![]() |
![]() |
![]() |
Комуналии |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | |
vlatko_mk ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() Posted: 24-Aug-2010 at 13:48 |
Здраво на сите
![]() Ми се допадна сајтот кој случајно го открив незнам зошто никаде немам видено реклама за него ![]() Да одам на прашањето. Некој да ми објасни зошто треба да се плати комуналии при изградба на куќа на место каде што нема ниту вода ниту канализација ![]() ![]() ![]() ![]() Ви благодарам на сите ![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Најпрво добредошол.
Па плаќаш за да ги има. Општината не е самопослуга по оваа логика да купуваме услуги од неа. ![]() Мислам дека нема начин да се ескивира оваа давачка. Дури и во најголем број од случаевите што ги знаеме како урбана мафија комуналиите се плаќаат, а криминалот е во продавање по неколку пати и вцртување маркици каде што не треба да ги има. Зборот ми е дека оние кои се најрешени да не ги платат овие давачки, тешко наоѓаат начин за тоа. Овие комуналии се горе доле, еден од поголемите извори на средства на нашите сиромашни општини и нема така лесно да се откажат. Порано имаше некоја финта. Брза дивоградба и да ја вселиш. Па после неможе да те бутнат, само што дури тогаш е тешко да добиеш приклучок за струја и вода со дивоградба, па дури и пред врата да ти проаѓа цевката. |
|
![]() |
|
vlatko_mk ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Ок но во Кучевишка бара има многу куќи што значи општината доста пари собрала а нема ништо навидум
![]() ![]() Сепак фала друже за информацијата |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
@Vlatko_mk: Запознаен сум со ситуацијата во Кучевишка Бара, имам другарка која поради обиколницата и ја срушија куќата и им дадоа плац таму. Изградија куќа, но ги имаат истите проблеми кои ги наведе.
Би сакал да ти предложам да пробаш да ги организираш соседите, да направите еден совет, организирајте протест, пуштете неколку соопштенија до медиумиве и слично, бидејќи очигледно само така може да тргнат работиве од нулта точка. Знам дека звучи глупаво да ви солам памет, меѓутоа знај дека ова ти го кажувам искрено. |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Фала ќе го имам во предвид и не ти е лоша идејата ќе соберам малку материјал за Кучевишка бара години наназад и ќе го презентирам на некоја телевизија
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Вчера имаше репортажа на Сител. Веројатно се заинтересирани за случајов.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
На вести или? да се обидам да ја најдам репортажата за да го гледам и да ги контактирам за дополнителни информации ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() ![]() |
Супер! Јас му пишав и на градоначалникот на град Скопје за овој проблем пред 2 месеца но не добив никаков одговор сега ќе соберам повеќе информации и ќе му пишам пак или ќе барам лична средба со него зошто колку што прочитав другите две општини не се заинтересирани. Ако некој има и друга информација нека пише
фала на сите |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
кога ќе чујам комуналии прво што ме јаде се вакви ситуации, но сепак ме весели што сеуште не сме закопани со тековните, односно се до пред некое време и лифт ако сакаш немораше да плаќаш... е сега сакаме еу дали, таму како и во америка постојат далеку поголеми давачки т.е. нешта како стандард за висина на искосена трева, начин и ред за наводнување на истата итн. се на се глава боли особено ако ваквите тековни комуналии човек наместо да плати служба сам ги извршува... подобра варијанта во тој однос се кондоминиумите каде за сето ова друг се грижи а ти само плаќаш сметки па и преку нет што е навистина ок, особено доколку си на одмор или на подолг службен пат... интересно е да се напомене дека куќите пак добиваат пенали додека не ги запленат заради долг кон државата, додека во кондумиумите ако закасниш и еден месец ти го одземаат правото на живеење таму, па ти останува заедно со плаќането долгови да се иселиш и апартманот да го продадеш... затоа и не е баш толку просто инвестирањто во недвижности во развиениот свет, пример заради хипотекарната криза ефтините куќи во америка за кои овие тековни давачки тераат и над 3000 долари годишно т.е. 250 дол. мин. по стан... |
|
![]() |
|
vlatce07 ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 21-Jan-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Јас имам едно прашање. Дали за соби под покрив (мансарда) се потребни комуналии? Висината на покривот останува иста. Поздрав. |
|
![]() |
|
gale ![]() Newbiе ![]() Joined: 24-Sep-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
здраво!дали знае некој да ми објасни за комуналии?како се плаќаат,што е заедничка потрошувачка а што индивидуална?
фала |
|
![]() |
|
totobobo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 247 |
![]() ![]() |
Потребни се, меѓутоа има различни цени и коефициенти за износот на комуналиите во приземје и катови, подрум, гаража, тераса или поткровље. Сето она што ке се прикаже во проектот е подложно на плаќање комуналии. |
|
Interceptor design
|
|
![]() |
|
Protic ![]() Newbiе ![]() Joined: 14-May-2013 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Nemora da ga prikazes potkrovje u proekat
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |