![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 133134135136137 209> |
Author | ||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
Џабе се замараме и дискутираме...ниту некој чита ниту слуша реакции од неопределени граѓани. Погледнете ги само анкетите на телевизијата која по затварање на најгледаната почна да се фали колку е гледана, сите анкетирани се воодушевени, тоа не е реално. Некој од страна да гледа ќе верува дека сите го сакаме тоа.
Подобро да се обидеме самите да се смениме одколку владата и да ја прифатиме реалноста дека каде има сила нема логика барем што се однесува до оваа ситуација. Многу убави споменици, само напред! |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
најпрво поради ова имам огромна тешкотија да ги сварам споменициве и за многу мал број од нив можам и мора да се разбере дека не е проблем тоа што се работи за споменици, и не верувам дека никој во оваа земја има нешто против нив... проблемот е во идејата, начинот, процесот и средствата со кои се поставуваат спомениците, кои се далеку од нормални кратко кажано, едно е кога се најавува споменик, со детално одработена тема, концепт и локација, кој ќе го чекаме свечено да се отвори и ќе биде гордост, а друго е споменик кој е лаички дизајниран, произведен на другата страна на светот, со елементи кои личат како да се излезени од фабричка лента, поставен тајно сред ноќ, меѓу шума од споменици со слична судбина... |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
moki ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Се согласувам наполно со тебе. Не сум уметник и по однос на уметничкиот квалитет на спомениците сум лаик. Секој споменик како авторско дело на уметникот треба да се почитува и да си заземе свое место. И до тука е ок. Но, навистина смета ова трупање на споменици. Не зборам за пари или зошто сега. Прашањето е зошто на сила. Прашањето е зошто се е на 2 км2 освен сега Кисела Вода. Прашањето е дали спомениците се прават само по налог на еден човек. А самиот збор споменик, или паметник има свое значење коа во нашиов случај е целосно запоставено.
Што се однесува на споменикот на Александров мое мислење е дека тој треба да заземе соодветно место во историјата. Од Македонија е се борел за ослободување на Македонија и на крај од животот ја прифаќа идејата за Автономна Македонија. А колежите меѓу македонците во Бугарија мислам дека сега треба да се остават на страна затоа што и тој е убиен по наредба на Ванчо МИхајлов токму заради идејата за Автономна Македонија. И ние сега кој историјата ја знаеме само до книгите мослам дека не треба да имаме никакви предрасуди за ниту еден борец за слободата за Македонија освен за МИхајлов кој јасно се става на страната на Бугарија. |
||
minatoto e kradec na ubavata idnina. zaboravete go!
|
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Па и не заслужува ништо повеќе со оглед на локацијата и начин на кој е тупната на сред без врска фонтана/чешма.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
се сложувам баш е тупната.
|
||
![]() |
||
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() ![]() Edited by spaceman091 - 28-Jun-2012 at 18:00 |
||
![]() |
||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|
Споменикот на Димитар Поп Георгиев Беровски е добро изработен, со знамето на Разловечкото и со печатот на Кресненското востание.
Основачите на ВМРО не ми се допаѓаат, тој рапав стил не ме воодушевува... и да не заборавиме дека за прв пат и Христо Татарчев добива споменик, иако има некои спорни ставови и мисли во неговите спомени и писма... |
||
![]() |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Мене напротив рапавиот стил ептен ми се допаѓа и Гемиџиите и основачите на ВМРО ми се супер споменици. Не ми се допаѓа тоа што не се еден до друг во некоја симетрија. Истото го мислам за Цар Самуил и Јустиниан. Кај Димитар Поп Беровски ми се се допаѓа рељефот. Држењето ми е малку скочането и неприродно. Но ова се се заклучоци врз основа на фотографиите, така да не се конечни.
Edited by kultuzin - 28-Jun-2012 at 23:03 |
||
![]() |
||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
|
Абе споменици како споменици се ок но дали треба пак да зборам во што е проблемот овде?
А и со самото тоа што ги бутаат вака се отвара простор наредната власт да дава одново дополнителни средства за преместување,додека други градат национална инфраструктура ние со години ли ќе се замараме со споменици? |
||
![]() |
||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Не е тој. Овој е војвода на коњ. Мешате лончиња.
|
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
kitkiritki1 ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 28-May-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
"Rapavoto" ne vi se dopaga, a e edinstveno sto ima umetnicka vrednost i osobenost megu ovie skupturi.... Dimitar Pop Georgiev e katastrofa vo dvizenjeto, ima strashni greshki vo anatomija i dvizenje na rakata, a za znameto.... ne sakam ni da zboram kolku e nepravilno..... Zalno e kolku nemame kriterium kako gragani koga ocenuvame umetnost t.e kolku e slabo opstoto poznavanje na sovremenata, tekovnata umetnost, pa vo oaa nasha zabluda za barok i realizam, kolku nemame ni pojma sto e postignuvanje, ili pak prosecna vrednost na taa skulptura..... Ne moze sekoj da e umetnik i da ima izostren vkus, sto e normano, megutoa generalnata ocenka e daleku potprosecna od sto bi trebalo da e..... Toa se gleda od prifakanjeto na sovremenite tekovi... i prifakanjeto na postkomunistickata stalinska skulptura vo gradov, kako po dimenzii taka i po likoen izraz...
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Па друже ако немаме појма тогаш еве ти можност да не „просветиш„. Ама без филозофии туку со конкретни примери и забелешки. |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ова од пластичарска да не го снабдиле?
|
||
![]() |
||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 133134135136137 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |