![]() |
![]() |
![]() |
Драмски театар - Скопје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123> |
Author | ||||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() Posted: 24-Mar-2009 at 19:13 |
|||||||||||||
Футуристички дизајн за новата зграда на Драмски
Повеќенаменска стаклена зграда со футуристички дизајн - ова е идејниот проект за новата зграда на Драмскиот театар во Скопје. Објектот ќе биде висок 30 метри, ќе има 6 ката, со подземна гаража. Жирито од 9-те пристигнати трудови избра еден како победник, а откупи уште два. Претседателот на жирито вели објектот не треба да биде само театар. „Може лесно да замислите дека овде ќе има и друг театар, авангарден театар, можеби галерии, дури и шопинг сали итн.“, изјави Мартин Пановски, претседател на жирито.
Доколку се тече според планираното, изградбата на театарот би требала да почне за 9 месеци, а парите за проектот треба да се обезбедат од независен инвеститор. Министерството за култура ќе учествува со земјиштето на сегашниот театар. „На надворешниот инвеститор обврската е да го изгради она што е драмскиот дел и делот за Драмскиот театар, и она што е останато, да го најде и сопствениот интерес“, рече Бранко Ѓорчев, директор на Драмски театар. За време на изградбата на новата зграда, Драмскиот театар ќе функционира, глумците и вработените привремено ќе бидат сместени во друг објект. http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=106263 За ова барав нишка, но не ми излезе ништо, па затоа го објавив овде. Edited by гитардемон - 24-Mar-2009 at 19:18 |
||||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
neli treba da se naoga tamu nekade kaj makedonskata filharmonia???
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Cifra ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 85 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Не ова е во Карпош 2 позади хотелот Карпош
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Денеска бев на промоција, (среќа факултетот ми е непосредно до драмски) го видов проектот, малку ми ена прв поглед чуден, е сега рендерите се квалитетни ама постои опасност ова да стане упште едно кич стаклен аквариум. Барем според бојата на стаклата. Нормално рендерот увек знае да излаже кога се у прашање стакла, ама мене ипак формата ми се допаќа и дефинитивно нова свежина у облици на Скопски згради!
И упте нешто да напоменам. Победничкиот проект е оној погоре што го имате на сликата од вести. Пошто низ серијава слики се доста испомешани има и доста слики од разни проекти, има и од оние непобедничките. Инаку јас бев на почетокот на промоцијата, после имало и објаснување кратко и новинарски прашање, за жал на тој дел не присуствував. Може би деновиве сеупте да е изложен проектот па кој не го мрзи со некој подобар апарат може да провери. А сега да не го тупам, изволте сликите.... 01. ![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. ![]() 08. ![]() 09. ![]() 10. ![]() 11. ![]() 12. ![]() 13. ![]() 14. ![]() 15. ![]() 16. ![]() 17. ![]() 18. ![]() 19. ![]() 20. ![]() 21. ![]() 22. ![]() 23. ![]() 24. ![]() 25. ![]() 26. ![]() 27. ![]() 28. ![]() 29. ![]() 30. ![]() 31. ![]() 32. ![]() 33. ![]() 34. ![]() 35. ![]() 36. ![]() Edited by lslcrew - 24-Mar-2009 at 20:48 |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
av.. kako ce izgledase ako bese tamu kade e sega lumiks ili zad makedonskata filharmonija
ama ete....karpos
![]() |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Е што бара тано?! Па до сега зборевме дека не иде па до толку да го претрупаме со секакви стакленици и чуди тој толку мал простор! Башка што е финтата два театри на 20 метра размак?! ![]() Edited by lslcrew - 24-Mar-2009 at 20:57 |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Не сум бил досега во ниеден театар во Македонија освен битолскиот, па не знам дали во другите театри има сала на два ката (со балкон, или како се викаше точно вториот кат, на македонски никако не можам да го запомнам), или ова ќе биде првата? Видов и на рендерите за велешкиот театар планираат исто така, а ете сега и овде, што е супер! Има некој информација дали има на друго место втор кат? И побога, кажете ми како се вика, сигурно не се вика балкон
![]() |
||||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||
@lslcrew mozno e se vo makedonija (zerkvi sekoja 10.metri ..nisto protiv, sakam da kazam deka vakvo nesto moze da se slucuva) |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
ложи има во секој театар ама не се такви висечки, а во скопје барем колку што знам во главните театри (Драмски, МНТ и МОБ) нема две нивоа, сите се со еден дел |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
инаку не знам дали е офтопик, ама ме нервира што сите театри ни се
некако забутани во просторот, знам дека драмски е на десет метра од
партизанска, ама сепак е доста неприметлив за некој што не ги познава
тие простори
зошто не го ставиле на некое отворено место како што е универзалната сала? штета е (ми личи објектов ко да ќе е убав) да биде така задушен во просторот п.с. Какви и да бидат стаклава, сите проекти се задоволително убави и имаат интересни форми, па сепак сум оптимистички настроен кон ова ![]() |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
на прв поглед, надворешноста на објектов ми се допаѓа доста...сега, пак се појавува прашањето: зошто малкуте асални проекти (како овој, филхармонијата и проектот за турскиот театар) ќе бидат забутани во изолирани локации, додека чудовиштата од типот на спомен куќата на Мајка Тереза или новиов музеј/суд ќе бидат најекспонирани на ударни места
![]() Edited by anDarko - 24-Mar-2009 at 22:03 |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||
Edited by lslcrew - 25-Mar-2009 at 06:31 |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Ова се гради во лош момент т.е во време на криза и додека другите држави стагнираат и гледат како да излезат од таа криза , нашата влада се расфрла со пари.Инаку проектот е добар т.е модерен со Европски Стил
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
![]() Не сум чул дека во архитектурата постои таков „Европски Стил“ Инаку да, нашата влада неодговорно се расфрла со пари, ама баш во овој случај не е комплетно јасна ситуацијата затоа што имаме конфликтни информации
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Пред се мислам дека концептот театар и останат простор чија намена ќе ја определи Инвеститор е тотално губитна комбинација.
Дали некој воопшто помислил на ова или пак единствена варијанта да се изгради нешто кај нас е со туѓи средства што автоматски значи туѓ газда? |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
не сакам да шпекулирам, но од досегашните искуства може да се работи за проверена шема како со катните гаражи. Со други зборови ова најавено јавно приватно партнерство може да искочи и еден голем трговски центар и едно сопче за театар. |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||
Ако е така како што е во текстот, тогаш влогот само земјиште е премал за да се добие во замена една третина од објектот. Кого би му било од интерес буквално да спонзорира изградба на театар?! Финансирањево останува матна зона.
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
belo ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Aman bre luge...vazno e deka nesto se slucuva...se gradi. Imate tenderi, konkursi-nestata se dzivat...pa koj ke bil gazda...cudoto golemo-ke bide toj sto ke dade pari. ILi mozebi poarno e da skapuvame vo starono teatarce sto prokisnuva od site strani..pa bil li nekoj od Vas vnatre, da proseta zad scena, po gremiorni i drugi prostorii da vidite na sto lici toa???...BTW-dali nekoj znae cii bea proektite sto bea otkupeni na tenderov?
|
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||
Во ред е сето тоа што го викаш но неможе да ги игнорираме и "опасностите" во едно такво јавно-приватно партнерство особено поучени од други претходни искуства од сличен тип. Инаку не верувам дека некој е против изградбата на овој објект, напротив одлично е театрите конечно да добијат достоинствен простор. За твоето прашање
http://www.vest.com.mk/?ItemID=495653ADF1CCD2418E674902E7F22EF6 |
||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||
1
![]() 2 ![]() |
||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 123> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |