build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Изградба и ентериери
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Комуналии

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
vlatko_mk View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote vlatko_mk Quote  Post ReplyReply #1 Topic: Комуналии
    Posted: 24-Aug-2010 at 13:48
Здраво на сите Bow

Ми се допадна сајтот кој случајно го открив незнам зошто никаде немам видено реклама за него Smile.
Да одам на прашањето.
Некој да ми објасни зошто треба да се плати комуналии при изградба на куќа на место каде што нема ниту вода ниту канализација Smile . Планирам да градам и треба да платам комуналии но излезе дека во Кучевишка бара кое е блиску до Бутел нема ни вода ни канализација. Од општината нормално викат дека им е во план да се пушти но планот им стои од 30 години LOL . Надеж никаква Smile. Па има ли шанса да не платиш комуналии за место каде што нема, кое што е и логично зошто не ги ни користам? Smile

Ви благодарам на сите Smile

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #2 Posted: 24-Aug-2010 at 14:03
Најпрво добредошол.

Па плаќаш за да ги има. Општината не е самопослуга по оваа логика да купуваме услуги од неа. Smile Во секој случај затоа и комуналиите се различни секаде, не е секаде иста цена. А и таа цена не само за струја (која патем е приватна фирма евн) и вода, туку и за пат и за општински буџет, државен буџет.

Мислам дека нема начин да се ескивира оваа давачка. Дури и во најголем број од случаевите што ги знаеме како урбана мафија комуналиите се плаќаат, а криминалот е во продавање по неколку пати и вцртување маркици каде што не треба да ги има. Зборот ми е дека оние кои се најрешени да не ги платат овие давачки, тешко наоѓаат начин за тоа. Овие комуналии се горе доле, еден од поголемите извори на средства на нашите сиромашни општини и нема така лесно да се откажат.

Порано имаше некоја финта. Брза дивоградба и да ја вселиш. Па после неможе да те бутнат, само што дури тогаш е тешко да добиеш приклучок за струја и вода со дивоградба, па дури и пред врата да ти проаѓа цевката.
Back to Top
vlatko_mk View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vlatko_mk Quote  Post ReplyReply #3 Posted: 24-Aug-2010 at 14:11
Ок но во Кучевишка бара има многу куќи што значи општината доста пари собрала а нема ништо навидум Smile. Да прават нешто не ми е криво но тоа ми се напразно дадени пари и да се надевам дека еден ден нешто ќе се направи т.е. и тогаш пак ќе бараат пари во тоа сум сигурен Smile.

Сепак фала друже за информацијата
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #4 Posted: 24-Aug-2010 at 14:16
@Vlatko_mk: Запознаен сум со ситуацијата во Кучевишка Бара, имам другарка која поради обиколницата и ја срушија куќата и им дадоа плац таму. Изградија куќа, но ги имаат истите проблеми кои ги наведе.

Би сакал да ти предложам да пробаш да ги организираш соседите, да направите еден совет, организирајте протест, пуштете неколку соопштенија до медиумиве и слично, бидејќи очигледно само така може да тргнат работиве од нулта точка. Знам дека звучи глупаво да ви солам памет, меѓутоа знај дека ова ти го кажувам искрено.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
vlatko_mk View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vlatko_mk Quote  Post ReplyReply #5 Posted: 24-Aug-2010 at 14:20
Фала ќе го имам во предвид и не ти е лоша идејата ќе соберам малку материјал за Кучевишка бара години наназад и ќе го презентирам на некоја телевизија Wink
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #6 Posted: 24-Aug-2010 at 14:24
Вчера имаше репортажа на Сител. Веројатно се заинтересирани за случајов.
Back to Top
vlatko_mk View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vlatko_mk Quote  Post ReplyReply #7 Posted: 24-Aug-2010 at 14:32
Originally posted by lslcrew

Вчера имаше репортажа на Сител. Веројатно се заинтересирани за случајов.

На вести или? да се обидам да ја најдам репортажата за да го гледам и да ги контактирам за дополнителни информации Smile
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #8 Posted: 24-Aug-2010 at 14:34
Back to Top
vlatko_mk View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vlatko_mk Quote  Post ReplyReply #9 Posted: 24-Aug-2010 at 14:39
Супер! Јас му пишав и на градоначалникот на град Скопје за овој проблем пред 2 месеца но не добив никаков одговор сега ќе соберам повеќе информации и ќе му пишам пак или ќе барам лична средба со него зошто колку што прочитав другите две општини не се заинтересирани. Ако некој има и друга информација нека пише

фала на сите
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #10 Posted: 17-Jan-2011 at 00:23

кога ќе чујам комуналии прво што ме јаде се вакви ситуации, но сепак ме весели што сеуште не сме закопани со тековните, односно се до пред некое време и лифт ако сакаш немораше да плаќаш... е сега сакаме еу дали, таму како и во америка постојат далеку поголеми давачки т.е. нешта како стандард за висина на искосена трева, начин и ред за наводнување на истата итн. се на се глава боли особено ако ваквите тековни комуналии човек наместо да плати служба сам ги извршува... подобра варијанта во тој однос се кондоминиумите каде за сето ова друг се грижи а ти само плаќаш сметки па и преку нет што е навистина ок, особено доколку си на одмор или на подолг службен пат... интересно е да се напомене дека куќите пак добиваат пенали додека не ги запленат заради долг кон државата, додека во кондумиумите ако закасниш и еден месец ти го одземаат правото на живеење таму, па ти останува заедно со плаќането долгови да се иселиш и апартманот да го продадеш... затоа и не е баш толку просто инвестирањто во недвижности во развиениот свет, пример заради хипотекарната криза ефтините куќи во америка за кои овие тековни давачки тераат и над 3000 долари годишно т.е. 250 дол. мин. по стан...

Back to Top
vlatce07 View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vlatce07 Quote  Post ReplyReply #11 Posted: 21-Jan-2011 at 12:13

Јас имам едно прашање. Дали за соби под покрив (мансарда) се потребни комуналии? Висината на покривот останува иста. Поздрав.

Back to Top
gale View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote gale Quote  Post ReplyReply #12 Posted: 24-Sep-2011 at 16:33
здраво!дали знае некој да ми објасни за комуналии?како се плаќаат,што е заедничка потрошувачка а што индивидуална?
фала
Back to Top
totobobo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote totobobo Quote  Post ReplyReply #13 Posted: 14-May-2013 at 07:03
Originally posted by vlatce07

Јас имам едно прашање. Дали за соби под покрив (мансарда) се потребни комуналии? Висината на покривот останува иста. Поздрав.

Потребни се, меѓутоа има различни цени и коефициенти за износот на комуналиите во приземје и катови, подрум, гаража, тераса или поткровље. Сето она што ке се прикаже во проектот е подложно на плаќање комуналии.
Interceptor design
Back to Top
Protic View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Protic Quote  Post ReplyReply #14 Posted: 14-May-2013 at 10:22
Nemora da ga prikazes potkrovje u proekat
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.246 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.