![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 107108109110111 209> |
Author | ||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Жити се! Демек ова конциве се движења...таман работа се' да се проектираше во основа и таман работа најфреквентниот простор во целата држава да се димензионираше вака - ќе останат 3м па ќе си поминуваат луѓето - не иде тоа така кога се работи за плоштад...позицијата е утка по сите параметри и немојте со вакви очајни анализи да ја правдате од субјективни причини само за да ја оправдате...мене овој споменик не ми смета обликовно (додуша Самуил никогаш немал некаква врска со Македонија и се борел против Василиј Македонски и никогаш не ми била јасна неговата историска улога во нашите животи - веројатно ќе им текне на луѓево еден ден) и стварно мислам дека местото му е друго т.е не ова...
Edited by Dave Gahan - 30-Jun-2011 at 08:37 |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
За некоја година ова ќе биде стандардна разгледница од Скопје:
![]() |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
„Свети Наум“ е на пат за Охрид
Охрид, 30. јуни 2011 (ИНПРЕС) извор: Супер радио фото: архива Споменикот на Свети Наум Охридски - Чудотворец денеска со камион пристигнува во Охрид, директно од леарницата „Браќа Јеремиќ“ од Белград. Свети Наум ќе остане се до 2 јули кога ќе биде поставен на постаментот. Неговото свечено откривање ќе биде на 3 јули, летниот празник на светецот. Авторот на спомен - обележјето, скулпторот Томе Серафимовски, во Охрид ќе до пречека своето дело. Академик Серафимовски побарал уредување на околината односно пристапен простор за посетителите. За таа цел екипите на јавното претрпијатие „Охридски комуналец“ го расчистуваа просторот, а најавија и хортикултурно уредување. Со делегацијата од Белград пристигнуваат и мајстори кои ќе ги платинираат спомениците на Свети Климент Охридски и Кирил и Методиј, а со ваквото премачкување тие ќе добијат нов освежен лик. Средствата за ваквиот ваквиот зафат ги обезбеди општината. Инаку, споменикот на Свети Наум е со висина од 5 метри, а чини 163 евра. (Крај) http://www.time.mk/read/NONE/4c594def58/index.html Ова на крајот дека чини 163 евра веројатно се мисли на 163 илјади евра. Инаку спомениците изработени во леарницата Јеремиќ се многу поевтини од оние изработени во Италија но од авион се гледа разлика во квалитетот на изведба. А што се однесува до мене подобро 5 споменици од кои застанува здивот ( како оној на Александар на Пример ) отколку 100 просечни споменика колку да ги има само. Друга работа за спомениците што мислам дека многу слабо се дискутира се постаментите и рељефите на постаментите. Од она што можам да го видам се работи за подпросечни изведби кои заслужуват критика. Бидејќи не сум во можност би замолил ако некој поминува покрај Гоце и Јане на пример или покрај Лавовите да ги слика постаментите. |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
mi tekna edna idea, mozebi ke bide interesna za diskusija. sto bi bilo koga markicava na pelister ke se prodolzi do spomenikot na samuil i toj bide kako del od zgradata? ima mnogu primeri vo evropa kade skulpturata e del od udarniot agol na nekoja zgrada vo prizemjeto... ke se dooformi plostadot, spomenikov ke dobie do znacenje i nema da bide tolku vo vtor plan...
![]() Edited by xnx - 30-Jun-2011 at 12:44 |
||
![]() |
||
strajk ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 19-Mar-2011 Location: Skopyeah Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
ФК Вардар гордоста на Скопје
|
||
![]() |
||
ant11 ![]() Groupie ![]() Joined: 29-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 38 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Вака кога го гледам Ченто во позадина исто така во мермер веројатно тоа било логиката на поставување на Цар Самоил тука треба да се бара некаква симетрија. Сепак и во овој случај споменикот на Самоил е многу поблиску до споменикот на Александар.
|
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
преблиску е ..факт ..да е вовлечен уште назад и ќе проголтав..
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ако може некој да ја обележи локацијата на споменикот на Ченто. Исто така ме интересира што се наоѓа на површината обележана со црвено? |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Тоа е просторот пред кафеаната Пелистер, порано на тој дел имаше трафики. |
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
Лелел да ... од оние зелените 4-5 комада беа. Сладоледи ми купуваа моите. ![]() Како памтиш ПЕ-БАНКС алал да ти е ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Во секој случај простор во кој теоретски можел да се вовлече и споменикот? Edited by kultuzin - 30-Jun-2011 at 19:57 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
41°59'44.51"N 21°25'50.13"E |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Кој сака да се занимава малку со Street View. 43°29'3.91"N 11° 8'8.79"E
![]() |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Дел од постаментниот релјеф на Пулевски: "Нашето отчетество се велит Македонија и није се именуваме Македонци"
![]() |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Pogolema simetrija tuka mozam da najdam so Justinijan prima, no da bese postaven na mestoto na Cento |
||
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Pred nekoe vreme ja procitav slednata logika vo vrska so povrzanosta na spomenicite : Aleksandar - Imperija, Samoil - Carstvo i Cento - Republika. Jas sepak se nadevam deka koga site spomenici ke bidat postaveni ke se najde nekoj odgovoren da ni ja objansi logikata po koja se birani mestata na spomenicite. |
||
![]() |
||
strajk ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 19-Mar-2011 Location: Skopyeah Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Postaven spomenikot na Sveti Naum vo Ohrid
http://www.plusinfo.mk/vest/6856/Postaven-spomenikot-na-Sveti-Naum-vo-Ohrid foto galerija od postavuvanjeto na spomenikot........... http://www.ohrid.gov.mk/pictures/Spomenik_Sv_Naum_Ohridski_2011.html Edited by strajk - 03-Jul-2011 at 01:09 |
||
ФК Вардар гордоста на Скопје
|
||
![]() |
||
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
|
Нака им е честито на Охриѓани! Еве поставив сликите на соодветната страница.
|
||
![]() |
||
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
|
Да го викнеме Роберт Лангдон од Кодот на Давинчи, сигурно тој ќе најде некоја симболика на споменициви... или ќе открие некој заговор
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 107108109110111 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |