![]() |
![]() |
![]() |
Автоматизација на куќа |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | |
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() Posted: 29-Jul-2012 at 17:53 |
Какви ви се искуствата на оваа тема?
За почеток ме интересира дали некој има искуство со автоматизација на електрични прекинувачи. Не ме интересираат ад хок финти што ги има по Хубо и сл како штекер со тајмер и сл, туку струјни кола кои ќе имаат интерфејс преку LAN и ќе може да се манипулираат далечински преку компјутер. Исто така не ме интересираат некои black box решенија каде што би купил и компоненти и некаков софтвер од еден прозведувач туку повеќе ме интересира некоја направи сам комбинација. Можеби е ок и некоја варијанта каде се користи x10 стандард а се користи некој интерфејс меѓу хаб за x10 и LAN мрежата односно некој централен сервер кој сето тоа би го контролирал. И да нагласам, пред се ме интересираат решенија со помош на компоненти кои се достапни во Македонија а не теоретски решенија ![]() |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
на белградски телевизии сум гледал реклами за централни системи за во куќа,со едно даљинско да се контролираат завесите,телевизорот,клими, и немитекнува што уште не.таму го нудат тоа,кај нас немам слушнато ни слично на тоа
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Автоматизацијата на домовите според мене ќе има глобален успех, и кога тогаш глобално, а и кај нас ќе достигне висок процент на имплентација. Поготово кога станува збор за куќи. Не поради тоа што претставува комфор... Туку поради тоа што претставува голема економичност и рационализирање на трошоците за користење на еден дом. Голема заштеда, и позитивно влијание гледано од еколошки аспект. Дополнително, ако се инсталирани и интегрирани системи за искористување на обновливи енергетски извори, како на пример: сонцето, ветерот, термалните води, топлината на самата почва, собирање, складирање и користење на атмосферската вода, а и рационално управување со отпадните води. Мислам дека така би се добиле домови кои се со голема економичност и мали трошоци... а со тоа и голема одржливост... Има доста материјали за оваа тема по нет и на Јутјуб... ќе гледам подоцна да издвојам нешто... |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
nikla802 ![]() Newbie ![]() Joined: 18-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
http://www.schneider-electric.com/site/home/index.cfm/mk/
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
![]() може најдостапно чаре (повторно од надвор) е EZ-от http://www.ezvrc.com/ezvrc/Home.html |
|
![]() |
|
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
|
|
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|
![]() |
|
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
зависи од црнилото,едно е пиратско а сосем друго автостоперско |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
може diy е најисплатливо за оние на кои им се може,сепак и за нив поедноставно е да се бар на поефтини комерцијални варијанти [1][2][3] сепак извиканите системи и технички и маркентишки брзо матат памет http://www.hidglobal.de/partners/securiteam |
|
|
|
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Со достапно кај нас (според тоа кога со ова се занимавав) премногу тешко и премногу скапо, но ако те интересираат или некој друг, кажете.
Моментално х10 е најдоброто буџет решение ,само со уште неколку дополнителни работи и е скоро перфектно. Edited by daci92 - 29-Jan-2013 at 21:40 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |