build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 121122123124125 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2441 Posted: 07-Nov-2011 at 09:36
Постаментот на споменикот на основачите на ВМРО е веќе готов, а забрзано се работи и на споменикот на АСНОМ.

Интересно е да се напомене дека и овде, како во случајот на спомениците на Гоце Делчев и Даме Груев, во реалност спомениците на АСНОМ и ВМРО се обратно поставени од визуелизацијата за СК2014.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #2442 Posted: 07-Nov-2011 at 17:27

Споменикот на Карев се мести веќе трет месец

http://img.plusinfo.mk/large_pics/2011/11/07/karev.jpg

Проектот со поставување на споменикот на Никола Карев, кој почна да се поставува пред речиси два месеца, треба најдоцна до крајот на месецов, комплетно да се заврши.
Од општина Центар велат дека во моментот се работи со забрзан интензитет и многу брзо петметарскиот постамент ќе биде излепен со декорацијата од бронзени релјефи, а ќе се уреди и просторот околу коњаникот на Карев. Може да се забележи дека поставувањето на овој споменик, во споредба со другите од проектот „Скопје 2014“, најмогу се одолговлечи, а јавноста го прифати со најмногу лоши критики.  
Подолг период откако се почна со поставувањето на споменикот, градежните работи изгледаа како комплетно да се запрени.
Конкретен проблем за стагнација во изведбата на проектот, од општина Центар велат дека немало, туку дека сè одело според предвидените плански активности. Досега официјално, од локалната власт не излегоа со конкретни бројќи околу цената за комплетната изработка на спомен обележјето на Карев, што вклучува, авторски хонорар, превоз и поставување и изработка на постаментот, но сепак, неофицијалните информации до кои дојде Плусинфо, говорат дека се работи за цифра од околу 800.000 евра.
За изработката на моделот за скулптурата на Карев, општина Центар има исплатено околу 2,2 милиона денари, а за лиењето во бронза, во првото шестмесечје од годинава се исплатени околу 17,7 милиони денари.
Авторот Богоја Анѓеловски, скулптурата ја има направено во макета со височина од 3,5 метри, а во италијанската леарница „Маринели“, други автори, професори на академија, ја премоделираа и го излеаја коњаникот во висина од седум метри.

http://www.plusinfo.mk/vest/21779/Spomenikot-na-Karev-se-mesti-vekje-tret-mesec

Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2443 Posted: 16-Nov-2011 at 14:12
Рано сабајлево работници ги демонтираа тарабите околу споменикот на Карев. Ја имав честа прв да го фотографирам споменикот пред Собранието во неговата конечна форма

Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #2444 Posted: 16-Nov-2011 at 14:54

Споменик на македонски војвода ќе дојава во Кисела Вода

http://img.plusinfo.mk/large_pics/2011/11/16/општина%20кисела%20вода.jpg

Проектот „Скопје 2014“ полека се шири кон Кисела Вода. Споменик на „Македонски војвода на коњ“, веќе следната година ќе се постави кај „Чешма“, поточно меѓу улиците Сава Ковачевиќ и Иван Козаров. Завршена е тендерската процедура за избор на најповолни изведувачи за изградба на постаментот и за леење на споменикот и веројатно за шест месеци споменикот веќе ќе биде поставен.
- Изградбата на постаментот ќе го врши фирмата „Нела – Ар”, за што општината има предвидено 4,5 милиони денари, во што е вклучено и околното партерно уредување на локацијата. Споменикот ќе се лее во српската леарница „Јеремиќ”, која по потпишувањето на договорот има временски рок од шест месеци да ни ја испорача - велат од општина Кисела Вода.
Автор на скулптурата е Миле Брцески, а за нејзината изработка, вклучувајќи го и хонорарот за скулпторот, од Министерството за култура се префрлени 21 милион денари (околу 345.000 евра).
Согласно Програмата на одделението за култура на општината, следната година споменик ќе се постави и во големиот парк во населбата Драчево. Се работи за скулптура на загинатите бранители од општината Кисела Вода во воениот конфликт од 2001 година.
- Основна цел е да се оддаде почит на шесте бранители, Бобан Трпков, Игор Костески, Љубомир Акимовски, Александар Стојчев, Теодор Стојановски, Драганчо Илиевски кои загинаа во 2001 година. За проектот општината ќе одвои 5 милиони денари - вели Маријан Спасески, портпарол на општина Кисела Вода.

http://www.plusinfo.mk/vest/22932/Spomenik-na-makedonski-vojvoda-kje-dojava-vo-Kisela-Voda
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #2445 Posted: 16-Nov-2011 at 15:08
Постаментот на Карев фронтално личи на конзерва, тоа малото проширување што го има горе или требало да биде поголемо или воопшто да го нема, вака незнам од која пропорција е вадена инспирација.

А ова за Кисела Вода, како тоа војвода така безимен, не го сватив дали не го кажуваат името сеуште или општ војвода ваљда не мислат да прават. Зашто би го криеле името, што е толку контроверзен војводата?
Back to Top
Auric Goldfinger View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Auric Goldfinger Quote  Post ReplyReply #2446 Posted: 16-Nov-2011 at 15:41
Originally posted by lslcrew

Постаментот на Карев фронтално личи на конзерва, тоа малото проширување што го има горе или требало да биде поголемо или воопшто да го нема, вака незнам од која пропорција е вадена инспирација.А ова за Кисела Вода, како тоа војвода така безимен, не го сватив дали не го кажуваат името сеуште или општ војвода ваљда не мислат да прават. Зашто би го криеле името, што е толку контроверзен војводата?

Aко ме служи добро сеќавањето , уште од сам старт коњаникот во Кисела Вода беше безимен .
Можеби идејата на Министератвото за култура е точно таа на која и ти укажа - општ војвода.
Уметничка претстава на војвода кој ќе ги претстави сите познати и оние помалку познати , заедно?!

Edited by Auric Goldfinger - 16-Nov-2011 at 15:43
J.Bond: -DO YOU EXPECT ME TO TALK?

A.Goldfinger: -NO MR.BOND, I EXPECT YOU TO DIE !
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #2447 Posted: 16-Nov-2011 at 16:28
Poveke pati zboruvavme deka spomenikot na Karev pred sobranie e dobar i istoriski opravdan.Bojata na samiot postament odgovara so zgradata na sobranieto taka da i toa ne e loso.Prva greska e toa sto go stavija na konj,spored mene i poveketo forumasi mnogu podobro resenie ke bese da bide sednat ili ispraven so manisfestot vo raka i vtora greska e losata izvedba na umetnickoto delo,neproporcionalno,grubo,so eden zbor grdo.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #2448 Posted: 16-Nov-2011 at 19:35
Originally posted by ovaj_stariov

Poveke pati zboruvavme deka spomenikot na Karev pred sobranie e dobar i istoriski opravdan.Bojata na samiot postament odgovara so zgradata na sobranieto taka da i toa ne e loso.Prva greska e toa sto go stavija na konj,spored mene i poveketo forumasi mnogu podobro resenie ke bese da bide sednat ili ispraven so manisfestot vo raka i vtora greska e losata izvedba na umetnickoto delo,neproporcionalno,grubo,so eden zbor grdo.

toa e mislenje na poveketo tuka i samo si se povtoruvame sega so ist muabet ova e veke neznam kolku pati spomnato dosega
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #2449 Posted: 16-Nov-2011 at 19:48
море одличен е спомеников.... за во новиот Луна Парк. Оној што решил ова да го постави пред собрание во ваков контест, треба да се преиспита дали заслужува подобро работно место од продавач на билети во погореспоменетиот нов Луна.....
.....   .......
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #2450 Posted: 16-Nov-2011 at 20:23
Споменикот на Карев е преголем за собранието во позадина.Ич не се совпаѓа.Планираат да го кренат собранието за уште еден кат + купола.Тогаш некако можеби и би се вклопил,не знам,ќе видиме.
Инаку генерално споменикот е лошо изведен.

Edited by MGS - 16-Nov-2011 at 20:24
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2451 Posted: 16-Nov-2011 at 20:38
Штета навистина што на едно од најрепрезентативните места добивме еден од најлошите споменици во целиот проект Скопје 2014. Ваков каков што е неверувам дека бил замислен споменикот. Утката како таква мислам дека е настаната како резултат на ланец на грешки прво и прво зададената задача е утка, потоа изведбата исто така промашај и на крај она што најмногу ме разочара е и фактот дека леарницата веројатно има удел во лошата изведба, затоа што авторот има направено помал модел кој бил зголемен, а мое мислење е дека оваа зголемување во најголема мера влијае на непропорционалноста на деловите на телото.
Е сега ова со зголемувањето на собранието не верувам дека ќе помогне многу. Може најдобро е дислокација на споменикот пред Македониумот во Крушево. А кога сме кај споменикот од сликите на Алекс јасно се гледа дека и на јарболот со знаме му е утната локацијата што стана уште поизразено со поставувањето на споменикот.
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2452 Posted: 18-Nov-2011 at 09:06
Еве кај е преместен чичкото

Ова е пред Custom Pub, односно пред зградата карши Тифани.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2453 Posted: 18-Nov-2011 at 17:45
Originally posted by MGS

Споменикот на Карев е преголем за собранието во позадина.Ич не се совпаѓа.Планираат да го кренат собранието за уште еден кат + купола.Тогаш некако можеби и би се вклопил,не знам,ќе видиме.
Инаку генерално споменикот е лошо изведен.
не е толку многу големината, колку што е самата поставеност, споменикот е премногу блиску пред собранието, а далеку од било која пешачка перспектива (освен троторарот пред собранието, од кој не се добива никаква поширока слика)
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #2454 Posted: 18-Nov-2011 at 22:51
Кога веќе ја спомна оваа идеја или заклучок за споменик на општ војвода, еве еден мал историски оф топик.
Имено, на 2 август 1933 година, по повод 30-годишнината од Илинденското востание, на плоштадот Македонија во тогашна Горна Џумаја (денешен Благоевград) од страна на ВМРО и македонските емигрантски организации откриен е Споменик на незнајниот македонски четник (Паметник на незнайния македонски четник). Споменикот претставувал висок постамент на кој била напишана годината на основање на Организацијата - 1893, а врз него била поставена статуа на комита во униформа... Споменикот е разрушен во септември 1944 година.
Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #2455 Posted: 21-Nov-2011 at 10:53
Ко­ња­ни­кот во Ки­се­ла Во­да пос­ка­пи за 3,5 ми­ли­о­ни де­на­ри

Ки­се­ла Во­да ќе да­де уш­те 3,5 ми­ли­о­ни де­на­ри за из­град­ба на пос­та­мен­тот на ко­ња­ни­кот на ули­ца­та Пр­во­мај­ска. Оп­шти­на­та од­лу­чи, на кра­јот од го­ди­на­та, да ја на­до­пол­ни прог­ра­ма­та за из­град­ба на спо­ме­ни­ци, ко­ја се­га ве­ќе из­не­су­ва 24 ми­ли­о­ни де­на­ри, т.е. 400 ил­ја­ди ев­ра. Но­во­то на­до­пол­ну­ва­ње се пра­ви единс­тве­но за рез­ба­ње на пос­та­мен­тот на ма­ке­дон­ски­от вој­во­да на коњ, кој, спо­ред пр­вич­ни­те прес­мет­ки, тре­ба­ше да чи­ни еден ми­ли­он де­на­ри.

Пос­ка­пу­ва­ње­то на ко­ња­ни­кот е лук­суз за Оп­шти­на­та, ко­ја пр­вин тре­ба да ги обез­бе­ди жи­те­ли­те со во­да и ка­на­ли­за­ци­ја, сме­та­ат опо­зи­цис­ки­те со­вет­ни­ци.
"Не­доз­во­ли­во е да ја на­до­пол­ну­ва­ме прог­ра­ма­та за 2011 го­ди­на со но­ви 3,5 ми­ли­о­ни де­на­ри, во мо­мент ко­га гра­ѓа­ни­те на Ки­се­ла Во­да се со­о­чу­ва­ат со проб­ле­ми со ат­мос­фер­ска­та и фе­кал­на­та ка­на­ли­за­ци­ја, не се снаб­де­ни со во­да, га­зат рас­ко­па­ни ули­ци. Спо­ме­ни­ци­те во ни­кој слу­чај не тре­ба да би­дат при­о­ри­тет до­де­ка Оп­шти­на­та не ги ре­ши не­оп­ход­ни­те пот­ре­би на жи­те­ли­те", ре­че Сла­ви­ца Но­ва­чев­ска, со­вет­ник од СДСМ.

Кој ќе би­де ма­ке­дон­ски­от вој­во­да на коњ, од Оп­шти­на­та за­се­га не от­кри­ва­ат. Не­о­фи­ци­јал­но, тој ќе стои на глав­на­та ули­ца во Ки­се­ла Во­да, кај мес­то­то поз­на­то ка­ко Чеш­ма.
Спо­ред од­лу­ка­та, ко­ња­ни­кот ќе би­де из­гра­ден од брон­за, ќе би­де ви­сок пет мет­ри и ќе стои на мер­ме­рен пос­та­мент од 3,5 мет­ри.
Спо­ме­ни­кот ќе се лее во срп­ска­та ле­ар­ни­ца "Је­ре­миќ", ко­ја, по пот­пи­шу­ва­ње­то на до­го­во­рот, има вре­мен­ски рок од шест ме­се­ци да го ис­по­ра­ча.
(М.Ѓ.)

http://www.vest.com.mk/?ItemID=0F3CF98CCE983A45854ADF6A1F29D304
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #2456 Posted: 21-Nov-2011 at 14:21

Во средното уметничко училиште „Лазар Личеноски“ денес ќе биде откриена бронзена статуа на Личеноски висока два метри.

licenoski

Статуата е донација на скулпторот Димитар Филиповски, професор во училиштето и е по повод еден век од раѓањето на Личеноски, еден од основоположниците на македонското современо сликарство.

Филиповски дипломирал на вајарскиот оддел на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, во 1998. Десет години работел во ателјето на академик Томе Серафимовски. Од 2006 година е професор во средното уметничко училиште „Лазар Личеноски“.

Автор е на поголем број скулптури, меѓу кои се бронзените скулптури „Шмизла“, „Заљубени“ и „Еееј!“ и мермерните статуи на  Цар Самоил и Методија Андонов-Ченто во центарот на Скопје.

http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/50490-Statua-na-Licenoski-vo-sredno-umetnicko
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #2457 Posted: 02-Dec-2011 at 02:24

Постамент за скулптура - "Парк на цивилизациите" во Градскиот парк во Скопје.

Откупна награда ; Конкурс:Град Скопје - 2010 година

http://intel-arch.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=56:-2&catid=36:2011-04-24-19-06-38&Itemid=48
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2458 Posted: 02-Dec-2011 at 12:22

На прв поглед реков, што бара Силосов за цемет во оваа тема.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2459 Posted: 03-Dec-2011 at 21:26
Originally posted by HugoGoulding

На прв поглед реков, што бара Силосов за цемет во оваа тема.
ќе се задоволи некој од вас некогаш со било што што не е коњаник или било каква бронзена копија на човек???

не го сфаќај ова нападно, ама нема ништо „цементно“ во скулптурава, сосема е пристојна, дајте не ги дочекувајте така на нож сите уметнички решениа кои не се совпаѓаат со античка скулпторна ексцентричност... постојат и други видови на уметност
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2460 Posted: 04-Dec-2011 at 01:26
Не знам ставрно што виде убаво во боцава. Постамент. Не гледам никаква уметност тука.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 121122123124125 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.234 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.