build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Скопско Кале

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 32>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 11-Oct-2009 at 14:50
Целава процедура околу камениов мост не сум ја следел своевремено па така да сега вака од дистанца, а и од недостаток на актуелност на порокетот многу неможеме да вештачиме како било но јас сепак делумно сум благонаклонет кон Иљов, 51/49.
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 12-Oct-2009 at 15:37
Џабе го доизградија Калето кога не свети навечер односно само едната кула и дел од тврдината којшто е осветлен од поран, новата кула и продолжението го оставија така
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 12-Oct-2009 at 15:41
...ама далеку е од доизградено, се уште на големо се работи
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 12-Oct-2009 at 17:21
Дај некој ако има фотка од весник од тие другите гравури што се споменуваат во текстот од утрински ,пошто јас имам некои слики од камени мост каде што може да се констатира дека навистина мостот бил руиниран , постои и пред да дојдат турците, само не знам дали целосно бил рушен или делумно дограден , на некои слики може да се види дека од десната страна имало некои отвори, а од левата не, исто така од десната на неколку краци има друг стил на изградба, а од другата страна друг стил.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 12-Oct-2009 at 17:27
и мене ме чудело зошто толку распар е целиот мост, мене во основа ми личи како да е урнат римски мост, па доградуван е потоа
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 27-Oct-2009 at 17:40
1

2

Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 27-Oct-2009 at 18:17
Колку и да е убаво ова што се прави на Кале (иако сум тотално на линија со Забеган, во врска со автентичната му реконструкција), сепак имам забелешка. Треба барем целосно да се затвори Калето за време на обновата. Летоска имав гости од Австрија, иако знаев дека се врши реконструкција, избрав да ги однесам. Тоа што не очекував да видам е азискиот начин на извршување на работите. Насекаде купишта ѓубре и градежен материјал, некакви полу-голи билмези и пеливани што ѓомити работат... Барем нека го затворат, до крајот на целосната изградба, да не претрпува секој од нас срамови и шокови!
Инаку да не знае некој кога би требало да се заврши Калето? Јас типувам и се надевам на Јуни 2010 да речеме би било супер.

Edited by Andrej_LJ - 27-Oct-2009 at 18:18
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 27-Oct-2009 at 19:21
Што е ова на втората слик?! На квадратна основа тидаат кружна кула или мене така ми се чини?!
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 27-Oct-2009 at 22:14
Originally posted by lslcrew

Што е ова на втората слик?! На квадратна основа тидаат кружна кула или мене така ми се чини?!

Ако не се лажам, оваа е таа фалсификувана кула за која збори Васил Иљов една страна поназад. Според мене таа е одвишок и треба да се покрене некаква стручна дебата дали треба ваквата кула да постои и како оваа „реконструкција“ на Калето не прави да изгледаме пред светската археолошка јавност.

Еве го делот од васил иљов

Од увидот направен на 7.9.2009 година се констатира дека, паралелно со скандалозното „обновување“ на Јужниот бедем од внатрешниот одбранбен појас на петаголна основа на Горни град, се одвива и немилосрдно фалсификување на Источната тркалезна кула од Североисточниот таканаречен Киклопски ѕид.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 27-Oct-2009 at 23:01

На сликава е кула бр.2

Можеби навистина се работи неодговорно, но тоа е друго прашање. Не гледам причина зошто кулата би била одвишок сама по себе  Dunno

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 27-Oct-2009 at 23:17
Не се изразив правилно - сакав да кажам дека доколку навистина се работи за фалсификување(поправилно би било неавтентична реконструкција) тогаш кулата е одвишок и ми пречи како таква. Во спротивен случај немам ништо против
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 27-Oct-2009 at 23:27
според мене требаше да ги изградат кулите 7 и 4 и бедемот меѓу нив и со тоа да ја затвореа северната страна на тврдината, тука веќе и вака и така имаме кружна кула
за тоа дали кулава е фалсификат или не не би коментирал бидејќи и не знаеме ништо, и така личи како да се гради единствено според основите на кулите, многу повеќе ме интересира како ќе ја изведат кулава
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 28-Oct-2009 at 01:17

Kaleto se gradi po terkot na ova shema sto ja gledate =)
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 28-Oct-2009 at 17:45
WOW топ слика. Од каде е, ако не е тајна? Smile
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 28-Oct-2009 at 20:19
Originally posted by La Linea

WOW топ слика. Од каде е, ако не е тајна? Smile

Pa ne e tajna, od net ja najdov =) od nekoj tim za rekonstrukcija na kaleto, aj ako uspeam da go najdam tocniot link ke go postiram
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 31-Oct-2009 at 12:16
top fotka

Скопското кале светнато

Целосно се заштитени и реконструирани бедемите, јужната порта и кулите што гледаат кон реката Вардар и Камениот мост

Скопското кале деновиве ќе го добие вистинскиот изглед на дел од ѕидините што во минатото биле тврдината за нападите на освојувачите. Најдоцна за две недели ќе заврши конзервацијата и реставрацијата на југозападниот бедем, делот што гледа кон реката Вардар и Камениот мост. Целосно се заштитени и реконструирани бедемите, јужната порта и кулите на тој дел од обѕидието, вели Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. Оваа институција го координира проектот што годинава беше еден од приоритетите во културата, заедно со ископувањата на некрополата на Исар кај валандовското село Марвинци и античките градови Стоби кај Градско и Хераклеја Линкестис кај Битола.

Археолошките истражувања на сите четири локалитети беа прекинати во август. Кузман вели дека сега продолжија, но со намален обем.

- Направиме пауза бидејќи се насобраа многу материјали што требаше да се документираат. Сакавме и да заштедиме, имајќи предвид дека влеговме во рецесија, која важи за сите. Есенва продолживме со работа, но со посмален интензитет за да го привршиме тоа што програмски го замисливме - вели Кузман.

На скопската тврдина сега работи тим од десетина стручњаци и дваесетина работници, под раководство на археологот и професор Драги Митревски. Тие ги истражуваат праисториските слоеви на калето. Археолошките истражувања почнаа во март, а во нив до паузата учествуваа околу 500 луѓе.

ЗАВРШУВА И СУДСКИОТ СПОР

За сегашните истражувања се обезбедени пари од последниот ребаланс на буџетот. Се работи онолку колку што било замислено и покрај сите пречки и рецесии.

- Не баравме дополнителни средства, туку прераспределивме пари и направивме постегната програма. На пример, добивме работници кои не ги плаќаме ние, туку се финансирани од некоја друга програма, преку Агенцијата за вработување и преку општините. Тие се согласија да ни ги отстапат за да завршиме со работа до крајот на годината - објаснува Кузман.

Конзерваторско-реставраторските работи на југозападниот бедем со кулите ги врши фирмата „Макаус“ која го добила тендерот. За разлика од археолозите, тие летово не престанале со работа.

Сепак, со реконструкцијата нема да завршат сите проекти на тврдината. За в година се планираат археолошки ископувања на културните слоеви под ресторанот. Веќе неколку години трае судскиот процес за објектот што се наоѓа во срцето на тврдината прогласена за споменик на културата. Упатените велат дека главниот проблем бил што сопственикот има валидна документација за ресторанот, со сите потребни потписи.

- Судот веќе донесе одлука дека тврдината е културно наследство на Република Македонија и дека ресторанот треба да се отстрани. Во моментот трае периодот за жалби. Чекаме пресудата да стане правосилна - објаснува Кузман.

ПРЕДВИДЕН И КИКЛОПСКИОТ ЅИД

Во завршна фаза е и проектот за конзервација и реставрација на огромниот киклопски ѕид што се наоѓа на највисоката точка на калето. Ова веројатно ќе биде и најкомплицирана работа за изведба, со оглед на тоа што огромните камени блокови се тешки, а една од кулите до половина е отцепена од ѕидот.

- Тоа е многу голем потфат. Проценето е дека санацијата ќе чини околу 5 милиони евра. Ќе видиме колку од тоа ќе може да реализираме - вели Кузман.

В година ќе се прават и проекти за конзервација и реставрација на преостанатите објекти што се откриени на тврдината, но глава цел е ревитализација, односно оживување на споменикот.

- Треба да ја оживееме, за да не биде мртов капитал. На пример, таму може да се направат работилница за накит, продавница за сувенири, мал кафе-ресторан. Но сето тоа ќе биде вклопено за да изгледа убаво. За се' ќе се консултираме со експертите, за да кажат каде ќе биде дозволено да се постават овие објекти - вели Кузман.

Тој е сигурен дека програмата за ревитализација ќе биде готова в година, но не може да потврди дека реализацијата ќе почне веднаш.

Edited by La Linea - 31-Oct-2009 at 12:17
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 31-Oct-2009 at 15:19
има повеќе убави вести во текстов, како отстранување на ресторанот и вметнување нови содржини, но би има бил благодарен доколку не го пипаат киклопскиот ѕид, само нека го конзервираат и обезбедат
Back to Top
Viknik View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Viknik Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 31-Oct-2009 at 19:51
zasto kula broj 2 ja pravat okrugla koga na gravurata e pretstavena kako nekolkuagolna? mozno li e da imaat greska i so ovaa kula ?Question
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 01-Nov-2009 at 19:44
Originally posted by Viknik

zasto kula broj 2 ja pravat okrugla koga na gravurata e pretstavena kako nekolkuagolna? mozno li e da imaat greska i so ovaa kula ?Question
па добро, сеуште не сме сигурни колку таа гравура е точна и по што се водат додека градат на терен
поп мој вкус поубаво ќе беше доколку се што направија до сега беше исто како на скицата
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 02-Nov-2009 at 15:44
Originally posted by mitatos

Mene me interesira deka točno bil toj manastirot ili pak tvrdina šo se gleda od pozadi desno?? Ako može nekoj da mi razjasni molam, još poveke ako znae lokacija, mislam deka nekade beše spomnato ne ne go najdov??

A DA EDNO NEŠTO .......  ZBOROT  ''KULA'' , MISLAM DEKA NOGU PO PRAVILNO E ''ODBRANLIV STOLB'' ??? Yes

Edited by Makedonij - 02-Nov-2009 at 15:52
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 32>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.178 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.