build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 125126127128129 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #2521 Posted: 07-Jan-2016 at 20:13
Знам дека сум offtopic, ама ова морам да го споменам.

Енергијата од „Скопје 2014“ да се насочеше кон стратешките интереси и цели на Република Македонија, денеска ќе бевме дел од европското семејство. Значи сите тие цртани и прецртани планови за центарот на Скопје, размислувања и дејствувања како да се протнат одредени објекти, па правдања за нивна изведба... да се вложеа во лобирање во странство и во активно менување на нашите лични, професионални способности како секоја една единка од овој народ, ние денеска ќе можевме да се пофалиме дека сме дел од европското семејство.

Мене драги не ми треба Скопје ДА ЛИЧИ како некој европски град. Мене очајно ми треба Скопје ДА БИДЕ европски град. Тоа значи да ја нема калта околу малиот милион објекти што се градат во центарот на Скопје, да не фрламе ѓубре од тераса и да го селектираме отпадот, да користиме и да имаме можност да користиме велосипеди, да создаваме нови креативни центри (финансиски, културни, социјални) во кои младите ќе можат да волонтираат, да ги ОБНОВИМЕ и да им дадеме душа на еден мал милион запустени објекти и локации во Скопје и уште многу, многу, многу работи кои ни недостигаат.

За некоја година ќе си останете сами со тие „барокни“ фасади во градот и ќе се чудите зошто ништо не се случува во градот. Едноставно, нема да може ништо да се случува, кога еден човек за се` одлучува.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2522 Posted: 07-Jan-2016 at 20:42
Originally posted by BOJAN

Мене драги не ми треба Скопје ДА ЛИЧИ како некој европски град. Мене очајно ми треба Скопје ДА БИДЕ европски град. Тоа значи да ја нема калта околу малиот милион објекти што се градат во центарот на Скопје, да не фрламе ѓубре од тераса и да го селектираме отпадот, да користиме и да имаме можност да користиме велосипеди, да создаваме нови креативни центри (финансиски, културни, социјални) во кои младите ќе можат да волонтираат, да ги ОБНОВИМЕ и да им дадеме душа на еден мал милион запустени објекти и локации во Скопје и уште многу, многу, многу работи кои ни недостигаат.

извини бојан вака што ќе те исечам, ама да не одолговекуваме, ова е најбитното
ако сакате после стајте барокни фасади на сите тие простори, тоа никогаш не ни било битно, битно е да се однесуваме како цивилизирани, напредни и неисфрустрирани луѓе
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2523 Posted: 07-Jan-2016 at 21:32
Originally posted by ja_licno

Originally posted by fichot

Originally posted by King

Originally posted by fichot

Ако јас лажам, тогаш лаже и Google. И они против груевизмот ли?

Од друга страна, од тебе не видов аргументи. Лична перцепција базирана на партиска индоктринација, ти реков, по селата тоа како аргумент.

Нема перцепција, фактите се на терен, дали преку гугл или во живо, само слепец може да не ги види преубавите објекти низ центрите на Европа, ниту една сива коцка не видов преку гугл, или можеби гледаме различни градови, јас говорам за Лондон, Париз, Виена. Несакаш да признаеш дека во капиталистички држави невозможно е да има социјални коцки во центрите на градовите. Бидејќи во капитализмот профитот е генератор на сите дејанија па и на архитектурата, кој будала би направил сива коцка на Пикадили циркус, за да живеат во неа Џон, Мајкл и Боби, кога за десет пати поголеми пари ќе ја продаде истата зграда на Тојота. Тоа што го говориш ти е утопија и инаетење, без аргументи со глупи флоскули.

Јас не реков дека нема преубави и класични и современи објекти, туку дека има и многу не толку угледни т.е. објекти налик на нашите, просечни или подпросечни, но типични за времето кога биле изградени. И си постојат, некои од нив се обновени, други на атрактивни локации се откупуваат, па сетне ги рушат* или темелно ги видозменуваат, ама никаде баш никаде не се лепи лажна фасада одозгора која треба да изглуми старост. Освен ако не се работи за реконструкција, а кај нас ни тоа не се спроведе како што беше најавено.   

Што има толку преубаво или спектакуларно во подолу наведениве примери? Толку ли е фрапантна разликата помеѓу нив и некои згради низ Скопје?

Лондон, строг центар, на твојот омилен сквер
https://goo.gl/maps/TRhfgUdeJLy

Париз, во непосредна близина на Ајфелова
https://goo.gl/maps/YME7LP4xcr22

Рим, близу Ватикан
https://goo.gl/maps/g56a676rZKz (претпазливо!)
https://goo.gl/maps/aHsnUWY4ngQ2 (прво лапни грујовит!)

и за крај (а може и до крајот на векот вака линкови да ставам)

Менхетен (што го избегнуваш нормално)
https://goo.gl/maps/qm7PoRt7kiJ2

*) а со оваа практика знаеме дека се отидени и многу вредни, но тогаш сеуште неценети, класични/викторијански/ривајвал и слични објекти за на нивно место да дојдат нови објекти. Истата практика ги има донесено и толку омразените „коцки“ на тоа место каде се. Не се рушени незнам какви барокни палати за да се направат тие објекти туку претежно приземни и едноспратни куќички. Впрочем и денес се случува истото, предвоени куќи се рушат за да се прават нови згради на нивно место.

Другар,тоа е една до две згради на цел простор,не се блокови.И тука изгледа убаво и вкомпонирано,повеќе стилови.Приказната со Скопје е друга,очигледно мешаш баби и жаби.

Не беше квантитетот тема на муабетот. Врати се неколку поста погоре.
Нејсе, на ул. Мк има барем 4 различни стилови, а можда и повеќе ако анализираме подетално. Замислената квота бара да има само еден.

Ама да, баби и жаби е да се споредува Ск со некоја метропола од рангот на горенаведените. My bad.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2524 Posted: 08-Jan-2016 at 08:53
Originally posted by BOJAN

Знам дека сум offtopic, ама ова морам да го споменам.

Енергијата од „Скопје 2014“ да се насочеше кон стратешките интереси и цели на Република Македонија, денеска ќе бевме дел од европското семејство. Значи сите тие цртани и прецртани планови за центарот на Скопје, размислувања и дејствувања како да се протнат одредени објекти, па правдања за нивна изведба... да се вложеа во лобирање во странство и во активно менување на нашите лични, професионални способности како секоја една единка од овој народ, ние денеска ќе можевме да се пофалиме дека сме дел од европското семејство.

За некоја година ќе си останете сами со тие „барокни“ фасади во градот и ќе се чудите зошто ништо не се случува во градот. Едноставно, нема да може ништо да се случува, кога еден човек за се` одлучува.

Се согласувам за ова што го говориш, ама овие два процеси не треба да се исклучуваат еден со друг, напротив треба да се надополнуваат.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2525 Posted: 10-Jan-2016 at 19:01
Охрид

фото: mia.mk
За сè има вторпат
Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #2526 Posted: 10-Jan-2016 at 20:03

Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2527 Posted: 11-Jan-2016 at 10:17
klimava epten ja krasi fasadava
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2528 Posted: 14-Jan-2016 at 21:03
Ајде, честито, нова фасада... Оваа зграда излегува повеќе од еден метар нанапред од онаа до неа и буквално тротоарот прекинува кај нејзиниот десен агол, за нормално да си продолжи пред сивата зграда од нејзина десна страна (кога стоиш пред неа).

Edited by Џоле - 14-Jan-2016 at 21:04
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2529 Posted: 14-Jan-2016 at 21:13
Џоле те убив од прашања не мора да одговориш ако ти е здосадено.
Но каде е оваа зграда можеш ли да кажеш.
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #2530 Posted: 14-Jan-2016 at 21:41
Бивша стоковна, на плоштад. Изградена во 1959 по проект кој совршено комуницира со соседните предвоени згради, за жал унаказена во 2015
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2531 Posted: 14-Jan-2016 at 21:53
Originally posted by Џоле

Ајде, честито, нова фасада... Оваа зграда излегува повеќе од еден метар нанапред од онаа до неа и буквално тротоарот прекинува кај нејзиниот десен агол, за нормално да си продолжи пред сивата зграда од нејзина десна страна (кога стоиш пред неа).

Џоле дали ти се допаѓа фасадата?
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #2532 Posted: 14-Jan-2016 at 22:55
Апапа картони на големооо. Сериозно загрижен сум како потоа? Бламирање ќе има кога ќе почне картонот да се изтури.
Премногу факе па и тоа се гледа.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2533 Posted: 14-Jan-2016 at 23:10

[QUOTE=Џоле] Џоле дали ти се допаѓа фасадата?

Секако дека не ми се допаѓа. Да беше нова зграда, на нова локација, со нормални материјали, би можела да ми се допадне. Но вака - не.
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2534 Posted: 14-Jan-2016 at 23:30

[QUOTE=Џоле] Џоле дали ти се допаѓа фасадата?

Секако дека не ми се допаѓа. Да беше нова зграда, на нова локација, со нормални материјали, би можела да ми се допадне. Но вака - не.

Значи ти се допаѓа изгледот ама не работите кои ги наброја.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2535 Posted: 14-Jan-2016 at 23:39
Реков дека би ми се допаѓала кога не би била театарска кулиса туку вистинска фасада на вистинска зграда.
За сè има вторпат
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #2536 Posted: 14-Jan-2016 at 23:44

Реков дека би ми се допаѓала кога не би била театарска кулиса туку вистинска фасада на вистинска зграда.

Не ме сваќај погрешно, ама мислам дека најмалку е битно што голем дел од тротоарот е земен во објектот, бидејќи и онака целиот простор е пешачко шеталиште.....
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2537 Posted: 15-Jan-2016 at 00:47
Тој делот таму десно што штрчи, идеално место за вашата реклама.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2538 Posted: 15-Jan-2016 at 01:05
Originally posted by Obedineta Makedonija

Не ме сваќај погрешно, ама мислам дека најмалку е битно што голем дел од тротоарот е земен во објектот, бидејќи и онака целиот простор е пешачко шеталиште.....

Не те сфаќам погрешно, зборот ми е дека е нарушена линијата на зградите.
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2539 Posted: 15-Jan-2016 at 01:33
Никако неможам да ја лоцирам која е точно зградата. Ако може некој поточно да каже.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2540 Posted: 15-Jan-2016 at 02:17
Стоковната на плоштад. Делот према ГТЦ што е.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 125126127128129 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.961 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.