build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

НЛБ Тутунска банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 19>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
5 [9.62%]
2 [3.85%]
5 [9.62%]
6 [11.54%]
10 [19.23%]
7 [13.46%]
4 [7.69%]
9 [17.31%]
1 [1.92%]
3 [5.77%]
You can not vote in this poll
Total votes: 52   Average: 5.63

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
blejdsk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote blejdsk Quote  Post ReplyReply #181 Posted: 11-Nov-2008 at 00:40
Ne bidete tolku pesimisti ne losa voopsto, ke pocekame da se sredi celata pa ke komentirame.

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #182 Posted: 11-Nov-2008 at 01:11
Да дефинитивно разочараа. Прво ваква на ваква зграда не и е местото во строгиот центар а во Бизнис Парк (таков за жал кај нас сеуште нема). Второ, на фирма лидер, како што е НЛБ Скупина навистина не и одговара ваков нерепрезентативен објект. Целосна искористеност на просторот, без креативност, детали, уметност,лендскејп... Претпоставувам дека неколку илијадници вработени и посетители на објектот, нема да имаат парк за одмор, кафулиња, некаковсквер со фонтана... Само бетон и стакла. Еве ја главната зграда на НЛБ Љубљана, далеку порепрезентативно иако на околу 35 години!
http://www.flickr.com/photos/18531727@N00/370822486/
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #183 Posted: 11-Nov-2008 at 04:01
Мене и не ми изгледаат толку лошо лимовиве ако ја гледаме само зградата како зграда. Но ако во игра ја ставам и локацијата тогаш не одговараат. Е сега околу лимовите. Требало малку потемна бој алимови поошто вака премногу  ејак контрастот на мермерот со лимовите.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #184 Posted: 11-Nov-2008 at 04:04
Она темното дефинитивно ли е мермер дечки? Да не е и тоа некој лим?
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #185 Posted: 11-Nov-2008 at 10:43
Originally posted by Cloverstack

Она темното дефинитивно ли е мермер дечки? Да не е и тоа некој лим?

Од блиску се гледа дека е некој тип на камен. Сега дали е мермер или гранит или некој друг вид, во секој случај мислам дека е пироден материјал. Инаку зградава пред се делува ладно, многу, ладно и стерилно.

Edited by UrbanFreak - 11-Nov-2008 at 10:44
Back to Top
dacito View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dacito Quote  Post ReplyReply #186 Posted: 11-Nov-2008 at 12:33
Еве ја главната зграда на НЛБ Љубљана, далеку порепрезентативно иако на околу 35 години!
http://www.flickr.com/photos/18531727@N00/370822486/

Па незнам баш дали е ова репрезентативно здание. Изгледа комунистички до ја*а...

Да оставиме да видиме каков ќе биде финалниот изглед, па да искоментираме. Само незнам зошто немаат одено, како на сликата неколку поста погоре, со боите на банката!?!?! Значи некоја комбинација од сина и лила боја на прозорите, мислам дека баш би било штосно

Edited by dacito - 11-Nov-2008 at 12:38
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #187 Posted: 11-Nov-2008 at 12:42
Originally posted by dacito

Па незнам баш дали е ова репрезентативно здание. Изгледа комунистички до ја*а...

Аман више со овие глупи идеолошки етикети, ни малку не изгледа „комунистички“ - такви објекти има низ цела Европа и Северна Америка.

Edited by Cloverstack - 11-Nov-2008 at 12:44
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #188 Posted: 11-Nov-2008 at 12:49
Јас мислам дека нема дилеми дека овој предлог на ДНА беше убедливо најдобар...

Originally posted by nikla802

Предлог за фасадно обликување на објект CITY PLAZA во градба од ДНА Архитекти.

Back to Top
BlacK View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote BlacK Quote  Post ReplyReply #189 Posted: 11-Nov-2008 at 12:51
Bojata na stkloto e poinakva ne ide na lilavo kao na renderot(kako sto e bojata na NLB logoto).Nema da davam uste ocena mislim deka so osvetluvanje i so samoto naseluvanje na objektot sasvim poinako ce izgleda.Uste malu ce vidimo.
Inako predlogov ne e los samo epten na lilavo udira.

Edited by BlacK - 11-Nov-2008 at 12:53
Back to Top
vardar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vardar Quote  Post ReplyReply #190 Posted: 11-Nov-2008 at 12:53
Originally posted by pbanks

Најдобар општо или само навечер Wink
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #191 Posted: 11-Nov-2008 at 12:55
Originally posted by BlacK

Bojata na stkloto e poinakva ne ide na lilavo kao na renderot(kako sto e bojata na NLB logoto).Nema da davam uste ocena mislim deka so osvetluvanje i so samoto naseluvanje na objektot sasvim poinako ce izgleda.Uste malu ce vidimo.

Абе ноќе ќе изгледа се подобро тука нема дилеми, тоа веќе се виде дури и на мојана лоша слика направена со мобилен телефон пред некој ден.

Но реално објектот искочи утка. Уште од почетокот не беше инспиративен но од сите опции што ги имавме на маса се реализираше најлошата.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #192 Posted: 11-Nov-2008 at 12:56
Originally posted by vardar

Originally posted by pbanks

Најдобар општо или само навечер Wink

Памтиш а Па реков уште тогаш дека веројатно треба да ми легнат некои детали.... Епа ми легнаа

Евентуално би го исфрлил лилаковиот момент на аголот на зградата но би го оставил на влезовите.

Edited by pbanks - 11-Nov-2008 at 12:57
Back to Top
dacito View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dacito Quote  Post ReplyReply #193 Posted: 11-Nov-2008 at 12:57

Аман више со овие глупи идеолошки етикети, ни малку не изгледа „комунистички“ - такви објекти има низ цела Европа и Северна Америка.

Извини, ама мене ми изгледа, ваљда имам право на свое мислење, како што имаш и ти. Незнам само зошто толку се плука малтене по се што се гради во Скопје, а се што е од страна се преставува како „врв“, па дури и ваква комунистичка градба.

Иначе pbanks се сложувам дека оваа фасада е топ. Многу интересна и ја содржи лиљаковата боја
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #194 Posted: 11-Nov-2008 at 13:31

Извини, ама мене ми изгледа, ваљда имам право на свое мислење, како што имаш и ти. Незнам само зошто толку се плука малтене по се што се гради во Скопје, а се што е од страна се преставува како „врв“, па дури и ваква комунистичка градба.

Ако тебе ти изгледа така, тоа е само доказ дека работите ги гледаш низ некој дебел идеолошки филтер. Како што реков, такви и слични објекти (не сум архитект за да можам да образложам за стилот) има безброј по запдна Европа и северна Америка. Кој ги градел таму? Комунистички агенти? Nuts

Инаку конкретно за седиштето на НЛБ во Љубљана лично не мислам дека е некаков „врв“, па дури ни дека е нешто посебно, ама „комунистичко“ објективно не е, а според мој вкус е и подобро од она што ние го добивме кај нас (иако е старо).

А право на сопствено мислење секако дека имаш, ама лошо е кога ќе го зацементираш со идеолошки предрасуди. Во секој случај не ти го оспорив правото на дури и такво мислење (за разлика од тебе, кога јас го искажав незадоволството од оние најавени статуи на стадионот, ти малтене го стави под знак прашање мојот патриотизам), туку се спротиставив и дадов контра-аргумент. Но ако ти и понатака мислиш дека седиштето на НЛБ во Љубљана е „комунистичко“, а 15m статуи на стадион нешто „репрезентативно“ тоа е твој проблем. А оние од НЛБ како што гледам немаат комплекс од тоа дека седиштето им било „комунистичко“, па ја претворија банката во регионален лидер, за разлика од нас кои не гледам што вредности произведовме, без разлика дали го фураме комунистичкиот, транзицискиот или античкиот филм. Roll%20eyes
Back to Top
dacito View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dacito Quote  Post ReplyReply #195 Posted: 11-Nov-2008 at 14:30
1.) Зградата на НЛБ во Љубљана т.е. двете згради се коцкести, правоаголни, високи, сиви, бетон. Тоа за мене е синоним за „комунистичко“, да покумунистичко неможе да биде. А и тие двете надграбди одозгора, мислам немам зборови. Ако треба на ова да се дивиме, незнам кај ќе ни биде крајот

2.) Ти си тој што е алергичен на некои работи, не јас. Те молам немој повеќе да ме „обојуваш“ во идеолошки бои, онакви како тебе ти одговараат. А некој не се сложува со твоето мислење веднаш има предрасуди, идеолошки е заслепен, само ти знаеш се и само ти си во право, и само ти си реален и со своите ставови и размислувања само ти си над нас а ние длабоко под тебе
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #196 Posted: 11-Nov-2008 at 14:56

1.) Зградата на НЛБ во Љубљана т.е. двете згради се коцкести, правоаголни, високи, сиви, бетон. Тоа за мене е синоним за „комунистичко“, да покумунистичко неможе да биде. А и тие двете надграбди одозгора, мислам немам зборови. Ако треба на ова да се дивиме, незнам кај ќе ни биде крајот

2.) Ти си тој што е алергичен на некои работи, не јас. Те молам немој повеќе да ме „обојуваш“ во идеолошки бои, онакви како тебе ти одговараат. А некој не се сложува со твоето мислење веднаш има предрасуди, идеолошки е заслепен, само ти знаеш се и само ти си во право, и само ти си реален и со своите ставови и размислувања само ти си над нас а ние длабоко под тебе

dacito никој не спори дека зградите може да не ти се допаѓаат дури и да ти бидат најгрди на свет. Но дури и да ти се синоним за "комунистичко" тоа е погрешно. Па ваљда сме на форумов и да научиме нешто едни од други а не да седиме на краток фитиљ и непотребно да реагираме дури и кога нашето е грешно. Она што кај нас се гледа како на комунистичко е еден етаблиран архитектонски стил кој се вика бруталистичка архитектура и произлегува од модерната. Овој стил е во најголема мера врзан со Французи, Британци и разни други народи кои немаат никакви допирни точки со комунизмот. Дури и називот му има "француски бекграунд".

Во таа смисла да се наречат овие објекти "комунистички" е паушално и реално погрешно.

Edited by pbanks - 11-Nov-2008 at 14:58
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #197 Posted: 11-Nov-2008 at 15:11
Originally posted by vardar

Досега кај нас рендерите беа нереални пошто објектите обично беа доста подобри, сега рендерите пак не се реални само сега се подобри од реалноста LOL 

Во право си. Кога првпат го видов рендерот реков дека е катастрофа а кога го добивме готовиот произод првата помисла ми беше дека „рендерот беше супер“.
Не знам зошто ја оставија идејата за црвената фасада, беше дааалеку подобра од ова!
во право е pbanks кога вели дека навечер ќе изгледа убаво, но што правиме кога ќе мораме да ја гледаме преку ден
мислев дека NLB е најсериозна банка тука, и нема да си дозволи таков гаф со нивната зграда, ама ете...
Ова ми е катастрофа!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #198 Posted: 11-Nov-2008 at 16:50

- Да алергичен сум на бесмислици (како на пример твојата дефиниција на „комунистичка архитектура“)
- А ти си дефинитивно алергичен и тоа на работи на кои објективно не треба да бидеш ако не гледаш низ такви искривувачки филтри. Прашај некој рандом западњак неоптеретен со таков комплекс за дотичниот објект па види дали ќе му стави таква етикета.
- Сам си се обојуваш, не те обојувам јас. Никакви бои мене не ми „одговараат“, ги презирам сите.
- Јас тоа што го кажав го образложив, па дури и да не се слагаме тоа е дебата за разлика од твоево дифолт етикетирање. Втор пат ти се случува во недостаток на вистински аргументи (коцкести, правоаголни, сиви, високи, бетон = комунистички згради“  не го рачунам за аргумент) да преминеш на Ad hominem „аргументација“ (па дури и таа ти е скроз изместена). Ај олади малце жити се...

Едит:
И кои сте тоа „вие“? Ваљда не сметаш дека со твоите ставови ги претставуваш сите форумџии??? Или збориш за некоја за мене непозната неформална група форумџии Question

Edited by Cloverstack - 11-Nov-2008 at 16:53
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #199 Posted: 11-Nov-2008 at 17:31
Дај не забегувајте од темава сепак овој простор е за НЛБ и нивната многуозборувана зграда

Edited by maestro13 - 11-Nov-2008 at 17:32
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #200 Posted: 11-Nov-2008 at 17:36
dacito,cloverstack во ред не мора да се разгорувате до толку, pbanks убаво си кажа се во врска со вашиот разговор
имав големи надежи за зградава а сепак ме разочара, а има неколку забегувања од рендерот кои и всушност го упропастија впечатокот
најзабележителни и најнесакани се боите, кои воопшто не се искомбинирани како што треба и немаат врска со рендерот
второ, мермерот (ваљда е мермер), не е рефлектирачки и е посветол, со што ми наликува многу на бетон и зградата станува некако штура
трето, вертикалните лимови не се испакнати колку на рендерот, туку се скоро во една рамнина со прозорите и мермерот
и четврто, кровот е сосема утнат и нема никаква врска со рендерот, го нема закривувањето на ивиците и е со иста боја како лимовите (овој дел многу ми смета)
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 19>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.100 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.