build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 131132133134135 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote King Quote  Post ReplyReply #2641 Posted: 23-Feb-2016 at 02:43
Originally posted by Dave Gahan

Originally posted by King

Originally posted by fichot

Интересен начин за модернизирање на стара зграда. И тоа од Скопје е.

http://goo.gl/fxjjWN

Ти веројатно ќе беше среќен сите згради во центарот да се реновираат вака, со тараби.
Го читам редовно форумов, порано и пишував, ама во недостаток на време и нерви да општам со ботови од твој калибар, престанав да пишувам. Архитект сум по професија, ама тоа не ме спречува да се интересирам и од други сфери на живеењето. Читам и книги од областа на психологијата и мора да признаам дека си квалитетен материјал за опсервација.

Колку и да ми е оф-топик мислењево...не е повеќе од ова твоево за „тарабиве“ - навистина мислиш дека со ваков ретардиран коментар, полн со набој на гнев, фрустрација и очигледен внатрешен немир ќе смениш овде некое мислење? На луѓе со став и интегритет, озбилно?

Не само за форумов, туку и општествен тумор си, гној...во дух на права демократија, да имам модераторски привилегии неуморно би ти го бришел секое твое штабски координирано „мислење“, па макар и со милион лажни профили.

И еве на глупиот коментар јас ќе ти одговорам - да, ќе бев многу посреќен вака со тарабиве, затоа што „тарабиве“ си ги платил приватен инвеститор, човек што живеел во странство и човек што очигледно научил нешто во животот. Си ги реновирал сите фасади на неговата куќа, не само предната (што е многу битно), не ја остаил онаа фасада што не се гледа да му гние и да му се распаѓа. Не доградил грди поткровја и катови. Не стаил самозапалливи гипс-картони и не потрошил милиони евра туѓи пари за да го напраи ова. Архитектите се Албанци, мои колеги од факултет и да, не се „режимски“ архитекти - не цртале тралалајка со неограничен буџет од кој 85% ќе иде у туѓ џеб, а 15% народни пари ќе се спи**каат на комбиниран кич со фушерај, туку за лимитирани пари направиле нешто креативно. Не е тоа последен збор на архитектура, не е ремек дело, ама за тортине у центар е недостижно.

Мој совет ти е да не си ја преоптеретуваш кикириката у глава да ми одговориш, да не ти се самозапали како смешнине фасади на кои доживуваш оргазми.

Прво сакам да ти кажам дека форумот има голема корист од твојата презафатеност и од тоа што ретко пишуваш на него, бидејки вакви бљувотини ретко сум сретнал. Незнам дали си Архитект, но и ако си, веројатно освен книги од Архитектура и Психологија, не ќе да си прочитал многу други книги, бидејќи ваква неповрзана мисла без поенти и реални аргументирани позиции, идеи и размислувања е срамна за еден високообразован човек. Твојот речник, цитирам: општам со ботови од твој калибар, ретардиран коментар, полн со набој на гнев, фрустрација и очигледен внатрешен немир, да му гние и да му се распаѓа, спи**каат на комбиниран кич со фушерај, преоптеретуваш кикириката, самозапали како смешнине фасади на кои доживуваш оргазми, е речник на еден целосно исфрустриран човек. Ваков речник, ваков простачки однос и вакви гнасотилаци се одлика на целосно нереализирани луѓе на сите полиња во животот, луѓе кој својата фрустрација заради тој свој неуспех ги обвинуваат сите освен самиот себеси. Ако го примениш своето знаење од читањето на Психологија на себе лесно ке си дијагностицираш манијакално-депресивен синдром, болест која бара сериозен третман и лечење, би те замолил за твое добро и за доброто на тие околу тебе веднаш да започнеш со терапија.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2642 Posted: 23-Feb-2016 at 04:49

сега вистинското прашање е, дали ти се запали кикиритката после коментаров... се надевам
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2643 Posted: 23-Feb-2016 at 08:31
Лудилото продолжува...

Објектите околу плоштадот „ВМРО“ ќе преминат во „барок“

Уште седум препознатливи објекти во центарот на Скопје ќе се преслечат во „барок“. Градот Скопје изготви идејни решенија за промена на фасадите на трговскиот центар „Палома Бјанка“, ТЦЦ Плаза, објектот на Лотарија на Македонија, поранешната зграда на „Центро“ и на уште три други објекти во близина на плоштадот „ВМРО“. Авторски труд во стилот на „Скопје 2014“ е избран за уште една зграда лоцирана на плоштадот „Карпошово Востание“. Според податоците од Бирото за јавни набавки, „Палома Бјанка“ како авторско дело на Трајко Димитров ќе се реконструира врз основа на изработениот труд на архитект Миодраг Никитовиќ.

Промената на фасадата на објектот ТЦЦ Плаза ќе се реализира според идејното решение на Петар Паскалиев. Барокизацијата на останатите четири згради е предвидено да се спроведе според избраните трудови на Жарко Чаушевски. Сите овие архитекти ќе се стекнат со прва награда во износ од 50.000 денари. Од другата страна на реката Вардар, авторите Никола Стакинов и Лазар Димов победија на архитектонскиот Конкурс за изработка на идејно решение за објектот на улицата Црвена скопска општина, број 58. Тие двајца ќе се стекнат со прва награда во вредност од 187.500 денари.

Градските власти имаат намера целосно да го променат ликот на оние објекти што се лоцирани на плоштадот „ВМРО“ и „Карпошово востание“. Процесот на барокизација следува по изградбата на новиот скопски плоштад „ВМРО“, кој беше финансиран со пари на граѓаните на Град Скопје во текот на изведбата на новото седиште на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ.

http://www.build.mk/?p=48707

Edited by Џоле - 23-Feb-2016 at 08:32
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2644 Posted: 23-Feb-2016 at 08:34
И нешто понормално...

Општина Центар инвестира во деветта термичка фасада

Станбената зграда на булевар „Илинден“ број 83 ќе добие нова термичка фасада – општина Центар ги започна активностите за реконструкција на надворешноста на објектот, кој не е саниран речиси шест децении и од кој во моментов паѓа малтер и поголеми делови од дотраената фасада. Со претстојните градежни работи ќе се имплементираат мерките за енергетска ефикасност, но истовремено ќе се задржи и оригиналниот архитектонски лик на зградата во непосредна близина на Градскиот парк. Локалните власти велат дека најголем бенефит ќе имаат граѓаните од оваа станбена зграда, кои во иднина ќе плаќаат пониски сметки за топлинска енергија.

Изведувач на градежните работи е фирмата „Тетрагон МК“ од Скопје. Од Општина Центар информираат дека во изминативе две години инвестирале во изведба на вкупно девет енергетско ефикасни фасади во централното градско подрачје. Следна за реконструкција, десетта по ред, е станбената зграда на улица Владимир Полежаноски со број 19.

http://www.build.mk/?p=48701
За сè има вторпат
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #2645 Posted: 23-Feb-2016 at 11:37
Џоле, дали и овој ѕид ќе премине во барок?

https://www.google.com/maps/@41.9986946,21.503811,3a,75y,342.05h,79/data=!3m6!1e1!3m4!1s7gAPqhnv1F-ctDWNQvDLYQ!2e0!7i13312!8i6656

Edited by phenomenon - 23-Feb-2016 at 11:37
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2646 Posted: 23-Feb-2016 at 12:12
Opstina centar za renoviranje na fasadite

"Во договор со станарите ќе биде одлучено во каква боја да се обои."

Komentar mislam deka ne e potreben.
Back to Top
ja_licno View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ja_licno Quote  Post ReplyReply #2647 Posted: 23-Feb-2016 at 20:08
Залепи стиропор и избој во папагалова боја - добиваш енергетски ефикасен објект,wow.
Ќе пробам кај мене на фасада,сакам и ја да сум енергетски ефикасен.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2648 Posted: 23-Feb-2016 at 21:53
Originally posted by phenomenon

Џоле, дали и овој ѕид ќе премине во барок?

Не ти го разбирам прашањево, ако може да бидеш малку појасен.

Originally posted by ja_licno

Залепи стиропор и избој во папагалова боја - добиваш енергетски ефикасен објект,wow.
Ќе пробам кај мене на фасада,сакам и ја да сум енергетски ефикасен.

Ти пробај да бидеш умствено ефикасен, за енергетскиот дел има кој да му ја мисли.

Edited by Џоле - 23-Feb-2016 at 21:55
За сè има вторпат
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2649 Posted: 24-Feb-2016 at 02:45
Originally posted by kultuzin

Opstina centar za renoviranje na fasadite

"Во договор со станарите ќе биде одлучено во каква боја да се обои."

Komentar mislam deka ne e potreben.

„Конкурс“ со еден учесник и победник, на тоа дали да побарам коментар?
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2650 Posted: 26-Feb-2016 at 08:42
Инаку, куќата е заштитена со закон...

Жолтата куќа до Владата со фасада од „Скопје 2014“

Владината служба за општи и заеднички работи склучила договор со фирмата „Трансмет“ за изведба на фасада во стилот на „Скопје 2014“ на жолтата куќа лоцирана на булевар Климент Охридски број 9, непосредно до владиното седиште. „Барокизацијата“ на објектот ќе го чини државниот буџет 10.671.139 денари, или пресметано во европската валута, околу 170.000 евра. Градежните работи на терен ќе се остварат во согласност со изработеното идејно решение и основен ревидиран проект.

Изведбата на оваа „барокна“ фасада доаѓа во период кога се комплетира новиот надворешен изглед на објектот на Владата на Република Македонија. Тендерот за избор на најповолен понудувач беше објавен кон крајот на октомври 2015 година.
За сè има вторпат
Back to Top
+Protagorist View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote +Protagorist Quote  Post ReplyReply #2651 Posted: 26-Feb-2016 at 19:29

на оваа куќа и навистина ќе и личи барокна фасада, ако се има предвид нејзиното блиско минато кога в неа беше Академија на Мијо, чоекот и така е бивш манекен, макар што одамна го имаат иселено, сега можат да му понудат Папаја да всели таму, таман тропикализам добро ќе и дојде на следната влада колку да олабават од зимскиов сон кој веќе година дена им ремети во финиширањето околу Ск'14 но и се што треба да се истовари понего
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #2652 Posted: 28-Feb-2016 at 05:10
МЕПСО

Back to Top
stratus View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote stratus Quote  Post ReplyReply #2653 Posted: 28-Feb-2016 at 11:33
Театарска сценографија. Објектите во филмскиот град во Битола се поквалитетни. Прашање е на време (неколку години) кога ова ќе почни да се распаѓа.
Со еден збор џабе фрлени пари.
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #2654 Posted: 28-Feb-2016 at 13:51
Овие слики кажуваат што прави лажниот идентитет на преродбата, односно како лажниот идентитет се "лепи". Антикумот на груевизмот е степен на лаж, лаж и само лаж.

Но пазете, не е исклучена природната можност на еден лажен идентитет сам да си ја открие душата, односно истите овие лепенки да паднат самите по себе.
Плав, не црвен.
Масон, не комунист.
Критичар, не поттрчко.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #2655 Posted: 28-Feb-2016 at 16:23
Originally posted by stratus

Театарска сценографија. Објектите во филмскиот град во Битола се поквалитетни. Прашање е на време (неколку години) кога ова ќе почни да се распаѓа.
Со еден збор џабе фрлени пари.

Originally posted by one1

Овие слики кажуваат што прави лажниот идентитет на преродбата, односно како лажниот идентитет се "лепи". Антикумот на груевизмот е степен на лаж, лаж и само лаж.

Но пазете, не е исклучена природната можност на еден лажен идентитет сам да си ја открие душата, односно истите овие лепенки да паднат самите по себе.

Дај Боже да биде што е можно поскоро !!!

Ако е можно, нека испопаѓаат пред почетокот на јуни 2016.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2656 Posted: 28-Feb-2016 at 22:23
Во близина на Универзална сала

За сè има вторпат
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #2657 Posted: 28-Feb-2016 at 22:55
Истата e?
Општина Центар ја реконструира и фасадата на улица „Владимир Полежановски“
Општина Центар ја започна реконструкцијата на фасадата на зградата на улица "Владимир Полежановски" 19, со површина од 1 574 м2. Нова фасада ќе добие зградата која била изградена во педесеттите години од минатиот век и е меѓу првите колективни згради во Буњаковец, среде дотогаш доминантните приватни куќи со градини.

Ќе биде задржан нејзиниот автентичен изглед, а боите, како што е веќе практика, ќе бидат избрани во договор со станарите. Новите фасади овозможуваат многу подобри услови за живеење за станарите, заштитени од влијанието на промените во годишните времиња и за 30 % пониски сметки за електрична енергија.

Се работи за контактна фасада, изведена со стиропор со дебелина од 5cm и завршен слој од пластичен малтер. Истотака, ќе се заменат и окапниците и олуците.

Со оваа интервенција, општината реконструираше десет фасади за две години.

opstinacentar.gov.mk
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2658 Posted: 29-Feb-2016 at 07:41
Да, истата е.
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #2659 Posted: 04-Mar-2016 at 22:59
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #2660 Posted: 04-Mar-2016 at 23:22
Podobro ke bese kombinacija na staklo so stolbovi vo anticki stil. Mene mi se dopaga kombinacija na moderno i anticko. Taka go zamisluvav i trgovskiot centar.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 131132133134135 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.801 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.