![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9495969798 209> |
Author | |
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
Не чекај малце јас не викам дека не е битно да учиме од туѓи искуства, но кога оправданоста на еден проект ја гледаме од призма на тоа дали тоа го има некаде на друго место во светов, мислам дека тоа е сосема погрешно.
Иначе што ќе ти смени годината, демек сега е 21 век па тогаш така се правеле работите неосмислено, денес не или денес не треба така. На многу од овие споменици автор е Микеланџело, значи биле направени во некој период кога он живеел и творел. Но прашањето не беше такво, работата беше да посочиме пример, јас тоа го направив. |
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Плоштад Prato della Valle - Падова, Италија
- изграден во 1775 Број на статуи: 78 Статуите се од познати личности кои биле родени или живееле во Падова. 1. ![]() 2. 3. 4. ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Векот е многу битен. Архитектурата во голема мера е одраз на времето и се што носи тоа време на економски план, политички план, социолошки план, технолошки план итн итн итн... Милион пати е дискутирано ова на форумот и штета е што дискусијата останува на ниво на рововска битка. |
|
![]() |
|
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() |
Мене ова ми се свиѓа,ама ова има врска, т.е тие што ги ставале спомениците размислувале.А ова во Скопје се без врска ставани споменици.А ова твоето е прекрасно, според мене. |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Простете, но мене сите овие статуи во Падова ме асоцираат повеќе на гробишта отколку било што друго... невкусно.
|
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
И што значи ова дека ме побивте, нема пример во светов како нашиот и автоматски нашиот плоштад е неоправдан. Ако архитектурата е одраз на своето време тогаш дај на сите личности да им направиме современи, "модерни" и апстрактни споменици ако не, како споменикот на Гемиџиите во Велес, сите такви да бидат и во Скопје. Италија во тоа време била една од најразвиените земји на економски план и на политички план. Еден споменик од тоа време, со вредноста на парите во тоа време чини повеќе од пола од нашите споменици денес. А осеќам дека и да најдев таков пример од денешно време, пак ќе го имаше она АМА ТОА Е ВАКА, ТОА Е ТАКА... И на крај штета е што некој гледа на обична дискусија како на рововска битка и го става тој предзнак без причина. |
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Тоа е муабетот, да беше ова во Виена или Рим, сите ќе бевте "wooow какво е
![]() Edited by HugoGoulding - 08-May-2011 at 19:57 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
конечно да се согласам на некоја тема со крале, крале, секоја чест, како да ми читаш мисли
![]() инаку, ако го следевте примерот на Виена и Рим, спомениците немаше да ги поставуваме вака како што ги поставуваме кај нас, причината зошто сите идат со вау за нив а со бљак за нашиве е токму тоа си има начини бе луѓе, зошто да дискутираме за нешто за кое не се дискутира? |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
ама од каде оваа глупост, зошто со вакво подметнување на тези? |
|
![]() |
|
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
Hugo ti ke bese WOW . ..sekoj od sebe si trga Edited by G.I. Joe - 08-May-2011 at 20:27 |
|
![]() |
|
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
Заклучок од последнава дебата како што одминува времето густината на спомениците во просторот се намалува. Чуповски во Железара, Гемиџиите во Драчево а Пулевски во Црниче.
|
|
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Според кого тоа вау за нив, а бљак за нашите, според тебе ли? Ти не си сите така?! Дај еднаш сериозно да земеме да проанализираме, да кажеме овој споменик не ми се свиѓа/ ми се свиѓа заради ова, ова и ова. Кои споменици ти се тебе бљак и кажи ја главната причина. Ја одма ќе ти кажам, не ми се свиѓа воопшто ама воопшто што на плоштадот ќе биде тоа човекот-дрво и шмизлите до Сити Галери (или тие можеби сеа ги тргнаа, не сум сигурен). Со другите апсолутно сум задоволен. |
|
|
|
![]() |
|
medlence ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 12-Mar-2011 Location: UK Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
кои точно се тие што се бљак??? дури ако ја погледнеш и анкетата на билд мнозинството го подржуваат проектот... така да не ми е јасно како може да генерализираш така... ако тебе не ти се допаѓа неможеш да кажуваш и за другите... како што гледам туристите доста позитивно гледаат на целиот проект.. а богами и голем дел од граѓаните... инаку во светот има милион примери на плоштади во кои има повеќе од 10 споменици, и ние не треба да се споредуваме со никој друг, затоа што нити сме исти нити пак слични со останатите... |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Вака сега. Примерот што го даде OCB со Падова е токму АРГУМЕНТ ЗА тоа што го зборувам. Сите тие статуи се поставени во ЕДНА ОСМИСЛЕНА целина, поврзана со еден канал, изработени на исти постаменти, од ист материјал, со иста големина и иста боја.
Тоа па што го постираше Street, пак тотално нема врска со темава. Не знам дали си бил во Фиренца, пошто ако си бил, сигурно знаеш што се и каде се овие статуи поставени. |
|
![]() |
|
Ljubopitko ![]() Newbiе ![]() Joined: 24-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
се е ствар на вкусови - мене тоа у Падова " ОСМИСЛЕНАТА ЦЕЛИНА" наредени на исти постаменти, иста боја, големина ме потсека на надгробни споменици
додека Скопје 2014 ме е баш ![]() |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Дали ни се допаѓа тоа во Падова е веќе прашање на вкус. Тоа што не е прашање на вкус е дали во нешто има симетрија, ред, осмисленост, или нема. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() И да бев во Фиренца. Само немам боље слики за жал за да го доловам тоа што сакам да го кажам. И баш муабетот е за димензиите, осмисленоста, редот, бојата, материјалот, постаментите и слично бидејќи таму е примерот, па поготово за симетријата ( ја нема воопшто). |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Дали му се допаѓа на некого е едно... На некого му се допаѓа и дет метал музика, за тоа се разбира не се дискутира. Но, дискусијата е дали е добро така неосмислено да се натрупаат купишта споменици? Факт е дека е неосмислено, бидејќи се менуваат нивни локации во последен момент, се додаваат или менуваат дури и имињата на кои ќе бидат посветени. Во првичната фаза мостот Око беше замислен како некој мост со скулптури, и тука некако ќе пројдеше да се натрупаат на мал простор, ама се разбира складно поставени. Ама вака? А во Фиренца, пошто си бил, сигурно знаеш дека се наоѓа најголемиот национален музеј во Италија, Уфизи, во кој има стотици статуи од разни епохи. Некои од тие се и рашрктани во непосредната близина на градот, а не биле за таму никогаш ниту планирани ниту поставени. Давид на пример, сигурно знаеш, дека е реплика и не бил оригинално таму поставен, ама пошто влече многу туристи го имаат ставено надвор. |
|
![]() |
|
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
madrid
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
И повторно. Една целина, осмислена големина, боја, низа.
СК2014? Ништо од тоа. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9495969798 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |