![]() |
![]() |
![]() |
НЛБ Тутунска банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 19> |
Author | |
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
Само да појаснам зградите се огромни, никаков знак на комунизам (тие се едноставни со крајна рационализација на материјали, а овие се раскошни, секој детал е осмислен). Две ТРАГОЛНИ кули под кои се наоѓа голем плоштад со 3 подземни нивоа кои се преплетуваат, полн со најразлични содржини. Архитект е Едвард Рауникар, еден од најпознатите Ју архитекти, кој има најголемо влијание врз скандинавизацијата на нашата архитектура. Било како било, зградите изгледаат моќно и раскошно, а нашата во Скопје како прав бизнис центар, со ништо не е препознатлива, нема ниту еден забележителен детал. Никаква моќност, арт убавина, урбана архитектура... Жалам што е во строг центар, иначе би била ок за локација Карпош 3-4.
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
кло реков нема да фаќам драгоцено место по нишките во главните теми, но во случајов бидејќи разгибавте по избетонираните работи и муабети, ќе се јавам како идеолошки засегнат бар што е до мојот сликовит идентитет на форумов
ех да беше поплочена пошта или железничка како кјуби, иако сега има и поевтини решенија од мермерот како што е случај со НЛБ каде најверојатно се користат декоративни фасадни облоги, или пак декоративен малтер како ренофикс. а што е до проектот на НЛБ Andrej, не верувам дека НЛБ како корпорација се ептен дотолку промашени случаи кога станува збор за вкус и естетика, мислам дека ова е само држење позиција(парцела) па затоа и се оди на ефтино решение, за утре евентуално по 5год. доколку добијат измена на дуп со оглед дека цела околина ќе има висококатници, зошто и тие да не остават простор за брза корекција |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Сега испаѓа дека бојата на бетонот е таа што му дава идеолошка димензија. Дури и да е така, на запад пак ќе најдеш безброј бруталистички градби у сите нијанси на сиво, од светло до темно. Тотално е изместена и празна оваа дискусија што ја водиме, ама ај... Да не ми стават и етикета на цензор ![]() |
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
па нереков бе кло дека нема но истите сигурно не се во центар на град, евентуално ако има нешто сиво по градовите во европа, тоа се или зданија од сив гранит или сив мермер но не и сив бетон. мислам дека едно до едно се се поезија од бели бетонски скулптури тоа постмодернистичките грамади низ европа посебно оние деловните или јавните објекти... сепак комунизам до немајкаде се примерите како пошта, што многу лесно би отишле во футуристички социјализам без конкуренција само доколку се искречат или поплочат тоа фасадите! |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Абе ајде... И сега шо треба? Да ја спамирам нишкава со 500 слики што ќе го побијат ова твое тврдење (по обичај од ракав истресено)? |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
само повели ако имслиш дека ќе најдеш некое парче во центар на некоја метропола да останало до фаза на шаловање или оди отвори во едукација нишка за СИВ БЕТОН
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Не, ја у принцип сум против спамување, а и онака не гледам дека имаш желба да прифатиш било што кое не спаѓа у твојата идеолошка рамка, па макар колку и да е очигледно. Само да те информирам дека и трагите од шаловање у бетонот се карактеристика на брутализмот како стил. Али којзнае, можда е тоа некое „комунистичко влијание“, нешто што го вметнале агенти на КГБ и УДБА ![]() |
|
![]() |
|
Mr.Edmund ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 23-Jul-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Па сега, да бидеме искрени и реални, доколку на вага ги ставиме "комунистичката" Нова Македонија и "капиталистичката" Тутунска......ми се чини дека вагата ќе се преврти на страната на Нова Македонија. Точно е дека модерната како правец е доста блиска со социјалистичката идеологија, но не треба поради тоа да ја окарактеризираме како лоша. А сега, кој сакал бетон, а кој не, прашање на вкус и на вештина на архитектот. Ама ај да не забегам, криво ми е што зградава фаќа прекрасна локација, а е толку.....банална
|
|
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Еве уште пар слики, полека ја чистат и откриваат фасадата. Делот на катната гаража малку каска.
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() |
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
![]() Последната слика ми кажува дека објектот и не е толку лош ![]() Ама сепак и не е како што би бил ако работеа по првиот рендер! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
1
![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
hmmmmm skoro e gotova
![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
градбава е соодветна ако беше некаде во периферија на град во состав на некаков си бизнис парк каде би биле сконцентрирани административни објекти на компании. Штета е атрактивна локација во најстрогиот центар да биде оптоварена со толку масивна и безлична, сива зграда.
|
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
Мене ми се допаѓа. Мислев дека ќе излезе многу полошо.
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
super e objektot
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
јас сум донекаде разочаран, но сепак зградава и не е толку грда, на пример подобро изгледа од страната на нова македонија
но како што кажавме и претходно, премногу е сиромашна за да биде на ваква локација |
|
![]() |
|
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
За мене оваа е една од подобрите згради во скопје и кога ке биде готова од мене ке им 9-ка
|
|
![]() |
|
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
aman vise so sivava boja ko nekoja nordiska zemja da sme....moe licno mislenje e deka posvezi boi povekje bi mu odgovarale na skopje....zgradata sama po sebe ne e losa ama na prviot render 1000 pati povekje mi se dopagjase...
|
|
![]() |
|
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
Секој ден ја гледам зградава и веќе ми здосади а уште не ја ни довршиле. Кога ќе биде готова би и дал макс. 7 и тоа кога ќе видам коли да се паркираат внатре (на спрат) значи оцената би била дадена повеќе за функционалноста на објектот а кога би се потпирал на естетиката би добила чиста 5ка
![]() ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Конечно ги имаме контурите и на катната гаража... Уште еден голем минус за зградава, само приземје и кат + подземните нивоа. Симболичен капацитет за сообраќајот кој ќе го повлече овој објект.
1 ![]() 2 Еве ги лифтовите за возила ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 19> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |