![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 32> |
Author | ||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Целава процедура околу камениов мост не сум ја следел своевремено па така да сега вака од дистанца, а и од недостаток на актуелност на порокетот многу неможеме да вештачиме како било но јас сепак делумно сум благонаклонет кон Иљов, 51/49.
|
||
![]() |
||
Supervisor ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jan-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 1220 |
![]() ![]() |
|
Џабе го доизградија Калето кога не свети навечер односно само едната кула и дел од тврдината којшто е осветлен од поран, новата кула и продолжението го оставија така
|
||
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
...ама далеку е од доизградено, се уште на големо се работи
|
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Дај некој ако има фотка од весник од тие другите гравури што се споменуваат во текстот од утрински ,пошто јас имам некои слики од камени мост каде што може да се констатира дека навистина мостот бил руиниран , постои и пред да дојдат турците, само не знам дали целосно бил рушен или делумно дограден , на некои слики може да се види дека од десната страна имало некои отвори, а од левата не, исто така од десната на неколку краци има друг стил на изградба, а од другата страна друг стил.
|
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
и мене ме чудело зошто толку распар е целиот мост, мене во основа ми личи како да е урнат римски мост, па доградуван е потоа
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
1
![]() 2 ![]() |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Колку и да е убаво ова што се прави на Кале (иако сум тотално на линија со Забеган, во врска со автентичната му реконструкција), сепак имам забелешка. Треба барем целосно да се затвори Калето за време на обновата. Летоска имав гости од Австрија, иако знаев дека се врши реконструкција, избрав да ги однесам. Тоа што не очекував да видам е азискиот начин на извршување на работите. Насекаде купишта ѓубре и градежен материјал, некакви полу-голи билмези и пеливани што ѓомити работат... Барем нека го затворат, до крајот на целосната изградба, да не претрпува секој од нас срамови и шокови!
Инаку да не знае некој кога би требало да се заврши Калето? Јас типувам и се надевам на Јуни 2010 да речеме би било супер. Edited by Andrej_LJ - 27-Oct-2009 at 18:18 |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Што е ова на втората слик?! На квадратна основа тидаат кружна кула или мене така ми се чини?!
|
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Ако не се лажам, оваа е таа фалсификувана кула за која збори Васил Иљов една страна поназад. Според мене таа е одвишок и треба да се покрене некаква стручна дебата дали треба ваквата кула да постои и како оваа „реконструкција“ на Калето не прави да изгледаме пред светската археолошка јавност. Еве го делот од васил иљов
|
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() На сликава е кула бр.2 Можеби навистина се работи неодговорно, но тоа е друго прашање. Не гледам причина зошто кулата би била одвишок сама по себе ![]() ![]() |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Не се изразив правилно - сакав да кажам дека доколку навистина се работи за фалсификување(поправилно би било неавтентична реконструкција) тогаш кулата е одвишок и ми пречи како таква. Во спротивен случај немам ништо против
|
||
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
според мене требаше да ги изградат кулите 7 и 4 и бедемот меѓу нив и со тоа да ја затвореа северната страна на тврдината, тука веќе и вака и така имаме кружна кула
за тоа дали кулава е фалсификат или не не би коментирал бидејќи и не знаеме ништо, и така личи како да се гради единствено според основите на кулите, многу повеќе ме интересира како ќе ја изведат кулава |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
![]() Kaleto se gradi po terkot na ova shema sto ja gledate =) |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
WOW топ слика. Од каде е, ако не е тајна?
![]() |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Pa ne e tajna, od net ja najdov =) od nekoj tim za rekonstrukcija na kaleto, aj ako uspeam da go najdam tocniot link ke go postiram |
||
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
top fotka
Скопското кале светнато Целосно се заштитени и реконструирани бедемите, јужната порта и кулите што гледаат кон реката Вардар и Камениот мост Скопското кале деновиве ќе го добие вистинскиот изглед на дел од ѕидините што во минатото биле тврдината за нападите на освојувачите. Најдоцна за две недели ќе заврши конзервацијата и реставрацијата на југозападниот бедем, делот што гледа кон реката Вардар и Камениот мост. Целосно се заштитени и реконструирани бедемите, јужната порта и кулите на тој дел од обѕидието, вели Паско Кузман, директор на Управата за заштита на културното наследство. Оваа институција го координира проектот што годинава беше еден од приоритетите во културата, заедно со ископувањата на некрополата на Исар кај валандовското село Марвинци и античките градови Стоби кај Градско и Хераклеја Линкестис кај Битола. Edited by La Linea - 31-Oct-2009 at 12:17 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
има повеќе убави вести во текстов, како отстранување на ресторанот и вметнување нови содржини, но би има бил благодарен доколку не го пипаат киклопскиот ѕид, само нека го конзервираат и обезбедат
|
||
![]() |
||
Viknik ![]() Newbiе ![]() Joined: 31-Oct-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
zasto kula broj 2 ja pravat okrugla koga na gravurata e pretstavena kako nekolkuagolna? mozno li e da imaat greska i so ovaa kula ?
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
поп мој вкус поубаво ќе беше доколку се што направија до сега беше исто како на скицата |
||
![]() |
||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|
A DA EDNO NEŠTO ....... ZBOROT ''KULA'' , MISLAM DEKA NOGU PO PRAVILNO E ''ODBRANLIV STOLB'' ??? ![]() Edited by Makedonij - 02-Nov-2009 at 15:52 |
||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |