build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 9495969798 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1901 Posted: 08-May-2011 at 18:24
Не чекај малце јас не викам дека не е битно да учиме од туѓи искуства, но кога оправданоста на еден проект ја гледаме од призма на тоа дали тоа го има некаде на друго место во светов, мислам дека тоа е сосема погрешно.
Иначе што ќе ти смени годината, демек сега е 21 век па тогаш така се правеле работите неосмислено, денес не или денес не треба така. На многу од овие споменици автор е Микеланџело, значи биле направени во некој период кога он живеел и творел. Но прашањето не беше такво, работата беше да посочиме пример, јас тоа го направив. 
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #1902 Posted: 08-May-2011 at 18:31
Плоштад Prato della Valle - Падова, Италија
- изграден во 1775

Број на статуи: 78

Статуите се од познати личности кои биле родени или живееле во Падова.

1.

2.

3.

4.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1903 Posted: 08-May-2011 at 18:32
Originally posted by StreetStruck

Не чекај малце јас не викам дека не е битно да учиме од туѓи искуства, но кога оправданоста на еден проект ја гледаме од призма на тоа дали тоа го има некаде на друго место во светов, мислам дека тоа е сосема погрешно.
Иначе што ќе ти смени годината, демек сега е 21 век па тогаш така се правеле работите неосмислено, денес не или денес не треба така. На многу од овие споменици автор е Микеланџело, значи биле направени во некој период кога он живеел и творел. Но прашањето не беше такво, работата беше да посочиме пример, јас тоа го направив. 

Векот е многу битен. Архитектурата во голема мера е одраз на времето и се што носи тоа време на економски план, политички план, социолошки план, технолошки план итн итн итн... Милион пати е дискутирано ова на форумот и штета е што дискусијата останува на ниво на рововска битка.
Back to Top
FT View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FT Quote  Post ReplyReply #1904 Posted: 08-May-2011 at 18:37
Originally posted by OCB

Плоштад Prato della Valle - Падова, Италија
- изграден во 1775

Број на статуи: 78

Статуите се од познати личности кои биле родени или живееле во Падова.

Мене ова ми се свиѓа,ама ова има врска, т.е тие што ги ставале спомениците размислувале.А ова во Скопје се без врска ставани споменици.А ова твоето е прекрасно, според мене.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #1905 Posted: 08-May-2011 at 18:44
Простете, но мене сите овие статуи во Падова ме асоцираат повеќе на гробишта отколку било што друго... невкусно.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1906 Posted: 08-May-2011 at 19:06
Originally posted by pbanks

Векот е многу битен. Архитектурата во голема мера е одраз на времето и се што носи тоа време на економски план, политички план, социолошки план, технолошки план итн итн итн... Милион пати е дискутирано ова на форумот и штета е што дискусијата останува на ниво на рововска битка.

И што значи ова дека ме побивте, нема пример во светов како нашиот и автоматски нашиот плоштад е неоправдан. Ако архитектурата е одраз на своето време тогаш дај на сите личности да им направиме современи, "модерни" и апстрактни споменици ако не, како споменикот на Гемиџиите во Велес, сите такви да бидат и во Скопје. Италија во тоа време била една од најразвиените земји на економски план и на политички план. Еден споменик од тоа време, со вредноста на парите во тоа време чини повеќе од пола од нашите споменици денес. А осеќам дека и да најдев таков пример од денешно време, пак ќе го имаше она АМА ТОА Е ВАКА, ТОА Е ТАКА...
И на крај штета е што некој гледа на обична дискусија како на рововска битка и го става тој предзнак без причина.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1907 Posted: 08-May-2011 at 19:55
Тоа е муабетот, да беше ова во Виена или Рим, сите ќе бевте "wooow какво е " и ќе беше и оправдано и атракција и пример како се поставуваат споменици...

Edited by HugoGoulding - 08-May-2011 at 19:57
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1908 Posted: 08-May-2011 at 20:07
конечно да се согласам на некоја тема со крале, крале, секоја чест, како да ми читаш мисли Thumbs%20Up

инаку, ако го следевте примерот на Виена и Рим, спомениците немаше да ги поставуваме вака како што ги поставуваме кај нас, причината зошто сите идат со вау за нив а со бљак за нашиве е токму тоа
си има начини бе луѓе, зошто да дискутираме за нешто за кое не се дискутира?
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1909 Posted: 08-May-2011 at 20:23
Originally posted by HugoGoulding

Тоа е муабетот, да беше ова во Виена или Рим, сите ќе бевте "wooow какво е " и ќе беше и оправдано и атракција и пример како се поставуваат споменици...

ама од каде оваа глупост, зошто со вакво подметнување на тези?
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1910 Posted: 08-May-2011 at 20:26
Originally posted by HugoGoulding

Hugo ti ke bese WOW . ..sekoj od sebe si trga

Edited by G.I. Joe - 08-May-2011 at 20:27
Back to Top
Observer View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Observer Quote  Post ReplyReply #1911 Posted: 08-May-2011 at 20:35
Заклучок од последнава дебата како што одминува времето густината на спомениците во просторот се намалува. Чуповски во Железара, Гемиџиите во Драчево а Пулевски во Црниче.
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1912 Posted: 08-May-2011 at 22:15
Originally posted by zabegan

инаку, ако го следевте примерот на Виена и Рим, спомениците немаше да ги поставуваме вака како што ги поставуваме кај нас, причината зошто сите идат со вау за нив а со бљак за нашиве е токму тоа

Според кого тоа вау за нив, а бљак за нашите, според тебе ли? Ти не си сите така?!
Дај еднаш сериозно да земеме да проанализираме, да кажеме овој споменик не ми се свиѓа/ ми се свиѓа заради ова, ова и ова. Кои споменици ти се тебе бљак и кажи ја главната причина.
Ја одма ќе ти кажам, не ми се свиѓа воопшто ама воопшто што на плоштадот ќе биде тоа човекот-дрво и шмизлите до Сити Галери (или тие можеби сеа ги тргнаа, не сум сигурен). Со другите апсолутно сум задоволен.
Back to Top
medlence View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote medlence Quote  Post ReplyReply #1913 Posted: 08-May-2011 at 22:28
Originally posted by zabegan

причината зошто сите идат со вау за нив а со бљак за нашиве е токму тоаси има начини бе луѓе, зошто да дискутираме за нешто за кое не се дискутира?

кои точно се тие што се бљак??? дури ако ја погледнеш и анкетата на билд мнозинството го подржуваат проектот... така да не ми е јасно како може да генерализираш така... ако тебе не ти се допаѓа неможеш да кажуваш и за другите... како што гледам туристите доста позитивно гледаат на целиот проект.. а богами и голем дел од граѓаните...

инаку во светот има милион примери на плоштади во кои има повеќе од 10 споменици, и ние не треба да се споредуваме со никој друг, затоа што нити сме исти нити пак слични со останатите...
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1914 Posted: 08-May-2011 at 23:24
Вака сега. Примерот што го даде OCB со Падова е токму АРГУМЕНТ ЗА тоа што го зборувам. Сите тие статуи се поставени во ЕДНА ОСМИСЛЕНА целина, поврзана со еден канал, изработени на исти постаменти, од ист материјал, со иста големина и иста боја.

Тоа па што го постираше Street, пак тотално нема врска со темава. Не знам дали си бил во Фиренца, пошто ако си бил, сигурно знаеш што се и каде се овие статуи поставени.
Back to Top
Ljubopitko View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Ljubopitko Quote  Post ReplyReply #1915 Posted: 08-May-2011 at 23:37
се е ствар на вкусови  - мене тоа у Падова " ОСМИСЛЕНАТА ЦЕЛИНА" наредени на исти постаменти, иста боја, големина ме потсека на надгробни споменици
додека Скопје 2014 ме е баш :okay:

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1916 Posted: 08-May-2011 at 23:52
Originally posted by Ljubopitko

се е ствар на вкусови  - мене тоа у Падова " ОСМИСЛЕНАТА ЦЕЛИНА" наредени на исти постаменти, иста боја, големина ме потсека на надгробни споменицидодека Скопје 2014 ме е баш %3cimg%20src=">

Дали ни се допаѓа тоа во Падова е веќе прашање на вкус.

Тоа што не е прашање на вкус е дали во нешто има симетрија, ред, осмисленост, или нема.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1917 Posted: 09-May-2011 at 00:00
PreviousИсто така е прашање на вкус е дали на некој му се допаѓа или не му се допаѓа нашиот плоштад и спомениците на и околу него, така.
И да бев во Фиренца. Само немам боље слики за жал за да го доловам тоа што сакам да го кажам. И баш муабетот е за димензиите, осмисленоста, редот, бојата, материјалот, постаментите и слично бидејќи таму е примерот, па поготово за симетријата ( ја нема воопшто).
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1918 Posted: 09-May-2011 at 00:04
Originally posted by StreetStruck

PreviousИсто така е прашање на вкус е дали на некој му се допаѓа или не му се допаѓа нашиот плоштад и спомениците на и околу него, така.И да бев во Фиренца. Само немам боље слики за жал за да го доловам тоа што сакам да го кажам. И баш муабетот е за димензиите, осмисленоста, редот, бојата, материјалот, постаментите и слично бидејќи таму е примерот, па поготово за симетријата ( ја нема воопшто).

Дали му се допаѓа на некого е едно... На некого му се допаѓа и дет метал музика, за тоа се разбира не се дискутира.

Но, дискусијата е дали е добро така неосмислено да се натрупаат купишта споменици? Факт е дека е неосмислено, бидејќи се менуваат нивни локации во последен момент, се додаваат или менуваат дури и имињата на кои ќе бидат посветени.

Во првичната фаза мостот Око беше замислен како некој мост со скулптури, и тука некако ќе пројдеше да се натрупаат на мал простор, ама се разбира складно поставени. Ама вака?

А во Фиренца, пошто си бил, сигурно знаеш дека се наоѓа најголемиот национален музеј во Италија, Уфизи, во кој има стотици статуи од разни епохи. Некои од тие се и рашрктани во непосредната близина на градот, а не биле за таму никогаш ниту планирани ниту поставени. Давид на пример, сигурно знаеш, дека е реплика и не бил оригинално таму поставен, ама пошто влече многу туристи го имаат ставено надвор.
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1919 Posted: 09-May-2011 at 00:08
madrid

Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1920 Posted: 09-May-2011 at 00:12
И повторно. Една целина, осмислена големина, боја, низа.

СК2014? Ништо од тоа.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 9495969798 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.535 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.