build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

НЛБ Тутунска банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 19>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
5 [9.62%]
2 [3.85%]
5 [9.62%]
6 [11.54%]
10 [19.23%]
7 [13.46%]
4 [7.69%]
9 [17.31%]
1 [1.92%]
3 [5.77%]
You can not vote in this poll
Total votes: 52   Average: 5.63

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 11-Nov-2008 at 18:31
Само да појаснам зградите се огромни, никаков знак на комунизам (тие се едноставни со крајна рационализација на материјали, а овие се раскошни, секој детал е осмислен). Две ТРАГОЛНИ кули под кои се наоѓа голем плоштад со 3 подземни нивоа кои се преплетуваат, полн со најразлични содржини. Архитект е Едвард Рауникар, еден од најпознатите Ју архитекти, кој има најголемо влијание врз скандинавизацијата на нашата архитектура. Било како било, зградите изгледаат моќно и раскошно, а нашата во Скопје како прав бизнис центар, со ништо не е препознатлива, нема ниту еден забележителен детал. Никаква моќност, арт убавина, урбана архитектура... Жалам што е во строг центар, иначе би била ок за локација Карпош 3-4.
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 11-Nov-2008 at 20:15

кло реков нема да фаќам драгоцено место по нишките во главните теми, но во случајов бидејќи разгибавте по избетонираните работи и муабети, ќе се јавам како идеолошки засегнат бар што е до мојот сликовит идентитет на форумов Laugh па еве ја провокацијата: на потполно се сложувам со dacito воопшто не е дифолт етикетирање неговиот муабет, можеби само треба да има доволно киселини човек во стомак за да го свари на правилен начин! постмодернистичките зданија низ светот се далеку од комунизам, тие попрво се поим за цврстина која доколку се нагризе од некое надворешно влијание  од поимот останува само симболика, но додека се случи тоа поприлично време ќе го држат носот кренато како структури осудени на долговечност. е сега што е комунистичко во овие зданија? комунизмот е во материјалот т.е. бојата на бетонот, на запад незнам дали сте приметиле но бетонот е претежно бел(декоративен) па имате чувство дека попрво станува збор за скулптури него за згради, без разлика дали тие влечат повеќе кон формализам или кон органска архитектура... затоа кај нас а и добар дел од поранешните комунистички држави заради употребата на сив цемент на поголемиот дел од постмодернистичките зданија толку внесоа студ во урбаниот свет што со право можат да се етикетират како комунистички. за пример земетего МНТ колку воопшто не е студен(комунистички), можеби верувале дека ќе имаат доволно средства и простор за фасадите подоцна да ги мермеросаат или офарбаат но некаде попат помеѓу економскиот раст и идеологијата овие шминкерски комбинации и избегале од проектите! што е уште посмешно и ден денес не се интервенира никако за да се поправи оваа слика па ни со бојадисување, што е далеку полошо решение од користењето бел цемент(цемент со метални оксиди).

што грдо ќе изгледаше ова да беше сиво...

ех да беше поплочена пошта или железничка како кјуби, иако сега има и поевтини решенија од мермерот како што е случај со НЛБ каде најверојатно се користат декоративни фасадни облоги, или пак декоративен малтер како ренофикс. а што е до проектот на НЛБ Andrej, не верувам дека НЛБ како корпорација се ептен дотолку промашени случаи кога станува збор за вкус и естетика, мислам дека ова е само држење позиција(парцела) па затоа и се оди на ефтино решение, за утре евентуално по 5год. доколку добијат измена на дуп со оглед дека цела околина ќе има висококатници, зошто и тие да не остават простор за брза корекција Question може се лажам но кај нас и најголемиот мајтап за кратко време бива вистина Ouch вообичаено неочекувана!

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 11-Nov-2008 at 21:22

Сега испаѓа дека бојата на бетонот е таа што му дава идеолошка димензија.

Дури и да е така, на запад пак ќе најдеш безброј бруталистички градби у сите нијанси на сиво, од светло до темно.

Тотално е изместена и празна оваа дискусија што ја водиме, ама ај... Да не ми стават и етикета на цензор Ouch
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 11-Nov-2008 at 21:32

па нереков бе кло дека нема но истите сигурно не се во центар на град, евентуално ако има нешто сиво по градовите во европа, тоа се или зданија од сив гранит или сив мермер но не и сив бетон. мислам дека едно до едно се се поезија од бели бетонски скулптури тоа постмодернистичките грамади низ европа посебно оние деловните или јавните објекти...   

сепак комунизам до немајкаде се примерите како пошта, што многу лесно би отишле во футуристички социјализам без конкуренција само доколку се искречат или поплочат тоа фасадите!

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 11-Nov-2008 at 21:37
Originally posted by beTon

тоа се или зданија од сив гранит или сив мермер но не и сив бетон

Абе ајде... И сега шо треба? Да ја спамирам нишкава со 500 слики што ќе го побијат ова твое тврдење (по обичај од ракав истресено)?
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 11-Nov-2008 at 21:38
само повели ако имслиш дека ќе најдеш некое парче во центар на некоја метропола да останало до фаза на шаловање или оди отвори во едукација нишка за СИВ БЕТОН Smile
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 11-Nov-2008 at 21:48

Не, ја у принцип сум против спамување, а и онака не гледам дека имаш желба да прифатиш било што кое не спаѓа у твојата идеолошка рамка, па макар колку и да е очигледно.

Само да те информирам дека и трагите од шаловање у бетонот се карактеристика на брутализмот како стил. Али којзнае, можда е тоа некое „комунистичко влијание“, нешто што го вметнале агенти на КГБ и УДБА Nuts
Back to Top
Mr.Edmund View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Mr.Edmund Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 12-Nov-2008 at 01:06
Па сега, да бидеме искрени и реални, доколку на вага ги ставиме "комунистичката" Нова Македонија и "капиталистичката" Тутунска......ми се чини дека вагата ќе се преврти на страната на Нова Македонија. Точно е дека модерната како правец е доста блиска со социјалистичката идеологија, но не треба поради тоа да ја окарактеризираме како лоша. А сега, кој сакал бетон, а кој не, прашање на вкус и на вештина на архитектот. Ама ај да не забегам, криво ми е што зградава фаќа прекрасна локација, а е толку.....банална
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 13-Nov-2008 at 12:22
Еве уште пар слики, полека ја чистат и откриваат фасадата. Делот на катната гаража малку каска.

1

2

3

4

Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 13-Nov-2008 at 12:52

Последната слика ми кажува дека објектот и не е толку лош
Ама сепак и не е како што би бил ако работеа по првиот рендер!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 26-Nov-2008 at 01:01
1

2

3

4

5

6

Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 26-Nov-2008 at 01:04
hmmmmm skoro e gotova
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
anDarko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote anDarko Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 26-Nov-2008 at 15:58
градбава е соодветна ако беше некаде во периферија на град во состав на некаков си бизнис парк каде би биле сконцентрирани административни објекти на компании. Штета е атрактивна локација во најстрогиот центар да биде оптоварена со толку масивна и безлична, сива зграда. 
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 26-Nov-2008 at 19:11
Мене ми се допаѓа. Мислев дека ќе излезе многу полошо.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 26-Nov-2008 at 19:48
super e objektot
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 27-Nov-2008 at 17:44
јас сум донекаде разочаран, но сепак зградава и не е толку грда, на пример подобро изгледа од страната на нова македонија
но како што кажавме и претходно, премногу е сиромашна за да биде на ваква локација
Back to Top
Raisinloaf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Raisinloaf Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 28-Nov-2008 at 17:46
За мене оваа е една од подобрите згради во скопје и кога ке биде готова од мене ке им 9-ка
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 06-Dec-2008 at 12:51
aman vise so sivava boja ko nekoja nordiska zemja da sme....moe licno mislenje e deka posvezi boi povekje bi mu odgovarale na skopje....zgradata sama po sebe ne e losa ama na prviot render 1000 pati povekje mi se dopagjase...
Back to Top
46&2 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 46&2 Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 07-Dec-2008 at 12:40
Секој ден ја гледам зградава и веќе ми здосади а уште не ја ни довршиле. Кога ќе биде готова би и дал макс. 7 и тоа кога ќе видам коли да се паркираат внатре (на спрат) значи оцената би била дадена повеќе за функционалноста на објектот а кога би се потпирал на естетиката би добила чиста 5каBig%20smile. Ја зафркнаа работа околу капацитетот за возила (кој на крај нема да биде поголем од 100) ама со фасадава тотално го нагрдија просторот. Инаку се надевав и на полошо. Ohno
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 08-Dec-2008 at 21:40
Конечно ги имаме контурите и на катната гаража... Уште еден голем минус за зградава, само приземје и кат + подземните нивоа. Симболичен капацитет за сообраќајот кој ќе го повлече овој објект.

1

2 Еве ги лифтовите за возила

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 19>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.311 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.