се изразува и твори, толку големи интелектуалци и дејци во нашата историја, стварно е за восхит.
Спомениците се прекрасни, ме прават горд на сопствената историја и стварно ја поздравувам идеава, иако ова требаше одамна да биде реализирано, подобро сега отколу за 10-20 години. |
|
![]() |
|
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
Немаше да има вредност целиот проект (гледано само од аспект на спомениците) ако не поставеа споменици на Пулевски и Чуповски и добро што се сети некој подоцна да се вметнат во СК 2014. Не сакам да ги делам Македонците на помали или поголеми, секој на свој начин дал придонес во историјата, но според мене (а и според историските факти) Пулевски и Чуповски се единствените кај кои провејува чиста и јасна македонска национална мисла низ целиот живот... сите други покрај Македонци се декларирле во некои документи и како нешто друго...
|
|
![]() |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
![]() Се декларирале затоа што морале инаку нема да им било дозволено да се школуваат, работат и творат. А нема ни да биле слободни или во краен случај живи... но да не ја носочјуваме темава во погрешна дискусија ![]() Edited by HugoGoulding - 07-May-2011 at 20:31 |
|
![]() |
|
Рок-Барок ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 29-Aug-2010 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 118 |
![]() ![]() |
И јас сум некако се повеќе за тоа.. но ајде, каде да ги сместиме? Дај пример за соодветна локација..? Мене ич не ми текнува |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Некои можни локации за спомениците се...
Училишта што ги носат нивните имиња, универзитетски и факултетски објекти, библиотеки што носат нивни имиња, кружни текови што се градат, или ќе се градат, паркчиња како она кај о. Центар, или кружниот тек кај Ленинова, платоа на институции и министерства, и куп други места може да се најдат. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
го мислев истото што го кажа крале, но главната поента ми беше секој споменик да си има сопствен простор и со самото тоа ќе му се посвети внимание и ќе му се даде на значење, а просторот треба да е на видна локација и да соодветсува со димензиите на споменикот, па ако е можно и со значењето
на таа локација требаше да има споменик на Карпош, единствено тој и требаше да си има централна положба на самиот плоштад не знам стварно која е целта на споменициве, си играат мајтап со нив, сега бива ли на Александар да му правиме огромен споменик на главниот плоштад што се гледа од Драчево, а некој друг вака насилно да биде збутан на место што и не е соодветно за било каков споменик? сигурен сум дека во иднина ќе се градат нови паркови, плоштади, платоа и објекти и се надевам дека ќе ги посветат на дел од личностите на кои во моментов им се подигаат споменици, па ќе ги дислоцираат таму, само да не остане вака! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ rok-barok, zabegan i krale
А зашто мислите дека некој го правел планов за потоа да ги дислоцира ? Муабетиве не ви држат вода. Плус мене воопшто не ми се допаѓа идеата за дислоцирање на било што, сеа ќе поминат година и јас ќе се навикнам на некои визури и изглед и сега наеднаш ќе се тргне од таму... Која е поентата? По се изгледа дека некои на форумов очигледно сеуште не ја сфатија идеата на проектот за спомениците, а тоа е, да се сконцентрираат различни период од македонската историја во централниот дел на метрополата со цел да се добие еден оргинален препознатлив лик, да се оддаде почит на големи историски личности и пред се да се подигне свеста и моралот на македонскиот народ кој очигледно не си ја почитува доволно сопствената историја и сопственото потекло, да се фундира македонската историја во една кружница за да идните генерации им е јасно кој се нивните корени и да бидат горди и еднакво храбри и да се стремат да бидат интелектуално моќни како нивните предци. Очигледна беше кризата за македонскиот идентитет и самопознавање, не дека сме ние криви, туку поради пропагандата од надвор, но тоа е друга тема. Покрај тоа, се разубавува централното подрачје а и туристите имаат што да видат, можат да се восхитуваат, сликаат итн... Еве сега прават парк со спомен обележје на Сандански во Аеродром, прават и кружен тек со спомен обележје на Ѓорче Петров во истоимената населба и што ? Сигурно ако не ме води патот натаму нема да отидам да го видам... А низ центарот сакал-неќел ќе поминам... Edited by HugoGoulding - 08-May-2011 at 01:02 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
што да кажам, погрешно сте разбрале зошто и како се прават споменици, не намеравам по 10000000000 пат да го дискутирам истото, толку од мене
и никој не го правел планов, тоа се дискутира цело време, што ова не е план туку една голема зафрканција |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
И јас не намеравам да ти реплицирам повеќе со овој игнорантски однос кој го имаш во коментарите, споменици се прават за некоја влијателна личност или историски настан, а за местоположба нигде нема некое посебно правило или канон каде треба да стојат и зошто, кај што сакаме таму ќе ги ставиме, ако сакам на месечината ќе ставам и не ми е јасно зашто не ставиле до сега таму... од Нил Армстронг ако ништо друго..
Edited by HugoGoulding - 08-May-2011 at 03:09 |
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
Цар Самоил кога се планира да се мести ?
|
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
Od toa sto jas imam uceno za skulpturi i dizajn, eve nekoi informacii, koi moze da pomognat okolu debatava za postavuvanje na spomenici.
Postarite stilovi imaat pravila kade i kako se postavuvaat skulpturi, iako niz evropa tie pravila ne se sekogas celosno prifateni. Na primer 1. neoklasicizmot promovira simetrija i ednostavni gemoetriski figuri, kako kvadrat, sfera, triagolnik, i izbegnuva rasosni/cvetni dekoracii. Skulpturite imaat samo edna idealna tocka za pogled, emocii ne se dozvoleni i treba skulpturata da promovira idealno demokratsko opsestvo (stara Rimska repiblika, ili Grckata demokratija) od tie pricini od 18 vek pa navamu sekoja evropska zemja koja preminuva vo demokratsko opsestvo go promovira ovoj stil pred se za vladini institucii. Tipicen neoclasicen plostad treba da ima ednostavna geometriska forma (pravoagolnik, krug, polukrug, kvadrat) 2.barokot od druga stran e raskosen stil, sto promovira dekoracii, koi mozatmozat da funkcioniraat sami za sebe, skulpturite mozaat da bidat kompleksni, i da imaat poveke od edna idealna pogledna tocka. Najiedalno baroken grad napraven vo Evropa e Krakov vo Polska, od druga strana nitu eden evropski grad ne e napraven planski spored pravilata na neoklasicizmot. Paris, Berlin imaat neoklasicni plostadi kade simetrijata i harmonijata se zapazeni. Skulpturite vo Skpoje 2014 se neoklasicni po forma, osven na Karpos, imaat samo edna idealna tocka, dodeka rasporedot na skulpturite e daleku od neoklasicen, se soglasuvam deka mnogute spomenici nemaat mnogu stilska logika ako veke se ide na neoklasika. Simetrija ima mnogu malku. I neoklasicimzot/barokot ne dozvoluva rasfrlanje na spomenici na sekoe kose na plostad ili park. Poradi razlicnite pristapi okolu plostadot, jas mislam deka ke bese podobro da se odese so barokni skulpturi ako veke se ide so star stil, na toj nacin ke se izbegnese gledanje vo gz na nekoi skulpturi. Se soglasuvam deka brojot na spomenici treba da se drzi umeren, i pdobro e da se napravat pomali plostadi niz skopje kade spomenicite bi dosle do uzraz i b=vo linija na neoklasicizmot ako veke se ide vo toj stil. Ona sto mu fali na Skopje e dobro dekorirani mini parkovi so spomenici, i mini plostadi koi bi go zbogatile gradot |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Бутањето на сите живи споменици во централното подрачје е тотален нон-сенс. Прво и основно тие не се ни осмислени да претставуваат една целина, во кој случај ајде уште и би се прогледало низ прсти (доле имам некои такви осмислени целини со фотки).
Проблемот со ск2014 е што никој не седнал да испланира се, туку се планира ќоше по ќоше, споменик по споменик и настанува еден урбан хаос, кој ќе мора потоа да се корегира во некоја иднина. Сакале или нејќеле спомениците ќе мора да се дислоцираат на посоодветни локации. Следат Будимпешта и Прага, како примери за скоцентрирани споменици на едно место, но во осмислена целина... ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Инаку на споменикот во Будимпешта (првиот) има околу 25 статуи, а на вториот од Прага (Карлов мост) има 30.
Што ќе фалеше да се направи нешто слично и плански? Ќе беше МНООООГУ подобро, отколку ова „биста овде, биста онде“.... |
|
![]() |
|
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Za na plostad dosta bea samo Aleksandar, Dame i Goce. Valjda koga ke bide sve zavrseno ke se razbudat ,ke vidat deka ne ide tolku spomenici za toj prostor i ke gi dislosiraat ama ne mi se veruva.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9293949596 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |