![]() |
![]() |
![]() |
Спомен куќа на Тоше Проески - Крушево |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567> |
Author | |
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() не знам што запна толку за автентичноста на архитектурата кога тука таа не претставува проблем, не е музејов на сред град, нити пак е прв пример за отстапување од традиционалното сепак е пристоен објект според мене |
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Па куќата на мајка тереза е во некаква си разиграна околина, кајшто ај некако и ќе се свари. Ама овде на сред „алпско“ Крушево?
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Ни Дизниленд не е доволно разигран за куќата на МТ.
|
|
![]() |
|
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
Ако куќата на МТ не е Дизниленд, ова на Тоше не е Грејсленд.
Баш штета. |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Денеска на некоја ем исија имаше дека бил објектов прогласен за најпосетувана балканска атракција месецов или нешто така беше. Точната формулација не ја памтам, ако ја најде некој веста нека ја постира.
|
|
![]() |
|
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() |
Се отвори пред три дена, а е најпосетувана атракција!?
Алал нека им е aко е така. Edited by FT - 29-Apr-2011 at 17:34 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ова и да е така, а не може да е така, тоа е заради Тоше, а не заради објектот, така да коментарот е излишен за дискусијава овде. |
|
![]() |
|
strajk ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 19-Mar-2011 Location: Skopyeah Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Sliki od spomen kukata na Tose http://cooltura.mk/?p=1811
|
|
ФК Вардар гордоста на Скопје
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Малку слики од самиот објект за жал. Повеќе од „фаците“. |
|
![]() |
|
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
Izgleda deka Spomen Kukjata na Tose stana vistinska atrakcija, poveke od 20,000 posetiteli dosle vo rok od 10 dena.
http://www.sitel.com.mk/video/makedonija/krushevo-zazivuva |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Знам дека не е овде темата, но не знам каде е.
Како е можно за поп-ѕвезда толку брзо да се изгради меморијален центар, а ист таков за починатиот претседател Борис Трајковски толку години да тапка во место? Не ми е јасно, дали има нешто ново за куќата на Б.Т. ![]() |
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Ова не го личи за меморијален центар. Личи повеќе на вила. Каде е ова поточно?
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па да, ќе биде куќа на семејството, ама барем така најавуваа дека ќе има и спомен музеј за Б.Т.
На водно е некаде, не знам каде точно. |
|
![]() |
|
Bulldozer ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Jul-2010 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Plugger ![]() Senior Member ![]() Joined: 15-Sep-2008 Online Status: Offline Posts: 378 |
![]() ![]() |
Krale, Ne bi rekol deka e bas taka, spomen kukjata na Tose se gradese poveke od 2 godini i toa e spomen kukja za narodot isto kako sto e spomen kukjata na majka tereza. Gradot Krushevo zdivna so ovaa spomen kukja na Tose, ova beshe dobra investicija za narodot. |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Имав можност пред 1-2 години да го посетам Крушево и нормално бевме на гробот на Тоше. Гробот се наоѓа на влезот на гробиштата веднаш спроти гробот на Питу Гули. Со сета должна почит кон Тоше, и како музичар, уште повеќе како човек, сметам дека е предимензиониран неговиот третман како небаре да е светец. Гробот на Питу Гули, беше ништо повеќе од обичен стар подзаборавен гроб, преполн со коров и понекое овенато цвеќе којзнае од кога. Гробот на Тоше грижливо чуван (веровтно од неговото семејство и фондацијата), со доста посетители кои како и нас беа дојдени да му оддадат почит на Тоше. Се прашувам, кој повеќе заслужува споменик, спомен дом, Питу Гули кој херојски загинал бранејќи ја првата република на Балканот, на која сите ние сме толку горди, или музичката икона која сепак на добро светло ја претставуваше Македонија, барем регионално? Крушево и Македонија не смеат поради Тоше да заборават на славното минато и останатите херои кои ги дал овој град. |
|
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Mногу точно. Се разбира причината зошто на Тоше му се придава многу поголемо значење, е многу поповршна од што се признава - а тоа е комерцијализацијата. Од Тоше може многу подобро да се заработи отколку од Питу Гули. И тоа е тажната, ама реална вистина. |
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
Врти нешто ко реклама на МТВ и пишува дека влезот е 60 денари. Дефинитивно се согласувам дека се работи за голем обид за комерцијализација. Па влезот во Македониумот е поефтин.
|
|
![]() |
|
tonikostov ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Oct-2009 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 127 |
![]() ![]() |
За први мај бев во Крушево, меѓу другото бев и во меморијалниот центар. Се наплаќа влез и влезница е 50 денари. Според мене, не е многу. Но, се вртеа реклами и дека влезот е бесплатен. Потоа, се зборуваше дека работи 24 часа на ден, а всушност работи до 21 часот.
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Проблемот не е со Тоше. Имаше голема фреквенција на луќе, непосреден настан беше. Проблемот е што е запуштен Питу Гули. Зашто Никола Карев Гоце Делчев имаат така добар третман, а Питу Гули е зафрлен некаде е друго прашање.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |