build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Пуцко Петрол(поранешен G Mall Skopje)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 27>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote axel Quote  Post ReplyReply #241 Posted: 08-Apr-2010 at 15:34
neli ovoa beshe zavrsena rabota site plati i pridonesi bea isplateni...kaj nas bez ovakvi problemi ne moze da pomine nisto.ziva beda sme
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #242 Posted: 23-Apr-2010 at 23:17
ПРОТЕСТ ПРЕД ВЛАДАТА
„Алуминци“ си ги бараат парите

Стотина поранешни вработени во „Алумина“ вчера протестираа пред Владата барајќи ги парите за кои сметаат дека им следуваат по продажбата на фабриката, што се изврши пред повеќе од една година кога ја купи израелска компанија.
- Во контактите со Владата добивме одговор дека на оние со 25 години стаж не им следуваат по 5.000 денари до пензионирање бидејќи „Алумина“ била акционерско друштво, а не државна компанија. Од буџетот, пак, надомест добивале само стечајците од поранешните државни фирми. Ние плаќавме за акции во „Алумина“ и точно е дека со тоа и работниците се нејзини сопственици, но каде се тогаш парите од продажбата на фабриката, зошто кога таа не е државна туку наша, никој не ни даде пари од продажбата – вели револтирано стечаец од „Алумина“.
„Алуминци“ тврдат дека имаат тапија и за земјиштето што било под фабриката и целата документација за сопственоста и продажбата ја предале во кабинетот на вицепремиерот Владимир Пешевски, од каде што им било ветено дека таа ќе биде разгледана, а одговорот ќе им биде даден околу десетти мај.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #243 Posted: 23-Apr-2010 at 23:22

Јасно е дека и да се во право, земјиштето сигурно нема да биде одземено од Gazit Globe и дадено на нив. Можеби евентуално владата да ги обештети и тоа е тоа. Така да ова е друг проблем кој реално не го засега G-Mall и мислам да ги баталиме ваквите вести.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #244 Posted: 16-May-2010 at 21:36
Луксузот на „Џи мол“ остана на слика

Советот на Карпош уште лани во ноември го усвои урбанистички план за просторот на фабриката „Алумина“, но изградбата на долгонајавуваниот луксузен трговски центар „Џи мол“, како и станбениот комплекс до него, се' уште не почнала. Изградбата на комерцијалниот објект, израелска инвестиција, се водеше како еден од владините приоритети за влез на странски капитал. Тоа беше и една од причините поради која планот беше усвоен во брза постапка, како залагање на опозицискиот градоначалник Стевчо Јакимовски за добра соработка со Владата.

Израелската фирма „Газит глоуб“ го купи земјиштето за 22 милиона евра уште во 2007 година, а потоа во три-четири наврати најавуваа почеток на градежните работи. Но, две години по зделката тие се' уште го расчистуваат теренот.

Јакимовски изјави дека „Газит глоуб“ уште нема ни градежна дозвола. По којзнае кој пат имаат само најава дека изградбата ќе почне наскоро. Според последните изјави од фирмата, изградбата е одложена за август.

- Очекуваме инвеститорите да поднесат проекти во јуни, по што би можеле да им издадеме градежна дозвола - изјави Јакимовски.

Теренот на поранешната фабрика „Алумина“ веќе шест месеци се расчистува од остатоци од старата фабрика, која со години не работеше поради стечај. Таму „Газит глуоб“ ќе гради трговски центар и две кули над него, високи до 100 метри, односно триесеткатници. Во објектите ќе има хотели, трговски центар, маркети, киносали, а комплексот ќе содржи и паркинг за 2.500 возила. За сето тоа Израелците најавија дека ќе инвестираат 100 милиони евра.

До трговскиот центар е предвиден станбен комплекс од шест згради во форма на буквата „Г“. Нив ќе гради фирмата „Импекс Л“, а висината на зградите ќе биде 30 метри, односно по 10 ката. „Џи мол“ и станбениот комплекс ќе ги раздвојува нова улица, која допрва ќе се гради и ќе ги спојува „Прашка“ со „Теодосиј Гологанов“.

Пролонгирањето на овие инвестиции најмногу ја погодува Општина Карпош. Јакимовски пред два месеца изјави дека од нив, но и од изградбата на „Меркатор“ и на „Фешн груп“ очекуваат околу 13 милиони евра приход за комуналии.

- Дел од парите за комуналии ќе бидат наменети за изградба на нова општинска зграда, а останатите за реновирање на училиштата. Не очекувам општинската зграда да не чини повеќе од 1,5 милион евра -објасни Јакимовски при презентацијата на капиталните проекти за годинава.

http://dnevnik.com.mk/?ItemID=7870CFC95BAAE84B92EE7392C3F2B67C
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #245 Posted: 19-May-2010 at 15:43
денес приметив дека на едната од халите се работи, односно дел од ѕидовите се срушени. Деновиве ќе сликнам да видите до кај е работата
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #246 Posted: 13-Jun-2010 at 21:50
luge sto se sluci so ova? Djole 88 imas nekoja fotka?
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #247 Posted: 14-Jun-2010 at 11:27
Се работи, само никако да најдам време да сликнам. Се надевам дека утре сабајлечки ќе пројдам. Инаку апдејт е дека продавницата што беше на влезот е скроз срушена, едната хала се руши а и другата административна зграда се демонтира, но според мене се е тоа со едно споро, лагано темпо
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #248 Posted: 16-Jun-2010 at 11:59
Како што ветив, само со мало каснење. 2-3 слики од местото, иако пак ќе кажам тука се работи, па се одмара. Денес немаше жива душа на теренот

овде се демонтирани долните прозорци и по некој од спратовите

едната од халите исто е почната да се руши

продавничката е срушена

од задна страна се гледа дека куповите со шут ги нема

тоа е тоа за сега, кога ќе има напредок повторно ќе има update

Edited by Djole88 - 16-Jun-2010 at 12:00
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #249 Posted: 16-Jun-2010 at 12:40
Засега сосема несериозно. Всушност во Скопје нема мол што се гради во моментов, што е многу чудно, за разлика од буквално сите околни главни градови (ВЕРО е скоро готов и пред пуштање).
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
SpaceAge View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote SpaceAge Quote  Post ReplyReply #250 Posted: 16-Jun-2010 at 12:52
ERA-city veke se odkazav, Equest bataliv ,Balfin voopste ako se slucuva nesto tamu,g-Mall mikroskopska brzina. Za Carrefour veke 2 godini samo najava ,Bricolage, Praktiker nisto ne se slucuva, IKEA ne se interesirani.Nemoze da se kaze za nekoja svetska ekonomska kriza koga vo Sarajevo ,Tirana  se gradi za Zagreb i Sofija da ne zboruvame kako se otvaraat novi centri.KADE E PROBLEMOT.
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #251 Posted: 16-Jun-2010 at 14:02
Originally posted by SpaceAge

ERA-city veke se odkazav, Equest bataliv ,Balfin voopste ako se slucuva nesto tamu,g-Mall mikroskopska brzina. Za Carrefour veke 2 godini samo najava ,Bricolage, Praktiker nisto ne se slucuva, IKEA ne se interesirani.Nemoze da se kaze za nekoja svetska ekonomska kriza koga vo Sarajevo ,Tirana  se gradi za Zagreb i Sofija da ne zboruvame kako se otvaraat novi centri.KADE E PROBLEMOT.

Порблемот според мене е во лошата владина политика со фурање на овие проекти на кој се трошат многу пари, топење на девизните средства во НБМ,страв на компаниите од инфлација на денарот и др. работи
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #252 Posted: 16-Jun-2010 at 14:16
А што па толку сте напалени по моловиве...добро, разбирам дека подобро е да се уреди некоја безвезна скопска локација отколку да зјае празна или со мртва фабрика како овде...ама па со МОЛ??? Концептот ме подсеќа на „мрзлив амерички потрошачки живот“ што некогаш ми е корисен, ама не ми е баш сфатлив како секојдневие, а нема ни да ми биде....
+ 99% од објектите се затворени кутии од алукобонд што не донесуваат никаков квалитет во просторот и одлеваа (сега веќе не знам што може да земат) огромни количини пари надвор од земјава...очигледно е дека не гледаат интерес да инвестираат во бедотија и не знам што е тука чудно...пологично е прво да улетаа десетина фабрики во периферија, па после овие будалаштини...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #253 Posted: 16-Jun-2010 at 14:48
Originally posted by Dave Gahan

А што па толку сте напалени по моловиве...добро, разбирам дека подобро е да се уреди некоја безвезна скопска локација отколку да зјае празна или со мртва фабрика како овде...ама па со МОЛ??? Концептот ме подсеќа на „мрзлив амерички потрошачки живот“ што некогаш ми е корисен, ама не ми е баш сфатлив како секојдневие, а нема ни да ми биде....
+ 99% од објектите се затворени кутии од алукобонд што не донесуваат никаков квалитет во просторот и одлеваа (сега веќе не знам што може да земат) огромни количини пари надвор од земјава...очигледно е дека не гледаат интерес да инвестираат во бедотија и не знам што е тука чудно...пологично е прво да улетаа десетина фабрики во периферија, па после овие будалаштини...

@Gahan

Моловите, светските ланци па и глупавите фаст фудови се најчесто предвесник на нешто што доаѓа. Тие се први кои влегуваат на нови пазари а не отвара прво Нокиа фабрика и сл. Далеку од тоа дека тие се пресудни за нашиот (не)квалитет на живот, но фактот што македонија е континуирано црна дупка на мапата во однос на нив е индикативна.

Што се однесува до моловите. Мислам дека медалот има две страни. Да, тие делуваат контрапродуктивно на градскиот живот, стимулираат американско потрошувачко општество како што велиш (во што јас лично не гледам нешто лошо)... Но дефинитивно имаат и добра страна а тоа е човек на едно место да заврши се што му е потребно во однос на купување.
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #254 Posted: 18-Jun-2010 at 09:17
Originally posted by pbanks

Што се однесува до моловите. Мислам дека медалот има две страни. Да, тие делуваат контрапродуктивно на градскиот живот, стимулираат американско потрошувачко општество како што велиш (во што јас лично не гледам нешто лошо)... Но дефинитивно имаат и добра страна а тоа е човек на едно место да заврши се што му е потребно во однос на купување.

Кога ќе се покрене продуктивноста на народов и тој ќе почне да заработува повеќе (ако го бидеме живи да го видиме тоа), сами ќе си дојдат моловите. Тие се показател дека има критична маса која е способна да троши...а до тогаш, ќе гледаме концепт - „све од зелено пазарче, од храна до облека и апарати за домаќинство“ и вакви зелени пољани, на голема наша жалост...идејата ми беше дека гледаме малку наопачки...

За концептот на објективе, тоа е мое гледање...многу луѓе си уживаат во таков начин на живот и тоа е нивно право на избор. Знам и јас да отидам до Рамстор, Веро исл. ама не ми е никакво доживување и никогаш нема да ми биде јасно зошто се ложат луѓето кога ќе се спомне нешто како Carefour, Metro и такви слични, посебно што и овие нашиве што ги спомнав воопшто не се поефтини од другите...

Дека има потреба од нив - веројатно има, ама локациите во Скопје се секогаш дискутабилни. Конкретно за оваа локација имав надеж дека ќе биде објект со малку понеобична архитектура од досега видените лименки (не дека е некое чудо, ама повисок просек), нели имаше и некакви високи административни згради во рамките на комплексот, со тоа што еве и сега поминав од таму, а нека пишуваат што сакаат новинариве - нема објектов да го видиме во блиска иднина, да фатев сам да го рушев ќе беше решен до сега...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #255 Posted: 06-Jul-2010 at 18:30
Халите празни

Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #256 Posted: 06-Jul-2010 at 18:46
vladimir drugo sto zabeleza sto se raboti ?
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #257 Posted: 06-Jul-2010 at 18:48
Има само 4-5 работника кој раставуваат делови, МНОГУ СПОРО СЕ РАБОТИ, ко да се чека нешто !?
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #258 Posted: 06-Jul-2010 at 23:01
Lugje slusnav nesto deka objektot ke pocnal da se gredi od septemvri. A se ceka uste nekoj dokument da im se izdade. Dali markica ili nesto takvo. Zatoa i ne im se brza  za da kopaat i gradat, i odat so butanjeto poleka.  

Edited by lupo - 06-Jul-2010 at 23:02
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #259 Posted: 07-Jul-2010 at 07:08
Маркица не е документ!

Предходно што имаше некоја најава, колку што се сеќавам, треба да се почне од август. Така да лупо ако можеш малку подетално.
Back to Top
lupo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lupo Quote  Post ReplyReply #260 Posted: 07-Jul-2010 at 13:04
Aj da se rasprasam ubavo pa ke vi pisam.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 27>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.203 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.